Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
wajzik

Nováčci se představují

Příspěvek od wajzik »

Ahoj všem příznivcům tohoto fora..Jmenuji se Jirka a o nebe nad námi se zajímám od dětských let.Vždy mě fascinoval a magicky přitahoval ten úžasný pohled na hvězdnou oblohu.Mám doma pár krásných knih plné velkých a barevných fotografií a pohled na ně mě naplňuje pocitem velkoleposti a dokonalosti vesmíru který je mimo naše chápání..a hned se člověku zdá že jeho starosti jsou tak malicherné..Na oslavu mých 4 křížků jsem dostal ten nejhezčí dárek ...dalekohled...sice je to trochu exot..katadioptr meade etx-90..ale myslím si že budu zase o něco blíže mému obíbenému....přeji všem temné noci plné těch našich zázraků.. :)
Meade ETX 90 premium edition,newton 250/1200 na EQ-6 Pro SS Go-To
SW 80/400, Canon 1100 Dm , ZWO ASI 174MC
dablik
Věk: 46

Nováčci se představují

Příspěvek od dablik »

Ahoj priatelia :)
volam sa Marek a po case sa mi zase podarilo dostat k astronomii. Uz niekolko rokov zijem u Melnika a priestoru na pozorovanie tu je kopec Zaciatky boli asi rovnake ako u vsetkych - od detstva, cez astro kruzky az po prvy vlastny dalekohlad. O romantike pocas mrazivej noci, ktoru stravi clovek cakanim na nejaky ukaz je snad zbytocne hovorit Na stare kolena som sa rozhodol oprasit dalekohlad a trochu ho reinkarnovat. Teraz, ked uz mozem bez obav venovat cast vyplaty do "vercajku" by mohol byt pozitok este vacsi. Stale to bude len pre radost a dufam, ze ju budu zdielat moje deti a pripadne susedia Budem sa tesit na vsetko nove, co sa dozviem od skusenejsich kolegov a samozrejme aj na pripadny osobny pokec pri niecom dobrom.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
Astrostrýc

Nováčci se představují

Příspěvek od Astrostrýc »

Ahoj všichni.Vlastním firmu na prodej hutního materiálu a astronomie je jeden z mých úniků od práce a rodiny ;D. Po několika letech zájmu o astronomii, jsem se konečně odhodlal přihlásit na toto fórum s tím ,že se mi už zdá, že mám jistých pár zkušeností, které by mohli hlavně začátečníky zajímat . Asi před šesti lety, kdy jsem s pozorováním začínal, mi stačilo tady několik let jen a jen číst a čerpat užitečné informace, ale těď mám při pročítání tohoto fóra již dojem,že pár praktických zkušeností ode mne by se hodilo zveřejnit.
Neobjevují se tu totiž. Pokusím se něco sesmolit ohledně motorizované DOBSONOVĚ montáže SW a dál uvidím. S pozdravem Astrostrýc
SW Dob. 254/1200 flex autotrack, SW ref . 80/400, triedr 70x15, TeleVue Paracorr, UHC Lumikon, UHC E, Baader OIII, LPR, Meade SWA 24, TS 17 Erfle, Cel. Ultima 8, 13, SW Planetary 6,  Ortho Classic 6 ,10 , barlow Baader Q Classic 2,25x  atd.....
Endy

Nováčci se představují

Příspěvek od Endy »

Ahoj. Jsem Pavel. Nedávno jsem si zde na astroforu v sekci :Prodám: pořídil první dalekohled. SW Dobson 6''. Pomaličku dokupuji další okuláry, filtry, stahuji Stellaria a google sky map atd. Myslím, že toto hobby je o postupném získávání znalostí.
Nelíbí se mi natlačit do sebe hned veškeré informace a hned dělat astrofotky. Myslím, že pár let mi bude stačit koukat. Informací je zde na foru habamnoho. Díky vám všem za ně. Netušil jsem, až do mého prvního venkovního pozorování, že je to i adrenalin. Človek sedí celou noc potichu a nehnutě s kulovnicí na posedu, bez výsledku. A ono stačí vyjet pro prase za kopec jen s dalekohledem. :P
SW Dobson 153/1200
TUMI

Nováčci se představují

Příspěvek od TUMI »

Ahoj všem.
Po letech mi přestal stačit můj triedr a zkouším tady na foru sehnat nějakou větší hračku. :)
A když už jsem se zaregistroval, tak se i představím.
Skoro měsíc jsem si pročítal toto fórum, chodil jsem se vyptávat na hvězdárnu a nakonec jsem se rozhodl pro Newtona na Dobsonově montáži, alespoň 10". Doufám, že se mi povede sehnat kvalitní a spolehlivý přístroj a užijem si s dětmi noční výlety s pořádným vybavením.
Pavel, 42 let.
triedr 20x60 na stativu
Karell
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Karell »

Ahoj, vítej na AF, stačí si projít astrobazar a podívat se, prodej jakých zařízení, a hlavně za jakou cenu, se ruší pro nedostatek zájemců.
kuchtik

Nováčci se představují

Příspěvek od kuchtik »

Ahoj přátelé hvězd,
Taky rád pozoruji už asi rok,prozatím triedrem.Je to moc fajn,nejvíc večer na venkově.časem si pořidím dalekohled. Už se těším až bude vidět nějaká kometa!
Taky jsem začal s knihami,potom hledal na webu všechno možný a nakonec našel forum.
Zdraví vás Jakub.  

Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

kuchtít: Vítej na AF a jedna, nebo dvě pořádný vlasatice se možná už vaří :)
http://www.astro.cz/clanek/5389
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
kuchtik

Nováčci se představují

Příspěvek od kuchtik »

Vítej na AF a jedna, nebo dvě pořádný vlasatice se možná už vaří
http://www.astro.cz/clanek/5389
Tak to bude super! Článek jsem viděl a teprve poté mi docvaklo,co se vaří.Už se těším!
Kdysi jsme s tátou koukali na kometu,to sem byl ještě ve škole,snad první třídě.Určitě to nebyl měsíc. Je možný,že byla tenkrát kometa na obloze vidět?
Díky Jakub
michal.b

Nováčci se představují

Příspěvek od michal.b »

Nejspis jste koukali na Hele-Bopp, ta byla fakt dobra (1997).
Milion

Nováčci se představují

Příspěvek od Milion »

Ahoj astro-nadšenci,
zdejší fórum již pročítám nějakou dobu a zatím vybírám dalekohled.
Vracím se po nějakých 20 letech (to není možné, nevěřim že tolik...) k astronomii, kterou jsem několik let praktikoval v astronomickém kroužku v Pardubicích.
Jak jsem zjistil, věci se poněkud posunuli kupředu a můj sovětský triédr 7x50 s váhou kolem 1,5kg není to pravé a ani Astrokabinet (i když se skleněnou čočkou objektivu!) není zrovna ideální - zvlášť když se ztratil stativ. Co jsem pročetl tak asi Ježíškovi napíšu o 6"Dobsna a snad se podaří.

Bydlím na Praze-východ, takže pokud někdo z kolegů bydlí v okolí Květnice/Úval, rád bych navázal družbu.
Rekmarik

Nováčci se představují

Příspěvek od Rekmarik »

Ahoj, jsem Marek a po krátké přestávce (z astronomického hlediska zanedbatelné:) ) se vracím k tomuto nesmírně zajímavému koníčku či dokonce snad vášni - pozorování noční oblohy .. První vzpomínky mám z dětství na skládací stavebnici Merkur a koukání z terasy na měsíc ... no a pak následovala 25letá odmlka .. a teď koukám, že možnosti jsou poněkud už někde jinde

Díky za toto fórum, za sezbírané zkušenosti, rady a názory Vás všech ..
Půjčil jsem si od kamaráda Meade LXD 75 (760mm /150, paralaktická montáž .. jestli se nepletu) a ze zahrádky z Třebíče se jal hledat noční objekty ..(jako mapku jsem použil samsung note - sky google maps:)
skoro nic jsem nenašel (M- objekty) ale i tak jsem byl zcela nadšený .. prostě z těch hvězd, z oblohy jako takové ... a tak doufám, že jsem tu správně, jinými slovy dovolil jsem si sem "střihnout" svůj první příspěvek. Zatím nemám čím tohleto fórum obohatit, ale možná časem se vše změní -
Můj plá¨n mimojiné i díky Vašim příspěvkům je pořídit si celestron skymaster 15x70 na koukání po všem co se namane jak z ruky tak z bytelného fotografického stativu jež už mám a pak ... vyčlenit z rozpočtu penízky na dobsona 250/1500 (sledování na zahradě a výjezdy s autem na chatu a podobně) .. Součástí plánu je přesvědčit kamaráda, který je podobně jako já nadšený předzačátečník, aby si pořídil třeba něco na paralaktice, protože on chce hlavně fotit ..

pozn: tohleto fórum mi udělalo radost, momentálně nemám čas a příležitost koukat na hvězdy, ale i jen pročítání informací mě dost baví ..

Zdravím
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Rekmarik: Když vidím to nadšení po tak dlouhé pauze, tak Tě musím pozdravit a vítej tedy na AF I já měl delší odmlku od astrošky, tak to trochu znám. Těšíme se na Tvoje zážitky z pozorování a Dobson 250mm je dobrá volba.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
svx

Nováčci se představují

Příspěvek od svx »

Ahojte, zdraví nový člen astro fóra. Pozorovacie pomôcky: ľavé a pravé humanoidné oko. Do budúcnosti a na základe rád z fóra: snáď aj nejaká optika.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od MaG »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 30/204#204][splithere][/link][splithere_end]
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Odpovědět