Šumava Star Party 2008

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
Tharos

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Tharos »

Teda, tady si člověk odskočí na dvě pivka a už aby svůj poslední post hledal někde hluboko v historii, krásně živý fórum :).

Pavouk_: Teda, velký dík za tu mapku, nikdy se mi jí nepodařilo sehnat v takhle krásném rozlišení, opravdu díky :)! No a potěším tě, oblast, o které píše Michal, je v horní části toho pohraničního, šedého, 1000-1300 stars regionu :).

nacelnik: Ne, s povolením by to nemělo být až tak strašný, opravdu... Určitě by bylo dobrý, aby o našem srazu věděli, ale nemyslím si, že by kvůli tomu dělali nějaký bouře, v I. zóně přece nebudeme... Ono asi i hodně záleží na tom, jak se jim to odprezentuje... A třeba s autem v okolí Filipovky - zrovna tam bych v tom problém neviděl, vem si jen, kolik tam v zimě o víkendu projede autama lyžařů... Které cesty jsou tu uzavřené pro auta/cyklisty myslím si dostatečně dobře vím, s obojím se tu proháním :). Dostuponost autem je nahoře i vzhledem k tomu, kolik se tam nachází soukromých penzionů, opravdu v pohodě. Zhůří dobře znám, běžkařský ráj :). Tam by to taky šlo, je to další bezva nápad - je to hodně rozlehlá louka, hodně mírně se svahující na jih. Se světelným znečištěním pořád v pohodě. Srovnatelné s Churáňovem, Filipovou Hutí, rozdíl minimální. Za to opět dávám ruku do ohně :). Co se vlhkosti týče - s tou je na Šumavě problém především na podzim, jaro a léto bývají o poznání lepší. Chce to vyhnout se dolíkům, což splníme snadno.

ladis: Cos prováděl :)? Přeju co nejrychlejší uzdravení, tak trošku vim, jaký to je, já jsem se na lyžích zrušil asi dva roky zpátky a taky jsem pak pár měsíců nechodil a nakonec se chodit napůl znovu učil... Jinak si myslím, že kdyby hodně lidí chtělo přijet, ale v tom květnu nemohlo, klidně by se mohl udělat ještě jeden termín, kdyby se lokalita/bydlení a všechno kolem osvědčilo. Třeba někdy v srpnu... Já myslím, že proč ne :)
ladis
Věk: 45

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od ladis »

Tharos> zajimave informace! Doufam, ze to vyjde a jiz ted se tesim!

Jinak co se tyce lyzovani, je to super sport, pokud clovek neni blbej (jako ze jsem). Po snad 20 letech bezproblemoveho lyzovani jsem proste udelal jednu hovadinu - ve velmi vysoke rychlosti (odhad pres 70km/h) jsem na previsu riskantne skocil a z docela velke vysky pri teto rychlosti dopadl na levacku. Zmackl a rozdrtil jsem si chrupavku kolene, samozrejme i zlamal kosti kolene a veci okolo. Je to vazny a jiz ted mi bylo receno, ze budu mit trvale nasledky, jen se zatim nevi, jak velke (bude se vedet v dubnu). S lyzovanim mam definitivni konec, pry budu rad, kdyz budu moct chodit. Takze tak.

Koukam, ze sis take uzil sve, holt za adrenalin se plati ... Hlavne, ze ses z toho dostal, chlape!

Jinak dekuju za prani! Moc dekuju.

Nic, jdu si pustit na dobrou noc mp3ku - mam stazene Nebeske cestopisy z Leonarda, tak jdu u toho usnout :)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
FunTomas

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od FunTomas »

ladis napsal: ...a jiz ted mi bylo receno, ze budu mit trvale nasledky, jen se zatim nevi, jak velke (bude se vedet v dubnu). S lyzovanim mam definitivni konec, pry budu rad, kdyz budu moct chodit. Takze tak....Je to slabá útecha, ale ak si pozeral toho chudáka rakušana, čo sa pred dvomi dňami vytrepal pri zjazde, tak si na tom ešte stále lepšie. Lyžovanie dokáže pripraviť aj o nohu aj o život a tieto dve veci stále máš. Tak držím palce aby si sa čo najskôr uzdravil a následky aby boli minimálne (najlepšie žiadne). ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Pavuk_

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Pavuk_ »

MP napsal:
Jen mala poznamka z vlastni zkusenosti : Na tech mapach neni podstatna tma v miste, kde stojite, ale ve smeru, ve kterem fotite nebo pozorujete. Takhle mne jednou v Pohori na Sumave docela otravil Linec. Tady mam nekolik smeru, kterym se vyhybam : Susice, Vimperk, Waldkirchen, Pasov a najdou se i dalsi, podle toho, ktery kus oblohy vas prave zajima. Nejaka svetla v blizkosti na zemi mi pri fotografovani moc nevadi, to je problem spis pro adaptaci oci pri pozorovani.

Suhlasim,mam podobnu skusenost s Madarska. Na hrane modrej oblasti zo severu doliehalo LP avsak na juh to "neprerazilo". Prave naopak, na juhu zapadala uchvatna mliecna draha na horizonte bez akychkolvek svetelnych capic miest.
Netreba si robit iluzie, Botle 1 to nebude ale verim ze B2 max.3, s MHV7.1+ mame v kazdom pripade vo vacku.

Tharos napsal:
Pavouk_: Teda, velký dík za tu mapku, nikdy se mi jí nepodařilo sehnat v takhle krásném rozlišení, opravdu díky :)! No a potěším tě, oblast, o které píše Michal, je v horní části toho pohraničního, šedého, 1000-1300 stars regionu :).
Neni zac
Podla mna je ten region v pohode, severna hrana ma tu vyhodu cisteho juhu...
Ale treba mat na pamati,ze tie mapy su iba aproximacia reality (model), takze osobne skusenosti ludi co tam uz boli (na Sumave) maju cenu zlata(!)
Martin Vyskočil
Věk: 44

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Nezapomente, ze na zacatku kvetna budou Litice!
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
ohaj

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od ohaj »

Nebudou-li jiné povinnosti, rád na Šumavu přijedu.
triedr 10x50, SW N150/1200
bartaj007

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od bartaj007 »

no já pokud to bude možné se rád zůčastním :)
bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury :-)&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007
michal.b

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od michal.b »

Zitra prijde na MAC Tharos, cili budeme mit informace primo "z mista cinu" Pocitam, ze nekdy behem pristiho tydne uz bychom mohli vedet co a jak (zejmena jde o ubytovani).
Chef
Věk: 43

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Chef »

Tak květen se blíží a zatím žádné nové info o šumava star party:-) Tharos byl minule na MAČi ... co jste domluvili?
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Tharos

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Tharos »

Zdar Chefe, Michale a všichni :). Mám vytipovaných několik lokalit, několik ubytování, sepsaná nejrůznější telefonní čísla na jejich majitele a jestli to vyjde (což už je ale v současné době tak na 95%), zítra sedám do auta všechno to objedu. Chci se opdívat na všechna ta místa, hodit řeč s těmi ubytovateli, vyzkoumat, kam by se šlo obrátit s žádostí o vyřazení lamp na Filipovce třeba na tři noci... A samozřejmě budu informovat :). Rád napíšu info sem pro všechny, přičemž info budu mít s sebou i ve středu na MikroAstroPivě (který je teď taky tak na 95%). :)
Chef
Věk: 43

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Chef »

Super, příští týden by to už chtělo vědět přesný termín a lokalitu...
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
michal.b

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od michal.b »

Termin je celkem jasny: 1.-4. kvetna
Tharos

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Tharos »

Tak, hodně věcí vyjasněno :)... Jsem teď trošku v pracovním kvaltu, ale alespoň ve stručnosti. Vše jsem v neděli objel a nejlíp ze všeho vychází opravdu Filipovka a Michalem zmíněná tamější chata. Na ní se ani v neděli nikdo nevyskytoval, ale podařilo se mi jim alespoň dovolat a oni by v tom neviděli problém. Je tam jenom pár detailů, které bych s vámi probral ve středu na MAČi...

Co se pozorovací lokality v bezprostředním okolí týče... Lesy, lesy a zase jenom lesy, ale já pevně věřím, že se nám mohlo podařit ono zhasnutí tamějších lamp na ty dvě tři noci. Pár jich tam totiž je... ale kdyby se nám jich podařilo zbavit, bylo by to naprosto ideální.

Tož, už jsem na tom začal pracovat. Poslal jsem jim následující:

Vážení členové Modravského obecního úřadu,

obracíme se na Vás s jednou možná lehce nevšední, avšak nikoliv obtížně vyhovitelnou žádostí. O co se jedná... Se skupinou zhruba dvaceti astronomů amatérů z celé republiky pravidelně organizujeme setkání, jejichž náplní jsou společná pozorování, sdílení zkušeností a vůbec všech radostí, které nám přináší tato možná trochu netradiční záliba. Vždy se pečlivě věnujeme výběru lokality, na kterou jsou z určitého pohledu kladeny vcelku vysoké nároky - pochopitelně potřebujeme "kam hlavu složit", ale také zázemí pro nejrůznější techniku, dobrou přístupnost a, v neposlední řadě, také dobré pozorovací podmínky a temnou oblohu.

Bylo rozhodnuto, že jedno z našich letošních setkání by se mohlo uskutečnit na Šumavě, kde jsou pozorovací podmínky skutečně vynikající. Konkrétně máme rozjednané ubytování na Filipově Huti, které se zatím také jeví jako vynikající - ochota lidí ze Šumavy je opravdu bezmezná.

A v současné době řešíme už jen jedno jediné úskalí - veřejné osvětlení. Samozřejmě bychom mohli s dalekohledy každý z večerů vycestovat na nějakou z přilehlých luk, avšak jelikož se celé okolí nachází v oblasti NP a samozřejmě s neustálým "stěhováním se" se rovněž věci komplikují, citelně by se nám tím vlastní pozorování zkomplikovalo. Je k nezaplacení mít možnost pozorovat přímo od chaty, ve které jsme všichni ubytovaní a ve které máme kompletní zázemí.

Avšak vedle námi vybrané chaty a v podstatě po celé Filipově Huti se nachází síť veřejného osvětlení. Sice nijak rozsáhlá, avšak kvalitní pozorování z místa prakticky znemožňuje... Myslíte, že by bylo možné ony lampy na několik málo vybraných nocí zhasnout?

Nejednalo by se skutečně o nic zásadního - setkání plánujeme od 1. do 4. května a jednalo by se pouze o noci, kdy by bylo vhodné počasí, což jsou všeho všudy maximálně tři noci. Dále by nám bohatě stačilo veřejné osvětlení vypnout až v momentě, kdy je z astronomického hlediska opravdová tma, což v oněch klíčových dnech nastává až od půl desáté večer. Opravdu by tím nebyla ohrožena ničí bezpečnost v okolí a pro nás by to byla služba k nezaplacení.

Odplatou, kromě hlubokého vděku, by bylo srdečné pozvání pro kohokoliv z Vás, kdo by rád na vlastní oči zažil pohled na tisíce světelných let vzdálené vesmírné objekty prostřednictvím dalekohledů, které v bezprostředním okolí jen tak někdo nevlastní :).

Děkujeme za odpověď a jsme s přáním krásného dne,

za skupinu vášnivých astronomů amatérů srdečně zdraví Vojtěch Kohout
No řekněte, odolali byste ;D? Tak doufám, že se do středy vyjádří - pak už jenom případně zavolat ještě jednou na tu chatku a oznámit, že to teda platí, a budeme moci konečně vše "uzavřít" a vyvěsit definitivní propozice.
michal.b

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od michal.b »

Pekne si jim to napsal Pokud odpovi kladne, tak bude nejspis potreba stavit se u nich na urade a domluvit to osobne (tesne pred akci, vzhledem k pocasi apod.), doufam ze to vyjde.

Dobra prace, diky.
Homer
Věk: 70

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Homer »

Protože modravského starostu znám, poslal jsem mu mailem prosbu o vyhovění Vaší suplice. Je to slušný chlap, snad najdete pochopení. Homer
Odpovědět