Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

V průběhu roku si hodlám pořídit větší Newton, láká mě i refraktor. Začnu ale nákupem kvalitnějších okulárů, protože to co mám teď mi akorát kazí radost.

Ahoj, tak to musíš přesně vědět, jaký dalekohled to bude, když chceš začít okulárama.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
adam..

Nováčci se představují

Příspěvek od adam.. »

Aha, díky za informaci. Mám to v plánu tak, že bych si dokoupil jeden nebo dva okuláry k tomu svému newtonu co mám teď, a jakmile budu dalekohled upgradovat, tak první bude nějaký bazarový newton, 150mm nebo 200mm průměr, ten je priorita. Pak se teprve uvidí, jestli bych začal uvažovat více o tom refraktoru, zatím je to taková hodně vedlejší kolej.

Pokud není dobrý nápad kupovat okuláry k newtonu o průměru 114, které bych pak chtěl použít na větším newtonu, tak si o tom hned něco najdu :)

Artaban

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Jde o ohniska dalekohledů, abys nekoupil kvalitní okulár, který ovšem u nového dalekohledu dá např. už moc velké zvětšení. Ujasnit si teda, jaké zvětšení pak budeš mít. Já bych koupil co největší dalekohled a pak postupně dokupoval okuláry na míru.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
adam..

Nováčci se představují

Příspěvek od adam.. »

Jo ták, jasně že jo. Dík za upozornění, ale s tím by problém být neměl. Okulár teď nechci kupovat s menším ohniskem než 8mm. Maximálně 6mm při nějaké dobré nabídce. Takže pak přechod z newtonu o ohnisku 900 na ohnisko 1000 či 1200 by to bylo ok.
MilAN
Věk: 76

Nováčci se představují

Příspěvek od MilAN »

Možná bys měl vzít v úvahu i světelnost budoucího Newtona.Ne všechny okuláry snesou 1:4.5 až 5, zatím co pro 1:8 a vyšší mohou být vhodné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
adam..

Nováčci se představují

Příspěvek od adam.. »

aha, ok, tak to si musím pak ověřit. díky.
-NEX-

Nováčci se představují

Příspěvek od -NEX- »

Tak asi už můžu...jmenuji se Petr Pavlík a o astronomii jsem se začal zajímat již ve třetí třídě ZŠ po návštěvě hvězdárny u nás ve Valašském Meziříčí. Astronomie se pro mne stala hlavním a jediným koníčkem na dalších 6 let a díky tehdejší ředitelce RNDr. Marii Vykutilové CSc., která mne zasvětila do tajů vědy a dala mi poměrně volnou ruku v pohybu v areálu hvězdárny, jsem získal poměrně rychlou praxi v tomto oboru. Pomáhal jsem s přípravami akcí, astrotáborů a poslední dva roky mého působení na hvězdárně jsem, i přes poměrně nízký věk, občasně vedl pozorování pro veřejnost. Jelikož jsem byl trnem v oku u některých zaměstnanců a nic netrvá věčně tak jsem, po odchodu ředitelky, ztratil veškerý přístup na hvězdárnu a stal jsem se pouhým "návštěvníkem" což mne samozřejmě dosti zdrtilo, ale vztah k astronomii jako takové jsem neztratil, jen jsem jej musel dočasně hibernovat, jak jsem si tak tehdá řekl, až do chvíle, kdy přijde ten pravý čas. Počkal jsem si celých patnáct let, nicméně letos jsem dostál svému mladickému slibu a pořídil si desetipalcové zrcadlo. Momentálně je v progresu montáž a astrobudka na místě o kterém jsme se již tehdá bavili s otcem. Dnes je však již vše jen na mě...
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
Rekmarik

Nováčci se představují

Příspěvek od Rekmarik »

to -NEX- :

Ahoj tady na astroforu, zdravím 10" kolegu a držím palce s astrobudkou, aby se zadařilo dotáhnout ke zdárnému začátku .. :)

-NEX-

Nováčci se představují

Příspěvek od -NEX- »

Díky moc! Dám pak vědět jak bude hotovo :-)...
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
Váša

Nováčci se představují

Příspěvek od Váša »

Zdravím Všechny na fóru. Jelikož jste tady jedna velká astro rodina, je mou povinností, abych se taky představil. Jmenuji se Václav Šesták je mi 32 let a pozorování noční oblohy mám jako relaxační koníček :). Po používání triedru jsem se rozhodl pro zakoupení dalekohledu, a to za účelem většího rozhledu ::). Na noční oblohu se dívám od dětství, ale až teď jsem do toho trochu zainvestoval a pořídil si lepší kukátko ;D. Takže vám všem přeji hezký den a čistou oblohu plnou hvězd... :)
HonzaZ

Nováčci se představují

Příspěvek od HonzaZ »

Váša:
Vítej na AF :)
AL-Dobson 400mm/F4 s ručními posuvy
Váša

Nováčci se představují

Příspěvek od Váša »

Děkuji za přivítání. Díky vašemu fóru jsem se konečně rozhoupal a začal se věnovat tomuto krásnému koníčku. Takže tady máte dalšího nováčka, který bude navštěvovat toto fórum a pozorně se přiučovat. ;)
Váša
Gubarev

Nováčci se představují

Příspěvek od Gubarev »

Tak ja se tedy take zkusim predstavit. Jmenuji se Vlad'a Pecha,
je mi 42, o vesmir se zajimam pres 20 let - muj prvni velky podnet byl HST.
Vesmir jsem zacal poznavat z jine strany, predevsim ze stran kosmo-
logie, astrofyziky, velkorozmerovych struktur a povahy samotneho
prostotocasu. Az letos na jare (zrejme s pribyvajicimi lety :)) me
zacal zajimat ten "blizky" vesmir, nase hvezdne sousedstvi a objekty
ramena Orionu. V astronomii jsem uplny novacek, proto se zde rozkoukavam,
vstrebavam informace (kterych je tu mnoho), za coz vam vsem velky dik. :)
Artaban

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Ahoj Gubareve a vítej na AF.

A co nějaký kukátko máš, nebo plánuješ? Nebo Ti stačí vlastní kukadla ;)
Gubarev

Nováčci se představují

Příspěvek od Gubarev »

Ahoj Gubareve a vítej na AF.

A co nějaký kukátko máš, nebo  plánuješ?  Nebo Ti stačí  vlastní kukadla ;)
Poridil jsem za levny peniz
CELESTRON AstroMaster 130EQ Telescope
Dnes bych uz jednal jinak, ale na to seznameni je to pro me az az... :)

Dale mam binokular
CELESTRON #71008 SKYMASTER 25x70 BaK4
Z toho jsem nadseny..

Dnes uz vim, ze za nejakou dobu (i klidne delsi) udelam upgrade
vetsiho dalekohledu...
Odpovědět