Zajimalo by me jake ma vyhody soustava Klevtsov-Cassegrain v porovnani s ostatnimi cassegrainy(a nebo take ve srovnani s newtonem).Tj. jak je to s kontrastem, komou....Zadny odborny clanek jsem k tomuto tematu nenasel .
No, ptam se nebot se chystam koupiti nejaky ten scope a jsem zrovna objevil akci na tyhle pristroje u p. Matouska za vic nez lakavou cenu
Zkus se podivat ve foru kus zpatky, par odkazu jsem tu daval. Take se podivej primo k TALu, maji tam i odkazy na recenze. Jinak strucne :
Proti Maku ma meniskus az pred sek. zrcatkem, takze je lehci a levnejsi ( i pri svetelnosti kolem f/8 ). Ma otevreny tubus, jinak je v principu ze vsech "klasickych" Cassegrainu tomu Maku nejpodobnejsi.
Proti SCT mensi barevna vada pri vetsi svetelnosti
Proti Newtonu korekce mimoosovych vad ( hlavne komy ) za cenu velice male barevne vady.
Podle ruznych recenzi dava ostrejsi obraz, nez SCT, ale horsi, nez Mak. Ovsem cistokrevny Maksutov by pri prumeru 200mm a f/10 ( jako TAL 200K ) stal aspon 3x vice. Konstrukcne je samozrejme hlavni rozdil proti Maku i SCT v tom otevrenem tubusu a malem korektoru.