Hrátky s kompaktem

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
hamr
Věk: 65

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Tak jsem včera zase dělal pokusy s Canonem Powershot 720is. Fotil jsem po cca 10ti 15s expozicích přes SW 80/400 na EQ-1 s motorkem. Vybral jsem si jasnější DSO a zkoušel, co z toho vůbec bude. Použil jsem okulár 32mm a 6x zoom kompaktu. Je to sice chabota, ale přeci jen něco vylezlo ::). Nedá se to srovnávat s dlouhými expozicemi se zrcadlovkami a kamerkami, ale myslím, že to docela dobře vypovídá o tom, co lze asi tak vizuálně nějakým středně velkým dalekohledem na těchto DSO vidět :). Jsou to jedny z prvních DSO touto "primitivní technikou a optikou". Musel jsem tam trochu softwarově učesat rozmázlé hvězdičky a zašuměná místa, ale jinak to vychází z nafocené reality. Určitě si ještě něco dalšího vyzkouším. Prioritou mého focení jsou planety, na DSO nemám odpovídající vybavení, ale i takhle se něco dá vyfotit.
Odpoledne do ATM schválně "šoupnu" ten "pochystátor", co jsem si kvůli tomu zbastlil ;). Tady jsou ty pokusy o M81,82,13,57.

M13

M57

M81

M82

Ještě jsem zkusil tu 81 a 82 slepit k sobě:

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od Roman (Rick) »

Pekné hrátky :). Najviac sa mi páči, ako ti vyšla tá M57 vcelku jasná a i ten zlepenec M81, M82.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Inu, včera som sa tiež trošku hral s panasonicom. Skúšal som telekonvertor TCON 1,7x a jeho zaostrovanie a to, či to ohnisko ešte presnosť chodu eq-5 zvládne pri 60s expozícii. Síce sa montáž držala statočne, ale pri mierke 1:1 boli vidieť, že už nie sú body, ale ovály. No, ale to som skúšal len tak z balkónu, odkiaľ nevidím na polárku, takže ešte to v najbližších dňoch plánujem vyskúšať niekde trošku mimo mesta. Tu je vedľajší produkt:

M11, bez úprav, zmenšené, export pre web, fotené do jpg:

M17, v Registaxe spriemerované 3 fotky, inak tiež bez úprav:
hamr

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Hezké pokusy s kompaktem! Ta první je pouze ta 60s expozice? a druhá 3x60s?  Až jich složíš víc bude to určitě ještě lepší. Já jsem taky montážičku ustavoval jen od oka, no u těch 15s to jakž takž stačí.

Příště to asi zkusím konečně taky přes Dobson a PP. Ono teď bylo to počasí nejisté, tak se mi to nechtělo tahat ven. No a nakonec bylo slušně k půlnoci.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Dík, áno prvá 60sec, druhá 3x60sec. No veď, keď sa dostanú vyššie nad obzor pôjdem ich cvaknúť pod tmavšou oblohou. Čo sa týka montáže, tak som čakal, že už to bude príliš, lebo výsledné ohnisko s telekonvertorom bolo 141mm (teda až 857mm v prepočte na kinofilm).

No veď chcelo by to čo najskôr skúsiť aj s dobsonom, lebo za chvíľu bude zase Mesiac strašiť.
Amacarsch

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od Amacarsch »

Ahoj. Mám tu dva "kompaktní" měsíce z 28.5.09.  Je to zase přes lidlskop. Ten "detail" měsíce vnikl přes původní Kelner 6mm (4mm) (omylem). Podmínky byly bídné - tragický seeing. Na tom videu to vypadá, jako kdybych to sledoval přes vodní hladinu  :(

přes 20mm okulár a 4x zoom - slepenina asi 10 fotek
a

6mm okulár + 4xzoom - výtažek a registax cca 600 snímků z videa.
Lidlskop 70/700; 2x Triedr 10x50 (jeden je vrak na 1/2) Canon PowerShot A640+CHDK AllBest
hamr

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Na radu kolegy Amacarsch se mi podařilo do svého kompaktu Canon 720is "narvat" CHDK a prodloužit tak expozici na 64s!!! Počasí je naprd, ale včera šlo udělat první pokusy. No bude to možná zajímavé :). Zkusil jsem jeden snímek Labutě, ISO bylo myslím 400, zkoušel jsem to víckrát, při různých ISO a nevím teď přesně, které to bylo :-[. Když se složí víc expozic bude to lepší. Až bude líp, budu pokračovat. Foťák byl na EQ1 s motorkem, ustaveno na Polárku v podstatě přibližně. Na klik je obrázek větší.

Co ty lidi sakra u těch foťáků nevymyslej, vůbec jsem nevěděl, že takový program existuje a jde přes SD kartu stáhnout do kompaktu!
Je to moc brutálně zpracovaný, ale originál jsem smazal, tak to nechám tak. Byl to jen takový první pokus, příště to zkusím líp a složit víc expozic v DSS.

Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

To je super. S tou citlivosťou u Canona nemusíš šetriť, i tento snímok je takmer bez šumu. Som zvedavý na zložené snímky ;).
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Včera, teda vlastne už dnes som stihol pred východom Mesiaca 21 pokusných snímkov Lagúny, kúsok za sídliskom s klasickou zostavou - Panák na ISO 400, exp. 60s (DF odpočítaný automaticky fotoaparátom, bez FF), EQ-5 bez pointácie (na klik):

MaG
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od MaG »

Hej Ricku, ten snímek je na kompakt parádní. Proč jej tedy neukážeš v celé jeho kráse? Máš to šíleně tmavé!

edit:
za dodatečnou úpravu +1 :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Dík, tak som to trochu zosvetlil, ale expozícií bolo málo a už sa dosť začal prejavovať šum. Ešte proste treba nasnímať "zopár" minút navyše :)
hamr

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Zkusil jsem další 64s expozici s kompaktem Canon720 a CHDK. Bohužel jsem blbec nenabil baterie, tak mi to stačilo jen na jeden snímek. Příště (až budu mít nabito ;)) zkusím zoom 6x (210mm). Namířil jsem to nazdařbůh směrem k Veze a Lyře. No něco tam vidět je (i náznak mléčné dráhy), budou doufám následovat další pokusy. ISO 800 - čas těch 64s. Příště jich doufám udělám aspoň 10 a složím v DSS.

Na klik větší:

Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Na jeden snímok to máš veľmi pekné. Ale množstvo šumu ma na to, že je to canon (i keď kompakt) zaráža. Pred pár dňami som mal možnosť skúsiť na takúto vec Canon A580 a šum bol obdobný. Poradil by som ísť nižšie, na ISO 400, pretože skladanie pri takom šume (ISO800, 1600) je neefektívne. V DSS som skúšal zložiť takéto snímky aj s darkami, ale kvôli šumu a jeho sw redukcii bolo odčítanie DF neúčinné a DSS považoval aj šum za hviezdy. Pomohlo zbehnúť na ISO 400.
Alien_MasterMynd

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Trochu OT: dost pomuze pohrat si s prahem v DSS, da se nastavit tak, aby jako hvezdy bral jen tech nekolik nejjasnejsich - nemusi se delat cele skladani, ale da se pustit jen test detekce hvezd a az nakonec pustit finalni slozeni Ten sum tam je vcelku maly.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Miloš Žák
Věk: 45

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od Miloš Žák »

Trochu OT: dost pomuze pohrat si s prahem v DSS, da se nastavit tak, aby jako hvezdy bral jen tech nekolik nejjasnejsich - nemusi se delat cele skladani, ale da se pustit jen test detekce hvezd a az nakonec pustit finalni slozeni Ten sum tam je vcelku maly.Souhlasim. Mam stejnou zkusenost.

To Hamr: velice pekny snimek (na kompakt :)). Udelej tech snimku 30 nebo i vic a myslim, ze z toho velice pekne vyleze i mlecna draha  ;)
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Odpovědět