Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
psmolly

Nováčci se představují

Příspěvek od psmolly »

Ahoj. Já ten dalekohled měl dost dlouho a pozorování s nm je v pohodě. Přijde čas, kdy ti bude chybět průměr, ale to je daleko. Planety zvládáš, takže zkus najít jasné dso. Galaxie, kulovky, otevřenky mlhoviny... ať víš, jak to vypadá. Pak už to půjde samo. Nějaká pozorování se 130/900 jsou u mě na stránkách tak se můžeš podívat ;)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
bigosh

Nováčci se představují

Příspěvek od bigosh »

Děkuji určitě navštívím a srovnám :-)
SW Newton 130 / 900, EQ2M
franta.di

Nováčci se představují

Příspěvek od franta.di »

Zdravím všechny.Jsem z Luhačovic,mám nově pořízený Celestron 25x100,postarší Carl Zeiss 10x50.Teď mě to bohatě vyhovuje,protože se rád koukám na vzdálené obzory a v noci to obrátím nahoru i když vůbec nevím kde tam co je.Na astroforu jsem proto,abych něco pochytal a přiučil se.Zřejmě si chystám koníčka na stará kolena.Mám 50.
refraktor VOD 135/1620,refraktor AS 80/1200 obkektiv Zeiss,triedr 7x50 Zeiss,kamera VKC 1330,montáž CG 5 s pohony obou os.
karkulka10

Nováčci se představují

Příspěvek od karkulka10 »

tákže... jsem na AF nová, poznám už 4 souhvězdí
s astronomií teprv začínám, mám malý triedr....
jetpac

Nováčci se představují

Příspěvek od jetpac »

Ahoj - předevčírem jsem si po radách přečtených zde pořídil malého Dobsona na naučení. Dnes jsem (skrz díru v oblačnosti) poprvé na vlastní oči viděl Saturn - a jsem z toho úplně unešený! :)

Příští týden odjíždíme do Chorvatska, na jižní stranu Hvaru - jsou tam úžasné světelné podmínky, téměř žádný světelný smog - kde bych mohl sehnat tipy na pozorování s tímhle prckem? Škoda, že Jupiter je vidět až nad ránem..

Děkuju za rady!
Dobson 130/650, Red Dot, 25 a 10 mm okuláry
Vabra

Nováčci se představují

Příspěvek od Vabra »

Trochu bych mirnil tvuj optimismus ohledne Hvaru a tmy, prece jen je za kopcem pomerne velky svetelny zdroj (pristav Split).

Jinak tam urcite jizni obloha bude dobra a pomuze ti jakakoliv publikace pro zacianjici pozorovatele. Ale i bez ni staci zamirit dalekohled s co nejdelsim okularem do jiznich casti Mlecne drahy (souhvezdi Stira, Stitu, Strelce...) a i malym dobsonem ti to ukaze za dobrych podminek spostu nadhernych zakouti s mlhovinami a hvezdokupami.
Pavel Vabrousek
Buby
Věk: 37

Nováčci se představují

Příspěvek od Buby »

Ahoj - předevčírem jsem si po radách přečtených zde pořídil malého Dobsona na naučení. Dnes jsem (skrz díru v oblačnosti) poprvé na vlastní oči viděl Saturn - a jsem z toho úplně unešený!:)

Příští týden odjíždíme do Chorvatska, na jižní stranu Hvaru - jsou tam úžasné světelné podmínky, téměř žádný světelný smog - kde bych mohl sehnat tipy na pozorování s tímhle prckem? Škoda, že Jupiter je vidět až nad ránem..

Děkuju za rady!
Ahoj, nejlepší začátečnická publikace, v níž jsou vyznačeny základní astronomické objekty, je asi Karkoshkův astronomický atlas. Není drahý a dovede tě až k 250 objektům vzdáleného vesmíru. Dále, pokud jsi už zběhlý v rozpoznávání souhvězdí, se může hodin nějaký atlas oblohy. Jaký má ten dobsonek hledáček? Red Dot nebo optický? Mohl by sis třeba vytisknout třeba TriAtlas sekce A do 9 mag pro hledáček. http://www.uv.es/jrtorres/triatlas.html
Jinak vhodné tipy k pozorování můžeš nalézt třeba zde - www.hvezdnouoblohou.wz.cz . Je to hezky udělaný průvodce. Být tebou, zaměřil bych se v chorvatsku především na souhvězdí střelce, štíra, štítu, hadononoše nebo orla. Obsahují spoustu zajímavých objektů pro tvůj dalekohled.

P.S: Pozoruj hlavně s 25mm okulárem, budeš mít krásně široké pole plné hvězd. Jižní obloha je krásná a pokud budeš na jižní straně Hvaru, uvidíš toho z jižní oblohy více, než z ČR - využij toho!
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
jetpac

Nováčci se představují

Příspěvek od jetpac »

P.S: Pozoruj hlavně s 25mm okulárem, budeš mít krásně široké pole plné hvězd. Jižní obloha je krásná a pokud budeš na jižní straně Hvaru, uvidíš toho z jižní oblohy více, než z ČR - využij toho!  
Díky - budeme někde tu: http://goo.gl/maps/SrjF. Hřeben Hvaru a Brače pěkně filtrují světlo od Splitu, dokud nezačnou rybáři šašit s reflektorama, tak jsou podmínky opravdu super.

Ten atlas si zkusím vytisknout, zatím jsem pro orientaci používal Stellarium na notebooku, v nočním režimu.

Dobson má Red Dot, okuláry mám 25 a 10mm. 25 má super široké zorné pole, na saturn ale nestačil. Fitry ani další rozšíření zatím nemám žádné.

Musím říct, že se teším jako malej kluk!!!   ::)
Dobson 130/650, Red Dot, 25 a 10 mm okuláry
Buby
Věk: 37

Nováčci se představují

Příspěvek od Buby »

Ten atlas si zkusím vytisknout, zatím jsem pro orientaci používal Stellarium na notebooku, v nočním režimu.
Jelikož máš red dot, tak bude pro star hopping hlavním dalekohledem lepší asi sekce B, tu mám vytisklou i já - můžu doporučit. Nejlépe si to nechat udělat v nějakém kopycentru oboustranný tisk a nechat svázat do kroužkovky. za 150 kč jsem měl celý atlas i s vazbou.

P.S. Lokalita nevypadá zle, ten Split není tak blízko,navíc je na severu. Užij si jižní oblohu! Pořádně si projeď mléčnou dráhu od střelce po kefea a uvidíš spousty nádherných objektů.

P.S.2: a úplně nejlíp uděláš, když se po návratu s námi o tu podívanou podělíš sepsáním nějakého reportu o tom, cos pozoroval a co se to líbilo v sekci deepsky - jarní a letní pozorování. ::)
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Camel

Nováčci se představují

Příspěvek od Camel »

Ahoj jsem z Bušína poblíž Šumperka. S pozorováním noční oblohy teprve začínám. Vlastním starší ruský triedr 10x50 a také blíže neidentifokováný starší monokular s průměrem objektivu 73mm a možností zvětšení 15,23,30x Zatím se mi povedlo ukořistit jen měsíc a Saturn na kterém jsem identifikoval prstenec. Byl jsem z toho nadšen a i když se na obloze teprve rozkoukávám rád bych si pořídil nějákého dobsna. Finanční situace mi však nedovoluje příliš velké investice proto jsem omezen na rozhodnutí 6" dobsna popřípadě 8" na toho bych ale ještě musel došetřit.
Sky-Watcher 200/1200 dobson, triedr BPC 10x50, BPC 15x50
FJ27A

Nováčci se představují

Příspěvek od FJ27A »

Sleduj chvilku bazar a ber aspoň 200 mm.
dworki

Nováčci se představují

Příspěvek od dworki »

Pěkný den (a pěknou noc všem),

chci vám napřed všem poděkovat za tohle skvělé fórum. Hodiny pročítání mě nakonec dovedly ke koupi Dobsonu 150/1200 místo původně zamýšlené trojnožky, co vypadá děsně astronomicky:-) Popravdě na hvězdy jsem vždycky koukal jen tak okrajově a až asi před měsícem jsem náhodou objevil stránky heavens-above.org a se ženou jsme koukali na ISS a hned další den nám vyšly dvě nádherná prasátka z Iridií. To mě úplně nadchlo a jal jsem se pročítat co se dalo. Rozhodl jsem se, že na vánoce koupím nějaký teleskop.
Jenže tak dlouho jsem samozřejmě nevydržel a už ho mám doma schovaný v kumbálu. Bude na naše výročí seznámení 4.7. doufám, že mě s ním nepošle má drahá polovice o dům dál:-) Přestože jsem samozřejmě věděl, že bude mít průměr něco přes 15cm a dlouhý že bude přes metr, když jsem uviděl tu rouru, málem jsem se svalil - manželka mě s tím požene svinským krokem:-) A ty krabice, ty jsem si užil. PPLko mi to přivezlo do práce. Asi v nejparnější den poslední doby. Čtyři patra dolů na Úvoz a pak vyšplhat na Špilberk k autu s jednou gigantickou a jednou pro změnu extra těžkou krabicí.
Chtěl jsem teleskůpek ještě vyzkoušet, než dojde k předání, ale jak už tady psalo spousta lidí, zákon "špatného počasí nad novým vybavením" platí i pro mě. Přestavujeme dům, bydlíme u rodičů, tak se na domku schová i velká krabice. Nakonec jsem nahlásil manželce, že dneska zůstanu spát na domku, protože mám moc práce a v noci to prostě vyzkouším. 22:00 prší. Medard tvrdí, že v noci se vyjasní. Nastavuji budík na 2:30 a jdu spát. O půlnoci stále prší. Grrr.
Pípá budík, lezu ven a vidím tak 5/8 oblačnosti. Ale nějaké hvězdičky vykukují a na východě Měsíc v poslední čtvrti. Tak šup šup, snést vrávoravě rozespale teleskop z kumbálu, nasadit 25mm okulár ... no ty vole! Pardon, ale ten Měsíc je bomba! Rychle 10mm, pak 5mm, nádhera! Ale že si to smaží ten Měsíc:-) Ale s dalekohledem se dá i takhle na první pokus pěkně dohonit. Tak na co bych se ještě podíval ... támhle je jasná hvězdička, to by možná mohl být Jupiter ... tak to je nářez! Bomba! Vlní se jak šílený, pomalu dostávám mořskou nemoc:-) ale je to prostě nádhera, ukazuje mi dva pruhy a čtyři měsíce. Neuvěřitelné! Šup, šup, ještě něco ... v ocase Velké medvědice by měla být dvojhvězda. Ta ve zlomu, Mizar se jmenuje. No ty vole ony jsou fakt dvě! Nádhera. Ještě jsem pak chvíli koukal na Měsíc, na Jupitera a zkusil jsem je i vyfotit aspoň mobilem a když jsem končil, už byla obloha víc modrá než černá a já měl pocit, že tohle prostě nemůže mou dahou polovici nechat chladnou. Držte mi palce:-)

Plánuju, co bych tak na první pozorování vybral. Měsíc bude bohužel krátce po novu, takže ten asi ne. Rozhodně prozkoumáme Saturna, pak vkládám naděje v prstencovou mlhovinu v Lyře, tu bychom mohli najít, samozřejmě Mizar, ta je snadná a zkusíme i M13ku.

no koukám, že jsem se dost rozepsal, ale jsem toho prostě plný, to je asi poznat, tak jsem se musel podělit.

A ještě fotečka měsíce. Je to hrůza, vím, ale bylo to moje úplně první pozorování a fotil jsem mobilem v ruce.
bigosh

Nováčci se představují

Příspěvek od bigosh »

zajímavé...držím palce s přítelkyní:-) jo a taky jsem začátečník,ale co se týka tvé fotky tak musím říci, že se mi dost líbí nato ,že je mobilem.Ani vesnu mě nenapadlo vyfotit měsíc přes mobil +teleskop...já žil v domnění že ty krásné fotečky se dají pořídit jen nějakým specialním fotoaparátem:-) hned jak přijedu s intrnátu domů tak rozbalím teleskop a vezmu asi aj fotak :-)
SW Newton 130 / 900, EQ2M
Matěj Pur

Nováčci se představují

Příspěvek od Matěj Pur »

Tak se taky představuji. Už jsem párkrát pozoroval. Vlastním refraktor 100/900. Zatím se učím souhvězdí.
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Matěj Pur:  Vítej na AF  Opravdu obsáhle jsi se nám představil. To už stačí ;)
Né, vážně, tak aspoň prozraď jestli máš ED, nebo jen achromát.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět