Prosim o radu..

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
pege

Prosim o radu..

Příspěvek od pege »

Zdravim vsechny a poprosil bych vas-vice zkusene o radu..

Konecne jsem si splnil sen a mam dalekohled a to SW MAK 127/1500 a rad bych si udelal nejake fotky mesice ci nejakeho pozemniho cile..

Mam Panasonic LUMIX FZ - 50 vim,ze to neni dobry fotak na astro,ale ten mesic by mohl jit ne??

Jak mam postupovat..?? Ma to zavit 55 mm a nevim,jak postupovat..

Nemam koupit nejake redukce?? Mozna vam tyto otazky prijdou k smichu,ale jak rikam,jsem novacek..
Vsem dekuji za pomoc
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Prosim o radu..

Příspěvek od Konihlav »

vitej na foru. No ja myslim, ze uplne prvotni je proste ten mesic vyfotit takzvane afokalne, tj. prilozenim fotoaparatu k okularu namisto oka Muzes to zkouset z ruky, pripadne si koupit afokalni drzak, viz napr. http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... nstvi.html
pege

Prosim o radu..

Příspěvek od pege »

Dekuji za radu.to jsem zkousel,ale fotak ma 55 mm objektiv, dalekohled 1,25" a tak mam jen maly kotoucek v hledacku fotaku a nemuzu to zaostrit..Nevite jak na to?
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Prosim o radu..

Příspěvek od Konihlav »

no tak s tim malym kotouckem nic neudelas, vzdy tam ten kotoucek bude, bud malinky nebo maly. Myslel jsem ze ta FZ50ka ma odnimatelny objektiv, pricemz v tom pripade by slo o to, sehnat si redukci (treba pres T-krouzek) k okularovemu vytahu. No ale jelikoz je tam ten objektiv napevno, nic nenadelas. Jedine co muzes, je trochu (tak 3x) odzoomovat, aby byl kotoucek jen maly (misto malinkaty). S ostrenim, bud manualne, nebo i automatika Mesic zvladne. Rovnez neni od veci otestovat i makro rezim s automatickym ostrenim.

Kazdopadne ja mam FZ18ku a musim uznat ze na afokalni astrofoto to opravdu neni. Kdyz odzoomuji, abych mel vetsi obrazek, tak ten pruzor (kuzel) kterym koukam (v podstate zorny uhel toho co v okularu vidim) se zmensuje s vetsim zoomem a je timpadem velky problem tam planetu najit.
pege

Prosim o radu..

Příspěvek od pege »

Diky za radu,ale bohuzel at delam co delam..Nejde mi to zaostrit. ::)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Prosim o radu..

Příspěvek od Konihlav »

nejsi urcite sam, neboj, me se taky nikdy nepovedla fotka, ktera by byla celkove zaostrena, vzdy je dobra jen nejaka cast. Tady pak pomuze jen a jen skladani vice obrazku nejakym vhodnym SW (registax apod.)
Duk

Prosim o radu..

Příspěvek od Duk »

Snad by pomohlo nechat si na to vyrobit speciální držák, tím by se zabránilo vzájemnému vyosení a hlavně by se docílila kolmost.
Navíc je to daleko i pohodlnější při manipulaci se zoomem apod. ;)
feromich
Věk: 65

Prosim o radu..

Příspěvek od feromich »

Skús si vyrobiť držiak na fotografovanie za okulárom. Nie je zložitý. Je to valec, na jednom konci vnútri je upínací závit na ok. výťah(ja mám m42x1), vnútri je upínací priemer na okulár, napr. 31,75 mm, na druhom konci je povrchový závit na upnutie fotoaparátu(ja mám M55x0,5 mm). Podmienkou je, aby po zložení tohto nádstavca bol  objektív fotoaparátu čo najbližšie k okuláru . Treba použiť pomerne slabý okulár (ja používam f 32, 25 mm, zorné pole minimálne 52°), lebo výsledné ohnisko je velmi velké. Zaostriť treba okulárovým výťahom, nazoomovať fotoaparátom ( obvykle 8-10x), aby obraz pokryl celé pole fotoaparátu. Bez zoomu bude obraz iba malý a vytvorí kruhový obraz poľa v strede snímku. Táto sústava funguje spoľahlivo, dajú sa robiť snímky planét, dvojhviezd, Mesiaca .Samozrejme funguje to aj na video planét.... Ak si pozrieš v galérii mam snímky Saturna a dvojhviezd.
Mates
Věk: 63

Prosim o radu..

Příspěvek od Mates »

To pege:

Mám podobný fotoaparát jako Ty (Panasonic FZ-30). Měsíc a planety taky pokouším. Každopádně je potřeba mít okulár co nejblíž objektivu (někdy ho o něj i zlehka gumovou očnicí opřu i když je mi to "proti srsti". Okulár používám nejčastěji 20mm. Pár fotek Měsíce, Saturnu a ISS tady také někde mám.
Používám zhotovený držák. Mohl bych si snad udělat i ten se závitem na objektiv ale tělo foťáku mi připadá dost těžké a ta část s filtrovým závitem je taková šlupička. A ten univerzální držák lépe umožní dostat objektiv až k okuláru. Ale zase je větší problém s tím centrováním.
Honza Ebr (honza42)

Prosim o radu..

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Mám FZ8čku a taky jsem byl překvapen, jak špatně to za okulárem fotí, asi z toho není cesta ven, prostě vstupní pupila toho foťáku je mnohokrát větší, než oka, na kterou jsou ty okuláry konstruovaný. Pokud si necheš nic vyrábět, zkus na první pohled lehce absrudní, ale funkční metodu, kterou "fotím" (dělal jsem jenom pár fotek pro legraci, páčto můj dalekohled je navíc Dobson a těžko se v něm takhle něco loví) já - postavit foťák na stativ za okulár! Z opření o gumovou očnici bych si nedělal hlavu, pokud je to takováta pružná, ja mám u některých okuláru vyhrnovací, tak tam už je to úplně jedno.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Odpovědět