Literatura pre zacinajuceho astronoma

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Peter Godovič

Příspěvek od Peter Godovič »

Zdravim,

chcel by som sa spytat, aku literaturu by ste odporucali pre zacinajuceho astronoma? Forum citam uz treti-stvrty mesiac a stale sa citim ako v labyrinte roznych vyrazov, atd.
O astronomiu som zaujimal od detstva, ale na gymnaziu a vysokej skole som s nou stratil pre studijne povinnosti kontakt (studoval som chemiu a anglicky jazyk) a rad by som sa zas do toho dostal. Ak viete poradit nejake konkretne knihy, atlasy hviezd, at. bol by som velmi vdacny.
Zo softwaru pouzivam Cartes de Ciel a Starry Night 6.2 PRO Plus (dokonca vlastne :D). Dakujem.

P.s.: Na dalekohlad sa spytam inokedy. Celkom dost som zistil na fore a este si trosku utriasam "chute" co vlastne chcem pozorovat a co od toho dalekohladu cakam.
Cez tyzden byvam v Bratislave (az na okrajove oblasti a nejake vacsie parky su tu dost neprijemne podmienky), ale povodne som z Hlohovca (byvali casy na astronimickom kruzku a planetariu :D). Do Hlohovca chodim kazdy vikend a za cinziakom mame park, kde je tma ako v rohu Takze uvazujem o niecom aspon trosku prenosnejsiom. Do uvahy este pripada dom, co patri rodicom. Tam je taky fajn kus zahrady, ktory by chcel malu pozorvatelnu Kym sa nejak rozbehnem, aspon by som sa chcel dostat do problematiky a opetovne sa zorientovat v tej krase, co mame nad hlavou :)

P.s.s.: Ak sa uz podobne info niekde nachadza, prosim dajte mi vediet link v ramci fora a ja tento thread uzavriem.
Peter Godovič
Bubaak

Příspěvek od Bubaak »

Ahoj, doporučuji si stahnout tenhle kurz:
http://vademecum.hvezdarna.cz/new/index.php
je v něm stádo pdf se spoustou informaci :)
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Jednoznacne doporucuji tuto knizku:

http://knihy.cpress.cz/knihy/knihy-pro- ... ne-oblohy/

Garantuji Ti s ni spokojenost.

Hodne stesti pri pozorovani!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

ladis napsal: Jednoznacne doporucuji tuto knizku:

http://knihy.cpress.cz/knihy/knihy-pro- ... ne-oblohy/

Garantuji Ti s ni spokojenost.

Hodne stesti pri pozorovani!Vedle této knihy bych ještě doporučil návštěvu webových stránek našeho kolegy g :
http://www.obloha.webzdarma.cz     a stránky Zlínské astronomické společnosti:
http://www.zas.cz/download.php  kde lze vedle řady přednášek stáhnout i velmi užitečné články od Pavla Cagaše: "Jak kupovat dalekohled" a "Jak používat dalekohled".
Peter Godovič

Dakujem za pomoc. Rozhodne sa na tie knizky pozriem, hlavne na toho Karkoschku.

Este kedysi som cital knizku Obloha na dlani. Ta bola fakt fajn, lebo okrem podrobneho opisu jednotlivych suhvezdi tam bolo vzdy niekolko M/NGC objektov aj s komentarom. Ale to boli 90-te roky v kniznici :)

Skusal som hladat aj na Amazone nieco take kvazi vseobecne o astronomii, ale vzdy je to bud nejaka preobrazkovana ucebnica alebo sa tie tituly zaoberaju  len pozorovanim alebo len teoriou.
Peter Godovič
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro Godovic,
Obloha na dlani je skvělá, koupil jsem si ji před asi 25lety v Eurokempu pod Tatrama, kde jsme byli na tůrách, tehdy za 70Kčs!!!! Dnes už bys ji sehnal jen někde v antikvariátu ???. Považuju za jednu z nejlepších knížek!! Karkchoska je taky dobrý a Pohledy do vesmíru od Rukla.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
m101

Příspěvek od m101 »

:)Pěkné knížky,já začínal na Obrazech z hlubin vesmíru.
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro M101,
ta je taky velmi pěkná, nezmínil jsem ji proto, že ji mám na jiné fotce a nechtělo se mi to hledat, ale teď mi to tedy nedalo. Koupil jsem ji nedávno v antikvariátu + klasika - Karkoschka:

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Habl

Příspěvek od Habl »

hamr napsal:

Když jsem si prohlédl tvoje zajímavé knihy, tak si vzpomínám jak jsem sehnal zajímavou mapu Měsíce v pražském antikvariátu na Můstku v roce 1958.
Před 150 lety vyšla od známého francouzkého astronoma, kreslíře a pozorovatele "Camile Flamariona - Carte de la Lune" této mapy si nejvíce vážím v mé knihovně.Mapa původně patřila Mgr. Fischerovi na hvězdárně v Praze-Podolí. Nevím zda tato mapa je ještě třeba v Klementinské neb nějaké univerzitní knihovně.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
m101

Příspěvek od m101 »

:DJé,teprve teďka jsem si všiml,miniknížečky Planety sl.soustavy- ;Dtu mám taky a ještě teď si vzpomínám jak jsem ji před lety kupoval,jedna z prvních knížek které jsem pořídil :).Ta dlouhodobá paměť je nějaká lepší jak ta krátkodobá...Jěště bych tam přihodil otáčivou mapku oblohy a triedr a lov objektů může začít... :D
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Jo, tu miniknizku Planety slunecni soustavy mam taky. Rodice mi ji koupili jeste za komancu, kdyz jsem byl dite! Tenkrat to byla vyborna vec...

Jeste si vzpominam na knihu "100 astronomickych omylu uvedenych na pravou miru" nebo tak nejak...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Peter Godovič

Pro Godovic,
Obloha na dlani je skvělá, koupil jsem si ji před asi 25lety v Eurokempu pod Tatrama, kde jsme byli na tůrách, tehdy za 70Kčs!!!! Dnes už bys ji sehnal jen někde v antikvariátu . Považuju za jednu z nejlepších knížek!! Karkchoska je taky dobrý a Pohledy do vesmíru od Rukla.
Z tvojej zbierky, co som videl na obrazku som este cital Planety nasi slunecni soustavy a Prehled astronomie. Myslim, ze to bola prva knizka o astronomii, co som si kupil za vlastne peniaze. Dovtedy tak maximalne ta Obloha na dlani a Astronomicka encyklopedia z kniznice. A v planetariu obcas stare Sky and Telescope a Kozmos.

Teraz mam pocit, ze je z toho "mnozstva" kniziek o astronomii je vacsina urcena mladsim vekovym kategoriam. Na Amazone mam normalne problem najst knihu o astronomii, ktora by davala nejaky vseobecnejsi prehlad. Nastastie som tu na fore aj vdaka Vam nasiel knizky, zktorych si mozem obnovit vedomosti. Este skusim najst nieco v pdf medzi nejakymi e-bookmi.

Este aky hviezdny atlas/mapy by ste odporucili? Da sa este niekde zohnat Atlas Coeli Novum 2000?
Peter Godovič
Adzo

Příspěvek od Adzo »

Ja mám zatial len 2 knižky.Prvú mi kúpila frajerka na trhoch-Vesmír,cesta za poznaním.Kiež by ma aj teraz tak v astronomii podporovala.Už jej to tak nevoná,ked chodím neskoro spat.Druhú mi kúpila mama v RDVýber-Bang,tá s tým hologramom na obale.Pekné knihy,len keby tam bolo toho viac o pozorovaní.Už by som mal aj ja zainvestovať do svojej knižnice ;D
Dobson SW 254/1200,Lidlskop 70/700,Scopium hold,TV8mm,UHC
Odpovědět