světelné znečištění v ČR

Diskuze o fenoménu přesvícené oblohy a všem souvisejícím.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od MaG »

Astronomové nejsou jediní, kdo si uvědomuje, jak moc v noci svítíme. Moc se mi líbil začátek a konec článku o tom, jak by Země potmněla. Vlastně je to docela hezká představa, že bysme ze Země chvíli zmizeli a pak se sem třeba za 10 000 let mohli vrátit a podívat se, co zbylo.. škoda, že to nepůjde.

Sorry za mírný off topic
http://technet.idnes.cz/jak-by-vypadala ... chnika_vse
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Duk

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od Duk »

Tak to je pěkně vyrobený referát.
TVRDÁ, ALE PRAVDIVÁ REALITA.
Škoda, že nikdo na tato varování nereagují.
Viz. největší znečišťovatelé planety s nejvyspělejší ekonomikou.
Ale to by bylo jiné téma.
Martine, příkladný příspěvek!
michal.b

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od michal.b »

To je jedna z mala pozitivnich stranek svetelneho znecisteni: muzeme se ho zbavit prakticky okamzite (na rozdil od jinych "lahudek", ktere produkujeme)
MaG
Kontaktovat uživatele:

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od MaG »

Tak teď se omlouvám podruhé, ale toto je už více k tématu. Dnes jsem se dostal do diskuze na téma jak oživit Dolní náměstí u nás v Jablonci. Po instalaci nového osvětlení jsem totiž nevěřil svým očím, že se nejedná o koule, nýbrž o disky osvětlované zespoda, které pak odráží světlo na zem, to je samozřejmě mnohem lepší řešení. Bohužel jsem zjistil, že část světla se neodráží, ale svítí mimo krycí talíř. Budiž, pořád lepší než ohavné koule. Dokonce v ulici nedaleko náměstí jsou ještě lepší lampy.

Proč to ale píšu? V diskuzi k článku se objevil tento návrh:

Přes den je náměstí jako jakási futuristická budoucnost, ale v noci je to černé ghetto. A vyměnit ty podivné placaté lampy za ty osvědčené s "koulemi", které svítí nejen pod sebe, ale osvětlí i pěkné fasády by snad zase nebyl tak veliký problém.

Jistě chápete mé rozhořčení a dovolím si ocitovat i mou, možná přehnanou reakci:

Nejprve musím reagovat na příspěvek kritizující osvětlení. Použité lampy v ulici souběžně se Soukenou (Dvorská u.) a na Dolním náměstí jsou jedny z mála v celém městě, které je možné označit za první vlaštovku ve správném osvětlení měst. Je potřeba si uvědomit, že lampa má být nejen hezká, ale též plnit svůj účel a to osvětlovat zem pod sebou a nikoli oslňovat a osvětlovat fasády. To beztak jde i odrazem od země. Naopak obdivuji architekta, že takovéto lampy navrhl, i když nevím, zda úmyslně. Každopádně šetří elektřinu a tím i prostředky vynakládané na svícení. Dolní náměstí jsem si v noci prohlédl a nafotil. Fasáda knihovny je velmi dobře zdůrazněna reflektory, ostatní bílé lampy perfektně osvětlují fasády domů ne odlišně od těch koulí, které jsou naopak pro svícení nejhorší variantou osvětlení. Dokonce i tyto bílé lampy, jak jsem si všiml, září částečně přímo nahoru na fasády, ale budiž, pořád je to krok správným směrem.

Sám jsem zvědav, co z toho bude dál :)

Odkaz na článek - jedna lampa je vidět na snímku uprostřed..
http://www.mestojablonec.cz/redakce/ind ... lanek=1696

Podařilo se mi vložit vám na ukázku jak svítí u nás v centru ty koule a jak ty nová UFA. Vlevo pohled dolů k Dol. náměstí (to je schované za tou věží knihovny), vpravo Dol. náměstí od východu (věž knihovny vpravo vzadu). Povšimněte si, že bílé lampy dobře osvětlují zem kolem i fasády (bohužel). Uprostřed náměstí je tmavší místo ale když tam chvíli stojíte, nemáte pocit tmy, oči se mohou adaptovat ..

Snímky mají stejnou clonu i expoziční dobu, ISO 100.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
michal.b

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od michal.b »

Tomu zastanci "kouli" ( ;D ) bych pral bydlet v byte, ktery ma nejakou podobnou kouli primo pred okny. Ono je sice hezke se na ty fasady divat zvenci, ale zit v takovem dome je za trest (nejen pro astronoma).
MaG
Kontaktovat uživatele:

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od MaG »

michal.b napsal: Tomu zastanci "kouli" ( ;D ) bych pral bydlet v byte, ktery ma nejakou podobnou kouli primo pred okny. Ono je sice hezke se na ty fasady divat zvenci, ale zit v takovem dome je za trest (nejen pro astronoma).Jo, to už jsem zapoměl tam napsat, takže to schovám jako případný další argument |:)
VK

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od VK »

Já mám malou připomínku k pojmu "vyspělá ekonomika". Podle mě je vyspělá taková ekonomika, která nejen, že zajišťuje lidem ve své zemi dobrou životní úroveň, ale je zároveň hospodárná, nevytváří příliš mnoho odpadu (tedy takový odpad, který vytvářet nemusí), prostě "čistá".

Ve Finsku můžete pít vodu z potoka - u nás to normálně nemůžete (pozor, v sousedním Německu, ke kterému tak často vzhlížíme jako k hospodářsky vyspělejšímu sousedovi taky běžně vodu z potoka pít nemůžete).

Neboli Finsko je pro mě příklad země s vyspělou ekonomikou spíš, než země jako je Německo (ale kdybychom uvedli třeba Velkou Británii, to je jedno, prostě ty "tradiční silné ekonomiky").

V. K.
Duk

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od Duk »

To V.K:
Napsal jsem to takto schválně. Myslím, že většině došla moje reakce na plnění Kjótského protokolu.
D.
slavan

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od slavan »

VK napsal: Já mám malou připomínku k pojmu "vyspělá ekonomika". Podle mě je vyspělá taková ekonomika, která nejen, že zajišťuje lidem ve své zemi dobrou životní úroveň, ale je zároveň hospodárná, nevytváří příliš mnoho odpadu (tedy takový odpad, který vytvářet nemusí), prostě "čistá".

Ve Finsku můžete pít vodu z potoka - u nás to normálně nemůžete (pozor, v sousedním Německu, ke kterému tak často vzhlížíme jako k hospodářsky vyspělejšímu sousedovi taky běžně vodu z potoka pít nemůžete).

Neboli Finsko je pro mě příklad země s vyspělou ekonomikou spíš, než země jako je Německo (ale kdybychom uvedli třeba Velkou Británii, to je jedno, prostě ty "tradiční silné ekonomiky").

V. K.

Kdyby Finsku bylo stejně hustě osídlené jako Německo nebo alespoň Čechy, tak bys tam vodu z potoka asi taky pít nemoh, naproti tomu ve Francii by to možná někde šlo. A možná i na Slovensku. Uvedu pár čísel (mám data asi 20 let stará, ale v Evropě se počty lidí už moc nemění).

Finsko 15 lidí / km2
Francie 102
Československo 119 (takže Čechy o něco víc - ke 150? a Slovensko míň - kolem 100 ? - Česko 130 pozn. MaG)
Německo - staré země 238
Německo - nové země 154

Podumej a srovnávej srovnatelné :D

-----
prosím šlo mi především o odkaz na ten článek, ne o diskuze o čistotě vody! (MaG)
3J

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od 3J »

VK napsal:
V. K.Jo to si myslel kamarád taky , když byl na treku v himalájích.
Když uhasil žízeň a popošl pár metrů proti proudu potkat Jaka, který do toho potoku močil.
Aneb pít vodu z potoka je nevhodné i na naprosto neobydleném ostrově, protože nikdy nemůžeš vědět jaká mršina v něm proti proudu leží. Bakteriální znečištění vody je i u nás mnohem nebezpečnější než znečištění chemické způsobené průmyslovou výrobou.
a kdyby se Finům vyplatila průmyslová výroba, nebo těžba nerostů či ropy ....
bůh ví jak by dnes vypadalo.
Habl

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od Habl »

Jakou jsem měl radost z toho, že zdejší žst. časově omezila plošné osvětlení v ranních hodinách v době bez dopravní zátěže ve stanici. Tedy i ekonomicky ušetřila.

Ale to jsem ještě nevěděl, že ty úspory byli po novém roce použity na postupnou rekonstrukci osvětlovacích stožárů se zvýšeným světelným výkonem samozřejmě bez zohlednění latentního rozptylu nad horizont osvětlení.(odrazné prstence na stožárech)
Typy osvětlovacích těles samozřejmě neumožňují snížit
rozptyl z plošného osvětlení. >:(

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
michal.b

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od michal.b »

Zajimava situace nastala minuly tyden v noci ze ctvrtka na patek - behem te vichrice. Byl jsem zrovna na chalupe a v sirokem okoli vypadla dodavka elektriny. Po pulnoci se asi na ctvrt hodiny vyjasnilo a i kdyz foukal skutecne brutalni vichr, neodolal jsem a vylezl na kopecek abych se pokochal ztemnelou krajinou. Reknu vam, neco takoveho uz jsem peknych par let nezazil. Svetelne "cepice", ktere jsou obvykle videt nad vetsimi vesnicemi zmizely a vsude byla tma jako v pytli. Zatimco jindy je zimni mlecna draha nevyrazna, ted byla napadna na prvni pohled, Orionuv mec doslova svitil a mnohe DSO (M35, M47, M41...) krasne vystupovaly ze tmy. Bohuzel, v danych podminkach jsem se spis soustredil, aby me neco nezabilo a stejne se po chvili zatahlo a spustila se dalsi prutrz mracen.
Martin Vyskočil
Věk: 44

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od Martin Vyskočil »

To ja mam podobenej vetrnej zazitek. Je to trochu off-topic, protoze jsem si hvezd vsimnul jen natolik, ze svitily. Byl jsem se totiz s trochou skodolibosti v tom nejvetsim vichru podivat na Ruzyni na prahu drahy 24, jak to mlati s letadlama na pristani (a abych vedel, jak to delaj profici). V zivote jsem takhle silnej vitr na vlastni kuzi nezazil. Podle mereni tam foukalo 30m/s. V takovym vetru se uz da vyvadet docela dost zajimavejch veci. Treba povyskocit a dopadnout o metr a pul dal, opirat se zadama o vitr a mit zvednuty spicky u nohou nebo pri behu natacenim tela zatacet jako kormidlem. Neuveritelny. Kdo to nezazil, nepochopi. Doufam, ze me ten off topic odpustite.
Jo, jinak doporucuju CSA. Slo jim to nejlip ;)
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Monika Ch.

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od Monika Ch. »

No dneka jsem jela od babičky z hor no a když jsou mraky, tak znešičtění vynikne ještě víc... A najednou se před náma otevřela oranžová obloha. Vzadu nad horami bylo krásně temno a nad městem oranžovo. Ale to byla tak škaredá oranžová!
MaG
Kontaktovat uživatele:

světelné znečištění v ČR

Příspěvek od MaG »

Monika Ch. napsal: No dneka jsem jela od babičky z hor no a když jsou mraky, tak znešičtění vynikne ještě víc... A najednou se před náma otevřela oranžová obloha. Vzadu nad horami bylo krásně temno a nad městem oranžovo. Ale to byla tak škaredá oranžová!No vidíš, tak to znám tady od sebe z Jablonce. Na východ a JV vidím při zataženu skoro temný mraky, nad městem jsou zlověstně oranžový. Někdy je ten rozdíl tak velký, že nedokážu na první pohled usoudit, zda není náhodou nad východem jasno. Až pak, když nevidím hvězdy, tak vím, co vidím :)

No a má to tedy jeden praktický výsledek - můžeš podle dnů se zataženou oblohou (ne moc nízkou oblačností) posoudit vhodnost jednotlivých lokalit, kde můžeš pozorovat.
Odpovědět