Nohy od EQ5
Nohy od EQ5
Zdravim vospolok
Mam dotaz, dost ludi co si kupili EQ5 vymienali stativ k tejto montazi za pevnejsi, ako ma napr. CG5 Goto alebo EQ6 skyscan. Mam opacny problem, chystam sa na zatmenie Slnka do Ruska na Altai kde by som rad zobral CG5 Goto. Bohuzial jej pevne nohy vazia takme 8 kg. co spolu s montazou, objektivom a aspon zakladnym oblecenim zvysi hmotnost batoziny nad povolenych 20kg v lietadle. Mohol by mi niekto napisat kolko vazia a meraju tie starsie nohy k EQ5 a omrknut ci by na ne sla posadit CG5 Goto bez nakych vacsich uprav? Budem velmi povdacny. Ak by ten stativ mal pouzitelnu velkost a hmotnost, rad ho za rozumnu cenu odkupim, ak niekomu ostal po vymene za pevnejsi naviac.
Mam dotaz, dost ludi co si kupili EQ5 vymienali stativ k tejto montazi za pevnejsi, ako ma napr. CG5 Goto alebo EQ6 skyscan. Mam opacny problem, chystam sa na zatmenie Slnka do Ruska na Altai kde by som rad zobral CG5 Goto. Bohuzial jej pevne nohy vazia takme 8 kg. co spolu s montazou, objektivom a aspon zakladnym oblecenim zvysi hmotnost batoziny nad povolenych 20kg v lietadle. Mohol by mi niekto napisat kolko vazia a meraju tie starsie nohy k EQ5 a omrknut ci by na ne sla posadit CG5 Goto bez nakych vacsich uprav? Budem velmi povdacny. Ak by ten stativ mal pouzitelnu velkost a hmotnost, rad ho za rozumnu cenu odkupim, ak niekomu ostal po vymene za pevnejsi naviac.
Nohy od EQ5
Ahoj, nemas na mysli spise HEQ5? No, muzu Ti dat informace o stativu prave od HEQ5 Syntrek, kterou jsem si poridil v Supre v cervenci 2006. Pred nakupem jsem zjistoval informace tady na foru a zrejme je tento stativ jakysi mezistupen mezi 1,5" a 2" verzi.
Vaha je asi 5kg (vazit muzu jen na osobni vaze).
Delka ve slozenem stavu o par mm mene nez 1m.
Prumer nohy (trubky) asi 44mm, tj. asi 1 a 3/4".
Vyska nad zemi v rozlozenem stavu (teleskopicke nohy zasunuty) je asi 86cm.
Zdravim, Dan.
Vaha je asi 5kg (vazit muzu jen na osobni vaze).
Delka ve slozenem stavu o par mm mene nez 1m.
Prumer nohy (trubky) asi 44mm, tj. asi 1 a 3/4".
Vyska nad zemi v rozlozenem stavu (teleskopicke nohy zasunuty) je asi 86cm.
Zdravim, Dan.
Newton GSO 200mm f1:4; Newton DIY 170mm f1:7; HEQ5 Synscan; EOS300D
Nohy od EQ5
Vdaka za info, no podla toho co pises to nebude to o com mam zaujem a co tu dost ludi menilo. Tie nohy co popisujes su dost robustne a tazke, takze predpokladam ze su aj dost tuhe. Usetrenych 2kg v porovnani CG5 s tvojimi ma v liatadle bohuzial nezachrani. Ak si dobre pametam tak podla pokecu tu na fore to boli lahke a subtilne nohy, niekto spomynal dokonca hlinikove a myslim ze boli k starsim verziam EQ5 (uz si nesom isty ci ich mali aj nake podifikacie tejto montaze ale myslim ze ano). Samozrejme najradsej by som mal lahke a pevne nohy, co ale asi neni mozne. ;D Takze pod heslom lepsie nake ako ziadne by som pouzil aj lahke i ked nie prave najtuhsie. Ale este ras dik.
Nohy od EQ5
Inak priplatok za KG vacsinou nie je vala v lietadle... alebo si treba kupit Business class... Priplatok zvycajne cini 15 EUR/Kg co si myslim ze pre hvezdaren v ZNH vela nie je
Ja som za posledny mesiac do USA aj do Chile vlacil napr. len 13 Kg batoziny a tam bol 4Kg stativ aj oblecenie na 10 dni...
Ja som za posledny mesiac do USA aj do Chile vlacil napr. len 13 Kg batoziny a tam bol 4Kg stativ aj oblecenie na 10 dni...
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Nohy od EQ5
To lubomir: neuraz sa ale pre mna je skutocne fascinujuce ako moze relativne inteligentny clovek ako ty vypotit taku neuveritelnu somarinu akou je tvoj predchadzajuci prispevok, mozno prave preto, ze si dost dobre neviem predstavit co ta k tomu vedie. Ten poplatok za 1kg batoziny naviac je sice priblizne taky ako pises, ale treba ties vediet ze je obvykle nezavisly na dlzke letu a plati len pre jeden let. Nakolko z BA, Viedne ci Budapesti sa priamo do Barnaulu nelieta a musi sa ist cez Moskvu, pricom to iste plati aj pre cestu spet by to na 1kg batoziny nad povoleny limit predstavovalo asi 2000 Sk a to neni malo, hlavne ak je tych kg niekolko. Dalsi problem je ze pri 4 letenkach u 2 nezavislych leteckych spolocnosti sa to dopredu neda zabespecit, je to potrebne riesit priamo na letisku a byvaju s tym casto problemi, ktore rozhodne nemienim riskovat ked nemusim. Dufam, ze s tym bussiness class si to myslel ako vtip, je vcelku rozdiel medzi cenou leteniek 15 000 a 60 000 Sk. Dalsou vecou je, ze ty by si uz mohol mat aspon naku predstavu o tom ako to vyzera s financiami na Slovenskych hvezdarnach a teda ze sa musi dobre zratat skoro kazda koruna. Dalsou vecou je, ze v tomto bazmekistane (SR) to funguje tak, ze aj ked by sa peniaze nasli, nemozes ich na dany ucel pouzit. Takze cestu a dalsie naklady na zatmenie Slnka mi neplati priamo zamestnavatel, ale su to peniaze ktore som si musel zohnat sam formou sponzorskych prispevkov a pod. a ktore doplnam z vlastnych penazi (pri tom plate vlastne ani neviem kde na to berem), inak by som nikam nesiel. A kolko vazila tvoja batozina v Cile nema predsa vobec nic spolocneho s tym kolko vazi vybavenie ktre by som potreboval zobrat na zatmenie. Proste by si urobil velku sluzbu nielen mne, ale urcite aj kope dalsich ludi keby si nabuduce napisal nieco k veci, alebo si nechal svoje nazori pre seba.
Nohy od EQ5
Teď píšu něco, za co budu asi označen také za totálního blbce... Ale nebojím se ;D
Mám jen dobsona a neznám detailně jak ty montáže, co popisuješ, vypadají - ale pokud by šlo jen o nohy (tedy v podstatě jen 3 tyče potřebné délky), nešlo by prostě v Rusku useknou 3 větve potřebné délky a průměru ;D ;D ;D
Vím, sekyru vézt letadlem nebude moc průchodné - ale v Rusku mimo město by jí mohl mít skoro každý... ;)
A taky netuším jestli by pevnostně stačily... Je to prostě jen takový crazy tip...
Mám jen dobsona a neznám detailně jak ty montáže, co popisuješ, vypadají - ale pokud by šlo jen o nohy (tedy v podstatě jen 3 tyče potřebné délky), nešlo by prostě v Rusku useknou 3 větve potřebné délky a průměru ;D ;D ;D
Vím, sekyru vézt letadlem nebude moc průchodné - ale v Rusku mimo město by jí mohl mít skoro každý... ;)
A taky netuším jestli by pevnostně stačily... Je to prostě jen takový crazy tip...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Nohy od EQ5
To dvader: urcite nebudes oznaceny za blbce ono to nakoniec mozno budem musiet nakym podobnym sposobom riesit, i ked urcite nie az v Rusku s palicami z lesa. ;D Minimalne by sa tam nedali upevnit. Islo mi o to, ze ak niekto ma doma lahke nohy ktore nepouziva mozno sa ich bude chciet zbavit a mne by sa tym elegantne vyriesil problem. Kedze nikto sa nak nehlasi (hoci z toho co som cital vymienalo tie nohy vcelku dost ludi) a cas sa mi uz zacina kratit som nuteny prejst k provizornejsiemu rieseniu. Kolega co bere so sebou zostavu NexStar 6 SE to ma jednoduche, nemusi brat stativ staci ked to polozi na naky pen ;D stolik atc. a je to, ta komputerizovana polvidlica mu to ukociriuje pri potrebnych exp. priam excelentne. Ono aj ja keby som potreboval len ekvatorialnu montaz nevliekol by som CG5, stacilo by nieco mensieho a teda lahsieho. Ale planujem snimat ohniskom 2m kde nedostanem naraz celu koronu a budem teda robit kompozicie zaberov, ktore sa nakoniec poskladaju. A na to potrebujem naozaj dobre ustavenu paralaktiku, navyse ovladanu z PC (okrem ineho stem z toho zatmenia aj nieco vidiet). Najlahsia takato montaz je CG5. Ak sa teda ziadne nohy nenajdu (ale dufam ze najdu ::) ), nieco drevene zmajstrujem doma. Do roviny to pojde nastavit roztahovanim tych noziek. Tot na vysvetlenie.
Nohy od EQ5
Liliputan napsal: ...Ale planujem snimat ohniskom 2m kde nedostanem naraz celu koronu a budem teda robit kompozicie zaberov, ktore sa nakoniec poskladaju. A na to potrebujem naozaj dobre ustavenu paralaktiku, navyse ovladanu z PC...Počuj, toto mi pripomenulo Turecko. Tam také niečo chcel ktosi skúšať, ale napokon to celé krachlo najprv na baterke k montáži a potom v softwéri (alebo naopak??). Ten chalanisko si potom mohol trieskať hlavu o stenu. Ja by som takéto experimenty neriskoval a nafotografoval korónu celú alebo konkrétnu časť. Na nejaké mozajkovanie sa radšej vykašli, nemusí to dobre skončiť.

mail to:fun2mas(at)gmail.com
Nohy od EQ5
To FunTomas: ten chalanisko som bol ja a nakoniec to krachlo na baterkach vo fotaku hoci boli uplne nove. Ale to je len polka pribehu. Ten experiment som totizto navrhol dvojity. Jedna cast bola o snimkovani mozaiky s visokym rozlisenim na kinofilm a druha na DSLR a ta druha vysla a okrem peknych zaberov z nej aj nake data pouzil prof. Druckmuler. Ono je to na dlhsie vypravanie, v Turecku nam narobilo slamastiku hlavne pokazene auto takze sme sa na miesto dostali len vecer pred zatmenim. Nebolo casu vsetko 10 raz vyskusat. Napriek tomu sa to podarilo aspo na polovicu a tu zvysnu zmarili spomynane uplne nove baterky v elktronikou ovladanom kinofilmovom Canone N500 ktore previnuli film a urobili prvy snimok, ale na zaciatku zatmenia vyhlasil fotak low power a odmietol fotit. V Rusku pouzijem 400D a pokusim sa dostat pod uroven niekolkych arcsec. ktoru vymedzuje seeing sekvenciou niekolkych zaberov za sekundu. Kedze je Slnko v minime tento experiment bude zemerany hlavne na struktury okolo oboch polov. A samozrejme okrem neho bude prebiehat aj snimkovanie celej korony. Pouzite ohniska budu 500, 950 a 2000 mm pricom prve 2 budu robit sninky celej korony (v zornom poli) v roznych exp. casoch. Toto sa tyka len sledovania korony s co najvacsim rozlisenim v bielej farbe, exp. bude viac a okrem astro aj nake eseticke fotky a meteorologicke merania.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nohy od EQ5
Sekvencí několik záběrů za sekundu pomocí DSLR na dalekohledu s ohniskem 2m na CG5 na rozklepaných nohách ???
S tím se rychle rozluč, takováhle sestava (ohnisko 2m) vyžaduje předsklopení zrcátka i na EQ6. a uklidnění aspoň tak sekundu. Pokud tam dáš sériové snímání a pustíš to, budou snímky rozmazané. To je můj odhad podložený zkušenostmi s VC200L na EQ6 (ohnisko 1800mm, a TUHÉ 2" nerezové nohy)
Každopádně doporučuji vyzkoušet na Měsíci. Expoziční časy se dají naladit podobné.
Podle mne jediná schůdná cesta, jak se dostat na vysoké rozlišení a rozumnou rychlost snímání s omezenou tuhostí montáže je použití bezzávěrkové kamery s interline transfer senzorem. Tedy bez mechanické závěrky, a kor zrcátka.
A druhá možnost - možná lepší. Použít menší optiku s kratším ohniskem, a CCD kameru s malými pixely. Celé vybavení se zmenší, a bude lehčí, při stejném rozlišení.
S tím se rychle rozluč, takováhle sestava (ohnisko 2m) vyžaduje předsklopení zrcátka i na EQ6. a uklidnění aspoň tak sekundu. Pokud tam dáš sériové snímání a pustíš to, budou snímky rozmazané. To je můj odhad podložený zkušenostmi s VC200L na EQ6 (ohnisko 1800mm, a TUHÉ 2" nerezové nohy)
Každopádně doporučuji vyzkoušet na Měsíci. Expoziční časy se dají naladit podobné.
Podle mne jediná schůdná cesta, jak se dostat na vysoké rozlišení a rozumnou rychlost snímání s omezenou tuhostí montáže je použití bezzávěrkové kamery s interline transfer senzorem. Tedy bez mechanické závěrky, a kor zrcátka.
A druhá možnost - možná lepší. Použít menší optiku s kratším ohniskem, a CCD kameru s malými pixely. Celé vybavení se zmenší, a bude lehčí, při stejném rozlišení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nohy od EQ5
MMys ma pravdu, s tym rychlym snimkovanim sa rozluc, nieco sice nasnimas, ale bude to roztrasene a cele snazenie o vysoke rozlisenie bude v haji... Aby ti sekvencne snimanie zrkadlovkou neroztriaslo obraz ani o jediny pixel, to by musela byt velmi pevne "zabetonovana" na moztazi a ta by musela byt naozaj pevna. Rozmyslaj o alternative snimaca bez mechanickej uzavierky, inak kujes plany zbytocne...
vidim, ze MMys uz doplnil prispevok v podobnom duchu... Ani male pixely ale podla mna nie su riesenim, lebo cim mensi pixel, tym vacsia senzitivita na chvenie/posun obrazu...
vidim, ze MMys uz doplnil prispevok v podobnom duchu... Ani male pixely ale podla mna nie su riesenim, lebo cim mensi pixel, tym vacsia senzitivita na chvenie/posun obrazu...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Nohy od EQ5
Zrkadlo bude samozrejme sklopene a pocas celej doby snimania (zatmenia) sa nebude vyklapat. Myslite ze samotna uzavierka to rozklepe? Objektiv je C130mm Mak (lahky a kratky). Samozrejme, ze sa pokusim zobrat pevne nohy k CG5, momentalne pracujem na variante kedy vyberiem tu vysuvaciu cast aby som znizil hmotnost, uvidim ako to dopadne.
Nohy od EQ5
Poznamka: toto vlakno by sa uz malo volat napriklad "ako nasnimat hocico s vysokym rozlisenim"
Ale budem este pokracovat.
V Turecku sme snimali detaily slnecnej korony CCD kamerou astropix 1.4 v ohnisku MC Konus 90/1200 na montazi CG-5 GoTo. Teoreticke rozlisenie tohto experimentu bolo zhruba 1,1x1,1". Analyza 880 zaberov, ktore sme nasnimali, vsak ukazala, ze na obraz vplyvalo niekolko dalsich faktorov:
1. drift montaze - napriek relativne presnemu ustaveniu a naslaveniu na sledovanie Slnka sa cela zostava za 200 sekund pohla o 18 (!) pixelov
2. seeing - v Turecku to bolo na tejto zostave zhruba 3,5 pixela, teda necele 4"
3. zaostrenie - hoci sme skusali ostrit v noci na hviezdy, cez den sme museli i tak preostrovat, lebo tym teplom sa to rozhasilo. Pri takom dlhom ohnisku mas hlbku ostrosti cca 30 mikronov. To znamena, ze spot pri nedokonalom ostreni moze byt aj trojnasobny oproti idealu...
Ked tieto tri veci zratas a aplikujes na spracovanie obrazu, dostanes sa k tomu, ze pri najlepsej snahe a pri ozaj kvalitnom matematickom processingu sa pri metrovom ohnisku pod 2" nedostanes. A cim vacsie ohnisko, Tym viac tieto chyby narastaju, hoci samotne teoreticke rozlisenie moze byt lepsie. Cize, asi by som na Tvojom mieste este raz kriticky zhodnotil moznosti takehoto experimentu, zrealnil ciele a optimalizoval metodiku a vybavenie. Skus si cely experiment na Mesiaci a snimaj ho len 140 sekund, viac na Sibiri mat nebudes. Budes sa cudovat, ze skoro nic nestihnes...
A este na zaver: ja som v Side tiez blahovo snimal davkovo cez D200 a dialkovu spust. Kedze som musel ukladat RAW, do bufera sa zmestilo 22 obrazkov, no potom zacal fotak ukladat na kartu a cele sa to dost spomalilo - nakoniec som nasnimal 66 zaberov za 200 sekund, teda zhruba 3/s - a to som proste rezignoval na predsklopenie, lebo by som urobil tak patinu zaberov. Ak ma Tvoj Canon co len trochu horsi bufer, stihnes kontinualne tak 30-40 zaberov. Ak budes chciet este manipulovat s montazou a predsklapat zrkadlo, stihnes tak 15 zaberov, ak to pojde hladko. Navyse, prvych 10 a poslednych 10 sekund obraz korony nie je homogenny...
Toto vsetko su skusenosti zo Side. Pochybujem, ze na Sibiri to bude inak.
Ale budem este pokracovat.
V Turecku sme snimali detaily slnecnej korony CCD kamerou astropix 1.4 v ohnisku MC Konus 90/1200 na montazi CG-5 GoTo. Teoreticke rozlisenie tohto experimentu bolo zhruba 1,1x1,1". Analyza 880 zaberov, ktore sme nasnimali, vsak ukazala, ze na obraz vplyvalo niekolko dalsich faktorov:
1. drift montaze - napriek relativne presnemu ustaveniu a naslaveniu na sledovanie Slnka sa cela zostava za 200 sekund pohla o 18 (!) pixelov
2. seeing - v Turecku to bolo na tejto zostave zhruba 3,5 pixela, teda necele 4"
3. zaostrenie - hoci sme skusali ostrit v noci na hviezdy, cez den sme museli i tak preostrovat, lebo tym teplom sa to rozhasilo. Pri takom dlhom ohnisku mas hlbku ostrosti cca 30 mikronov. To znamena, ze spot pri nedokonalom ostreni moze byt aj trojnasobny oproti idealu...
Ked tieto tri veci zratas a aplikujes na spracovanie obrazu, dostanes sa k tomu, ze pri najlepsej snahe a pri ozaj kvalitnom matematickom processingu sa pri metrovom ohnisku pod 2" nedostanes. A cim vacsie ohnisko, Tym viac tieto chyby narastaju, hoci samotne teoreticke rozlisenie moze byt lepsie. Cize, asi by som na Tvojom mieste este raz kriticky zhodnotil moznosti takehoto experimentu, zrealnil ciele a optimalizoval metodiku a vybavenie. Skus si cely experiment na Mesiaci a snimaj ho len 140 sekund, viac na Sibiri mat nebudes. Budes sa cudovat, ze skoro nic nestihnes...
A este na zaver: ja som v Side tiez blahovo snimal davkovo cez D200 a dialkovu spust. Kedze som musel ukladat RAW, do bufera sa zmestilo 22 obrazkov, no potom zacal fotak ukladat na kartu a cele sa to dost spomalilo - nakoniec som nasnimal 66 zaberov za 200 sekund, teda zhruba 3/s - a to som proste rezignoval na predsklopenie, lebo by som urobil tak patinu zaberov. Ak ma Tvoj Canon co len trochu horsi bufer, stihnes kontinualne tak 30-40 zaberov. Ak budes chciet este manipulovat s montazou a predsklapat zrkadlo, stihnes tak 15 zaberov, ak to pojde hladko. Navyse, prvych 10 a poslednych 10 sekund obraz korony nie je homogenny...
Toto vsetko su skusenosti zo Side. Pochybujem, ze na Sibiri to bude inak.
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Nohy od EQ5
Na mesiaci som to skusal s tymto objektivom a Canon 500N (el.ovladany kinofil.) s predsklopenym zrkadlom (mam poriesenu fintu cez konektor dratenej spuste a ovladanie z LPT portu). Po naskenovani vo vysokom rozliseni na vojenskom kartografickom ustave boli snimky ostre. Bohuzial v turecku zlyhaly baterky. Je ale pravda, ze tam som neskusal rychle zabery, pauza bola okolo 1s.
Nohy od EQ5
Roman dik za info urcite to cele este zvazim. Podstatna vec co sa tyka zrkadla u mna je ze ostava predsklopene a netreba ho predsklapat pred kazdym zaberom, toto som mal poriesene na tej 500vke a aj na 400D. Do pameti sa mi vojde v rawe cca. 10 fuul zaberov kym ich zacne ukladat na kartu (ktora je rychla) Tieto zabery mienim urobit rychlo za sebou a potom pockat kym sa vycitaju. Cas vycitanie sa v turecku pri digitaku vyuzil na presun kukeru o kusok vedla atd., obdobne to planujem v Rusku. Rychly sled niekolkych obr. za sekundu (idealne by bolo aspon 10/sekundu) sa robi prave koli tomu, ze 1s je priemerny cas kedy sa presunie jedna glubula vzduchu takze pocas tejto doby by mali byt medzi tymi 10 obrazkami 1-2 seeingom ovplyvnene minimalne. Doma to planujem spracovat pomocou soft. ktory vivinuli v AGO modra, ktory pouziva metodu skvrnkovej interferometrie na potlecenie vplyvu seeingu pri pozorovani Slnka. Ostrit to budem pri rovnakej teplote. Urcite skusim pri najblizsej prilezitosti skontrolovat ten drift montaze.