Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
KDan

Nováčci se představují

Příspěvek od KDan »

Caute,

tiez sa kratko predstavim. Som astrozaciatocnik, mam bez mala 35, patrim k jemnejsiemu pohlaviu a mam tri male deti na krku. No a kedze ma z tych troch drobcov uz boli v krcnej chrbtici, pretoze mam hlavu stale smerom dolu, povedala som si, ze je najvyssi cas pozerat hore a ze si zacnem konecne plnit svoje sny.
Po precitani xy rad od mudrejsich som ozelela moje rozhodnutie kupit si Celestron 76 a pred tyzdnom mi doniesli Dobsona 6´´ . Viem, ze to nie je 8-cka, ale uznajte, zo 76 riadny skok. Prve dni snezilo a dnes je moj treti pozorovaci den. Ako tak som si uz okukla Venusu, Jupiter, Saturn, velke hviezdy v Orione a jednu z jeho hmlovin. Vidim zvacsa sice len male rozmazane skvrny, ale uz i tak som z toho cela stastna.
Naucila som sa celkom pekne a rychle orientovat, len ta ostrost zaostava, slovo detail nemozem ani pouzit. Ale zatial sa sama sebe vyhovorim na pozorovanie: z tepla domova, za oknom, bez filtrov, v podstate s nijakou vybavou. No a v kazdom pripade som to ulahcila manzelovi, ktory odo dneska uz nemusi premyslat, co mi kupit k sviatku. Vzdy sa nejaky ten filter/ okular najde :-)
Tak mi drzte palce, nech sa lepsim.

A vsetkym Vam dik, pretoze som sa ca za mesiac naucila toho straaaasne vela - len z fora.

Dik
Petra
Dovolím si jen poznámku - přes kvalitní, moderní izolační dvojskla se pozorovat celkem dobře dá. Jen musíme znát daná omezení. Hlavně je nutné mít vypnuté topení, největší paseku totiž nadělá teplý vzduch, stoupající vzhůru, který prakticky zničí obraz.

Ještě horší situace nastane - pochopitelně v zimě - když okno otevřeme. Míchání teplého vzduchu z vytopené místnosti a toho venkovního vyrobí zcela nepoužitelné optické prostředí.

Jinak mám vyzkoušené, že 6" dalekohledem je toho přes moderní okno - pokud je aspoň trochu průhledné  :) - vidět docela dost, i přes poměrně velké světelné ztráty a zhruba stonásobné zvětšení je docela dobře použitelné, pokud se přes okno nedíváme příliš zešikma, tj. skoro rovnoběžně s oknem.

Fakt je, že tento způsob pozorování se nejmíň hodí právě pro velká zvětšení, která při sledování planet hrají klíčovou roli. Přes okno se nejlíp sleduje Měsíc a pak jasnější objekty vzdáleného vesmíru, tedy jasnější mlhoviny, jasnější galaxie, jasnější hvězdokupy.

Někdy si takhle sednu před okno do křesla a sleduju výsek oblohy triedrem 25x100. Při malém zvětšení je pohled na oblohu úplně luxusní, jen kvůli ztrátám možná přicházím o jednu hvězdnou magnitudu...
Habl

Nováčci se představují

Příspěvek od Habl »

Též malá poznámka. I dvojsklo FLOAT je v každém případě omezením pro astronomická pozorování dalekohledem. Rozhodně je dobré před pozozorováním dobře vytemperovat dalekohled, aby pozorovatel mohl u přístroje plně využít použitelná zvětšení, jak při pozorování  u astronimických objektů plošných i bodových.
Díky rozptylu a odrazu světla před a v tabulovém dvojskle a možného proudění studeného a teplého vzduchu vně i uvnitř objektu, raději nedoporučuji tento druh pozorování.

Habl    
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Andrej
Věk: 39
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Andrej »

Vitaj Petra!

K tomu pozorovaniu cez zatvorené okno: Je to tak ako tu píšete a to nehovorím o tom, že sa nedá poriadne zaostriť, teda aspoň ja mám ten problém, proste na prvý pohľad to síce vyzerá zaostrené ale keď sa na to pozriem poriadne, tak je vidieť také jemné zdvojenie obrazu, vidno to hlavne na Mesiaci ale i na planétach. na DSO to možno ani nevidno
Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
Petra17

Nováčci se představují

Příspěvek od Petra17 »

Dik za postrehy. je mi to jasne, ze to nie je zdaleka idealna pozicia, ale ja som trpezliva a hned ako sa trochu otepli, Dobson zaujme svoju cielovu poziciu na dvore :-). Aspon sa mam moznost tesit, ze bude to este lepsie :-)
mirman

Nováčci se představují

Příspěvek od mirman »

Ahoj
Tak jsem se taky konečně po dlouhých letech pozorování noční oblohy,odhodlal zakoupit trošku lepší vybavení.
Hlídám východní hranici naší republiky :)a je mi skoro 39 let.
Toť zatím vše....
Ahoj Mirek
AZ3,Hyperion 6-24 MarkIII,
olašnikov
Věk: 46

Nováčci se představují

Příspěvek od olašnikov »

zdravím všechny

Jmenuji se Olda, toto forum znám teprve asi tři měsíce a hodně dobře se čte.
Do okuláru jsem koukal již ve svých osmi letech to bylo 1986 zanačka robil taťka 80 x 900 + nějaký?? okulár.
Ale tehdá bylo lepší dalekohled používat v partě k bojovým a špionážním činostem, to se rychle odráželo na kvlitě dalekohledu  :-/
Pak pauza, a slušná.
Ve dvaceti letech jsem šel okolo našeho rybníka a narazil na pána se zvláštní rourou, pán mi svolil kouknout se nahoru.
No a odté doby koukám zase nahoru do 2005 vším čím to šlo pak jsem si pořídil 150 x 750 Nwtona a od té doby už nemám čas na telku.
Digiman

Nováčci se představují

Příspěvek od Digiman »

Ahoj,
taky se Vám chci drobně představit. Jmenuji se Marek a je mi 38 let. Jsem absolutní začátečník, který toho moc o astronomii neví, ale od malička mne fascinuje noční obloha. Dá se říci, že čím jsem starší, tak se tento zájem stupňuje a jelikož je moje manželka vnímavý tvor, tak mi pro začátek přinesl Ježíšek z Lidlu Bresser Skylux EL 70/900, tzv. Lidlskop  :)
Toto forum znám asi cirka měsíc, takže se budu pravidelným čtením snažit přiblížit k informovanějším začátečníkům, no a pak se uvidí, co z toho vyleze . . .  :)
Polina

Nováčci se představují

Příspěvek od Polina »

Ahoj, jmenuji se Věra, sem na mateřské dovolené. To je asi vše.

Jo něco mám. Taky mě to baví ale to bych tu asi nebyla že.
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Polina: Ahoj, jmenuji se Karel, nejsem na mateřské dovolené. A to je asi vše :)
Jó vlastně to není vše. Rád pozoruju hvězdnou oblohu dalekohledy (nádobíčko mám dole v podpisu) a občas čmárnu nějakou tu planetu atd. atd.
Vítej na AF Polina A co Ty? Máš nějaký kukr atd?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
bjelko

Nováčci se představují

Příspěvek od bjelko »

C5 Spotter mi práve doviezli, ako prvotina je super /nerátam trieder z roku cca 1988/.
Zatiaľ len obhliadka okolia - susedove zvary na plote, jasne že obloha je zamračená, ale to je asi pravidlom. Ak sa vyjasní a nebude zavadzať Mesiac možno sa trafím na Mars
Zatiaľ sa rozhodujem či AZ3, alebo AZ4 prípadne fotostatív, niečo ľahké spratné a pevné. Teraz je to na statíve od samonivelačného stavbárskeho lasera  :D
Astrofoto ma netrápi /nateraz/, to si pozriem niekde na nasa.gov. C5 beriem ako niečo medzi astro a pozemným pozorovaním
Celestron C5 Spotter@AZ4AL, Sky Watcher 305/1500 Flex Tube, Xperia@LEGOmount PushTo, Omegon LE 12.5, ES 82st 11mm, 6.7mm,
Milhouse

Nováčci se představují

Příspěvek od Milhouse »

Tak já se taky trošku představím. Jsem tu regnutej asi 14 dní a tak týden před už jsem pilně pročítal fórum. Jsem z okolí Šumperka severní Morava. Po cca 14 dnech pilného čtení jsem si pořídil kukátko které mám v popisu. Ještě bych potřeboval dovybavit nějakým menším okulárem tak cca 4-6mm a budu spokojen. Zatím btw dá se sehnat Karkoschkův atlas? Nikde na netu jej nemají. Díky a všem přeju vymetenou oblohu!
Dobson SW 200/1000, malokuk 80/400 na AZ3, okulár 1,25"  BDP 5mm EUDIASCOPIC, setové
okuláry 10 a 25 mm, triedr BPC 10x50
godzilka

Nováčci se představují

Příspěvek od godzilka »

já mám tenhle: http://www.martinus.cz/?uItem=42521&z=heureka

ale kde jsemm ho koupil to si nejsem jistý. Řekl bych že v Supře, nebo možná jsem ho viděl i v nějakym Kanzelsbergeru a tak. Ale na netu to někde seženeš. ;)
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Milhouse

Nováčci se představují

Příspěvek od Milhouse »

přesně ten jsem myslel. všude je vyprodaný, a tady to neuvádí, tak jsem objednal.

neznáte někdo náhodou tuto knížku http://www.martinus.cz/?uItem=43298 popř. stojí za zakoupení?
Dobson SW 200/1000, malokuk 80/400 na AZ3, okulár 1,25"  BDP 5mm EUDIASCOPIC, setové
okuláry 10 a 25 mm, triedr BPC 10x50
godzilka

Nováčci se představují

Příspěvek od godzilka »

Taky jí mám a rozhodně není špatná. Kdybys chtěl, můžu ti udělat pár "screenů".
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
hurá hvězda

Nováčci se představují

Příspěvek od hurá hvězda »

ahoj Milhouse,já jsem taky nedávno scháněl Karkoschkův atlas a nikde na českým netu nebyl k dostání.Objevil jsem,že ho maj na Slovensku.Nevýhoda je poštovný asi 300kč.Už jsem ho chtěl objednat,když jsem narazil na obchod ,kde ho prodávali s trochu  poškozenou vazbou za 200kč.to poškození je asi nějaký malý,já ho nevidím :)
p.s taky jsem z okolí Šumperka :)
SW 254/1200 ,malokuk 80/400 na AZ3, triedr 15x70 , kukátko 15x30 , hypíci 13mm a 8mm,  setové
okuláry,Radian 6mm.
Odpovědět