Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Milhouse

Nováčci se představují

Příspěvek od Milhouse »

Ahoj hvězdo, zkusil jsem objednat z odkazu výše, tak uvidím, zda se podaří. Třeba se někde potkáme, ale jsem úplnej laik, takže se zatím spíš seznamuju.
Dobson SW 200/1000, malokuk 80/400 na AZ3, okulár 1,25"  BDP 5mm EUDIASCOPIC, setové
okuláry 10 a 25 mm, triedr BPC 10x50
srubar

Nováčci se představují

Příspěvek od srubar »

Zdravicko, rad bych se pridal mezi nadsence pozorovani vesmiru .. Osobne jsem jim fascinovan uz dlouha leta, jak po strance vizualni, tak i zakony, na kterych cely vesmir stoji, no svuj prvni teleskop jsem si poridil teprve nedavno .. Jsem typ cloveka, co se radeji zepta jako idiot, nez si pote stezovat, tak bych i rad poprosil o shovivavost, zvlaste ze strany dlouholetych a zkusenych pozorovatelu .. Dekuji a tesim se, az tuto komunitu lepe poznam
Bresser messier NT150/750
Adrax

Nováčci se představují

Příspěvek od Adrax »

Ahoj, jmenuji se Tomáš a je mi 39 let. Na pozorování jsem si pořídil  SW Mak 102/1300. Prvním pozorováním Saturnu jsem byl nadšený.  :) Mám na začátek jeden dotaz, můžete mi poradit nějakou slušnou (tištěnou) mapu? Zatím používám program Stellarium.
SW Mak 102/1300
hamr
Věk: 65

Nováčci se představují

Příspěvek od hamr »

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
JanS

Nováčci se představují

Příspěvek od JanS »

Ahoj jmenuji se Honza,je mě za chvilku 34let,jsem ze Šumavy.Nejbližší kamarád zde je Tharos,se kterým občas vyrazíme pozorovat na Zhůří,ale astronomií jsem se začal zabývat už minulý rok sám a se současným vybavením 130/900 EQ-2 mám už krásný úvodní rok za sebou(35x pozorování),včetně celého Messiera.Letos určitě budu zvyšovat průměr dalekohledu,uvidíme kam až po letošních Liticích.Jinak měl bych prosbu na moderátora jak se vkládají obrázky vlastní i z internetu.Snažím se opsat vzor,ale pořád to ukazuje nějakou chybu,i když už obrázek v náhledu vidím,že ho vidí.Děkuji.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Karell »

Ahoj Honzo, zkus postupovat podle tohoto návodu: Vkládání obrázků
Fieldy-cz

Nováčci se představují

Příspěvek od Fieldy-cz »

Ahoj všichni astronadšenci, s dovolením se přidávám do Vašich řad  :) Jmunuje se Míla, bude mi 25 let a bydlím nedaleko Plzně. Dalo by se říct, že vesmír mě zajímal a fascinoval už v dětství. Již tehdy jsem na Vánoce dostával všelijaké knihy s touto tématikou. Mezi nimi byla i na tomto fóru několikrát zmiňovaná Velká encyklopedie vesmíru od J. Kleczka. O to víc mě potěšilo, že je zde jen a jen chválená. Dlouhou dobu jsem ale v podstatě "zakrněl" jen na pozorování oblohy bez jakéhokoliv dalekohledu a o mapách ani nemluvím. Až nedávno přišel jakýsi impuls zkusit se astronomii věnovat o něco více. Narazil jsem na zdejší astrofórum, což je pro mě opravdu velmi cenná studnice poznatků. V každé volné chvilce si zde pročítám další a další články a snažím se i drobet zorientovat v typech dalekohledů. Přeci jen bych časem rád přešel od současného triedru k něčemu drobet většímu. Ale to opravdu až časem, podle toho, jestli se budou moje znalosti a hlavně můj zájem dále prohlubovat. Zatím Vás poprosím o trpělivost s mými případnými všetečnými dotazy ;)
BorgDog

Nováčci se představují

Příspěvek od BorgDog »

Dobrý den!

Jmenuji se Honza a právě jsem se zaregistroval, protože mne již delší čas zajímá astronomie, problematika kosmických letů - a ano, také science fiction, neboť ji píšu a dosáhl jsem už určitých publikačních úspěchů. Doufám, že tímto doznáním neklesnu v očích zdejších skutečných vědců. :)

Jako dalekohled dosud mám jen "supermarketový" refraktor HAMA, který by se dal úspěšně použít též jako houpací kůň, aspoň co se pevnosti montáže týče. Občas s ním pozoruji oblohu, po většinu času s tím výsledkem, že cosi vidím a nemám ani zdání, co to je. Připadám si jak astronaut ztracený v Hlubokém vesmíru. Časem bych si chtěl pořídit lepší vybavení a snad i něco na nebi vyfotografovat (mnohé fotky ve zdejší galerii mi vyráží dech... bez ironie), ale jsem si vědom toho, že musím získat ještě mnoho informací a načerpat mnoho zkušeností. Věřím, že mi toto fórum pomůže.

(A taky musím napsat ještě pár pokud možno dobře prodávaných knížek o mimozemských invazích, abych na to vybavení měl. ;D )

To je asi všechno... jen doufám, že bude tolerantní k mým příležitostným začátečnickým dotazům či přehmatům. Mimochodem, o registraci jsem uvažoval už delší dobu, bohužel první téma, na které jsem při brouzdání Googlem narazil, bylo to věnované firmě ATC a blacklistu pana Holubce... což mě popravdě na nějakou dobu odradilo. Ale nakonec jsem tu...
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

BorgDog: Vítej na AF.
také science fiction, neboť ji píšu a dosáhl jsem už určitých publikačních úspěchů. Doufám, že tímto doznáním neklesnu v očích zdejších skutečných vědců.Smiley
Neboj, neklesneš. Astronomie se k Tvému koníčku hodí.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
BorgDog

Nováčci se představují

Příspěvek od BorgDog »

Neboj, neklesneš. Astronomie se k Tvému koníčku hodí.
Jak se to vezme. Už jsem se setkal s názorem, že SF je cosi fuj, co se rozhodně nehodí ke "skutečné vědě" a pokud se tím člověk zabývá, měl by si to radši nechat pro sebe. Ale i tak mě tvá odpověď potěšila. Jsem rád, že jsem tady.
RobiXman

Nováčci se představují

Příspěvek od RobiXman »

Ahoj vsichni,

taky bych se rad predstavil obloha me zajimala uz od mala, ale az ted jsem se rozhodl koupit si dalekohled. Neni to zadnej zazrak, ale myslim si ze na to moje cumakovani bude bohate stacit.

Jsem v pozorovani uplnej novacek (ale dneska uz jsem nasel mesic ;D) tak snad rychle pochytim alespon to nejzakladnejsi :)
Teleskop  114/1000 EQ-3
CATADIOPTRICKÝ SYSTÉM
Provedení Newton/Reflektor
Vykuk

Nováčci se představují

Příspěvek od Vykuk »

Ahoj lidi, paradoxně až teď po tom co jsem se odstěhoval ze samoty uprostřed lesů mezi veřejné osvětlení (a mám tedy vyřešenou několikaletou nejistotu kolem bydlení) vybírám první větší dalekohled. Prozatím jsem koukal Lídlskopem, než jsem po vylepení tubusu vyleštil čočky dočista dočista (i od antireflexu), ale i tak jsem stihl žasnout co jsem tím roztřepaným tintítkem viděl. Jinak nějaká většinou bezcílná pozorování (spíše kochání) již proběhla nejprve s Astro-cabinetem, pak různými triedry včetně dalekohledu se záměrným křížem V současnosti se snažím tipovat ve svém blízkém okolí místa vhodná na pozorování a chystám se na výběr dalekohledu otlapkáním - akorát se kvůli tomu musím vydat na výlet až do Prahy... Jinak bych také rád sem tam něco vyfotil (ale nic uměleckého ani skládaného na počítači - jenom pro potvrzení co jsem viděl a k případnému navnazení bab). Vykuk
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Index

Nováčci se představují

Příspěvek od Index »

Dobrý den, také se představím. Už dlouho se zajímám o Vesmír, o planety a veškeré dění okolo nich. Tak jsem si jednou položil otázku, proč se tam nepodívat? Jenže v tom je pár háčků: Nerozumím dalekohledům, i když mám svůj tip, ale nerozumím parametrům atd. a navíc se nedokáži orientovat v hvězdné obloze :-/ Proto se obracím na profíky a doufám, že mi dokážete poradit, jsem mladý a zkušenosti mi opravdu chybí

Bydlím v Krkonoších, tak si myslím, že podmínky mám dobré, světelné znečištění tu moc není. Jelikož teď nemám mnoho času, protože jsem právě dodělal školu, tak se chystám do práce a na bydlení s přítelkyní proto se pozorování budu věnovat spíše víkendově.

Vytvořím zvlášť vlákno týkající se mého dalekohledu a budu zvědav na Váš názor, jen upozorňuji, že na začátek mě stačí pozorovat planety naší sluneční soustavy a po případě dohlédnout i dále :)

S pozdravem Index.
vasek79

Nováčci se představují

Příspěvek od vasek79 »

Ahoj Index: Taky nejsem profík,ale rád se s tebou podělím o svůj názor.. Jelikož píšeš,že se neorientuješ ve hvězdné obloze,poradím ti nejprve se seznámit se souhvězdími a jejich polohami,tak získáš poměrně slušný přehled o tom,kde se případně jaký oběkt nachází.. Pořiď si nějakou srozumitelnou hvězdnou mapku, a třeba vyraž za temné noci jenom s triedrem pozorovat souhvězdí. Samozřejmě nějakou červenou svítilnu s sebou..:-) Uvidíš,že když poznáš souhvězdí a jejich polohy,příjde ti potom mnohem snažší se zaměřit na nějaký daný oběkt,když budeš vědět,v jakém souhvězdí se nachází.. Pak bych uvažoval o koupi většího dalekohledu,ale samozřejmě netvrdím,že si jej nemůžeš pořídit už nyní,jen pro něj později najdeš lepší využití.. Také bych ti doporučil astronomický program Stellarium,tam najdeš vš co potřebuješ a to v reálném čase.. Je to vlice povedené a stáhneš ho bez problémů z internetu.. Tak to zatím k té orientaci. Snad jsem ti zatím trochu pomohl.. Ale zde přítomní profíci ti jistě řeknou více. Měj se dobře a hodně pěkných zážitků ti přeju.. Vašek.
EQ6 SynScan,Astrograf 200/800 Carbon,Canon EOS 400D, Canon EOS 1000D modifikovaný + CLS CCD
Karell
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Karell »

Index, vítej na fóru. Než začneš ne zrovna šťastným způsobem zakládat vlákna, zkus si přečíst toto: První informace pro začátečníky
Odpovědět