Jak jsem slíbil, tak jsem zapracoval, vyhodil jsem z EQ-6ky "dvěstěpáďo" a nasadil "stopáďo". Kompaktem s CHDK jsem nafotil 40x64s (ve skutečnosti jak jsem stopoval tak asi 40x40s, neumím si ten čas vysvětlit) a tohle z toho vypadlo. Myslím, že je to zase pokrok, byť fotitelé DSO to pobijou, mě to přesto udělalo docela radost,(jako fotičovi planet) že i tím "blbým" kompaktem něco jde nafotit . Věřím, že další pokusy o DSO budou následovat .
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Saturn se moc nevedl, tak jsem zkusil zamířit dalekohled na M51 a zkušebně pustil 10 expozic po minutě kompaktem s CHDK. Dopadlo to takhle:
Příště jich zkusím lupnout aspoň 50 a uvidím jestli se zbavím trochu toho šumu.Nešlo mi to složit v DSS, hlásilo to málo hvězd. Když jsem je přidal stejně nic, skládalo to jen jeden snímek. Tak jsem to složil v Registaxu. Nevím, čím to bylo???
Není to extra, ale je to takový obrázek podobný nebo trochu lepší, než co je vidět v okuláru vizuelně .
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Po dlhšej dobe som sa zase spolu s otcom vybral na naše stanovisko v Jasenskej doline. Obloha super, trochu vadilo svetlo od blízkej chatky, no aj to po chvíli vypli. Prvýkrát som skúšal funkčnosť motorizovanej fotografickej montáže a môžem povedať, že som veľmi spokojný. Na základnom ohnisku v pohode zvládla 322 sekúnd, ešte musím vyskúšať dlhšie ohnisko. Počas exponovania som mohol pozerať cez ďalekohľad a nie sa krčiť pri montáži a ručne poháňať, čo je asi najväčšia výhoda. Výsledok a na našom webe aj s popisom http://members.marticonet.sk/jmazari/as ... a/uma.html
Fíha, tuhle hračku mám doma a tohle je solidní výsledek na takový kompakt. Já bych se nebál to ukázat aspoň ve 2000 px, co tě vedlo ke zmenšení na 25%, vždyť se není za co stydět. Šum tam přirozeně bude když je to jediný snímek. Až to půjde, nacvakej jich více po sobě. A napiš prosím, v jakém formátu ukládáš fotky (JPG? RAW?)
(a předpokládám že fotíš díky CHDK??)?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Tak už je na astrofotkách väčšia verzia.
Samozrejme ukladám v RAW formáte, taktiež používam chdk. Pôvodne som fotil som svojim olympusom sp-560 (2x5min UMA a 4min Herkules), nedá sa mi nastaviť vyššie ISO ako 200 tak aj pri zložení dvoch 5min snímkov nevidno toľko detailov ako na canon fotke. Najbližšie budem fotiť s canonom a viac kusov.
Mám tu jeden problém s kompaktem canon a590is a to že když vypnu redukci šumu tak mám na fotce velké růžovobílé skvrny s pruhama dá se s tím něco dělat??
díky za odpověď
SW 130/650 PDS, SW 80/400
350Dm, QHY5-II-M
HEQ-5 Pro