Re: Stavba a porozumění funkci Poncetovy plošiny

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
milan kuhejda

Příspěvek od milan kuhejda »

Hamře,kamaráde,vykašli se na drát.poťáky,kup si stavebnici jak jsem ti psal a nic se ti nespálí a ani nebude smrdět, sletování dohromady určitě zvládneš i s pistolovou páječkou co máš.Ta regulace je do 17V motorky a do 6A což bohatě stačí,navíc s tím můžeš regulovat i v léťě gril jak pečeš různé dobroty ;D ;)
tady máš odkaz [ftp]http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi= ... &z=galerie[/ftp]
ahoj Milan
P.S.otáčky jdou regulovat skoro od nuly až do maxima
P.P.S anebo jestli chceš,tak to objednám,sletuji ti to a pošlu,akorát to bude chvilku trvat
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro Milan (Astar) tam jsem ten co mám právě koupil, ještě se tam asi teda zeptám na podrobnosti.

Pro Milan (Bafan) pokud to nebude fungovat objednám si tu regulaci.

Oběma děkuji ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

hamr napsal: Pro Milan (Astar) tam jsem ten co mám právě koupil, ještě se tam asi teda zeptám na podrobnosti.

Pro Milan (Bafan) pokud to nebude fungovat objednám si tu regulaci.

Oběma děkuji ;).
Až to rozchodíš,dejmi vědět. Já se na to chystám taky,ale bude mě to dýl trvat. Poncetka je ve stavu nařezaných dílů a nějak se k tomu nemůžu dostat.Pár věcí ještě chybí...
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
hamr

Příspěvek od hamr »

Pro Kami,
já jsem na tom ještě hůř, nemám ani nařezáno :-[. Teď mám 3 týdny dovolenou, tejden budu pryč a pak budu dělat doma plot a snad mi při tom zbude trocha času pracovat na prototypu PP. Ještě mi do toho vletí asi 5denní návštěva bratrance z Kanady, takže si žádné termíny radši nedávám, jediný termín je, že příští Saturn začátkem roku 2009 bude už přes Dobsona z PP :). No doufám, že bude hotová dřív ;), určitě pak napíšu, jak to funguje nebo nedej bože nefunguje. Jsem rozhodnut nejdřív splácnout takový prototyp jen z dřevotřísky, kterou mám doma a pokud to vychytám, udělat ji načisto z nějaké lepší vodovzdorné překližky.
Kami

Příspěvek od Kami »

Ta moje poncetka bude svařovaná z Jaklů a trochu větších rozměrů,aby unesla moji 310,případně něco těžšího. Jsem zvědav jak nám to s nima příští rok půjde. Stihnem-li to vůbec postavit.   :'(
  Pohon mám zatím nedořešen,zkusím napasovat převody na můj ovladač k vidlicovce. Případně zvolím jen jednoduchou verzi s potenciometrem.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
bafomet

Příspěvek od bafomet »

Taky něco páchám a ten regulátor k minivrtačkám jsem koupil zde http://www.tipa.eu/cz/produkt/09810200- ... tst002%7C/
Na www.flajzar.cz ho neměli a ani se neobtěžovali mi to oznámit.
hamr

Příspěvek od hamr »

Vážení přátelé,

dneska se trochu rozepíšu ;). Ledy se konečně prolomily a došlo k nejhoršímu. Koupě nového kompaktíku s 15s závěrky mě konečně donutila nějak vyšetřit dva víkendy a konečně vyrobit to moje, víc jak snad půlroční prokletí, a to PONCETOVU PLOŠINU. Nakonec té práce nebylo tolik :). Mám jí fyzicky vyrobenou už týden, ale zatím nebyl čas a možnost jí vyzkoušet. Taky jsem dnes dopájel jen provizorní sdrátované spoje.

Jelikož dneska bylo "bezvadné počasí" (Vega jako jedna z nejjasnějších byla vidět jen chvilku před 20hodinou a pak už jen Měsíc, a to jenom chvilkama v mlze a mracích), nedalo mi to ji nevyzkoušet ;D.

Chvíli jsem bojoval s nastavením potenciometru(cca 15minut), ale pak se stal zázrak :o. Na plošině jsem měl posazeného samozřejmě Dobsona 250 (kvůli kterému jsem ji páchal) s okulárem 9mm (zvětšení tudíž 133x). Když Vega definitivně zmizela v mracích našel jsem si ten jediný objekt, který byl aspoň trochu vidět, Měsíc a tam ani nevím jaký kráter na terminátoru (byl jsem silně rozrušen) ;). No a on tam prostě najednou STÁL!! Zkusil jsem to zhruba stopnout a on tam byl 5minut skoro na stejném místě!! Když jsem PP vypnul, za půl minuty byl na kraji zorného pole.

Došlo prostě k zázraku a ono to funguje. Přiznám se, že jsem se hrozně bál, zdali ta byť jenom dvouvíkendová práce, nebude naprd! No radoval jsem se jak malý kluk. Okamžitě jsem vypil manželce dobrou třetinu rumu, který má na pečení! Nic jiného doma nebylo!

Takže zejtra jí můžu směle nalakovat (PP ne manželku) ;D! Myslel jsem původně, že to bude jen takový prototyp a pak jí udělám líp, z lepších materiálů, ale vykašlu se na to, když funguje.

Pevně věřím, že to bude fachat i s foťáčkem a se zoomem 6x a ty planety tam chvilku vydrží, aby se dalo natočit krátké video. Snad se to pak kvalitativně pohne zas dál, než ty poslední moje pokusy přes Maka 127 s ručním postrkem. No nesmím říkat hop, s foťákem jsem to zatím nezkoušel, a tam to zorné pole je fakt mrňavé. Taky jsem to mohl náhodou ustavit nějak dost dobře? No uvidíme dál. Jediný dobře dostupný bude teď Saturn (na který se hrozně těším), ale spíš po novém roce, až bude nahoře. Teď ho určitě zkusím aspoň někdy po ránu po staru Makem a tím mojím ručním postrkem a uvidím jak to půjde! Budeli čas a počasí přijde na řadu určitě i D250 a PP :).

Dneska jsem "dost rozrušen a vyčerpán", ale zítra sem strčím pár fotek PP :D.

No a na závěr bych chtěl poděkovat: mým rodičům, že mě zplodili ;D atd. atd. viz Oskaři :D. Ne vážně, hlavně AXELOVI za založení tohoto vlákna a jeho překlad článku o PP a dalším za rady a i maily - Bafan, Kojaro, KDan, Aquarius (asi první tady s motorovým stolkem), no bylo Vás víc a nejsem schopen to vše postihnout :).

No zbytek rodiny kouká na Amadea, tak já jdu do kotelny přiložit a dopít ten rum ;D ;D ;D!

aquarius

Příspěvek od aquarius »

Gratuluji k dokončení plošiny a k rozpohybování 254 mm zrcadla. Přece jenom, nechtělo by to krátké avi afokálně? Seeing není nic moc, ale na Mare Crisium jsou fantastické stíny. :D
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Tak Luďku, odo mňa veľká gratulácia, k dokončeniu poncetky. Konečne sa nebudeš trápiť s krátkymi videjkami a myslím, že sa určite posunieš o veľký kvalitatívny kus ďalej :D.

Som strašne zvedavý, aký tož pokrok to bude s novou poncetkou a taktiež kompaktom. Tak teda jasnú oblohu a seeing 10/10 prajem ;).
cacik

Příspěvek od cacik »

Moc ti to Luďku přeju,docela jsi mne tím svým nadšením nakazil.....těším se na foto - jelikož mám také kompakt s 15 sec. - tak jsem zvědav na výsledky - držím ti palce a klidně si zítra kup další flašku rumu - odměnit se musíme sami a také to nejlépe umíme sami ;D
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7

ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
axel
Věk: 86

Příspěvek od axel »

: :DTaké blahopřeji k dokončení Poncetky.Já už zase přemýšlím co bych přeložil, abys nevypadl z pracovního tempa! ;D ;D
Kami

Příspěvek od Kami »

hamr napsal: Vážení přátelé,

dneska se trochu rozepíšu ;). Ledy se konečně prolomily ..... a konečně vyrobit to moje, víc jak snad půlroční prokletí, a to PONCETOVU PLOŠINU.

Perfektní Hamr...gratuluji ti též.
Pěkně jsi mě předhonil...,ta moje poncetka furt leží ve sklepě zahrabaná,nedodělaná.... :-[

Už se těším na tvá zkušební fota.

*Kami
cocky

Příspěvek od cocky »

Také, zatím spíše akademicky, uvažuji o stavě PP. Nemohl bys ukázat svoje dílo na fotografii? Zvláště bych rád věděl, jak jsi vyrobil přesné eliptické segmenty.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
hamr

Příspěvek od hamr »

Přes den jsem neměl čas, ale teď už ano a tady je slíbených pár fotek mojí PP. Není to extra řemeslně vymakané, měl to být takový PROTOTYP, ale vzhledem k tomu, že to snad "maká", nechám už to tak. Proto ty děravé desky, je to z čela staré postele ;D a ty díry tam prostě už byly. Nakonec jsem zjistil, že se to za ně docela dobře nosí ;). Zrovna teď jí ještě lakuju.

Pro Cocky,
já to měl docela jednoduché, protože jsem projektant, elipsu jsem si nakreslil podle vzorečku pro danou zeměpisnou šířku (viz. překlad Axela o PP) na počítači 1:1 a vyplotroval si segmenty, ty jsem pak vystřihnul a podle této šablony vyříznul  s trochou rezervy přímočarou pilkou a pak to dohonil sprostě rašplí a smirkovým papírem :).

To trafo co tam mám jsem měl doma, je moc šikovné, dá se tam nastavovat napětí po 1,5V od 1,5 do 12V (používám 6V) a taky se tam dá jednoduše prohodit "+ a -".

Motorek je ten RB 35 dle překladu, převod ze stěrače od tuším Š100 (dodal tchán), vypínač a potenciometr 100 ohm z obchodu elektro, ty různé uchyty z hliníkového elka z Baumaxu, kolečko (gumové) z domácích potřeb, buzolu jsem znárodnil dceři, libelu vyndal z fotostativu (tam není pro mě nutná), kloub je z takové závitové tyčky s kuličkou nahoře (bylo to u nějakého nábytku a nevyhodil jsem to), lože je z odřezku plastové desky na bazén s vyvrtanou dírkou (ložem), nevím jakou to bude mít životnost (uvidím, když tak nahradím kovem?), no a to je snad všechno co tam je ;).

Tady je ještě jedna fotka už týden stará s D250, to jsem to ještě neměl vyzkoušeno a tak jsem se zatím bál s tím "vylézt". Tam jsem neměl ještě nožičky a další drobnosti, taky spoje byly jen sdrátované nahrubo.

mitovka

Příspěvek od mitovka »

to hamr:

velmi pekne, vyzera to jednoduchsie ako som si myslel. ja som sa bal tych elips a pohonu tak som siel radsej do toho stolika.

inak to nemas ani prototyp, to je hotova vec. ked to natres tak to mozes vazne tek nechat. ja som si svoje dielo dovolil fotit len z dialky....., ale dokraslim za prevadzky.

vela stastnych "motohodin" ti praje mitovka

P.S. tych dalekohladov mas uz plnu spalnu....
mitovka
Odpovědět