Re: Stavba a porozumění funkci Poncetovy plošiny
Pro HonzaS,
díky za určitě dobře míněné odborné rady, ale pokud bych toto vše pořídil, vyšlo by mě to skoro 2x tolik jako celá Poncetka. Nějakou právě ne doporučovanou pistolovou pájku už snad 20let vlastním a musím to splácat tím co mám, je to snad poprvé v životě, kdy se pokouším o něco "slaboproudého" ::) a dlouho, ne-li vůbec nic dalšího neplánuju. Ten potenciometr jsem tam risknul, v obchodě mi dali údajně ten nejsilnější jaký mají s tím, že maximálně časem "klekne" a motoru by to nemělo prý nic udělat.
Co je to ten "drátěný typ" potenciometru?
Moje odpověď i dotaz jsou pro odborníka asi trochu "debilní", ale pro mne je fakt dobrodružství, že jsem se do toho vůbec pustil ;D.
díky za určitě dobře míněné odborné rady, ale pokud bych toto vše pořídil, vyšlo by mě to skoro 2x tolik jako celá Poncetka. Nějakou právě ne doporučovanou pistolovou pájku už snad 20let vlastním a musím to splácat tím co mám, je to snad poprvé v životě, kdy se pokouším o něco "slaboproudého" ::) a dlouho, ne-li vůbec nic dalšího neplánuju. Ten potenciometr jsem tam risknul, v obchodě mi dali údajně ten nejsilnější jaký mají s tím, že maximálně časem "klekne" a motoru by to nemělo prý nic udělat.
Co je to ten "drátěný typ" potenciometru?
Moje odpověď i dotaz jsou pro odborníka asi trochu "debilní", ale pro mne je fakt dobrodružství, že jsem se do toho vůbec pustil ;D.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Drátový typ potenciometru snese větší proudy (jeho jezdec se pohybuje po vinutí z odporového drátu) - takové, které zřejmě potřebuje ten elektromotorek, tj. řádově desítky až stovky miliampér. Kdybys tam měl potenciometr běžný, bude v něm v nejhorším odporová vstva na bázi uhlíku, v lepším případě cermetová, ale obojí není vhodné pro takové proudové zatížení. Pak to většinou dopadne tak, že se to v místě, kde se odporové dráhy dotýká jezdec, jednoduše vypálí. Elektromotorku to neublíží, jen se přestaně točit a potenciometr lehce zasmrdí.
Uvnitř potenciometru se to pak může neúnosně žhavit, důsledkem čehož by vzrostl odpor mezi jezdcem potenciometru a jeho odporovou dráhou, takže by například poklesly otáčky elektromotorku; zkrátka, může se to chovat značně divotvorně.
Co je na tom potenciometru napsáno? Kdyby to byl výkonový typ, bude tam asi uvedeno, co "snese". Zkus se na něj podívat a opiš sem všechny údaje, mrkneme se na to. Třeba bude vše v pořádku.
Uvnitř potenciometru se to pak může neúnosně žhavit, důsledkem čehož by vzrostl odpor mezi jezdcem potenciometru a jeho odporovou dráhou, takže by například poklesly otáčky elektromotorku; zkrátka, může se to chovat značně divotvorně.
Co je na tom potenciometru napsáno? Kdyby to byl výkonový typ, bude tam asi uvedeno, co "snese". Zkus se na něj podívat a opiš sem všechny údaje, mrkneme se na to. Třeba bude vše v pořádku.
To hamr: V nouzi by stačilo, kdybys potenciometrem nastavil SKORO nejvyšší otáčky, hřídelku elektromotorku bys rukou lehce přibrzdil a k potenciometru bys po chvíli čichnul, jestli se v něm něco příliš nepálí. Pokud není hermeticky uzavřený, ucítil bys to.
Nebo ještě metoda testem tuhosti:
Potenciometry uhlíkové pro malé výkony mají hladkou odporovou dráhu, při otáčení neklade žádný mechanický odpor, nebo jen nepatrný a konstantní.
Potenciometry (někdy se také nazývají reostaty, pokud jsou na vyšší výkony) vykazují při chodu nepravidelný mechanický odpor, protože jejich jezdec se pohybuje po závitech odporového drátu. Takže při otáčení se může projevovat mechanický odpor podobně, jako bys jezdil nehtem po pilníku. Při rychlejším otočení možná i drobným zvukovým projevem - tichým drnčením (uhlíkové se takto neprojevují).
H.
Potenciometry uhlíkové pro malé výkony mají hladkou odporovou dráhu, při otáčení neklade žádný mechanický odpor, nebo jen nepatrný a konstantní.
Potenciometry (někdy se také nazývají reostaty, pokud jsou na vyšší výkony) vykazují při chodu nepravidelný mechanický odpor, protože jejich jezdec se pohybuje po závitech odporového drátu. Takže při otáčení se může projevovat mechanický odpor podobně, jako bys jezdil nehtem po pilníku. Při rychlejším otočení možná i drobným zvukovým projevem - tichým drnčením (uhlíkové se takto neprojevují).
H.
ED80, Dobson 16" a další bordel
Pokud dobře čtu, je to na těle potenciometru vyraženo dost blbě:
AB 100R 03 05
AB 100R 03 05
Tak to na výkonový typ moc nevypadá. Zkus ještě, jestli to jemně drnčí, jak doporučuje HonzaS, ale asi to bude skutečně "slaboproudý" typ. Třeba tu zátěž snese. Vypadá to, že je v něm díra; zkus k němu při provozu ze zátěží (malinko přibrzdi elektromotorek) čichnout.
Navíc - doporučuju to zapojení mírně vylepšit. Propoj ten nezapojený vývod potenciometru s jeho jezdcem (to je ten střední vývod); tím se proudové namáhání jezdce potenciometru zmenší!
Navíc - doporučuju to zapojení mírně vylepšit. Propoj ten nezapojený vývod potenciometru s jeho jezdcem (to je ten střední vývod); tím se proudové namáhání jezdce potenciometru zmenší!
Díky za rady, uvidím co to bude dělat až to dokončím a začnu provozovat. Při mém tempu to bude, ale chvilku trvat. Když tak ten potenciometr časem nahradím, stál do stovky. Můžu se ještě v obchodě, kde jsem ho pořídil zeptat, až pojedu kolem, zda je drátový nebo ne (teď už vím co to je
).

Jestli stál víc než 20 Kč, může to být nějaký speciální typ. Každopádně ale propoj ten jeho nezapojený vývod s prostředním; to mu může hodně pomoct.
OK
, ten propoj dodělám.
Za vypínač a potenciometr jsem platil nějak tu 100vku a vypínač stál myslím 22, takže zbytek potenciometr. Lístek jsem si nebral, ale tu cenu si tak nějak pamatuju.

Za vypínač a potenciometr jsem platil nějak tu 100vku a vypínač stál myslím 22, takže zbytek potenciometr. Lístek jsem si nebral, ale tu cenu si tak nějak pamatuju.
Na obyčejný potenciometr je to dost, ale těžko říct. Motorek RB-35 si při zatížení vezme až 350 mA, teď jsem se díval na jeho specifikaci - a to je na obyčejný potenciometr s odporovou vrstvou fakt moc. Uvidíš; když to nevydrží, koupíš ten výkonový drátový a bude pokoj.
hamr: no chlape fakt Ti drzim palce, at se Ti to podari zprovoznit k plne spokojenosti a tleskam Tve odvaze se do kutilstvi pustit, to ja tolik odvahy nemam Saturne a Jupitere a ostatni "tres se!", jedna dve, hamr s poncetkou jde ;D
Pro Konihlav,
díky, taky tu odvahu už sbírám skoro rok ::) a jestli dopadne ta elektrika, tak to snad dokopu. Pár lidí už jí provozuje (Bafan, Kojaro-s těmi jsem lehce komunikoval, Lubos H-jak jsem se zde dočetl) a o spoustě dalších nevím.
Jo zapomněl bych málem na Aquariuse, ten svůj stolek má už "hodně" dlouho!
díky, taky tu odvahu už sbírám skoro rok ::) a jestli dopadne ta elektrika, tak to snad dokopu. Pár lidí už jí provozuje (Bafan, Kojaro-s těmi jsem lehce komunikoval, Lubos H-jak jsem se zde dočetl) a o spoustě dalších nevím.
Jo zapomněl bych málem na Aquariuse, ten svůj stolek má už "hodně" dlouho!
Myslím, že docela odolný (drátový) potenciometr ovládal jas přístrojové desky u Škody 100. Ale byl pokud dobře pamatuju jen 50 Ohmů, třeba by to stačilo. Koukám že je použitý motorek stěrače, třeba ten potenciometr někde doma taky leží. 

Pro Mates,
motorek je NEW - koupený RB-35, od stěrače je jen šnek a ozubené kolo
.
motorek je NEW - koupený RB-35, od stěrače je jen šnek a ozubené kolo

Zajdi do Vodních staveb na Údolní v Táboře a kup nebo objednej drátový potenciometr PC4WE100
Je 100 ohmový 4 watový.
Milan
Je 100 ohmový 4 watový.
Milan
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro