Tak, hodně věcí vyjasněno

... Jsem teď trošku v pracovním kvaltu, ale alespoň ve stručnosti. Vše jsem v neděli objel a nejlíp ze všeho vychází opravdu Filipovka a Michalem zmíněná tamější chata. Na ní se ani v neděli nikdo nevyskytoval, ale podařilo se mi jim alespoň dovolat a oni by v tom neviděli problém. Je tam jenom pár detailů, které bych s vámi probral ve středu na MAČi...
Co se pozorovací lokality v bezprostředním okolí týče... Lesy, lesy a zase jenom lesy, ale já pevně věřím, že se nám mohlo podařit ono zhasnutí tamějších lamp na ty dvě tři noci. Pár jich tam totiž je... ale kdyby se nám jich podařilo zbavit, bylo by to naprosto ideální.
Tož, už jsem na tom začal pracovat. Poslal jsem jim následující:
Vážení členové Modravského obecního úřadu,
obracíme se na Vás s jednou možná lehce nevšední, avšak nikoliv obtížně vyhovitelnou žádostí. O co se jedná... Se skupinou zhruba dvaceti astronomů amatérů z celé republiky pravidelně organizujeme setkání, jejichž náplní jsou společná pozorování, sdílení zkušeností a vůbec všech radostí, které nám přináší tato možná trochu netradiční záliba. Vždy se pečlivě věnujeme výběru lokality, na kterou jsou z určitého pohledu kladeny vcelku vysoké nároky - pochopitelně potřebujeme "kam hlavu složit", ale také zázemí pro nejrůznější techniku, dobrou přístupnost a, v neposlední řadě, také dobré pozorovací podmínky a temnou oblohu.
Bylo rozhodnuto, že jedno z našich letošních setkání by se mohlo uskutečnit na Šumavě, kde jsou pozorovací podmínky skutečně vynikající. Konkrétně máme rozjednané ubytování na Filipově Huti, které se zatím také jeví jako vynikající - ochota lidí ze Šumavy je opravdu bezmezná.
A v současné době řešíme už jen jedno jediné úskalí - veřejné osvětlení. Samozřejmě bychom mohli s dalekohledy každý z večerů vycestovat na nějakou z přilehlých luk, avšak jelikož se celé okolí nachází v oblasti NP a samozřejmě s neustálým "stěhováním se" se rovněž věci komplikují, citelně by se nám tím vlastní pozorování zkomplikovalo. Je k nezaplacení mít možnost pozorovat přímo od chaty, ve které jsme všichni ubytovaní a ve které máme kompletní zázemí.
Avšak vedle námi vybrané chaty a v podstatě po celé Filipově Huti se nachází síť veřejného osvětlení. Sice nijak rozsáhlá, avšak kvalitní pozorování z místa prakticky znemožňuje... Myslíte, že by bylo možné ony lampy na několik málo vybraných nocí zhasnout?
Nejednalo by se skutečně o nic zásadního - setkání plánujeme od 1. do 4. května a jednalo by se pouze o noci, kdy by bylo vhodné počasí, což jsou všeho všudy maximálně tři noci. Dále by nám bohatě stačilo veřejné osvětlení vypnout až v momentě, kdy je z astronomického hlediska opravdová tma, což v oněch klíčových dnech nastává až od půl desáté večer. Opravdu by tím nebyla ohrožena ničí bezpečnost v okolí a pro nás by to byla služba k nezaplacení.
Odplatou, kromě hlubokého vděku, by bylo srdečné pozvání pro kohokoliv z Vás, kdo by rád na vlastní oči zažil pohled na tisíce světelných let vzdálené vesmírné objekty prostřednictvím dalekohledů, které v bezprostředním okolí jen tak někdo nevlastní

.
Děkujeme za odpověď a jsme s přáním krásného dne,
za skupinu vášnivých astronomů amatérů srdečně zdraví Vojtěch Kohout
No řekněte, odolali byste ;D? Tak doufám, že se do středy vyjádří - pak už jenom případně zavolat ještě jednou na tu chatku a oznámit, že to teda platí, a budeme moci konečně vše "uzavřít" a vyvěsit definitivní propozice.