Dobré a špatné příklady
- denis.marc
Dobré a špatné příklady
O té hvězdárně vím, byl jsem tam v letech 2005 a 2007. V politické situaci na radnici ve Vyškově se však nevyznám. 8-)
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Dobré a špatné příklady
V sobotu 24.4. jsme se synem Martinem okolo 22.00 začínali exponovat nádhernou M13, ovšem záhy zjistili, že mimo měsíce nás ruší světelné efekty nedalekého hudebního klubu Továrna v Jilemnici, provozovaného panem Honců. Řekl jsem si, že za pokus nic nedám a zatelefonoval do klubu. Vzala to jeho paní, ta mně řekla, že o vypnutí může rozhodnout právě jen on a že mu zavolá. Za cca 3 minuty efekty na celou noc zhasly. Dnes jsem mu byl poděkovat za neobvyklou vstřícnost, odvětil mně, že není za co děkovat, že snad podobné ústupky dělají slušní lidé vždy ! A že když budeme potřebovat, ať klidně voláme, že to opět vypne. Takže pane Honců, ještě jednou moc děkujeme !!! K. a M. Bůnovi, Jilemnice
- denis.marc
Dobré a špatné příklady
Opět po delší době dávám nějaké příklady:
První snímek je osvětlení na parkovišti před Penny v Pardubicích a druhý je nízká lampa s nahoru svítící koulí, takové jsou v obci Ráby u Pardubic.
A ještě detail té lampy od Penny, větší na klik.
První snímek je osvětlení na parkovišti před Penny v Pardubicích a druhý je nízká lampa s nahoru svítící koulí, takové jsou v obci Ráby u Pardubic.
A ještě detail té lampy od Penny, větší na klik.
Dobré a špatné příklady
Ono se na to lze podívat i ze zcela praktické zkušenosti. Pokud jsme venku a koukáme, tak ten brajgl je oranžovej, přitom předpokládám, že si doma na zahradě sodíkovou výbojkou nikdo nesvítí.
Nicméně druhá věc jsou různé sklady, nádraží, výrobní areály, to samozřejmě pod VO nespadá. Tam se svítí většinou na plno a často dost šíleným způsobem. Samostatnou kapitolou jsou památky, které také předpokládám nespadají pod VO a při instalaci osvětlení k tomuto účelu se dějí často děsivé hrůzy. Mohli bychom vyprávět o tom co kokoti provedli s osvětlením kostela v Deštné, naštěstí je to od našeho stanoviště Jedlová severním směrem.
Nicméně zcela souhlasím s názorem, že měřit to při zatažené obloze je přinejmenším zavádějící.
Miloši...Jak se vám z Jedlové projevuje Rychnov a Solnice.Když si vzpomenu na pozorovačku na Šerlichu,tak to nebylo v tomto směru nic moc.
http://kamii.webgarden.cz/image/16546195
V Deštným je osvícení kostela od které doby?
Nicméně druhá věc jsou různé sklady, nádraží, výrobní areály, to samozřejmě pod VO nespadá. Tam se svítí většinou na plno a často dost šíleným způsobem. Samostatnou kapitolou jsou památky, které také předpokládám nespadají pod VO a při instalaci osvětlení k tomuto účelu se dějí často děsivé hrůzy. Mohli bychom vyprávět o tom co kokoti provedli s osvětlením kostela v Deštné, naštěstí je to od našeho stanoviště Jedlová severním směrem.
Nicméně zcela souhlasím s názorem, že měřit to při zatažené obloze je přinejmenším zavádějící.
Miloši...Jak se vám z Jedlové projevuje Rychnov a Solnice.Když si vzpomenu na pozorovačku na Šerlichu,tak to nebylo v tomto směru nic moc.
http://kamii.webgarden.cz/image/16546195
V Deštným je osvícení kostela od které doby?
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Dobré a špatné příklady
Kostel v Deštném v O.H. (dole, před zatáčkou) už svítí minimálně dva roky. Je to takováhle čuňárna:
To, jak moc to je vidět, dost záleží na množství prachu a vlhkosti v ovzduší a taky na tom, jak moc jsou olistěné stromy okolo kostela, mezi kterými jsou reflektory namontované. Tohle je jeden z těch horších stavů. Naštěstí to svítí na severu, ale dojem z jinak celkem super lokality to dost kazí :(
Asi jim napíšem nejprve nějakej hezkej dopis i s obrázky... A pokud to nezabere, tak pak asi nějakej hodně ošklivej dopis...
To, jak moc to je vidět, dost záleží na množství prachu a vlhkosti v ovzduší a taky na tom, jak moc jsou olistěné stromy okolo kostela, mezi kterými jsou reflektory namontované. Tohle je jeden z těch horších stavů. Naštěstí to svítí na severu, ale dojem z jinak celkem super lokality to dost kazí :(
Asi jim napíšem nejprve nějakej hezkej dopis i s obrázky... A pokud to nezabere, tak pak asi nějakej hodně ošklivej dopis...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Dobré a špatné příklady
Tý brďo,tak to je síla. Pozorovačku na Šerlichu jsme měli v srpnu 2008 a od té doby nic.Ničeho výrazného krom Solnice a Rychnova jsem si nevšil. Tímto osvitem se Šerlich pěkně degraduje,zlatej Komáří vrch.
S tím protestem ,souhlas. Snad se vám to podaří...
S tím protestem ,souhlas. Snad se vám to podaří...
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Dobré a špatné příklady
To není ze Šerlichu, to je z louky nad Jedlovou. Ze šerlichu to nejspíš nebude vůbec vidět, protože je to daleko a utopené v údolí. Jedlová je níž a kousek od toho.
Pro nás je ale bohužel Komáří vrch nepoužitelnej. Zaprvé už moc daleko, zadruhé omezený rozhled Jak referoval Miloš, a tahat naše nádobíčko na střechu bunkru je dost nereálné.
Budeme se snažit, aby tuhle čuňárnu buď namířili tak, aby neměla přesah, nebo ji prostě v noci vypli. V noci tam neprojde ani noha a čtyři dle velikosti odhadem alespoň kilowattové výbojky tam na to smaží celou noc (a na stromy v parčíku taky).
Pro nás je ale bohužel Komáří vrch nepoužitelnej. Zaprvé už moc daleko, zadruhé omezený rozhled Jak referoval Miloš, a tahat naše nádobíčko na střechu bunkru je dost nereálné.
Budeme se snažit, aby tuhle čuňárnu buď namířili tak, aby neměla přesah, nebo ji prostě v noci vypli. V noci tam neprojde ani noha a čtyři dle velikosti odhadem alespoň kilowattové výbojky tam na to smaží celou noc (a na stromy v parčíku taky).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Dobré a špatné příklady
Pražský okruh, ačkoli nový, je další názornou ukázkou, kde mají projektanti a stavbaři obyčejného (uvědomělého) občana, kterému není jedno, kam se svítí. Nebo je to snad nereálné svítit na tyto cedule shora? Je snad nereálné nasvětlit lahovickou estakádu tak, aby ty lampy nepražily na oblohu, je to snad proti dopravní bezpečnosti? Pořád stejná písnička. Dokud o osvětlení bude rozhodovat nevímkdo, komu je to u pr... nikam to nepovede. A co na to SRVO? Řekne že se jich to netýká a že toto je v pořádku? Ani bych se nedivil.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Dobré a špatné příklady
Dnes jsem počal řešit nevhodné osvětlení 3 areálů průmyslových podniků ve svém okolí. Při jednání se světelným technikem je celkem jednoznačný závěr finančních úspor při vhodných zdrojích světla. Bohužel, projektanti, kteří osvětlení areálů řeší absolutně nemají ponětí o moderních stíněných světlech, která přinášejí nemalé úspory v provozu.
A bývá zvykem starostů, majitelů firem a podobných potentátů si svou obec/firmu nasvítit i v noci ať každý vidí.
Bohužel, jak jsem zjistil i Bílý Újezd u Dobrušky má nasvícený kostelík. Je to strašný nešvar a domnívám se, že jej bude nutno legislativně regulovat. Doufám, že to bude brzy.
Viděl jsem dnes nová LED světla a byl jsem docela nadšen. Jsou regulovatelná v mnoha stupních a v různých časových intervalech. A světlo je strikně směřováno k zemi.
A bývá zvykem starostů, majitelů firem a podobných potentátů si svou obec/firmu nasvítit i v noci ať každý vidí.
Bohužel, jak jsem zjistil i Bílý Újezd u Dobrušky má nasvícený kostelík. Je to strašný nešvar a domnívám se, že jej bude nutno legislativně regulovat. Doufám, že to bude brzy.
Viděl jsem dnes nová LED světla a byl jsem docela nadšen. Jsou regulovatelná v mnoha stupních a v různých časových intervalech. A světlo je strikně směřováno k zemi.
Dobré a špatné příklady
Nedavno jsem byl v Hornbachu na Cernem moste a zaujala me jejich nabidka venkovnich domovnich svitidel.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Dobré a špatné příklady
Docela me potesila dnesni prochazka na Repich v Praze. Zajimave reseni led svetly namirenymi na cestu a ne do nebe, jeste se solarnim clankem. Ikdyz dost chaba snaha v zaplave svetlene oranzady vsude okolo.
Lectorem iustus...
Dobré a špatné příklady
S těmi značkami. Nevím jaké jsou legislativní předpisy, ale dovedu si představit, že pokud by se na značku svítilo zeshora, tak za příslušných podmínek (mokro/náledí, šero, blbý úhel okolního světla atd. atd.) by mohlo dojít k nějakému oslepení, nebo dezorientování řidiče. Světla by asi musel být ve velké vzdálenosti od lampy a namířen na ní přímo na celou plochu. Nebo by bylo jiné řešení?
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Dobré a špatné příklady
Jakoze by se svetlo reflektoru odrazelo od tech tabuli? Ano, pokud je povrch tabule leskly a odrazivy, tak by mohlo dochazet k urcitemu oslneni prijizdejicich ridicu, resp. ke snizene rozpoznatelnosti udaju na tabulich uvedenych.
Na druhou stranu, leckde jsou dopravni tabule nad silnici nasvetlene zeshora a nezda se ze by zpusobovalo nejake problemy. Asi zalezi na konkretnim provedeni.
Na druhou stranu, leckde jsou dopravni tabule nad silnici nasvetlene zeshora a nezda se ze by zpusobovalo nejake problemy. Asi zalezi na konkretnim provedeni.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Dobré a špatné příklady
Já mam jeden špatnej příklad z Lanškrouna. Reflektory pro osvětlení radnice, naštěstí se ve 23:00 vypínají.
Sky-Watcher 150/750, GSO 280, Canon 350D, Lidlskop
Dobré a špatné příklady
Já mam jeden špatnej příklad z Lanškrouna. Reflektory pro osvětlení radnice, naštěstí se ve 23:00 vypínají.
Uff, zrovna 10km od Lanškrouna mám stanoviště.
Uff, zrovna 10km od Lanškrouna mám stanoviště.