Re: Stavba a porozumění funkci Poncetovy plošiny

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro Axel: přesně nerozumím, má uvedená plošina konstrukční chybu? Jaký tvar mají šablony?

Pro MilAN: Myslím, že trocha nadhledu by atmosféře na fóru jen prospěla.

Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

aquarius napsal:
Pro MilAN: Myslím, že trocha nadhledu by atmosféře na fóru jen prospěla.

ja myslim, ze MilAN jen "upozornuje" na dalsi aspekty v dane problematice, ktere puvodni prispevovatel nemusi (ale muze, to vi jen on) brat v potaz v dobe, kdy pise svoji myslenku. No a pak z toho vznika to "dohadovani" kdy si puvodni prispevovatel mysli, ze MilAN mu "neveri" resp. si mysli treba pravy opak, ale tak to vubec nemusi byt, dle meho nazoru se jen snazi ukazat ze puvodni tvrzeni je psano velmi odvazne (jako ze je to 100% pravda/fakt) coz prave nemusi ve vsech pripadech byt ;D
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ohradil jsem se, proti tomu,  že pomlouváš cizí výrobek ( viz Tvůj příspěvek č..4)
Na techniku zatím nedošlo, teprve potom bude mít diskuse nějaký smysl. 
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro Axel: Prosím, jaký je tvar segmentů? Existuje rovnice potřebné kuželosečky (kolmých segmentů) jako funkce rozměrů plošiny a zeměpisné šířky?
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

aquarius napsal: Prosím, jaký je tvar segmentů? Existuje rovnice potřebné kuželosečky (kolmých segmentů) jako funkce rozměrů plošiny a zeměpisné šířky?Pokud dovedeš stanovit rozměry pro  poncetku se šikmým segmentem ( předpokládám že ano, je to řešeno na většině odkazů pro  Poncetovu plošinu ) ,potom pro výpočet křivky  kolmých segmentů je potřeba použít  rovnici pro elipsu.
Velká poloosa elipsy je číselně rovna hodnotě radiusu  u plošiny se šikmými  segmenty ( šikmou úsečí), a pro malou poloosu platí :

b = a*cos(fí)
  kde (fí)  je zeměpisná šířka , pro níž je plošina řešena.
.................
Pokud nemáš zvláštní důvod pro použití kolmých segmentů, výroba plošiny se šikmými je daleko jednodušší , a použitím jednoduchých výrobních prostředků lze dosáhnout vysokou přesnost jak tvaru, tak i pohybu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

"Konec kočkování, chlapci", řekl, když před tím mocně potáhl z doutníku, Dug Badman....

Z filmu "Limonádový Joe" cituje Homer .
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Adrenalin je hormon, kterým se organismus ( zvláště samců ) mobilizuje v případě nutnosti obrany nebo útoku - obecně tedy ve stresu. Přírodou je určen k občasnému použití, jeho příliš časté vyplavování do krevního řečiště je naopak velmi škodlivé...Proto jsem pro nadhled . Homer
P.S. Reakce velmi podobné vzorcům chování člověka - tedy často nepřiměřené cholerické výbuchy byly zaznamenány u druhů Pan paniscus a Pan troglodytes. Vědci je pilně zkoumají, aby dokázali vysvětlit, kde má kořeny chování naše...Prosím, nic ve zlém, ale když nepomohl ani ten Jiří Brdečka .
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Ještě poznámka k principu ekvatoreální plošiny. Společný vrchol tří kuželů, tak jak je znázorněn v příspěvku #13, může a taky nemusí být reálnou součástí plošiny. Z důvodu stability nesmí být těžiště pohyblivé části plošiny a dobsona výš, než je v daném místě polární osa. U většího dobsona je společné těžiště už dost vysoko a plošina konstruovaná tak, aby obsahovala společný vrchol, by byla zbytečně velká. Společný vrchol se proto chápe jen jako virtuální a polární kužel se namísto uchycení v ose uloží blíže severní straně na dvě ložiska s osami ve směru polární osy.

Opěrné segmenty komerčně vyráběné plošiny, jejíž fotografie byla uvedena v příspěvku #2, téměř jistě nebyly vyrobeny podle šablony, ale po svaření byla celá tato část obrobena při rotaci kolem polární osy. Je to nejpřesnější způsob jak požadovaného tvaru dosáhnout a cena tomu také odpovídá.
Karel
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

No teda, začínám se tady v tom tématu už pomalu ztrácet.

To axel:

Prosím Tě, co vlastně překládáš (jen abych věděl, co mám čekat od této diskuze) ?
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

axel napsal: ;)Vážení ! Já jsem nezapomněl co jsem napsal na zakládající stránce. Překlady jsou hotové, ale mám ještě trochu problémy s napsáním a přiřazením obrázků. Jde to pomalu.A to ještě nevím zda vzhledem k objemu to vůbec stránky pojmou a jestli celá ta snaha nebude zbytečná. Děkuji za pochopení.To je zbytečné překládat, stačilo dát odkaz na článek. Většina aktivních kolegů tady na fóru anglicky rozumí.
axel
Věk: 86

Příspěvek od axel »

Vzhledem k tomu ,že mi bylo naznačeno že přleklad není nutný končím s mojí nežádoucí aktivitou. Prominte.
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro Axel: Myslím, že by ses neměl nechat "rejpálkem" znechutit. Pokračuj, prosím, v překladu. Rád si o plošinách něco česky přečtu.
KoMar
Věk: 54

Příspěvek od KoMar »

aquarius napsal: Pro Axel: Myslím, že by ses neměl nechat "rejpálkem" znechutit. Pokračuj, prosím, v překladu. Rád si o plošinách něco česky přečtu.

Já se připojuji, také uvítám český překlad, zejména pokud jej autor doplní i vlastními zkušenostmi a radami. Sice zatím dobsona nemám, ale v budoucnu jej určitě pořídím a pak jako další krok budu uvažovat i o Poncetově plošině. Ideální by bylo kdyby ten text sloužil jako základ k výměněně zkušeností s konstrukcí a používáním plošiny. Pak bude mít takový překlad pro nás všechny větší význam než originál. Anglicky ovládám jen základy a to může někdy u odborného textu vést ke špatnému pochopení. Myslím si že nás tu na fóru takových bude více.
ARny

Příspěvek od ARny »

Mna poncetky prave zacali zaujimat takze Axel kludne pokracuj. Ide mi hlavne o to ze neviem ako vlastne funguju. Z tych obrazkov co som nasiel mi to nebolo jasne. Preco sa nerobia tak aby sa azimutalna dalekohladu os naklonila na polarku a to tak ze by stacilo prakticky iba naklonit dalekohlad? Podla toho co som videl by mali byt schopne sledovat iba maly uhol na oblohe. Kedze neviem moc dobre anglicky nikde som nenasiel pre mna zrozumitelne vysvetlenie preco sa to tak robi.
Stale nerozoznam ufo od satelitu...
milan1960

Příspěvek od milan1960 »

Stratus napsal:
To je zbytečné překládat, stačilo dát odkaz na článek. Většina aktivních kolegů tady na fóru anglicky rozumí.Ahoj To zní docela sobecky.Co kolegové kteří anglicky neumí?Já vím-mohou se naučit,ale k tomu abych se učil anglicky bych musel mít větší motivaci než si číst články a čas tomu věnovaný by mi určitě chyběl jinde.Tolik můj názor na Tvé vyjadření k problému zda překládat nebo ne.Měj se Milan :)
Odpovědět