Veřejné osvětlení
- Honza Ebr (honza42)
Veřejné osvětlení
Tak já tady budu za barbara, ale mě se osvětlený dálnice líběj! Předevšim tam, kde je velkej provoz. Pokud můžu jet na dálkovky, tak je mi světlo jedno, ale v provozu na potkávačky vidim kulový a rozhodně nemůžu jet bezpečně 130. Torchu tomu pomáhá, když jsou kvalitní reflexní prvky, ale to rozhodně neni pravidlem.
Ale to je aky daný tim, že moje auto má potkávačky, zatimco to, co se dneska montuje do aut pod tim názvem, svítí přibližně jako moje dálkovky. To je jeden z hlavních důvodů, proč obecně světelné znečištění narůstá. Jakmile někdo začne víc svítit, tak postupně začnou všichni, prtoože je přes to světlo blbě vidě.
Ale to je aky daný tim, že moje auto má potkávačky, zatimco to, co se dneska montuje do aut pod tim názvem, svítí přibližně jako moje dálkovky. To je jeden z hlavních důvodů, proč obecně světelné znečištění narůstá. Jakmile někdo začne víc svítit, tak postupně začnou všichni, prtoože je přes to světlo blbě vidě.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Veřejné osvětlení
Nejsi za barbara, já jsem si právě vědom, jak je to subjektivní, a proto se i ptám, jak jsou na tom ostatní. Mimochodem, mě od větších rychlostí v noci odrazuje především neoplocenost.
To s tím "přebíjením světel" jsi napsal hezky. To je vážně problém a zdaleka nejen na silnici - je to například i důvod zbytečných intenzit nasvícení množství památek. Pokud chceš v místě, kde svítidla vysloveně osňují, osvětlit například nějakou památku, musíš její osvětlení "naložit" tak, abys oslnění od okolních svítidel "překřičel". Docela hezká spirála, kdy méně by mohlo být více.
To s tím "přebíjením světel" jsi napsal hezky. To je vážně problém a zdaleka nejen na silnici - je to například i důvod zbytečných intenzit nasvícení množství památek. Pokud chceš v místě, kde svítidla vysloveně osňují, osvětlit například nějakou památku, musíš její osvětlení "naložit" tak, abys oslnění od okolních svítidel "překřičel". Docela hezká spirála, kdy méně by mohlo být více.
Veřejné osvětlení
Jo, Honza to vystihl velmi dobre. Pokud budu mit favorita, feldu nebo i Fabii ci dalsi starsi prototypy, budu radsi jezdit po osvetlenych komunikacich. Kdyz si sednu za volant auta, ktere sviti treba jako nase, tak mi to ani tolik vadit nebude (v pripade zatacky mi zacne svitit i do strany kam zatacim, takze do zatacky vidim). To zkratka dle me ma vliv na bezpecnost, at se to nekomu libi nebo ne. Na dalnicich je to horsi, nemuzu kvuli intenzite provozu tolik pouzivat dalkovy. Ale zase, nove auto (svetla) sviti dobre i na potkavacky, to neni jako ty starsi modely. Je to individualni, ale kdybysme se vratili k te situaci v tom Brne? Je dobre, ze se kousek sviti a pak je uplna tma? Ja si to nemyslim a proto bych tam proste svitil. Vidim to jako policie, tedy jako problem pro bezpecnost silnicniho provozu.
Jasny, takze zakon ma optimalizovat. Proti tomu ja ale rozhodne nejsem, prave naopak!
Jasny, takze zakon ma optimalizovat. Proti tomu ja ale rozhodne nejsem, prave naopak!
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Veřejné osvětlení
Sice to to nepatří přímo do vaší diskuze,ale tohle je vlákno o "Veřejném osvětlením"
Divím se,když vím jak to v ČR funguje,že nějaká skupina politiků neprosadila nějaký zákon o světelném znečištění a to třeba že do roku 2020 budou všechny lampy svítit pouze dolů.
Je to jednoduché,politici by dostali úplatek od firem které vyrábějí veřejné osvětlení,nebo by si rozdělili vydělaný balík.
Nebo taky majitel takové firmy by mohl být dobrý kamoš nějakého politika.

Nebo aspon sakra už nedávali na sloupy ty zářící koule do všech stran,jen ne dolů.
Divím se,když vím jak to v ČR funguje,že nějaká skupina politiků neprosadila nějaký zákon o světelném znečištění a to třeba že do roku 2020 budou všechny lampy svítit pouze dolů.
Je to jednoduché,politici by dostali úplatek od firem které vyrábějí veřejné osvětlení,nebo by si rozdělili vydělaný balík.
Nebo taky majitel takové firmy by mohl být dobrý kamoš nějakého politika.

Nebo aspon sakra už nedávali na sloupy ty zářící koule do všech stran,jen ne dolů.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Veřejné osvětlení
Divím se,když vím jak to v ČR funguje,že nějaká skupina politiků neprosadila nějaký zákon o světelném znečištění a to třeba že do roku 2020 budou všechny lampy svítit pouze dolů.Bud to nikoho moc nezajima nebo by se tim slo proti zajmum nekoho dalsiho. Asi s vetsim vlivem, nez jsou astronomove.
Newton 203/1200, dobson
Veřejné osvětlení
Bud to nikoho moc nezajima nebo by se tim slo proti zajmum nekoho dalsiho. Asi s vetsim vlivem, nez jsou astronomove.Nebo to ještě nikoho nenapadlo,vliv astronomů je spíš žádný,spíš mám na mysli že by politici a firmy z toho měli balík a klidně by to mohli svést na ochránce zvířat že světlo v noci dělá špatně živočichům a i lidem.
Samozdřejmě tohle může převálcovat důležitější vliv za více peněz.
Samozdřejmě tohle může převálcovat důležitější vliv za více peněz.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Veřejné osvětlení
Lidi napada veci...neverim, ze na ministerstvu zivotniho prostredi nikdo nezna zakon, ze nikdo neresi problematiku ochranu ovzdusi.
Za co by meli balik?
Za co by meli balik?
Newton 203/1200, dobson
Veřejné osvětlení
Za co by meli balik?Politici by dostali úplatky od firem aby prosadily zákony aby mohly v celé ČR montovat lampy co svítí jen dolů,no a firmy by to nacenily na hodně vysoko aby si každá strana přišla na své.
Veřejné osvětlení
Aha, tak to jo...ja si prave myslim, ze nikdo nic nedela proto, ze se tohle tem osvetlovacim firmam docela hodi...
Newton 203/1200, dobson
Veřejné osvětlení
Tak neco k tematu - clanek o vymene osvetleni v Brandysi nad Labem, jsou tam uvedene i konkretni ciselne udaje.
Skládací dobson 254/1200, Lidlskop 70/700 - Astro 3, triedr 7x50; Meade SWA 24mm 68°, Speers WALER 9.4mm 82°, Antares Barlow 1.6x
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Veřejné osvětlení
Inu nezbývá než si informace v článku porovnat s realitou. Bude jistě zajímavé podívat se, jak nové osvětlení vypadá, jak jsou s tím lidé spokojeni, jaké jsou a byly skutečné náklady. Ostatně ne každá obec může mít tak drahé osvětlení, stačí aby neměla tak staré lampy a technologie kolem toho.
Nicméně bude dobré nejen tento případ sledovat a ověřit podrobněji, protože pokud se zmíněné kalkulace potvrdí, jedná se v podstatě o precedens, jaký nemá v našem měřítku obdoby. SRVO nemá obecně nic proti podobným aktivitám, problém ale je, že jde o pohled příliš z druhé strany, jinak řečeno o reklamu firem jako je Indal a je tedy možné, že některé informace budou zavádějící, podobně, jako se někdy setkáváme se zavádějícími údaji SRVO. Málokdy se v Česku setkáme s čistě nestranným poheldem, protože Jak GreenLight, tak SRVO jejich aktivity živí a ani astronomové nejsou nestranní, protože jim vadí světlo nejvíce.
Paradoxně nejvíce nestranný bude doufám chystaný nový web o světelném znečištění a už se těším na jeho spuštění.
Tak co, pustí se někdo z nedaleka na hlubší průzkum? Najde si někdo čas na poptání se občanů, na návštěvu radnice? Nafotí to někdo?
Velmi by se mi v návaznosti líbil přepočet nákladů na jinou obec s podobně zastaralým osvětlením, což třeba jiná velká města? Bylo by zajímavé mít pár modelových přepočtů, obeslat s tím pár radnic, nebo lépe objet a počkat, zda e aspoň jedna další nechytne To by byla ta nejlepší reklama lepšímu svícení.
Ale dokud neuvidím, jak to v Brandýse udělali, zůstávám reálně při zemi.
Nicméně bude dobré nejen tento případ sledovat a ověřit podrobněji, protože pokud se zmíněné kalkulace potvrdí, jedná se v podstatě o precedens, jaký nemá v našem měřítku obdoby. SRVO nemá obecně nic proti podobným aktivitám, problém ale je, že jde o pohled příliš z druhé strany, jinak řečeno o reklamu firem jako je Indal a je tedy možné, že některé informace budou zavádějící, podobně, jako se někdy setkáváme se zavádějícími údaji SRVO. Málokdy se v Česku setkáme s čistě nestranným poheldem, protože Jak GreenLight, tak SRVO jejich aktivity živí a ani astronomové nejsou nestranní, protože jim vadí světlo nejvíce.
Paradoxně nejvíce nestranný bude doufám chystaný nový web o světelném znečištění a už se těším na jeho spuštění.
Tak co, pustí se někdo z nedaleka na hlubší průzkum? Najde si někdo čas na poptání se občanů, na návštěvu radnice? Nafotí to někdo?
Velmi by se mi v návaznosti líbil přepočet nákladů na jinou obec s podobně zastaralým osvětlením, což třeba jiná velká města? Bylo by zajímavé mít pár modelových přepočtů, obeslat s tím pár radnic, nebo lépe objet a počkat, zda e aspoň jedna další nechytne To by byla ta nejlepší reklama lepšímu svícení.
Ale dokud neuvidím, jak to v Brandýse udělali, zůstávám reálně při zemi.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Veřejné osvětlení
Pokud tam, kde se pohybuji lide (nebo tam kde ziji) daji bile svetlo, protoze jim pripada prirozenejsi (je jako denni) nebude to trosku kontraproduktivni z pohledu denniho bioritmu? Komentar pod clankem jsem cetl, ale pokud je bile svetlo z tohoto ohledu horsi, tak je to padnejsi argument, nez bortle.
Co to je svetelny komfort? Snizeni, zvyseni nebo optimalizace?
Jak rika Martin, tady se potvrzuje to, co jsem tu i ja rikal, ze ekologie muze jit ruku v ruce s ekonomikou, ale kdo vi, jaka konkretni svetla tam budou...
Co to je svetelny komfort? Snizeni, zvyseni nebo optimalizace?
Jak rika Martin, tady se potvrzuje to, co jsem tu i ja rikal, ze ekologie muze jit ruku v ruce s ekonomikou, ale kdo vi, jaka konkretni svetla tam budou...
Newton 203/1200, dobson
Veřejné osvětlení
Dneska při zpáteční cestě ze Cvikova jsem přestupoval v Novém Boru. Měl jsem chvíli čas a jelikož jsme se nudil a měl u sebe nějaký čtení a minulý týden se na Radiožurnálu dozvěděl, že čtením v šeru se oči nekazí, tak jsem koukal po lampách, kde by se pod jakou dalo číst, abych si zkrátil čekání.
Lampa, která nejvíce svítila jasným bílým světlem, pod kterou jsem šel číst, byla kupodivu cloněná. Poté jsem pochopil, že tahle bílá halogenová hrůza vlastně zvýrazňuje přechod pro chodce a byla sem osazena dodatečně.
Přesvětluje tedy lampy stávající, oranžové výbojky. Nu, snad se nebude v budoucnu postupovat tak, že se místo stávajících necloněných dají všude tyhle cloněné, protože ta barva a intenzita světla je hrozná. Jen se obávám, že se nebude předělávat infrastruktura a na místa stávajících lamp se prostě nainstalují nové. Pokud stejné, tak tu máme příklad toho jak plně cloněná lampa může být prospěšná.
Rozdíl v pohledu na chodník (vše foceno mobilem, takže kvalita hrozná a pouze plná automatika).
Rozdíl při čtení pod lampou
Celkový pohled
Ale jelikož je blízko trafika a lampa je poblíž autobusové zastávku do České Lípy, kde jezdí po celý den mnoho lidí, tak je tam třeba proto, aby lidé lépe viděli, při čekání, na noviny.
Z hlediska bezpečnosti přechodu je to ale dobře vyřešené. Je na přechod hezky vidět.
Lampa, která nejvíce svítila jasným bílým světlem, pod kterou jsem šel číst, byla kupodivu cloněná. Poté jsem pochopil, že tahle bílá halogenová hrůza vlastně zvýrazňuje přechod pro chodce a byla sem osazena dodatečně.
Přesvětluje tedy lampy stávající, oranžové výbojky. Nu, snad se nebude v budoucnu postupovat tak, že se místo stávajících necloněných dají všude tyhle cloněné, protože ta barva a intenzita světla je hrozná. Jen se obávám, že se nebude předělávat infrastruktura a na místa stávajících lamp se prostě nainstalují nové. Pokud stejné, tak tu máme příklad toho jak plně cloněná lampa může být prospěšná.
Rozdíl v pohledu na chodník (vše foceno mobilem, takže kvalita hrozná a pouze plná automatika).
Rozdíl při čtení pod lampou
Celkový pohled
Ale jelikož je blízko trafika a lampa je poblíž autobusové zastávku do České Lípy, kde jezdí po celý den mnoho lidí, tak je tam třeba proto, aby lidé lépe viděli, při čekání, na noviny.
Z hlediska bezpečnosti přechodu je to ale dobře vyřešené. Je na přechod hezky vidět.
Newton 203/1200, dobson
Veřejné osvětlení
Tak jsem ted jel skrz Bor vecer znovu a vsimnul si, ze ploche bile hezky silne svitici lampy instalovali vsude. Dokonce i tam, kde uz na tom samem sloupu je stara vypoukla. Pred takovymi plochymi lampami, at nas Buh ochranuje.
Newton 203/1200, dobson
Veřejné osvětlení
Takze v Novem Boru ted maji plne clonena svitidla s bilymi zdroji?
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy