Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
chaser

Nováčci se představují

Příspěvek od chaser »

Zdravím vás .Navštěvuji toto forum a tak si myslím ,že je slušnost se také představit jako všeci přede mnou ..Jmenuji se Tomáš a o astronomii se zajímám už od mala .Dlouho jsem pozoroval vesmír jen tak okem pod noční oblohou a malým triedrem .Teď co jsem objevil toto forum ,tak jsem se rozhodl se posunout někam dál a objevit trochu víc z krás vesmíru .Dalekohled teprve budu kupovat a půjde o SW 200/1200 na dobsonově montáži...Jinak moc děkuju za rady a hodně zdaru všem pozorovatelum..Tom
smolda

Nováčci se představují

Příspěvek od smolda »

Zdravím všechny,
jmenuji se Vašek, je mi 24 a jsem z Českých Budějovic. Oblohu pozoruji zhruba od srpna, kdy jsem si koupil triedr 10x50 od Nikonu. Fórum už pročítám opravdu dlouho, takže bylo načase abych se taky představil  8-)
Přeji všem hodně jasných nocí
Foxiiik

Nováčci se představují

Příspěvek od Foxiiik »

Ahoj, jmenuji se Dalibor, je mi 31. Zatím se rozkoukávám, čerpám inspiraci a kvanta informací. Dalekohled zatím nemám, nejdřím si chci pročíst rady a pak se uvidí, po čem skočím ... Díky za forum.
TAL 200K 1700mm, Canon krámy :lol: a HEQ5.
Justy82

Nováčci se představují

Příspěvek od Justy82 »

Ahoj všem, jmenuji se Honza,jsem z Jablonného n. O. Pozorování hvězd se věnuji již nějaký ten pátek . Teprve nedávno jsem se rozhodl pořídit si větší dalekohled : ). Čerpám zde hlavně rady.Máte velice,velice pěkné forum
Jen tak dál...
SW 254/1200 Dobson
texi

Nováčci se představují

Příspěvek od texi »

Ahoj, od svých snad deseti let se zajímám o pozorování večerní oblohy-po školní návštěvě planetaria v HK v roce 1965, kde jsem získal otočnou papírovou vystřihovánku noční oblohy,kterou mám funkční dodnes.Nedávno jsem se rozhodl pořídit dalekohled a zde na foru čerpám info. Jste super.. Láďa
dvader
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od dvader »

Všem nováčkům:
Nespěchejte s koupí dalekohledu! Pročtěte si Fórum pro začátečníky a pokuste se nastudovat i nějakou literaturu. Ať se dozvíte, co to je dalekohled, jaké má parametry a co od něj můžete čekat. Vyplatí se spojit se z někým z místa bydliště nebo poblíž (je velmi vhodné, pokud budete mít v profilu vyplněno bydliště) nebo navštívit nějakou astro akci, kde uvidíte různé přístroje a můžete si pěkně popovídat...
Nejbližší jsou Hodkovice:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 94490530/0
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
NicholasRush

Nováčci se představují

Příspěvek od NicholasRush »

Zdravim, já sem Pavel a bude mi dvacet. Astronomie a vesmír mě fascinuje od mala. Studuju prvním rokem Astrofyziku. S pozorovanim mám minimální zkušenosti, chodival jsem na místní hvězdarnu a vlastním x let stary snad nejobyčejnější refraktor, v nejbližší budoucnosti neplanuju nic kupovat ale ve vzdalenější bych určitě chtěl koupit něco kvalitnějšího. Doufam že tady zažiju přijemnou diskuzi :)
Gorst

Nováčci se představují

Příspěvek od Gorst »

Ahoj, jsem Petr, je mi sice jen 19, ale obloze a vesmíru se věnuji už od prváku na gymplu :), dokončuji střední a chystám se na lékařskou fakultu, což ale nemění nic na faktu, že astronomie je mým koníčkem. S pozorováním hvězd něco málo zkušeností mám, párkrát jsem byl na hvězdárně a jinak triedr. V nejbližší době se chystám kupovat nějaky "lepší" dalekohled, jde pouze o pozorování (žádné focení). Toto forum je opravdu skvělé na rady ohledně pozorování, ale po pročtení asi 50ti stránkového topicu jak vybrat dalekohled stále nevím. Snad zde naleznu odpověď :)
ladis
Věk: 45

Nováčci se představují

Příspěvek od ladis »

Ahoj, jsem Petr, je mi sice jen 19, ale obloze a vesmíru se věnuji už od prváku na gymplu :), dokončuji střední a chystám se na lékařskou fakultu, což ale nemění nic na faktu, že astronomie je mým koníčkem. S pozorováním hvězd něco málo zkušeností mám, párkrát jsem byl na hvězdárně a jinak triedr. V nejbližší době se chystám kupovat nějaky "lepší" dalekohled, jde pouze o pozorování (žádné focení). Toto forum je opravdu skvělé na rady ohledně pozorování, ale po pročtení asi 50ti stránkového topicu jak vybrat dalekohled stále nevím. Snad zde naleznu odpověď
Petre, vitej na AF! Podobne dotazy k vyberu dalekohledu jsou zde caste. Abychom ti mohli pomoci vybrat nejvhodnejsi dalekohled, prosim odpovez na tyto otazky:

1) kde bydlis? Mesto/vzdalenejsi usedlost? Pokud mozno upresni nazvem mesta ci vesnice, at na mape svetelneho znecisteni vidime, jakou mas doma cca oblohu. Pokud budes studovat v Praze, urcite muzes pozorovat s kolegy z Prahy, poradaji caste vyjezdy za tmou.

2) mas RP a auto? Resp. mas moznost vyjet par km (ci desitek km) za tmou do kopcu nebo muzes pozorovat pouze v miste bydliste? Mas zahradu ci moznost dostat se mimo dosah poulicnich lamp?

3) co bys rad pozoroval? Spise planety ci radeji objekty vzdaleneho vesmiru, jako jsou mlhoviny, hvezdokupy, galaxie...?

4) jsi schopen (zdravi) prenest pripadne do auta / z auta dalekohled o vaze par desitek kilogramu? Ci rozlozene po nejakych 20kg?

5) jak jsi na tom casove a financne? Je velky problem 30tis.Kc / 20tis.Kc / 10tis.Kc?

6) pozoroval jsi uz nekdy s nekym vetsim dalekohledem galaxie, mlhoviny...? (dobson ci newton na paralaktice)

Pokusime se nalezt reseni ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Gorst

Nováčci se představují

Příspěvek od Gorst »

Ahoj, díky za uvítání, tak bydlím v Rožmitále pod Třemšínem, což je poblíž Příbrami ... 2. Auto mám, pro opravdu nerušenou oblohu je potřeba vyjet do Brd asi 8 km za Rožmitál. 3. Nejraději bych pozoroval obojí, ale pochopil jsem že univerzalní řešení není, no nejraději mlhoviny, galaxie popř hvězdokupy. Mám menší vadu na zádech, nebrání mi v nošení těžkých věcí, ale bylo by vhodné mít dalekohled ve vysoké pozici vzhledem k mé výšce 195cm, abych ty záda ničim co nemíň. S financema je to tak ... no jsem student chudý ... šetřím jak to jde ... ale zatim jsem na 5500 +- 500 ... a s časem jsem na tom poměrně dobře ... V noci jsem byl na hvězdárně jednou, kousek od Sedlčan, tuším že tam měli reflektorový dalekohled, ale jinak jsem galaxie nepozoroval, ostatní návštěvy byly za dne s pohledy na Slunce. PS. Muj učitel fyziky mi radil at si radši koupím refraktor, že ten je dobře přenosný a pod, akorát mám strach že refraktor je spíše na planety, nadruhou stranu je cenově dostupnější. Co myslíte ?
ladis
Věk: 45

Nováčci se představují

Příspěvek od ladis »

Ahoj, díky za uvítání, tak bydlím v Rožmitále pod Třemšínem, což je poblíž Příbrami ... 2. Auto mám, pro opravdu nerušenou oblohu je potřeba vyjet do Brd asi 8 km za Rožmitál. 3. Nejraději bych pozoroval obojí, ale pochopil jsem že univerzalní řešení není, no nejraději mlhoviny, galaxie popř hvězdokupy. Mám menší vadu na zádech, nebrání mi v nošení těžkých věcí, ale bylo by vhodné mít dalekohled ve vysoké pozici vzhledem k mé výšce 195cm, abych ty záda ničim co nemíň. S financema je to tak ... no jsem student chudý ... šetřím jak to jde ... ale zatim jsem na 5500 +- 500 ... a s časem jsem na tom poměrně dobře ... V noci jsem byl na hvězdárně jednou, kousek od Sedlčan, tuším že tam měli reflektorový dalekohled, ale jinak jsem galaxie nepozoroval, ostatní návštěvy byly za dne s pohledy na Slunce. PS. Muj učitel fyziky mi radil at si radši koupím refraktor, že ten je dobře přenosný a pod, akorát mám strach že refraktor je spíše na planety, nadruhou stranu je cenově dostupnější. Co myslíte ?
Ahoj Petře,

pozorně jsem si přečetl tvůj poslední příspěvek a věc se má takto. Refraktor je sice lehký, ALE:

1) buď bys jej měl na paralaktické montázi a to věř, že záda by ti nepoděkovala, až by ses plazil po zemi či hrbil v těch nejnemožnějších pozicích! Řešením by byla lehká azimuntální montáž, ale viz bod 2)

2) za Cenu 5500+-500Kč nikdy neseženeš refraktor o slušném průměru objektivu, aby jsi vůbec ony mlhoviny a galaxie rozumně viděl.

Proto osobně, kor když máš auto, mohu jen a jen doporučit newtonův dalekohled. Vzhledem k nízké ceně, kterou jsi ochoten utratit, připadá v úvahu pouze newton v podobě dobsonu, tj. newtonu na dobsonově montáži (="dřevěná bedýnka").
V Brdech budeš mít dobrou oblohu, takže již průměr 200mm zrcadla (pod tento průměr bych nešel, ber to jako minimum pro slušné pokoukání) by byl dostatečný. Jenže nový dobson, např. od Skywatcheru v provedení 8" (=200mm) stojí cca 7.500Kč.
To je mimo tvůj současný limit a proto myslím, že by bylo nejlepší koupit jej použitý od někoho odsud (sekce astrobazar / prodám). Za cenu 5500Kč jej tu zrovna kolega prodává - http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1286622172 )
Jistě jej během měsíce, dvou za podobnou cenu seženeš. Pro pozorování DSO bych dokoupil bazarem okulár SW UW 66 15mm, ten budeš používat asi nejčastěji. Cenu bych viděl do 800Kč. Pro navigaci a doskákání k objektům mohu jen vřele doporučit zdarma stáhnutelný Triatlas, sekci B http://www.uv.es/jrtorres/triatlas.html - vytisknout na A4, zalaminovat, ať ti to pár let vydrží. Pak už jen červenou svítilnu (stačí ti před sklo baterky dát červený filtr) a můžeš pozorovat za skoro zadarmo!

Kolegové určitě navrhnou další možnosti, já osobně si stojím za tím, co jsem ti řekl výše. S tímto vybavením budeš několik let báječně pozorovat. Já mám přesně tento přístroj (200/1200) a díky relativně nižší světelnosti báječně zobrazuje i planety. Pokud bych měl mluvit o "univerzálním" dalekohledu, právě Skywatcher 200/1200 je asi nejblíže...

Hodně štěstí a nezapoměň se podělit se zážitky z pozorování!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Gorst

Nováčci se představují

Příspěvek od Gorst »

Díky za skvělou vyčerpávající odpověd, škoda že rodiče moc nepodporují moje nadšení, to myslím ve smyslu financí, raději by viděli jak utrácím pěníze za učebnice anatomie a podobně i když snad tatík ... ale sám jsem se přikláněl k reflektoru. děkuji ještě jednou zkusim domluvit tento dalekohled, jinak k navigaci používám astronavigator II a pocketstars na telefonu PS: jo ale katalog objektů nemám, díky za link :)
CR

Nováčci se představují

Příspěvek od CR »

Ahoj, Jmenuji se Roman, bydlím v Prachaticích na jihu Čech. Je mi 36 let a od dětství se zajímám amatérsky o astronomii a astrofyziku. Nikdy jsem nedoufal, ale rodina mi dovolila pořídit si dalekohled. Dalekohled mám doma několik týdnů, kvůli pracovní vytíženosti jsem zatím udělal jen několik pozorování, takže se s pozorovací technikou zatím seznamuji. Kromě nezapomenutelných zážitků z pozorování Jupitera, Andromedy, Plejád a Saturnu jsem zjistil, že když jsou v lednu vidět hvězdy, je také pekelná zima Tak se těším na jaro, kdy mě nezažene domů bolest promrzlých rukou.
Jsem rád, že toto fórum existuje a díky svým členům a jejich upřímnému zájmu má cenu zlata. Podobně upřímné fórum zažívám i v Apple komunity, ale astro-forum.cz je ještě o několik levelů jinde. Poklona pánové a dámy.
PS: vyhřívání optiky řešíte, ale jestly letošní zima bude v podobné notě, budu řešit elektrické rukavice :D
Mějte se ...
NT 203/1000, LDX75
Roman Vavrek

Nováčci se představují

Příspěvek od Roman Vavrek »

Tak už som sa aj ja zapojil do astronomickej komunity som z Revúcej bývam v dome prakticky skoro v lese z pekným výhladom na oblohu pomerne neznečistenú svetelným znečisteným. Zakúpil som Celestron astromaster 130 EQ a teším sa na moje prvé pozorovania :)
Celestron Astromaster 130 EQ
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Roman (Rick) »

Roman zdraví "Romanovcov" :D. Vítam vás tu a cíťte sa tu ako doma ;).
Odpovědět