Napařování zrcadel
-
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Napařování zrcadel
Lidi, sem se tak dival na naparovani zrcadel na VOD AV a chtel bych poprosit, jestli se v tom nekdo vyzna, jestli by mohl popsat co ktere znamena.
Tenké vrstvy ->
Napařování zrcadel
- Al+SiO
- Al + SiO2
- Al + lamela
- Al+MgF2 (pro UV )
- Ag+SiO
- Ag+MgF2Au
- adheze Cr
Diky moc, nejak jsem to nikde nenasel..
Tenké vrstvy ->
Napařování zrcadel
- Al+SiO
- Al + SiO2
- Al + lamela
- Al+MgF2 (pro UV )
- Ag+SiO
- Ag+MgF2Au
- adheze Cr
Diky moc, nejak jsem to nikde nenasel..
www.petrasek.net | www.mmtech.cz | physics.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Napařování zrcadel
Jo a jeste sem chtel dodat, ze vim co jsou ktere prvky a znam ten princip ale, jde mi tak nejak o to, zjistit jaky ma ktere napareni efekt a co to ma vlastne se zrcadlem udelat a jak patrne jsou rozdily. Hlavne ty procenta odrzivosti a pohlceni techkterych vlnovych delek a prakticky efekt pri pozorovani.
Vdaka jeste jednou
Vdaka jeste jednou
-
- Kontaktovat uživatele:
Napařování zrcadel
Dekuju za ty linky. Docela to pomohlo, i kyz kdyz jsem mluvil s tim panem z VOD Turnov, tak ty skutecne hodnoty jsou celkem jine nez ty v tech tabulkach...
Ale uz vim co jsem potreboval vedet
Diky.

Diky.
Napařování zrcadel
martincz napsal: Dekuju za ty linky. Docela to pomohlo, i kyz kdyz jsem mluvil s tim panem z VOD Turnov, tak ty skutecne hodnoty jsou celkem jine nez ty v tech tabulkach...
Diky.
Ahoj! Nevies nahodou aky je prakticky rozdiel, co sa tyka zivotnosti naparenej vrstvy medzi Al+SiO a Al+SiO2 ? Moc by mi to pomohlo dik! :hi:

Diky.
Ahoj! Nevies nahodou aky je prakticky rozdiel, co sa tyka zivotnosti naparenej vrstvy medzi Al+SiO a Al+SiO2 ? Moc by mi to pomohlo dik! :hi:
-
- Kontaktovat uživatele:
Napařování zrcadel
Jestli si to pamatuju, rekl mi, ze prakticky rozdil mezi temi vrstvami je v odolnosti. O zivotnosti nemluvil, ale je tedy jasne, ze se tim zivotnost prodlouzi. Jak moc nevim.
To co mi rekl jsem tehdy s nim nejak podrobne nerozebiral a myslim ze bych mu mohl v tomhle duverovat. Abych ho citoval, rekl neco jako: "Al+SiO dneska uz delam takove, ze je to dost odolne a ty drazsi vrstvy se na pozorovani envyplati." Ptal jsem se taky na ty tabulkove hodnoty odrazivosti, kde bylo neco pod 90% u Al+SiO a na to rekl, ze to je hloupost. Ze ted ty rozdily jsou tak 97% u nejhorsi po 99% u nejlepsi. Plus je treba pocitat ty vlnove delky, ktere to pohlcuje vic. Takze pry nema cenu resit a staci ta levna...
Snad jsem pomohl a snad si to dobre pamatuju...
To co mi rekl jsem tehdy s nim nejak podrobne nerozebiral a myslim ze bych mu mohl v tomhle duverovat. Abych ho citoval, rekl neco jako: "Al+SiO dneska uz delam takove, ze je to dost odolne a ty drazsi vrstvy se na pozorovani envyplati." Ptal jsem se taky na ty tabulkove hodnoty odrazivosti, kde bylo neco pod 90% u Al+SiO a na to rekl, ze to je hloupost. Ze ted ty rozdily jsou tak 97% u nejhorsi po 99% u nejlepsi. Plus je treba pocitat ty vlnove delky, ktere to pohlcuje vic. Takze pry nema cenu resit a staci ta levna...
Snad jsem pomohl a snad si to dobre pamatuju...
Napařování zrcadel
Vlastní zkušenost: Zrcadlo od p. Drbohlava s vrstvou AlSiO2, přibližně po roce značné zhoršení kvality povrchu / v Praze, snad oxidace /, nechal jsem si udělat ve VOD AV AL+lamela , tato vrstva po 2 letech stále naprosto kvalitní, a po novém pokovení jsem měl pocit celkového zlepšení kvality oproti původnímu i novému přístroji. Těch několika stokorun navíc rozhodně nelituji.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
-
- Kontaktovat uživatele:
Napařování zrcadel
vla napsal: Vlastní zkušenost: Zrcadlo od p. Drbohlava s vrstvou AlSiO2, přibližně po roce značné zhoršení kvality povrchu / v Praze, snad oxidace /, nechal jsem si udělat ve VOD AV AL+lamela , tato vrstva po 2 letech stále naprosto kvalitní, a po novém pokovení jsem měl pocit celkového zlepšení kvality oproti původnímu i novému přístroji. Těch několika stokorun navíc rozhodně nelituji.
Jasne, otazkou je, jak kvalitni ma Al+SiO2 drbohlav a jak VOD... Jen jsem psal, ze mi rekli, ze ten rozdil je pry mezi zrcadly co pokovuji ve VOD minimalni. o jinych jmse se nebavili..
Priznam, ze uplne jasno porad nemam...
Jasne, otazkou je, jak kvalitni ma Al+SiO2 drbohlav a jak VOD... Jen jsem psal, ze mi rekli, ze ten rozdil je pry mezi zrcadly co pokovuji ve VOD minimalni. o jinych jmse se nebavili..
Priznam, ze uplne jasno porad nemam...

Napařování zrcadel
Používám zrcadla pokovená v ATC , ve VOD Turnov i Preciose Turnov, a to dlouhodobě. Neodvažuji se vynést soud, které pokovení vydrží déle, protože na každém je vidět vliv stárnutí. Vliv prostředí, v kterém je zrcadlo skladováno, je dominantní . Zatím co zrcadlo v obýváku neví, co to je rosný bod, zrcadlo v kopuli v horách jím v zimě může procházet trvale.
Potom otázka, která vrstva je lepší, se přenáší z teorie úplně jinam.
Potom otázka, která vrstva je lepší, se přenáší z teorie úplně jinam.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Napařování zrcadel
Mate niekto skusenosti so zrkadlami od Milana Kamenickeho ?
Napařování zrcadel
FunTomas napsal: Urcite bude mat Optik ;)
Chcel som len vediet skusenosti ludi, ktory pouzivaju optiku od Optika. Na to nie je nic zle!
Chcel som len vediet skusenosti ludi, ktory pouzivaju optiku od Optika. Na to nie je nic zle!
Re: Napařování zrcadel
Ved som tam dal smajlika.Chcel som len vediet skusenosti ludi, ktory pouzivaju optiku od Optika. Na to nie je nic zle!

Niektori vravia, ze zrkadla su vyborne, ini vravia, ze ich bolo treba retusovat. Ja osobne nemam ziadne zrkadlo od Milana Kamenickeho, takze neviem. ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- robokop
- Věk: 44
- Kontaktovat uživatele:
Napařování zrcadel
Zdravim
pokud vim tak Drbohlav jezdi naparovat do Turnova
takze skoro urcite do VOD
takze skoro urcite do VOD
Napařování zrcadel
robokop napsal: Zdravim
takze skoro urcite do VOD nevím, odkad to víš, ale není tomu tak.
takze skoro urcite do VOD nevím, odkad to víš, ale není tomu tak.
lepší rada žádná než špatná