Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
lada777

Nováčci se představují

Příspěvek od lada777 »

Ahoj, tak po dlouhé době jsem tady.... stěhování, nové zaměstnání apod. No a tímto bych Vám chtěl představit (on sám ještě psát neumí ) nový přírůstek. Je mu 7 týdnů, jmenuje se Tadeášek a je to nádherné miminko. Nemůžu se už dočkat až ho začnu brát pod tmavou oblohu, doufám, že to ocení ;).....
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
Karell
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Karell »

Gratulace největší, už jen díky tomu, že kvůli takovému přírůstku do rodiny, se počasí určitě nezkazí.... a ocení to, tím si buď jistý. Minimálně do doby, než si udělá řidičák. ;D
lachon

Nováčci se představují

Příspěvek od lachon »

Tak už jsem udělal první krok,koupil jsem si nějakou literaturu.A do čtrnácti dnů,bude dalkohled. :D
http://knihy.abz.cz/prodej/nebesky-cest ... cni-oblohy
Dobson 8" Sky-Watcher Flex Tube
lachon

Nováčci se představují

Příspěvek od lachon »

Tak,objednal jsem Sky-Watcher NWT 200/1200mm Dobson Flex Tube.

Bohužel jsem finančně omezen,chtěl jsem aspoň tu 254,ale co, myslim,že budu spokojen. ;)
ladis
Věk: 45

Nováčci se představují

Příspěvek od ladis »

Tak,objednal jsem Sky-Watcher NWT 200/1200mm Dobson Flex Tube.

Bohužel jsem finančně omezen,chtěl jsem aspoň tu 254,ale co, myslim,že budu spokojen. ;)
Budes spokojen! Gratuluji, je to vykonny stroj.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
dvader
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od dvader »

OT (off-topic) příspěvek jsem vymazal. AF není chat!!
Moderátor
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Jupiter888

Nováčci se představují

Příspěvek od Jupiter888 »

Ahoj
zdravim všechny nadšence které baví tento skvělí koníček.
Jmenuji se Ondra je mi 24 let a jsem z Plzně. Bohužel jsem naprostý začátečník, ale i přes to mě astronomie fascinuje a čím dál více baví.
Proto bych rád tímto požádal někoho zkušeného aby mě do záčátku pomohl s výběem dalekohledu jeho obsluhou a seřízením...předem děkuji s pozdravem Ondra
Karell
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Karell »

Ahoj Ondro. Vítej na astrofóru. Nikdo tady nezareagoval, zřejmě proto, že jsi se nezeptal konkrétně. Předtím než tak učiníš, nejlépe v příslušném vlákně, tak ti doporučuji přečíst si toto jednoduché povídaní pro úplné začátečníky: . Pokud bys chtěl požádat o radu někoho z tvého okolí, máme tady takovou šikovnou mapu , tam si vyber a můžeš ho prostřednictvím soukromé zprávy oslovit. Přeji ti radost z poznávání krás hlubokého vesmíru.
Evczen

Nováčci se představují

Příspěvek od Evczen »

Ahojte,
jsem nováček.
Když jsem byl malý, tak jsem se skoro každý den díval triedrem přes okno  :) na hvězdičky a pak jsem z toho nějak upustil (byli jiné zájmy "bunkry, holky atd").
Nyní mě to zase táhne tak se chystám kupovat Dobsona 200/1200, chtěl bych 254, ale nejsou finance  >:( Byl jsem rozhodnutý pro refraktor, ale (asi) po 30-40 vláken jsem se rozhodl pro reflektor
Každopádně bych chtěl poděkovat všem kdo zde zdělují své znalosti a pomáhájí začátečníkům.
Snad se brzy rozhoupu a objednám si ho. Zatím mám triedr a těším se na lepší pohled...
Mějte se hezky a přeji krásnou oblohu.
Carl Zeiss Jena 10x50
Bresser Messier 90/900mm
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Evczen: Vítej na AF :)
Vybral jsi  dobře. Sice si myslím,  že by se dalo počkat a došetřit na vytouženou 250tku. Cenový rozdíl není tak velký, ale i dvoustovka je už pěkny průměr a jednou si určitě koupíš  třeba 300mm dobika. Přeju pěkné chvíle s dalekohledem i na AF.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
ela007

Nováčci se představují

Příspěvek od ela007 »

Ahojte,

nedavno som dostala od kamosa fotku srdiecka (teda presnejsie hmloviny) a vidite, chytilo ma to tak, ze som tu :)

lachon

Nováčci se představují

Příspěvek od lachon »

Zdravim.Stal jsem se konečne majitelem Dobson SW 200/1200, Flex Tube.Zatim ho mám na balkoně,na který svítí slunce.Vadí mu slunce?Nebo ho mám uklízet domů?Díky za rady.
Tomáš Grygarčík
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Pokud nesvítí přímo na zrcadlo, tak ne.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Schalko

Nováčci se představují

Příspěvek od Schalko »

Zdravím ... Tak ja som taktiež jeden z nováčikov a nie len na fore ale co sa týka astronomického pozorovania. Astronómia a vôbec vesmír ma už od malička zaujímal, najme v poslednom čase sa ním zaoberiam viac. Posledny pol rok som pozoroval s mojim ďalekohladíkom (10x32) najme Mesiac a hladal som aj nejaké tie hmlovinky, no neúspešne. Taktiež som jeden z tých čo si plánujú zakúpiť teleskop. Toto fórum sa mi celkom páčilo takže preto som tu a dokonca mi už aj stihlo pomôc s výberom môjho prvého teleskopu a prislušenstva. Takže dúfam, že mi to vínde a keď nadobúdnem aj ja nejaké tie schopnosti a skúsenosti, tak budem vedieť poradiť aj ja inym ... viem, že to už nesúvysí s predstavením sa, ale spýtam sa: ak tu je niekto kto ma TS planetary HR, prosim napiste mi správu. Ďakujem :)
SW 200/1000 + NEQ-5, Trieder Bresser 10x50 + Canon EOS 1100D + foto-stativ Velbon EX-540
Kelisha

Nováčci se představují

Příspěvek od Kelisha »

Ahoj:) Jmenuji se Eliška (22) a jsem z České Lípy. Odjakživa nepohrdnu při jasné obloze pohlédnout vzhůru, pozorovat hvězdy a jen óchat a áchat. Jakmile v televizi běží něco o vesmíru, přepínám, natáčím, koukám.. Podívat se do vesmíru se mi asi (určitě) nesplní, ale na co nenarazím před týdnem? Stačí si koupit dalekohled a můžu pozorovat galaxie a mlhoviny? Takže jsem si začala pročítat s čím mohu začít a tak nějak jsem pochytila, že triedr 10x50 by mohl být dobrou volbou. No jo, ale jaký typ? "Hodně" lidí, si pochvaluje triedr z Lídlu za 600,- ale spíš bych si chtěla koupit něco kvalitnějšího do 2000,-. Mám možnost dostat se mimo městské osvětlení, jelikož máme mezi Lípou a Borem chalupu, takže se už nemůžu dočkat až sebou v létě švihnu na louce do trávy Jenže... Nevíte někdo, jak moc ovlivní pozorování oblohy to, že trpím astigmatismem? Případně vybrání správného triedru? Chci se zatím seznámit s oblohou. Jediný co jsem doted s určitostí poznala byl Velký vůz;D Už jsem si stáhla Stellarium (to je věcička!) a díky němu jsem už na obloze zpozorovala Saturn! Prostě jsem úplný nováček v tomhletom a vůbec jsem netušila jaký jsou možnosti..

Jinak tohle fórum je dar z nebes! ;)

Elisa
Odpovědět