Kvalitní a levné okuláry ?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Ila

Příspěvek od Ila »

Dávám jen tak pro zajímavost, že se mi podařilo "sestrojit" opticky velmi kvalitní okulár z levného fotografického kompaktu Canonet, který mi doma ležel nevyužitý - protože nefunkční.
Demontoval jsem zcela přístroj a dostal se tak ke třem skupinám optiky.
Napadlo mě využít přední polovinu objektivu jako okulár a ejhle, najednou je můj Mak 127 brilantně kontrastní a ostrý jako refraktor.
"Okulár" má však zklenutí pole v okrajových partiích jelikož jsem nevyužil celou optickou soustavu.
Tak si myslím, že podobných kompaktů s optikou f35-40 jsou plné bazary, proč tedy nedoplnit svoji soustavu o kvalitní dlouhoohniskový okulár. :-)
Petr D

Příspěvek od Petr D »

Když jsi ten foťák rozdělal, ty čočky jsou pohromadě v nějakym pouzdru jako celek, nebo jednotlivě a musejí se přendat do nějakého malého tubusu?
Jinak používám 11 mm okulár z poloviny dalekohledu 8 x 25, který stál 250 Kč. Z druhé půlky mám hledáček.
david ba.

Příspěvek od david ba. »

draza napsal: Když jsi ten foťák rozdělal, ty čočky jsou pohromadě v nějakym pouzdru jako celek, nebo jednotlivě a musejí se přendat do nějakého malého tubusu?
Jinak používám 11 mm okulár z poloviny dalekohledu 8 x 25, který stál 250 Kč. Z druhé půlky mám hledáček.

Znovu se hlásím se svou otázkou z tématu Hledáček: kde se dá koupit takhle levný a zároveň použitelný dalekohled 8 x 25?

Dík
David :hi:
martincz
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martincz »

david ba. napsal:

Znovu se hlásím se svou otázkou z tématu Hledáček: kde se dá koupit takhle levný a zároveň použitelný dalekohled 8 x 25?

Dík
David  :hi:
Uplne lehce u Ťamanů. Vietnamci prodavaji tyhle sroty za par korun. Nekdy se da i smlouvat. Na hledacek vrele doporucuju. Dokonce se da objevit na nekterych trznicich nebo kamenych tamanskych obchodech vetsi dalekohled, ktery je dost dobry na pointaci. Ceny ted zhlavy nevim, ale je to tak 150 - 250 za triedr a u tech vetsich do 400,-!!!

Na koukani na oblohu to samozrejme neni...
Petr D

Příspěvek od Petr D »

Dalekohled 8 x 25 se dá koupit u Foto Ring Vazovova ulice v Modřanech. Na Vietnamce zapoměň, to jsou fakt krámy na vyhození.
Za 300,- máš ve foto Ring fakt skleněný čočky a za 800,- máš 10 x 50 co v normálním obchodě stojí 2500,-......
Už nějakou dobu se po dalekohledech pídím, tak jsem si docela zmapoval trh v Praze a okolí.
Ila

Příspěvek od Ila »

draza napsal: Když jsi ten foťák rozdělal, ty čočky jsou pohromadě v nějakym pouzdru jako celek, nebo jednotlivě a musejí se přendat do nějakého malého tubusu?

Dalekohled je taky dobré řešení, já mám originál "setové" okuláry a pořád jsem si říkal, že tohle přeci nemůže být 100% obrazu, no a pak jsem prohlédl, že je to v nich. Na objednaný SW-UW6mm čekám třetí měsíc.
Teď k věci:
přední polovina objektivu je v malém pouzdře a zadní ve větším hliníkovém "sedle" - tady by se muselo trochu improvizovat.
Optiku jsem usadil do prořízlého víčka od černé plastové krabky kinofilmu Ilford-odřízl dno a jako očnici nalepil další spodek stejné krabky.
Celé to pak akorát sedne do okulárového výtahu. Kapku "nevýhodné" je, že do toho musím koukat trochu zpovzdálí oproti klasickým okulárům.
Přístroje stejné kategorie se prodávají za pár stovek v bazarech a optika je opravdu dobrá, chtělo by to asi zoptimalizovat vztah vynaložené finance/námaha na předělávku/kvalita optiky.
Já jsem zatím spokojen.

Ila

Příspěvek od Ila »

Ještě doplním jednu yajímavou věc.
Okulár dává oproti klasickým obrovskou hloubku ostrosti, yatím si to nějak neumím vysvětlit, ale při pozemním pozorování jsem zjistil, že po zaostření na objekt cca 4,5Km vzdálený je ostré ještě popředí cca 500m od dalekohledu. Divné... divné - že bz akomodace oka ?
MP

Re: Kvalitní a levné okuláry ?

Příspěvek od MP »

Okulár dává oproti klasickým obrovskou hloubku ostrosti, yatím si to nějak neumím vysvětlit, ale při pozemním pozorování jsem zjistil, že po zaostření na objekt cca 4,5Km vzdálený je ostré ještě popředí cca 500m od dalekohledu. Divné... divné - že bz akomodace oka ?
To take, ale hlavne asi mala svetelnost.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Ila

Příspěvek od Ila »

MP napsal:

To take, ale hlavne asi mala svetelnost.

No právě že ne, "okulár" dává mnohem kontrastnější a ostřejší obraz a je o fous světelnější nežli původní f25. Dost možná je to subjektivní dojem, ale obraz v něm je prostě o řád lepší (krom popsaného zklenutí) nežli v té 25 Long e.
Mimochodem průměr výstupní pupily by využil snad jen plejtvák, má totiž cca 25mm, ohnisko jsem zatím neměřil.
MP

Příspěvek od MP »

Samotny Mak ma malou svetelnost. A pokud ten okular ma delsi ohnisko ( mensi zvetseni ), nez ta 25ka, tak je velka hloubka ostrosti pochopitelna. Velka cocka tady svetelnost nezvetsi - tady uz jde o prumer zornicky oka a ten asi pri dennim pozorovani nebude nejvetsi.

Ila

Příspěvek od Ila »

MP napsal: Samotny Mak ma malou svetelnost. A pokud ten okular ma delsi ohnisko ( mensi zvetseni ), nez ta 25ka, tak je velka hloubka ostrosti pochopitelna. Velka cocka tady svetelnost nezvetsi - tady uz jde o prumer zornicky oka a ten asi pri dennim pozorovani nebude nejvetsi.

To je určitě pravda, avšak jestliže světelnost určuje průměr mé "denní" zornice, tak bude u obou okulárů stejná a přesto je tu obrovský rozdíl - proto jsem to zmiňoval.
MP

Re: Kvalitní a levné okuláry ?

Příspěvek od MP »

To je určitě pravda, avšak jestliže světelnost určuje průměr mé "denní" zornice, tak bude u obou okulárů stejná a přesto je tu obrovský rozdíl - proto jsem to zmiňoval.
Ten druhy faktor je zvetseni. Uz jsi zmeril ohniskovou vzdalenost toho triedroveho okularu ? A co barevna vada a ruzna zkresleni ? Ta original 25ka neni nic moc, ale prece jen je to 3cockovy Kellner ( tedy podle mne, napsane to na ni neni ), na rozdil od dubletu, obvykleho v triedrech.

Ila

Příspěvek od Ila »

....ještě dodám, že jsem zatím ohnisko nezměřil, ale odhadem podle zvětšení - velikosti obrazu - je blízko té pětadvacítce.
Ila

Příspěvek od Ila »

MP napsal:

Ten druhy faktor je zvetseni. Uz jsi zmeril ohniskovou vzdalenost toho triedroveho okularu ? A co barevna vada a ruzna zkresleni ? Ta original 25ka neni nic moc, ale prece jen je to 3cockovy Kellner ( tedy podle mne, napsane to na ni neni ), na rozdil od dubletu, obvykleho v triedrech.

....no možná to bude tak, že je poněkud delší než se mi zdá a tubus systému ukrajuje z jeho úhlu a tak se mi jeví zdánlivě podobný pětadvacítce.
Obraz je vizuálně dokonalejší než u dodaných okulárů, ale na jasných objektech na noční obloze jsem ho ještě neprohnal, takže uvidíme.
Ke konstrukci toho moc neřeknu, jde však o polovinu objektivu postaveném na principu nesymetrického Gause, takže bude mít téměř stoprocentně 3 čočky (obvykle jsou v téhle kategorii pětičočkové), dvě zbývající (zadní) jsem nechal stranou, schválně mrknu někam do materiálů, jestli zjistím konstrukci.
MP

Příspěvek od MP »

Ila napsal:

Ke konstrukci toho moc neřeknu, jde však o polovinu objektivu postaveném na principu nesymetrického Gause, takže bude mít téměř stoprocentně 3 čočky (obvykle jsou v téhle kategorii pětičočkové), dvě zbývající (zadní) jsem nechal stranou, schválně mrknu někam do materiálů, jestli zjistím konstrukci.

Jeee, promin, ja jsem se nahore prekouknul a myslel, ze pises o tom okularu z triedru ( to byl draza ). Tak u tohohle opravdu nevim, co tim mohlo vzniknout za konstrukci ... Ja jsem zkousel jako dlouhoohniskovy
okular normalni 35ku od Prakticy ( Zeiss Flektogon ), byla dobra, ale vzdalenost vystupni pupily byla tak velka, ze jsem si na to nemohl zvyknout.

Odpovědět