Napařování zrcadel

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
martincz
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Napařování zrcadel

Příspěvek od martincz »

Lidi, sem se tak dival na naparovani zrcadel na VOD AV a chtel bych poprosit, jestli se v tom nekdo vyzna, jestli by mohl popsat co ktere znamena.

Tenké vrstvy ->
Napařování zrcadel
- Al+SiO
- Al + SiO2
- Al + lamela
- Al+MgF2 (pro UV )
- Ag+SiO
- Ag+MgF2Au
- adheze Cr

Diky moc, nejak jsem to nikde nenasel..
martincz
Kontaktovat uživatele:

Napařování zrcadel

Příspěvek od martincz »

Jo a jeste sem chtel dodat, ze vim co jsou ktere prvky a znam ten princip ale, jde mi tak nejak o to, zjistit jaky ma ktere napareni efekt a co to ma vlastne se zrcadlem udelat a jak patrne jsou rozdily. Hlavne ty procenta odrzivosti a pohlceni techkterych vlnovych delek a prakticky efekt pri pozorovani.

Vdaka jeste jednou
martincz
Kontaktovat uživatele:

Napařování zrcadel

Příspěvek od martincz »

Dekuju za ty linky. Docela to pomohlo, i kyz kdyz jsem mluvil s tim panem z VOD Turnov, tak ty skutecne hodnoty jsou celkem jine nez ty v tech tabulkach...

Ale uz vim co jsem potreboval vedet :-)

Diky.
Pavuk

Napařování zrcadel

Příspěvek od Pavuk »

martincz napsal: Dekuju za ty linky. Docela to pomohlo, i kyz kdyz jsem mluvil s tim panem z VOD Turnov, tak ty skutecne hodnoty jsou celkem jine nez ty v tech tabulkach...

Ale uz vim co jsem potreboval vedet :-)

Diky.
Ahoj! Nevies nahodou aky je prakticky rozdiel, co sa tyka zivotnosti naparenej vrstvy medzi Al+SiO a Al+SiO2 ? Moc by mi to pomohlo dik! :hi:
martincz
Kontaktovat uživatele:

Napařování zrcadel

Příspěvek od martincz »

Jestli si to pamatuju, rekl mi, ze prakticky rozdil mezi temi vrstvami je v odolnosti. O zivotnosti nemluvil, ale je tedy jasne, ze se tim zivotnost prodlouzi. Jak moc nevim.

To co mi rekl jsem tehdy s nim nejak podrobne nerozebiral a myslim ze bych mu mohl v tomhle duverovat. Abych ho citoval, rekl neco jako: "Al+SiO dneska uz delam takove, ze je to dost odolne a ty drazsi vrstvy se na pozorovani envyplati." Ptal jsem se taky na ty tabulkove hodnoty odrazivosti, kde bylo neco pod 90% u Al+SiO a na to rekl, ze to je hloupost. Ze ted ty rozdily jsou tak 97% u nejhorsi po 99% u nejlepsi. Plus je treba pocitat ty vlnove delky, ktere to pohlcuje vic. Takze pry nema cenu resit a staci ta levna...

Snad jsem pomohl a snad si to dobre pamatuju...
vla

Napařování zrcadel

Příspěvek od vla »

Vlastní zkušenost: Zrcadlo od p. Drbohlava s vrstvou AlSiO2, přibližně po roce značné zhoršení kvality povrchu / v Praze, snad oxidace /, nechal jsem si udělat ve VOD AV AL+lamela , tato vrstva po 2 letech stále naprosto kvalitní, a po novém pokovení jsem měl pocit celkového zlepšení kvality oproti původnímu i novému přístroji. Těch několika stokorun navíc rozhodně nelituji.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
martincz
Kontaktovat uživatele:

Napařování zrcadel

Příspěvek od martincz »

vla napsal: Vlastní zkušenost: Zrcadlo od p. Drbohlava s vrstvou AlSiO2, přibližně po roce značné zhoršení kvality povrchu  / v Praze, snad oxidace /,  nechal jsem si udělat ve VOD AV  AL+lamela , tato vrstva po 2 letech stále naprosto kvalitní, a po novém pokovení jsem měl pocit celkového zlepšení kvality oproti původnímu i novému přístroji. Těch několika stokorun navíc rozhodně nelituji.
Jasne, otazkou je, jak kvalitni ma Al+SiO2 drbohlav a jak VOD... Jen jsem psal, ze mi rekli, ze ten rozdil je pry mezi zrcadly co pokovuji ve VOD minimalni. o jinych jmse se nebavili..

Priznam, ze uplne jasno porad nemam... :-)
MilAN
Věk: 76

Napařování zrcadel

Příspěvek od MilAN »

Používám zrcadla pokovená v ATC , ve VOD Turnov i Preciose Turnov, a to dlouhodobě. Neodvažuji se vynést soud, které pokovení vydrží déle, protože na každém je vidět vliv stárnutí. Vliv prostředí, v kterém je zrcadlo skladováno, je dominantní . Zatím co zrcadlo v obýváku neví, co to je rosný bod, zrcadlo v kopuli v horách jím v zimě může procházet trvale.
Potom otázka, která vrstva je lepší, se přenáší z teorie úplně jinam.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pavuk

Napařování zrcadel

Příspěvek od Pavuk »

Mate niekto skusenosti so zrkadlami od Milana Kamenickeho ?
FunTomas

Napařování zrcadel

Příspěvek od FunTomas »

Urcite bude mat Optik ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Pavuk

Napařování zrcadel

Příspěvek od Pavuk »

FunTomas napsal: Urcite bude mat Optik  ;)
Chcel som len vediet skusenosti ludi, ktory pouzivaju optiku od Optika. Na to nie je nic zle!
FunTomas

Re: Napařování zrcadel

Příspěvek od FunTomas »

Chcel som len vediet skusenosti ludi, ktory pouzivaju optiku od Optika. Na to nie je nic zle!
Ved som tam dal smajlika.
;)
Niektori vravia, ze zrkadla su vyborne, ini vravia, ze ich bolo treba retusovat. Ja osobne nemam ziadne zrkadlo od Milana Kamenickeho, takze neviem.  ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
robokop
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Napařování zrcadel

Příspěvek od robokop »

Zdravim
pokud vim tak Drbohlav jezdi naparovat do Turnova
takze skoro urcite do VOD
MilAN
Věk: 76

Napařování zrcadel

Příspěvek od MilAN »

robokop napsal: Zdravim
pokud vim tak Drbohlav jezdi naparovat do Turnova
takze skoro urcite do VOD  nevím, odkad to víš, ale není tomu tak.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět