tiez sa kratko predstavim. Som astrozaciatocnik, mam bez mala 35, patrim k jemnejsiemu pohlaviu a mam tri male deti na krku. No a kedze ma z tych troch drobcov uz boli v krcnej chrbtici, pretoze mam hlavu stale smerom dolu, povedala som si, ze je najvyssi cas pozerat hore a ze si zacnem konecne plnit svoje sny.
Po precitani xy rad od mudrejsich som ozelela moje rozhodnutie kupit si Celestron 76 a pred tyzdnom mi doniesli Dobsona 6´´ . Viem, ze to nie je 8-cka, ale uznajte, zo 76 riadny skok. Prve dni snezilo a dnes je moj treti pozorovaci den. Ako tak som si uz okukla Venusu, Jupiter, Saturn, velke hviezdy v Orione a jednu z jeho hmlovin. Vidim zvacsa sice len male rozmazane skvrny, ale uz i tak som z toho cela stastna.
Naucila som sa celkom pekne a rychle orientovat, len ta ostrost zaostava, slovo detail nemozem ani pouzit. Ale zatial sa sama sebe vyhovorim na pozorovanie: z tepla domova, za oknom, bez filtrov, v podstate s nijakou vybavou. No a v kazdom pripade som to ulahcila manzelovi, ktory odo dneska uz nemusi premyslat, co mi kupit k sviatku. Vzdy sa nejaky ten filter/ okular najde

Tak mi drzte palce, nech sa lepsim.
A vsetkym Vam dik, pretoze som sa ca za mesiac naucila toho straaaasne vela - len z fora.
Dik
Petra
Dovolím si jen poznámku - přes kvalitní, moderní izolační dvojskla se pozorovat celkem dobře dá. Jen musíme znát daná omezení. Hlavně je nutné mít vypnuté topení, největší paseku totiž nadělá teplý vzduch, stoupající vzhůru, který prakticky zničí obraz.
Ještě horší situace nastane - pochopitelně v zimě - když okno otevřeme. Míchání teplého vzduchu z vytopené místnosti a toho venkovního vyrobí zcela nepoužitelné optické prostředí.
Jinak mám vyzkoušené, že 6" dalekohledem je toho přes moderní okno - pokud je aspoň trochu průhledné :) - vidět docela dost, i přes poměrně velké světelné ztráty a zhruba stonásobné zvětšení je docela dobře použitelné, pokud se přes okno nedíváme příliš zešikma, tj. skoro rovnoběžně s oknem.
Fakt je, že tento způsob pozorování se nejmíň hodí právě pro velká zvětšení, která při sledování planet hrají klíčovou roli. Přes okno se nejlíp sleduje Měsíc a pak jasnější objekty vzdáleného vesmíru, tedy jasnější mlhoviny, jasnější galaxie, jasnější hvězdokupy.
Někdy si takhle sednu před okno do křesla a sleduju výsek oblohy triedrem 25x100. Při malém zvětšení je pohled na oblohu úplně luxusní, jen kvůli ztrátám možná přicházím o jednu hvězdnou magnitudu...