Software pre amatera

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Marian

Software pre amatera

Příspěvek od Marian »

Pouzivate nejaky astronomicky software? Ako ste spokojny, ake su vase skusenosti?

Pouzivam Redshift 2, som s nim spokojny, ale rad by som upgradoval na nieco novsie. Neviete poradit co je dobre?
shodam
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od shodam »

Předpokládám, že v tomto případě bereš za astronomický software tzv. počítačová planetaria.

Program Redshift sice neznám, takže nemohu porovnávat, ale vyzkoušel jsem několik jiných programů, např. SkyGlobe, ECU, Albiero, Skymap (v. 6 a 8 ), Cartes du Ciel. A právě posledně jmenovaný CdC je pro mě momentálně jasnou jedničkou. :nod:

Byl by nesmysl tady popisovat všechny jeho funkce, ale můžu říct, že má rozhodně nejlepší zobrazení, co jsem zatím viděl. Navíc má jednoduché ovládání, je kompletně v češtině (i slovenštině) a především zcela zdarma. :greedy:  Zvlášť perfektně je propracovaná spolupráce s internetem, kdy si můžeš automaticky stáhnout a integrovat aktuální databáze komet a asteroidů přímo z prostředí programu. A nebo si třeba stáhnout snímek pozorované části oblohy z Palomarské přehlídky oblohy a zobrazit ho na pozadí a samozřejmě má spoustu dalších funkcí. :)

Moje nadšení z tohoto programu (jehož vývoj mimochodem stále probíhá) asi nejlíp dokumentuje fakt, že jsem od jeho nainstalování už ani jednou nespustil Skymap! Prostě jsem k tomu neměl žádný důvod  :) 8)

Jestli budeš mít chuť CdC vyzkoušet, tak ho najdeš na adrese: http://www.astrosurf.com/astropc/
shodam
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od shodam »

P.S.: Samozřejmě mluvím jen o programech pro Windows. Pokud máš zájem o astro-softwaru pro Linux, tak se mrkni do archivu IAN (nedávno tam o tom byla serie článků). ;)
Marian

Software pre amatera

Příspěvek od Marian »

shodam napsal: Předpokládám, že v tomto případě bereš za astronomický software tzv. počítačová planetaria.

Program Redshift sice neznám, takže nemohu porovnávat, ale vyzkoušel jsem několik jiných programů, např. SkyGlobe, ECU, Albiero, Skymap (v. 6 a 8 ), Cartes du Ciel. A právě posledně jmenovaný CdC je pro mě momentálně jasnou jedničkou. :nod:

Byl by nesmysl tady popisovat všechny jeho funkce, ale můžu říct, že má rozhodně nejlepší zobrazení, co jsem zatím viděl. Navíc má jednoduché ovládání, je kompletně v češtině (i slovenštině) a především zcela zdarma. :greedy:  Zvlášť perfektně je propracovaná spolupráce s internetem, kdy si můžeš automaticky stáhnout a integrovat aktuální databáze komet a asteroidů přímo z prostředí programu. A nebo si třeba stáhnout snímek pozorované části oblohy z HST a zobrazit ho na pozadí a samozřejmě má spoustu dalších funkcí. :)

Moje nadšení z tohoto programu (jehož vývoj mimochodem stále probíhá) asi nejlíp dokumentuje fakt, že jsem od jeho nainstalování už ani jednou nespustil Skymap! Prostě jsem k tomu neměl žádný důvod  :) 8)

Jestli budeš mít chuť CdC vyzkoušet, tak ho najdeš na adrese: http://www.astrosurf.com/astropc/
Tak som pozrel stranky k tomu Cartes du Ciel (Sky Charts). Vyzera to dobre, ked budem moct, urcite to stiahnem. A cena je velmi dobra :-). Kedze som si zadovazil 20cm Newtona, velka databaza hviezd je uzitocna.
Prave nedostatocna limitna magnituda objektov a nemoznost (neznalost) doplnit databazu o najnovsie objekty (komety) mi zacala vadit na doteraz pouzivanom Redshifte 2. Inak je Redshift 2 velmi dobre planetarium. Az na to, ze im nejak vypadol z databazy Sirius :-). Ale to sa da prezit. A tiez je uz niekolko rokov stary.
Je k nemu pripojena astronomicka encyklopedia, photo a movie galeria a zopar vyukovych animacii.
shodam
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od shodam »

Tak jsem si právě stáhnul poslední aktualizaci CdC a program nyní zobrazuje i obrázky planet (detaily) včetně jejich rotace !!! :)

No řekněte sami, není to nádhera ?

MaG
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od MaG »

Zatím používám Albiero a Skymap. Tohle vaše CdC musím ale teda zkusit, když to tak sleduju. :nono: :D
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Marian

Software pre amatera

Příspěvek od Marian »

Tak som si nainstaloval CdC. Musim sa Shodamovi podakovat za dobry tip. Chvilku mi trvalo, kym som pochopil filozofiu ovladania a pracu s katalogmi, ale nakoniec musim uznat, ze je to velmi dobry program. Sice mi zatial chybaju niektore moznosti, ktore poskytuje Redshift 2, ale snad to v nom najdem. Predsa len manualy citam az v pripade vaznych problemov. Potesil ma siroky vyber katalogov (zaujimava je moznost pouzit 6GB katalog 500 000 000 hviezd). Dnes som stiahol aktualne efemeridy pre komety a asteroidy, tak som uz velmi zvedavy, kde sa bude dnes nachadzat Ikeya-Zhang :-)
Este mala perlicka mojej "hluposti". Prezeral som okolie Mizaru a zapol som si dva katalogy hviezd (BSC a Tycho2). Ale bolo moje prekvapenie, ked sa od urciteho zvecsenia v tesnej blizkosti Mizaru zacala objavovat druha, velmi podobna hviezda s inym oznavenim ale podobnou magnitudou. :o
shodam
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od shodam »

Marian napsal: Tak som si nainstaloval CdC. Musim sa Shodamovi podakovat za dobry tip. Chvilku mi trvalo, kym som pochopil filozofiu ovladania a pracu s katalogmi, ale nakoniec musim uznat, ze je to velmi dobry program. Sice mi zatial chybaju niektore moznosti, ktore poskytuje Redshift 2, ale snad to v nom najdem. Predsa len manualy citam az v pripade vaznych problemov. Potesil ma siroky vyber katalogov (zaujimava je moznost pouzit 6GB katalog 500 000 000 hviezd). Dnes som stiahol aktualne efemeridy pre komety a asteroidy, tak som uz velmi zvedavy, kde sa bude dnes nachadzat Ikeya-Zhang :-)
Este mala perlicka mojej "hluposti". Prezeral som okolie Mizaru a zapol som si dva katalogy hviezd (BSC a Tycho2). Ale bolo moje prekvapenie, ked sa od urciteho zvecsenia v tesnej blizkosti Mizaru zacala objavovat druha, velmi podobna hviezda s inym oznavenim ale podobnou magnitudou. :o
Těší mě, že se ti CdC líbí. Přece bych nedoporučoval nic špatnýho. A s tou hloupostí to s tebou určitě nebude tak hrozný ;), já na postatu dvojitých hvězdiček přišel až po 14 dnech  ;D:-X
sandor

Software pre amatera

Příspěvek od sandor »

CdC je fakt dobrým programem. Donendávna jsem používal Albireo, ale to je proti CdC dost jinde, i když si nemohu na něj příliš stěžovat. Svou službu udělalo, ale doba je již jinde ... . Trochu se trápím s jednotlivými katalogy hvězd a nevím, zda přistupuji k jejich uložení a rozbalování správně, neboť i když počítač používám často, jsem s ním občas ve sporu o tom, co po něm chci a co udělá. Manuál je dost stručný a v některých počítačových záležitostech, pro znalce běžných, je pro mě dosti zkratkovitý a tudíž i málo srozumitelný. Dá se někde buď získat podrobnější návod ke katalogům nebo bude mít někdo dost trpělivosti mi to tady vysvětlit? :hi:
shodam
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od shodam »

sandor napsal: CdC je fakt dobrým programem. Donendávna jsem používal Albireo, ale to je proti CdC dost jinde, i když si nemohu na něj příliš stěžovat. Svou službu udělalo, ale doba je již jinde ... . Trochu se trápím s jednotlivými katalogy hvězd a nevím, zda přistupuji k jejich uložení a rozbalování správně, neboť i když počítač používám často, jsem s ním občas ve sporu o tom, co po něm chci a co udělá. Manuál je dost stručný a v některých počítačových záležitostech, pro znalce běžných, je pro mě dosti zkratkovitý a tudíž i málo srozumitelný. Dá se někde buď získat podrobnější návod ke katalogům nebo bude mít někdo dost trpělivosti mi to tady vysvětlit?  :hi:
Já ti rád pomůžu, ale nejsem si úplně jistý, v čem je vlastně problém.
Pokud vím tak stahované katalogy mají formát instalačního souboru, takže je stačí uložit na disk a spustit. Pak je jenom třeba zkontrolovat, že se budou instalovat do stejného adresáře, kde už je nainstalovaný základní program. Samotná instalace proběhne automaticky a katalogy jsou okamžitě k dispozici (jednoduše se objeví v menu "vlastnosti katalogů", kde si je můžeš libovolně zapínat a vypínat). Jinak ale samozřejmě uznávám, že manuál je opravdu hodně stručný.  :)
Crazy Vojta

Software pre amatera

Příspěvek od Crazy Vojta »

Zdravím všechny !! :finger:

Tak i já přiložím ruku k tomuto dílu. Má výpověď bude ale asi trošku proti vám, ale je to můj názor. Jedině Sky Map 7-8. Pracuji s tím programem už pěknou řadu let a opravdu mi přirostl k srdci. Třeba není na první pohled tak hezký (což se samozřejmě dá všechno nastavit - od barev po rozložení panelů), ale co se rozsahu funkčnosti týče a množství dostupných informací jsem názoru, že je opravdu špičkou. Málo programů vám třeba jen o každé hvězdě tá tak podrobné informace (katalogy, magnitudy, vzdálenosti, svítivost a mnoho dalších na pár desítek řádek), ale i celý program pracuje opravdu přesně. Taky je absolutně tvůrný v možnosti vytváření klávesových zkratek. S jejich pomocí pak k bleskové manipulaci s programem postačí jen pár lechkých úhozů do keyboardu. Pro ty, co program neznají opravdu doporučuji vyzkoušet !! Tak zatím hodně zdaru !!

Crazy Vojta
shodam
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od shodam »

Crazy Vojta napsal: Zdravím všechny !! :finger:

Tak i já přiložím ruku k tomuto dílu. Má výpověď bude ale asi trošku proti vám, ale je to můj názor. Jedině Sky Map 7-8. Pracuji s tím programem už pěknou řadu let a opravdu mi přirostl k srdci. Třeba není na první pohled tak hezký (což se samozřejmě dá všechno nastavit - od barev po rozložení panelů), ale co se rozsahu funkčnosti týče a množství dostupných informací jsem názoru, že je opravdu špičkou. Málo programů vám třeba jen o každé hvězdě tá tak podrobné informace (katalogy, magnitudy, vzdálenosti, svítivost a mnoho dalších na pár desítek řádek), ale i celý program pracuje opravdu přesně. Taky je absolutně tvůrný v možnosti vytváření klávesových zkratek. S jejich pomocí pak k bleskové manipulaci s programem postačí jen pár lechkých úhozů do keyboardu. Pro ty, co program neznají opravdu doporučuji vyzkoušet !! Tak zatím hodně zdaru !!

Crazy Vojta
Ahoj Vojtíku :), taky tě zdravím :finger:

Máš samozřejmě nárok na svůj názor a já ti ho v žádném případě neberu. Ale chtěl bych se zeptat jestli jsi CdC alespoň vyzkoušel. Já jsem totiž taky 2 roky používal SkyMap a byl jsem naprosto spokojený. Ovšem jenom do tý chvíle než jsem poprvé uviděl Cartes du Ciel, protože v tom momentě jsem se prostě zamiloval :nod: a SkyMap šel do koše ;D
sandor

Re: Software pre amatera

Příspěvek od sandor »

Já ti rád pomůžu, ale nejsem si úplně jistý, v čem je vlastně problém.
Pokud vím tak stahované katalogy mají formát instalačního souboru, takže je stačí uložit na disk a spustit. Pak je jenom třeba zkontrolovat, že se budou instalovat do stejného adresáře, kde už je nainstalovaný základní program. Samotná instalace proběhne automaticky a katalogy jsou okamžitě k dispozici (jednoduše se objeví v menu "vlastnosti katalogů", kde si je můžeš libovolně zapínat a vypínat). Jinak ale samozřejmě uznávám, že manuál je opravdu hodně stručný.  :)
Jasně, to je, pokud se jedná o soubory, které jsou přímo zpracované pro CDC, ale mám na mysli katalogy, které se musí konvertovat (jeden z tycha a podobně). Tam narážím na mou počítačovou negramotnost. Je ovšem otázkou, zda jsou některé tyto katalogy potřebné, jsou-li již podobné nainstalované. Nejsem si jist, jak postupovat v případě katalogů např. HST a podobně. Nerad bych nějakým neznalým krokem poškodil současnou instalaci a abych stál zase před časovým problémem stahování již staženého.
Ještě jednu věc: zřejmě jsem přehlédnul možnost, která vykreslí dráhu požadovaného tělesa či těles po delší období. Nebo postrádám jednoznačnou možnost přejít do času UT a zůstat na své pozici pozorovatele. Čas UT by mi vyhovoval mnohem více než časová pásma, kde si nejsem jist, zda se standartně zobrazí letní nebo středoevropský čas. Posun o hodinu je mnohdy dost podstatný. Zkoušel jsem si to otestovat na pravém poledni a podle mého úsudku letní čas není brán v úvahu.
Díky za nabídnutou pomoc, určitě ji využiji.
eMartin

Příspěvek od eMartin »

Přátelé dobrých programů a dobrého vína  8)

Cartes du Ciel je pěkné dílo, to se musí nechat. Zaujalo mě dvojí zobrazování hvězd, zaujaly mě komety i s ohonem, pokud je takové chci a zaujalo mě zkrátka dost věcí.
Zatím jsem ale např. nenašel recept na to, jak se rychle pohybovat po mapě nahoru a dolů atd., jak to udělat, aby se mi dobře nastavoval čas a spousty dalších drobností, protože to třeba neumím ještě ovládat.
Vyloženě mi vadí způsob zobrazení srpku Měsíce, jak bylo možné vyzkoušet vminulých dnech....

Pravda je však také taková, že si stejně tak pouštím SkyMap, který mi i v Demo verzi ukáže co potřebuju, protože leckdy mám naspěch a umím jej ovládat.

Pokud potřebuju dráhy planet, nebo třeba změřit vzdálenost, nebo také získat důvěryhodný údaj o magnitudě hvězdy (z katalogu Tycho2), použiju Albiero.

Zkrátka vždycky budu asi používat víc programů...

Jo a na záblesky Iridií, a to klobouk dolů před CdC že umí tohle taky "nějak" vyjet, budu stejně používat mrňavý DOSový Iridflar. No. Takže takhle je to se mnou, mým názorem na CdC a na ostatní software pro amatéra. CdC je výborné, nikoli jediné které bych dokázal, na vše co potřebuji, použít.

:P
shodam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shodam »

Ahojky pánové :hi:,

tak jsem se dobrovolně ujal role obhájce programu CdC a už se z ní asi nevyvleču. Ale zkrátka co si kdo navaří, ........ no vždyť to znáte :)
Takže postupně:

pro Sandora:

Katalogy. Přiznám se (bez mučení ;D), že jsem dosud žádný další katalog kromě těch už připravených neinstaloval. Prostě mi hvězdy do 12. magnitudy stačí. Ale pokud vím, tak na stahovací stránce je instalace ostatních katalogů popsaná docela podrobně. Je tam myslím i stránka, která se zabývá přímo instalací katalogu HST. A pokud si pořád nebudeš jistý, tak se můžeš obrátit přímo na autora programu nebo další zkušené uživatele v diskuzní skupině na Yahoo - http://groups.yahoo.com/group/skychart-discussion/

Vykreslení dráhy planet. Tuto funkci najdeš v menu Čas. Tam si stačí nastavit počet a velikost kroků a zda chceš jednotlivé pozice propojit. Jediná menší vada je v tom, že CdC zatím neumožňuje simulovat pohyb samostatně pro jednotlivá tělesa. Ale to může vadit jenom ve specifických případech např. kdybys chtěl zobrazit dráhu komety v dlouhém časovém úseku. Pak je třeba vypnout zobrazení planet, aby jejich dráhy nerušily.

Nastavení času. V tomto ohledu nevidím vůbec žádný problém. V menu "Čas" si prostě vybereš jestli chceš použít systémový čas nebo jakýkoli jiný a v menu "Pozice pozorovatele" si pak nastavíš časový posun (ten nijak nesouvisí s nastavením souřadnic). Já mám normálně zadáno +2 hodiny a myslím, že je všechno v pořádku. Kontroloval jsem to i u dalších programů a souhlasí to.

pro eMartina alias přítele dobrého vína :bounce::

Pohyb v mapě. Nevidím žádný nedostatek oproti programu Skymap, spíše naopak. Kromě běžných tlačítek +/- je tady stejná možnost výřezu pomocí myši, ovšem s tím rozdílem, že se u jeho nastavování zachovává správný poměr stran. A to je (jak jsem si ověřil) docela slušná výhoda.

Otázku času už jsem probíral v odpovědi pro Sandora. Jenom dodám, že je samozřejmě třeba zaškrtnout v menu Čas automatickou aktualizaci.

Zobrazení měsíce. No asi už to vypadá, že mě autor CdC platí za propagaci, ale já si zkrátka nemůžu pomoct.;) V menu "Vlastnosti katalogů", listu "Planety" je možné si vybrat z několika nabízených zobrazení, od symbolu až po fotorealistický obraz. Já si otevřeně neumím představit, jaké další zobrazení by ještě bylo možné ....???

Dráha planet. viz odpověď pro Sandora.

Měření vzdáleností. V CdC to funguje následovně. Když chceš změřit vzdálenost dvou objektů, tak na ně jednoduše postupně "ťukneš" a dál s myší nehýbáš. V levém dolním rohu si pak můžeš přečíst změřenou vzdálenost a poziční úhel. Jednoduché a účinné :nod:

Magnitudy. Pro zobrazení magnitud z katalogu Tycho2 si stačí tento katalog (zdarma) nainstalovat (což samozřejmě doporučuju) a v menu "Vlastnosti katalogů" si ho vybrat. Pak se samozřejmě u hvězd zobrazují údaje z tohoto katalogu.

Jediná podstatná věc, kterou bych CdC vytknul, je absence pořádného návodu. Já jsem sice zvyklý používat metodu pokus-omyl, ale někdy by se návod fakt hodil. :mad2:

Hough. Domluvil jsem. :indian:
Odpovědět