Vážení přátelé,
dneska se trochu rozepíšu

. Ledy se konečně prolomily a došlo k nejhoršímu. Koupě nového kompaktíku s 15s závěrky mě konečně donutila nějak vyšetřit dva víkendy a konečně vyrobit to moje, víc jak snad půlroční prokletí, a to PONCETOVU PLOŠINU. Nakonec té práce nebylo tolik

. Mám jí fyzicky vyrobenou už týden, ale zatím nebyl čas a možnost jí vyzkoušet. Taky jsem dnes dopájel jen provizorní sdrátované spoje.
Jelikož dneska bylo "bezvadné počasí" (Vega jako jedna z nejjasnějších byla vidět jen chvilku před 20hodinou a pak už jen Měsíc, a to jenom chvilkama v mlze a mracích), nedalo mi to ji nevyzkoušet ;D.
Chvíli jsem bojoval s nastavením potenciometru(cca 15minut), ale pak se stal zázrak

. Na plošině jsem měl posazeného samozřejmě Dobsona 250 (kvůli kterému jsem ji páchal) s okulárem 9mm (zvětšení tudíž 133x). Když Vega definitivně zmizela v mracích našel jsem si ten jediný objekt, který byl aspoň trochu vidět, Měsíc a tam ani nevím jaký kráter na terminátoru (byl jsem silně rozrušen)

. No a on tam prostě najednou STÁL!! Zkusil jsem to zhruba stopnout a on tam byl 5minut skoro na stejném místě!! Když jsem PP vypnul, za půl minuty byl na kraji zorného pole.
Došlo prostě k zázraku a ono to funguje. Přiznám se, že jsem se hrozně bál, zdali ta byť jenom dvouvíkendová práce, nebude naprd! No radoval jsem se jak malý kluk. Okamžitě jsem vypil manželce dobrou třetinu rumu, který má na pečení! Nic jiného doma nebylo!
Takže zejtra jí můžu směle nalakovat (PP ne manželku) ;D! Myslel jsem původně, že to bude jen takový prototyp a pak jí udělám líp, z lepších materiálů, ale vykašlu se na to, když funguje.
Pevně věřím, že to bude fachat i s foťáčkem a se zoomem 6x a ty planety tam chvilku vydrží, aby se dalo natočit krátké video. Snad se to pak kvalitativně pohne zas dál, než ty poslední moje pokusy přes Maka 127 s ručním postrkem. No nesmím říkat hop, s foťákem jsem to zatím nezkoušel, a tam to zorné pole je fakt mrňavé. Taky jsem to mohl náhodou ustavit nějak dost dobře? No uvidíme dál. Jediný dobře dostupný bude teď Saturn (na který se hrozně těším), ale spíš po novém roce, až bude nahoře. Teď ho určitě zkusím aspoň někdy po ránu po staru Makem a tím mojím ručním postrkem a uvidím jak to půjde! Budeli čas a počasí přijde na řadu určitě i D250 a PP

.
Dneska jsem "dost rozrušen a vyčerpán", ale zítra sem strčím pár fotek PP

.
No a na závěr bych chtěl poděkovat: mým rodičům, že mě zplodili ;D atd. atd. viz Oskaři

. Ne vážně, hlavně AXELOVI za založení tohoto vlákna a jeho překlad článku o PP a dalším za rady a i maily - Bafan, Kojaro, KDan, Aquarius (asi první tady s motorovým stolkem), no bylo Vás víc a nejsem schopen to vše postihnout

.
No zbytek rodiny kouká na Amadea, tak já jdu do kotelny přiložit a dopít ten rum ;D ;D ;D!