Srovnání okulárů a výtahů

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To je pravda, tohle není problém u refraktorů, ale u světelných reflektorů, kde je centrální stínění  minumálně 25%, , vyjde černá díra od skundáru  ve velikosti 2 mm. A jestliže je  oční pupila pod 5 mm, je to hodně.  Problém není ani v tom, že si uřežu světlo ( mohl bych tedy použít  menší dalekohleded) ale to velké pole využiješ  hlavně u hvězd / hvězdokup.. U DSO je moc světlé pozadí  při takhle velké výstupní pupile.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
stana

Příspěvek od stana »

MilAN napsal: Vzhledem k tomu, že původní dotaz zněl na okulár se zvětšením 47x, měla by být odpověď všech zúčastněných : určitě NE. Výstupní pupila přes 5 mm je v normálních našich podmínkách na DSO opravdu k ničemu - je moc světlé pole a DSO prakticky zanikají. Jediná možnost je použití úzkopásmových filtrů, které pomohou na mlhoviny. Ale vzhledem k Tvému věku je nutno také říci, že velikost Tvojí oční pupily se blíží 5 mm, takže to by mělo vést automaticky k maximálnímu ohnisku okuláru 25 mm. NE delšímu !Hmm..Takže asi až bude peníz, tak přikoupím planetární okulár s ohniskem 5 mm...Nějaký dražší širokoúhlý budu řešit později.. Nicméně v podmínkách trojůhelníku Olomouc, Přerov, Prostějov nějaké 300 násobné zvětšení je asi trošku sci-fi...
:'( :'(
P.S. Se omlovám za to, že z vás tahám info, když dalekohled ještě doma jaksi nemám../teda aspoň zatím/..
P.S. 2 U starého Newtona/160 mm/ zvětšení nad 100 to bylo v podstatě o ničem a žádné další detaily byť na Měsíci jsem stejně neviděl...Leda tak tetelící se vzduch.. :-/
Možná v zimě by to bylo lepší...Nebo prchnout autem někam na Drahanskou vrchovinu..Ale to už je spíš povzdech a mimo téma... :-[ 8)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
stana

Příspěvek od stana »

He, He!! Tak jsem špekuloval o univerzálním okuláru a padl mi do oka Nagler 4 s ohniskem 22 mm a když jsem zjistil cenu, tak jsem z té internetové stránky svižně odkvačil... ;D :D
P.S. Po tomto "vystřízlivění" mě napadá otázka, jaký je rozdíl mezi:
Okulár ULTRAWide-Angle okulár f 6mm – 1,25", 66°, výst. pupila 14,8 mm, cena: 1 550,- Kč
Okulár HR-Planetary 5.0mm, cena: 1 945,- Kč (tady nějaké zdánlivé zorné pole není uvedeno..)
Je to v obou případech "pohled do zrníčka skla" při tak malém ohnisku? A co ty dražší krátkoohniskové s větším zdánlivým zorným polem??

:D
Řekl bych, že se v tom pěkně plácám a jsem z toho jelen..
OKULÁR/SKY UWA 5mm 2” 70° (2.230 Kč)
???
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

- rozhodující, na komfortní  koukání je vzdálenost výstupní pupily. Pokud dosahuje hodnoty někde přes 13 mm, je to příjemné dívání
- pokud s tím počítáš pro  dalekohled 300/1500, doporučoval bych nespěchat a nejříve se někde těmi okuláry a Tvým dalekohledem podívej. Laciné širokoúhlé okuláry nebude zrovna to správné. Dalekohled těchto parametrů  spíše potřebuje komakorektor, nebo alespoň kvalitní okulár, který snese tento relativní otvor ( 1:5)
- domnívám se , že okulár F 5 mm je to poslední, co pro tento dalekohled potřebuješ. Sám poznáš, že není ani dost dní do roka, kdy by se dalo tohle zvětšení smysluplně využít. Poohlédni se časem spíše po okuláru F8 mm.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
stana

Příspěvek od stana »

Dík za info a poslal jsem Vám P.M.-ku/soukromou zprávu s komentářem.. :)
Ups...Navíc jsem zjistil, že na téma okuláry je tu fůra topiců vedle...Kde jsou na podobné otázky i odpovědi..

:-[ :)
Odpovědět