Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
astropintr

Nováčci se představují

Příspěvek od astropintr »

To Kelisha

Vítáme Tě na astrofóru a přeji jasnou oblohu, občas trpělivost na astroforu a ať se daří v astronomii.

Kdyby jsi měla dlouhou chvíli a chtěla se pokochat fotografiemi nebo pomoci vybrat nejlepší fotografii měsíce, doporučím Ti web:

http://aam.8mag.net/

Musíme si Tě hýčkat, tolik ženských tu nemáme! ;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Kelisha

Nováčci se představují

Příspěvek od Kelisha »

To astropintr

Děkuji za přivítání : ) To jsem si všimla, že je to tady spíš chlapská záležitost, což nechápu. ::)

Fotky nádherný! Snad se časem k fotografování taky dopracuju, ale to bude pár "dnů" trvat.
michal.b

Nováčci se představují

Příspěvek od michal.b »

Takže jsem si začala pročítat s čím mohu začít a tak nějak jsem pochytila, že triedr 10x50 by mohl být dobrou volbou. No jo, ale jaký typ? "Hodně" lidí, si pochvaluje triedr z Lídlu za 600,- ale spíš bych si chtěla koupit něco kvalitnějšího do 2000,-. Mám možnost dostat se mimo městské osvětlení, jelikož máme mezi Lípou a Borem chalupu, takže se už nemůžu dočkat až sebou v létě švihnu na louce do trávy Jenže... Nevíte někdo, jak moc ovlivní pozorování oblohy to, že trpím astigmatismem? Případně vybrání správného triedru?

Take te vitam na AF :)

Co se tyka astigmatismu, zalezi na tom, jak velkou vadu mas. Pokud bezne nosis bryle, tak je budes potrebovat i pri pozorovani s triedrem, takze vybirej takovy, aby se ti do nej prijemne koukalo s brylemi.
Jo a nezapomen, ze i triedr budes muset na neco posadit - tedy fotostativ nebo neco podobneho. Jen tak v ruce ho dlouho neudrzis.
A az budes hledat tmave misto, muzes mrknout na tuhle mapku. Modra je dobra Takze za tmou z Ceske lipy spis na jih nez na sever.
Kelisha

Nováčci se představují

Příspěvek od Kelisha »

To michal.b

Díky Podobnou mapku jsem tady už někde objevila, každopádně začnu loukou za Pihelem a poté se přesunu na lepší místa

Jestli mám lehčí nebo těžší astigmatismus netuším, dioptrie na tom nejsou tak špatně 1 a 3/4, ale brýle nosím skoro pořád, protože mi ta rozmazanost vadí, ale není to nejhorší.

Už jsem dostala tip od Cassiho zajet si do Phy do Supry, takže nejdřív učiním asi tak. Na druhou stranu by začátkem dubna měla být akce na Lidl Bresser za péťo, jenže ten si nestíhám vyzkoušet jelikož jsem do půlky dubna mimo ČR, zapeklitá situace.. Asi je to znamení, že Lidl NE : )
Black

Nováčci se představují

Příspěvek od Black »

Ahoj.Jmenuji se Martin.Je mi 38 let a bydlím kousek od Svitav.O astronomii jsem se zajímal od nějakých 10 let a vydrželo mi to zhruba do vojny.
Je opravdu úžasný,kam se amatérská astronomie za těch dvacet let co jsem měl jíné zájmy posunula.Fotky vesmíru některých nadšenců zde na fóru jsou naprosto úžasný.Stejně tak jsem nevěřícně koukal na to,jak se tu spousta lidem podařilo fotografovat ISS  :o
Každopádně já se do fotografování zatím určitě nepohrnu.Rád bych si pořídil nějakého Dobsona a zkusil vyhledat objekty,které jsem znal jenom z fotografií a byly mému refraktůrku 60/800 utajeny  :)
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Black: Ahoj Martine, dobře že jsi se k astrošce vrátil I já astronomie zanechal na mnoho let. Prodal jsem Dobsona 300/1500 a věnoval se jiným koníčkům. Pak jsem znovu zatoužil pozorovat a začal přemýšlet nad refraktorem. Nechal jsem si udělat optiku a k mému první refráku Zeiss AS 80/1200 přibyl refraktor 172/1654.
Taky máš plán koupit dalekohled a přeju tedy kvalitní kousek a ať se ti na AF líbí :)
A můžem vědět na jakého Dobsona máš zálusk
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Black

Nováčci se představují

Příspěvek od Black »

A můžem vědět na jakého Dobsona máš zálusk Wink  Líbí se mi Dobsony Sky-Watcher.Nejradši bych bral plnotubus 10",nebránil bych se i 12".Mám Renault Laguna kombi,takže by se mi do auta vešel v pohodě.No ještě se uvidí..
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od TomTom »

Já už toto forum čtu již nějakých pár neděl, ale i přesto se rád představím.
Jmenuji se Tomáš, je mi 15 let a jak již někdo z vás možná zjistil, bydlím v Hlučíně. Astronomii se věnuji zhruba od května minulého roku a v srprnu minulého roku jsem si pořídil SW 200/1200mm. Je docela zajímavé, jak jsem se k tomuto oboru dostal. Na Vánoce 2009 jsem obdržel od Ježíška dvě nádherné knihy o vesmíru (jedna obrázková a druhá spíše naučná). A jak jsem se časem občas do těch knih podíval, sem tam zajel na chalupu, začal o mě to tam nahoru přitahovat. Tak se časy měnily a teď jsem zde. Bez všech lidí, kteří mi na tomto foru pomohli s výběrem dalekohledu a obecně bez všech příspěvků a rad, které jsem si doposavaď přečetl, nikdy bych se tak daleko, jako jsem teď nedostal. Jsem vám všem vděčný a doufám, že se mi astronomie bude i nadále líbit, a že se časem najde mnoho dalších mladších či starších fanoušků této krásné vědecké disciplíny.
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
seminko3

Nováčci se představují

Příspěvek od seminko3 »

Ahoj Tome.My se už vlastně známe a taky jsme spolu sice zatím jen jednou,ale přece jen něco okoukli. ;)Já jsem přesvědčen že se ti bude astronomie i nadále hodně líbit a budeš s námi na to ponocování jezdit. ;)
Já jsem s astronomií žačal v 11letech a v těch patnácti jsem si dal pauzu na 22let a tak tobě přeju ať se ti nic podobného nestane. ;D
Aleks

Nováčci se představují

Příspěvek od Aleks »

Zdravím Vás všechny na tomto krásném fóru. Jmenuji se Saša.V poněkud pozdějším věku se dostávám konečně k zájmu o vesmír a vše co jím proplouvá. Mým koníčkem je digitální fotografie.Již několikrát jsem neodolal zvěčnit si Měsíc v úplňku a když jsem zde viděl tu fotogalerii .... Úžasné !
Chci se tedy orientovat na na astrofoto. Nejprve jsem uvažoval o reflektoru
min.10", ale před vším tím příslušenstvím jsem jako začátečník dostal strach z té astrovýbavy, s GoTo naváděním a tak bych Vás poprosil o radu,který refraktor byste doporučili pro začátek,abych mohl vše využít později.
Saša, Vsetín :)
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Aleks:  Vítej na AF   Já sice nefotím, ale troufnu si říct, že zdejší fotiči doporučí SW ED80. Tak uvidíme ;)
Jasné nebe a hodně zdaru při pořizování nádobíčka.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bazmík

Nováčci se představují

Příspěvek od Bazmík »

Ahoj přátelé,
poněkud jsem již vyrostl z časů samodomo vyráběných dalekohledů a tak jsem si ke kulatinám pořídil snad slušné vybavení. Pohříchu postrádám zkušenosti a také ochotnou ruku k přenášení těžkého vybavení ;). Kdyby se na Jablonecku našel někdo, kdo by se se mnou o své zkušenosti podělil, rád s ním strávím nějakou tu noc pod temnou oblohou.
ACF LX200 10"/2500 + DSI II, NWT 114/900
h3c 3a8

Nováčci se představují

Příspěvek od h3c 3a8 »

Ahoj. Jsem uplny nováček. Vesmír miluju, zatím sleduji vyber vhodného stroje na tomto bezvadném fóru. Pavel(47).Okres Beroun
vyzkumnik32

Nováčci se představují

Příspěvek od vyzkumnik32 »

Ahoj
Jsem tu novy,vesmir me zajmal uz od zakladni skoly kde sme mely dalekohled sice malej ale mely.
Už mam na to cas  tak si chci poridit svuj dalekohled a koukat(a ze je na co) kdy se me zachce.
jsem Martin(30)
okres Pardubice

edit:nemam cz klavesnici
Karell
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Karell »

Ahoj Martine, vítej na fóru. Prosím, buď tak hodný a oprav si alespoň ty nejhorší hrubky, které tam máš. Pomůže ti i automatická oprava, červeně podtržené znamená, že něco není v pořádku.
Odpovědět