OCHRANA FILTRU
OCHRANA FILTRU
Přemýšlel jste někdo nad ochranou drahých filtrů, např. UHC, LPR atd ? Každý fotograf si dává např. před objektiv UV filtr jako ochranu, dvoupalcové astro filtry jsou dost drahé, tak mě napadlo jestli to někdo praktikuje a s jakým výsledkem na kvalitu obrazu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
OCHRANA FILTRU
Snazim se na ne neslapat a nesahat na sklo mastnymi prsty od salamu. Obcas se mi to i dari
. To je vse.
Ochrana mimo dalekohled je jasna - normalni krabicka na filtr. Jestli jsi mel na mysli ochranu v dalekohledu, pak nevim o nicem, co by aspon trochu nezhorsilo opticke vlastnosti. UV filtry na objektivech k Prakticam mam vetsinou take, ale musi byt kvalitni s dobrymi antireflexnimi vrstvami, takze nejsou o moc levnejsi, nez ty 2" astronomicke. Jednou mi takovy filtr zachranil objektiv pri padu fotaku ze skaly - rozbil se jen ten filtr, ale pak jsem si uvedomil, ze stal vic, nez ten objektiv
A i ten UV filtr je obcas nutne sundat - treba pri foceni v protisvetle je tam trochu "videt" i ten nejkvalitnejsi ( horsi kontrast ). Obavam se, ze u hvezd by to bylo podobne.
Ochrana mimo dalekohled je jasna - normalni krabicka na filtr. Jestli jsi mel na mysli ochranu v dalekohledu, pak nevim o nicem, co by aspon trochu nezhorsilo opticke vlastnosti. UV filtry na objektivech k Prakticam mam vetsinou take, ale musi byt kvalitni s dobrymi antireflexnimi vrstvami, takze nejsou o moc levnejsi, nez ty 2" astronomicke. Jednou mi takovy filtr zachranil objektiv pri padu fotaku ze skaly - rozbil se jen ten filtr, ale pak jsem si uvedomil, ze stal vic, nez ten objektiv
A i ten UV filtr je obcas nutne sundat - treba pri foceni v protisvetle je tam trochu "videt" i ten nejkvalitnejsi ( horsi kontrast ). Obavam se, ze u hvezd by to bylo podobne.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
OCHRANA FILTRU
Nevím, jak by je ještě více bylo třeba chránit, a před čím. Filtr mimo dalekohled patří do jeho krabičky, a když je v dalekohledu, tak je, pokud se nepletu, celkem slušně chráněný proti většině vlivů, které by mu mohly uškodit. Takže pokud ho někdo nebude při nešikovné manipulaci sosutavně opatlávat prsty, není co řešit.
Navíc ty dnešní napařované vrstvy jsou již velmi odolné a případné občasné vyčištění jednou za rok, dva, jim vůbec neublíží. Úzkostlivá čistota je zbytečná, až škodlivá (to neplatí jen o filtrech). Pár smítek ničemu nevadí, filtr je stejně většinou mimo obrazovou rovinu, takže to nemá žádný vliv na obraz.
Navíc ty dnešní napařované vrstvy jsou již velmi odolné a případné občasné vyčištění jednou za rok, dva, jim vůbec neublíží. Úzkostlivá čistota je zbytečná, až škodlivá (to neplatí jen o filtrech). Pár smítek ničemu nevadí, filtr je stejně většinou mimo obrazovou rovinu, takže to nemá žádný vliv na obraz.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
OCHRANA FILTRU
Zajímalo mě jestli to někdo prakticky zkoušel, neboť potřebuji do Sonaru 300/4 vestavět CLS filtr tak, aby šel dobře vyndavat, prakticky ho musím v tubusku posunout asi o 1 cm což budu realizovat pomocí objímek z filtrů, které složím na sebe. Jenže u Pazdery jsem koupil sadu 4 stejných UV filtrů, celkem za 80 kč s tím, že skla vyndám a mám objímky, které potřebuji a pak mě napadlo co když bych tam skla nechal a ona sloužila jako ochrana filtru. Díky za rady, chtěl jsem znát názor ostatních.
OCHRANA FILTRU
vla napsal: potřebuji do Sonaru 300/4 vestavět CLS filtr tak, aby šel dobře vyndavat, prakticky ho musím v tubusku posunout asi o 1 cm což budu realizovat pomocí objímek z filtrů, které složím na sebe. Mám to podobně uděláno u Sonnarů a mám spíše strach, že mi při montáži po tmě fitr ze zmrzlých prstů vypadne na zem. Stopy po prstech = menší průvodní zlo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
OCHRANA FILTRU
Mám to podobně uděláno u Sonnarů a mám spíše strach, že mi při montáži po tmě fitr ze zmrzlých prstů vypadne na zem. Stopy po prstech = menší průvodní zlo.Tak to řešíme stejný problém, mám Sonar na 6x6 s redukcí na M42 a do té se to pokuším nacpat tak, aby montáž filtru byla stejně jednoduchá jako do klasického okuláru.