Pomoc s výběrem binokuláru
Já mám 20x70 a abych se přiznal skoro s ním teď nepozoruju. V ruce během pár minut ztěžkne, i když s ním jsou vidět nějaké DSO a stativ jsem línej vytahovat. Koupil jsem 7x35 Nikon za asi 1600, líbil se mi hrozně "design" i když to není zásadní. Má obrovské zorné pole 162/1000m, pupilu 5mm a i když je zorné pole zaklenuté, přehlížím s ním oblohu nejvíce. Na Holmesku v konci její kariéry byl bezvadý. Kdysi jsem šilhal po 25x100, ale nějak mě to teď opustilo, asi bych ho nevyužil, na DSO je lepší kouknout Makem nebo Dobsonem
.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Jo, to já jsem taky líný vytahovat stativ k 10x50, ovšem když se odhodlám, stojí to za to.. 25x100 bych se rozhodně ani nepokoušel držet v rukou. 
Názory se liší, dám vědět jak to s ním tedy je. Taky raději koukám na DSO Dobsonem, ale bino je bino a pořizovat si bino-nástavec a k němu okuláry po páru by bylo značně finančně vyčerpávající. Jsem fakt zvědav. Na triedrech obecně se mi líbí "prostorový vjem", ale to asi každému. Navíc nebude sloužit primárně na DSO.
Názory se liší, dám vědět jak to s ním tedy je. Taky raději koukám na DSO Dobsonem, ale bino je bino a pořizovat si bino-nástavec a k němu okuláry po páru by bylo značně finančně vyčerpávající. Jsem fakt zvědav. Na triedrech obecně se mi líbí "prostorový vjem", ale to asi každému. Navíc nebude sloužit primárně na DSO.
Ja pozoruji nejradeji v lete, takhle 15km od Jicina na poli, uprostred lesu, kde si rozlozim lehatko, natahnu se a svym ruskym Tento 10x50 si brouzdam mlecnou drahou...
Kazdou chvili zavane teply proud vzduchu, vsude citim vuni travin, kvetin, okolo ani noha, jen obcas slysim praskani vevi a chrochtani divocaku. Nadhera...
Miluju leto.
Kazdou chvili zavane teply proud vzduchu, vsude citim vuni travin, kvetin, okolo ani noha, jen obcas slysim praskani vevi a chrochtani divocaku. Nadhera...
Miluju leto.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Hezky poeticky popsáno, ladis. Mám podobné pocity, až na to chrochtání divočáků. Vzpomíná se na ně hezky, ale v okamžiku, kdy to člověk prožívá to příjemné není. A snad ještě horší jsou toulaví psi.
Mám raději kuňkání žab.
A navíc v leže se triedr docela dobře drží ve svislé poloze.
Mám raději kuňkání žab.
A navíc v leže se triedr docela dobře drží ve svislé poloze.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
- MrtvyHubar
Prepacte ze rusim vase snenie o divočine, ale aky stativ je potrebny na montaz triedra 25x100?
Myslim nieco ako minimum, na ktorom by sa dalo pomerne uspokojivo pozorovat.
Myslim nieco ako minimum, na ktorom by sa dalo pomerne uspokojivo pozorovat.
Pokud máš Somet Binar 25 x 100, tak zde by jsem na stativu nešetřil a opatřil si raději těžký geodetický stativ s výsuvnými nohami. Vhodné je třeba takovéto řešení azimutální hlavice od Teleskop - Service. Občas se objeví takovýto stativ bez hlavice třeba v Army Shopu. S triedrem bez zalomených okulárů se asi do zenitu dobře nepodíváš.
http://www.teleskop-service.de/Antares/ ... gklein.jpg
Habl
http://www.teleskop-service.de/Antares/ ... gklein.jpg
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
No já to zkusím posadit na stativ od Hamy, je trochu těžší, ocelové nohy, dostatečná výška, ikdyž ta není až tak podstatná, ale jak to bude fungovat ve skutečnosti zatím nevím.. Primárně byl určen pro kameru, nosnost nevím. Cena necelé 4.000,-Kč.
Na ATM - stranka 4 , " azi montaz pro triedr & pozorovatele " - diskuze na tema stativu , podivej se na to !
Je tam i moje reseni , ktere po dalsich a drobnych upravach v 100 % splnuje ocekavani 65 chlapa , ktery v noci uz nechce pri pozorovani delat ekvilibristiku
Muj nazor je takovy , ze fotograficky stativ to je polovicni reseni . Neresi to problem zenitu , rychlych pohybu pozorovanych objektu / letadla , druzice /, prirozene , vzprimene postavy tela behem pozorovani - zvlast v situacich , kdy stridam objekty z ruznymi vyskami na obloze .
Pokud si dobre pamatuji , velmi sikovny , ochotny a pratelsky pan zamecnik uctoval mi za prace a drobny material tez 4000kc , podstatne veci na " houpacku" a stativ byly moje
Zdravim !
Je tam i moje reseni , ktere po dalsich a drobnych upravach v 100 % splnuje ocekavani 65 chlapa , ktery v noci uz nechce pri pozorovani delat ekvilibristiku
Muj nazor je takovy , ze fotograficky stativ to je polovicni reseni . Neresi to problem zenitu , rychlych pohybu pozorovanych objektu / letadla , druzice /, prirozene , vzprimene postavy tela behem pozorovani - zvlast v situacich , kdy stridam objekty z ruznymi vyskami na obloze .
Pokud si dobre pamatuji , velmi sikovny , ochotny a pratelsky pan zamecnik uctoval mi za prace a drobny material tez 4000kc , podstatne veci na " houpacku" a stativ byly moje
Zdravim !
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
...zda se mi , ze jeste je jedno rozsahle vlakno na te tema, ale ne vspominam si ,kde ...

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
jj, prošel jsem si to, jasně, ideální polohovací sedačka, vyřešená s úchytem... ale ty peníze, ty peníze... Prozatím mi stejně nezbude nic jiného než ten stativ vyzkoušet, potom se budu rozhodovat, teď nemohu soudit.