Okuláry

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Tomkk

Okuláry

Příspěvek od Tomkk »

elbi napsal: Nemáte někdo náhodou zkušenosti s levnějšími okuláry typu Celestron-Nexstar, GSO,TAL a hlavně okul. firmy SKY-Watcher.Zajímalo by mě hlavně porovnání s ok. ATC, které dobře znám.
Koupil jsem ty levnější E-LUX 1 1/4" 25mm a 6mm. Bohužel jsou to moje první opravdové okuláry a používám je navíc se zrcadlem 150x1125mm neznámé kvality, ručně broušeným. Koliminaci jsem zatím taky provedl jen hrubě (okul výtah = zatím jakési plastové šroubení). Nemám tedy s čím srovnávat a můj popis bude zcela laický. Tím 25mm se krásně kouká, i když u krajů již barevnou chybu pozoruji. Do toho 6mm se opravdu už musí člověk hodně zabořit (jak mě pan Zahájský upozorňoval), raději jej používám bez očnice.
Překvapilo mě, že okuláry jedné řady nestačí jen vyměnit, ale je potřeba cca 3-4mm doostřit. Hvězdy zatím nemám možnost fotit, tak je tady aspoň pár snímků Měsíce a Marsu.

http://www.volny.cz/tom.home/PICS/

Foceno třesoucí se rukou přes okuláry levným kompaktem Umax 430 1.3MPx, takže o kvalitě okulárů to asi moc neprozradí.

Mimochodem, když se na to kouknete někdo zkušenější, uvítal bych nějakou kritiku a rady. :hi:
johnik

Okuláry

Příspěvek od johnik »

Včera jsem testoval ten 6ti členný celestron x-cel 1,25" f 5mm.Podminky nic moc, takže jsem zkusil jen saturna (jupiter už pomalu vycházel, ale byl ještě v oparu).Překvapilo mě, jakou má tento okulár dobrou světelnost (zv. 200x).V porovnání s vixenem LV5mm bych řekl že celestron je na tom lépe.Saturn byl hezky ostrý, jen ta barva se mi zdála oproti vixenovi méně zlatá, spíš trošku do stříbrna.Máte někdo nějaké postřehy zda mají různé okuláry vliv na barevnost?K okuláru se dodává praktické plastové pouzdro a krytky na oba konce, tzn je dobře chráněn proti prachu, vlhkosti při uskladnění.
Osobně jsem s ním zatím velmi spokojen.

Dále by mě zajímalo jestli vás taky trápí zaostřování s hřebenovým okulárovým výtahem.Ten můj má malé vůle které manipulaci docela zhoršují, zaostřím až na několikátý pokus.Výtak má i malou vůli v ose kolmé k optické ose dalekohledu (což hýbe při ostření s obrazem).Nejspíš zkusím toho crayforda.Pohybuje se ne na teflonových podložkách, ale na kuličkových ložiskách.
MP

Okuláry

Příspěvek od MP »

johnik napsal:
Dále by mě zajímalo jestli vás taky trápí zaostřování s hřebenovým okulárovým výtahem.Ten můj má malé vůle které manipulaci docela zhoršují, zaostřím až na několikátý pokus.Výtak má i malou vůli v ose kolmé k optické ose dalekohledu (což hýbe při ostření s obrazem).Nejspíš zkusím toho crayforda.Pohybuje se ne na teflonových podložkách, ale na kuličkových ložiskách.
Nevim, jak presne vypada ten Tvuj vytah, ale muj na GS600 ma proti hrebinku ( kolem osy s pastorkem ) 4 sroubky, kterymi se da regulovat tlak pastorku na hreben a tim i vule vytahu proti teflonovym paskum. V zime to chce vzdycky trochu dotahnout.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
johnik

Okuláry

Příspěvek od johnik »

Ano, ty čtyři šroubky tam mám také, ale když se to dotáhne víc (aby se vůle zmenšila), tak jde pak zaostřování docela ztuha a zaostření se povede opět naponěkolikáté.Možná mám levé ruce, ale ty vůle se mi zdají fakt dost velké (a to jsem zkoušel "doladit" i přítlak té horní plastové lyžiny).Zkusím s tím dnes ještě polaborovat, ale vidím to na crayforda.
MP

Okuláry

Příspěvek od MP »

johnik napsal: Ano, ty čtyři šroubky tam mám také, ale když se to dotáhne víc (aby se vůle zmenšila), tak jde pak zaostřování docela ztuha a zaostření se povede opět naponěkolikáté.
Nesmi se to zase utahnout moc - vzdycky si s tim chvili hraju, aby to bylo akorat. A take by vsechny 4 sroubky mely byt dotazene stejnou silou, aby se pastorek opiral do hrebenu kolmo.

Jo a take pozor na aretaci vytahu. Kdyz ji povolis jenom tak, aby se dalo ostrit, ale presto se trochu dotyka vytahu, tak se vytah neopira do toho teflonu a hybe se to do stran.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
FunTomas

Okuláry

Příspěvek od FunTomas »

Nemate niekto skusenosti s okularmi Soligor HP (Lanthanum)? Su to take strieborno-eloxovane okulare, s ciernou gumovou ocnicou, s ocnym reliefom 19-20mm. Sedem sosovkove. Ako vychadzaju (kvalitativne a cenovo) v porovnani s Vixenom alebo inymi.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
SKYMASTER

Okuláry

Příspěvek od SKYMASTER »

to funtomas: jestli to nebude tim, ze koukas vzdy pri jinem zvetseni tj. ze obraz u 6mm je proste vyrazne jiny je proste "mene rozmazany". Ja osobne mam radu okularu od ORIONu, ATC, CELESTRONu, VIXENu a v pripade, ze se nekdo stavi na SKYMASTERu muze zukouset a zkouset a porovnavat :mad2:
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
prukajda

Okuláry

Příspěvek od prukajda »

Využiji toto téma o okulárech k dotazu: dostaly se mi do ruky okuláry: Carl Zeiss Jena, první označený PK 12,5* 16m a druhý PK 6,3* 22. Můžete mi, kdo to víte, sdělit o jaký typ se jedná a budou-li vhodné pro pozorování? Díky P
Odpovědět