Jupiter 2008
Jupiter 2008
Zkuste mrknout na Jupitera. Dneska jsem se dostal k vyzkoušení Maksutova 102/1300, kterého jsem si nedávno z druhé ruky pořídil. S Kellnerovým okulárem 10mm (130x) z jeho příslušenství jsem bez velkých problémů viděl od 20:45 UTC do 21:10 UTC GRS. I když jsem věděl, kde má být, jsem si skoro jistý, že přání nebylo otcem myšlenky. O dobré kvalitě obrazu svědčila rozeznatelnost i dalších podrobností. GRS byla vidět jako čočkovitý útvar, nejen jako pouhá anomálie v tmavším pásu.
Jupiter 2008
KDan napsal: Zkuste mrknout na Jupitera. Dneska jsem se dostal k vyzkoušení Maksutova 102/1300, kterého jsem si nedávno z druhé ruky pořídil. S Kellnerovým okulárem 10mm (130x) z jeho příslušenství jsem bez velkých problémů viděl od 20:45 UTC do 21:10 UTC GRS. I když jsem věděl, kde má být, jsem si skoro jistý, že přání nebylo otcem myšlenky. O dobré kvalitě obrazu svědčila rozeznatelnost i dalších podrobností. GRS byla vidět jako čočkovitý útvar, nejen jako pouhá anomálie v tmavším pásu.
Jo jo dneska to byla fakt paráda vše jsem viděl také krásně a měsíce měl také zrovna skvěle seřazené.
Jo jo dneska to byla fakt paráda vše jsem viděl také krásně a měsíce měl také zrovna skvěle seřazené.
Jupiter 2008
Jojo, když je klidný seeing a dostatečný průměr (10cm), pak jde GRS videt jako moc pěkný oválek.
Včera jsem koukal na Jupitera, seeing byl dost proměnlivý. Pořídil jsem kresbu. Takže ji snad stihnu co nejdříve zpracovat a dát sem.
Včera jsem koukal na Jupitera, seeing byl dost proměnlivý. Pořídil jsem kresbu. Takže ji snad stihnu co nejdříve zpracovat a dát sem.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Jupiter 2008
Jupiter 30.8.2008, 22:05 - 22:15 SELČ, R102/1000mm, 166x.
Seeing byl velmi proměnlivý, x minut úplná řeka, prostě jako kdyby přes Jupiter protékala řeka a náhle x minut relativní klid. Takže seeing jsem tedy odhadl 2-7/10.
Jupiter je nyní poměrně chudý na detaily. Velice dobře viditelné drobné výčnělky na severním rovníkovém pásu. Velká rudá skvrna poměrně lehce spatřena a asi 4x jsem zahlédl jemný lem kolem této skvrny. "Vybouleniny" pod jižním rovníkovým pásem skrývaly něco, na co jsem přišel až po shlédnutí fotky od Aquariuse a fotky z ALPO. V tom místě se vyskytuje Malá rudá skvrna = Red Jr., bohužel seeing nedovolil rozlišit tuto skvrnku a tak se daná oblast slila do jakéhosi bloku. Jednou jedinkrát jsem Red Jr. zahlédl a bylo to 12.5.2006, kdy byl excelentní seeing.
Seeing byl velmi proměnlivý, x minut úplná řeka, prostě jako kdyby přes Jupiter protékala řeka a náhle x minut relativní klid. Takže seeing jsem tedy odhadl 2-7/10.
Jupiter je nyní poměrně chudý na detaily. Velice dobře viditelné drobné výčnělky na severním rovníkovém pásu. Velká rudá skvrna poměrně lehce spatřena a asi 4x jsem zahlédl jemný lem kolem této skvrny. "Vybouleniny" pod jižním rovníkovým pásem skrývaly něco, na co jsem přišel až po shlédnutí fotky od Aquariuse a fotky z ALPO. V tom místě se vyskytuje Malá rudá skvrna = Red Jr., bohužel seeing nedovolil rozlišit tuto skvrnku a tak se daná oblast slila do jakéhosi bloku. Jednou jedinkrát jsem Red Jr. zahlédl a bylo to 12.5.2006, kdy byl excelentní seeing.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Jupiter 2008
2_9_2008 21:39 SELČ
Dnes byla k vidění zajímavá konfigurace měsíců a stínů. Kolem 20:45 SELČ byly na Jupiteru dokonce dva stíny (IO a Ganymede- severněji). Zvlášť stín Ganymede byl velmi patrný. Pozoroval jsem SW achromátem 102/500 s okulárem LV6. Snímek vznikl negativní projekcí za Barlow3x na čip kamery Philips SPC900NC s UVIR filtrem. 54 vybraných a složených snímků z 278. SW 102/500 na fotostativu bez pohonu.
Dnes byla k vidění zajímavá konfigurace měsíců a stínů. Kolem 20:45 SELČ byly na Jupiteru dokonce dva stíny (IO a Ganymede- severněji). Zvlášť stín Ganymede byl velmi patrný. Pozoroval jsem SW achromátem 102/500 s okulárem LV6. Snímek vznikl negativní projekcí za Barlow3x na čip kamery Philips SPC900NC s UVIR filtrem. 54 vybraných a složených snímků z 278. SW 102/500 na fotostativu bez pohonu.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Jupiter 2008
Hergot to mě mrzí, skoro každý den koukám co bude a dnes jsem se nepodíval, až teď zpětně na Galileo (Prográmek pro Jupiter) a měly tam být ty dva stíny najednou >:(. Určitě zajímavá situace a já ji prošvihnul.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Jupiter 2008
aquarius napsal: 2_9_2008 21:39 SELČ
Jojo viděl jsem to, nejdřív jsem jen chtěl Jupiter "zkontrolovat" ale nakonec jsem u něj chvilku vytvrdl: začal jsem pozorovat když se IO odlepoval od Jupíku (takový Jupiter s vybouleninou ;D ) a za chvilku už se zřetelnou mezerou stál vedle něj, stejně jako Ganymed. Zhruba uprostřed šla vidět GRS a stín jednoho z měsíců byl výrazný... takže to bylo od Ganymedu? Toho druhého stínu jsem si teda nevšiml Ale i tak to bylo pěkné
Jojo viděl jsem to, nejdřív jsem jen chtěl Jupiter "zkontrolovat" ale nakonec jsem u něj chvilku vytvrdl: začal jsem pozorovat když se IO odlepoval od Jupíku (takový Jupiter s vybouleninou ;D ) a za chvilku už se zřetelnou mezerou stál vedle něj, stejně jako Ganymed. Zhruba uprostřed šla vidět GRS a stín jednoho z měsíců byl výrazný... takže to bylo od Ganymedu? Toho druhého stínu jsem si teda nevšiml Ale i tak to bylo pěkné
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Jupiter 2008
Aj ja som sa včera mrkla na Jupiter a seeing bol horší než zlý. Niekedy nebolo vidieť ani tie dva hlavné pásy, ale v nepravidelných intervaloch sa to na pár sekúnd ukľudnilo. Počas týchto kľudných chvíľ som videla na severnej pologuli planéty veľmi malý tmavý a veľmi tmavý ostro ohraničený útvar. To bol ten tieň mesiaca? Najprv som to považovala za Veľkú červenú škvrnu, ale potom mi svitlo, že tá je predsa na južnej pologuli a asi nie je až taká tmavá... P.S. Veľkú červenú škvrnu som ešte nikdy predtým nevidela.
Jupiter 2008
Eryn napsal: Aj ja som sa včera mrkla na Jupiter a seeing bol horší než zlý. ...........
A pamatuješ si čas, kdy jsi pozorovala? Důležité pro simulátor, tak zjistíme, jestli tam nějaký stín opravdu byl. Jinak na severním rovníkovém pásu se nyní vyskytují takové malé, ostře ohraničené útvary ... trojúhelnikovitý tvar ... takové pyramidky a jsou tmavé.
Jinak Velká rudá skvrna je opravdu na jižní polokouli, v současné době polovina oválku je "zakouslá" v jižním rovníkovém pásu a druhá polovina "trčí" v zóně pod j.rovníkovým pásem. Jeví se jako světlý ovál, spíše šedavé barvy, někdy je možné zahlédnout lehce oranžovou barvu.
Petr
A pamatuješ si čas, kdy jsi pozorovala? Důležité pro simulátor, tak zjistíme, jestli tam nějaký stín opravdu byl. Jinak na severním rovníkovém pásu se nyní vyskytují takové malé, ostře ohraničené útvary ... trojúhelnikovitý tvar ... takové pyramidky a jsou tmavé.
Jinak Velká rudá skvrna je opravdu na jižní polokouli, v současné době polovina oválku je "zakouslá" v jižním rovníkovém pásu a druhá polovina "trčí" v zóně pod j.rovníkovým pásem. Jeví se jako světlý ovál, spíše šedavé barvy, někdy je možné zahlédnout lehce oranžovou barvu.
Petr
Jupiter 2008
Tak jsem se podíval na ten simulátor a v době mého pozorování (20:30 SELČ) tam byl jen jeden stín a to od Io, už jsem se lekl že tam byly stíny dva a jeden jsem zazdil ;D
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Jupiter 2008
SKLP napsal:
A pamatuješ si čas, kdy jsi pozorovala? Důležité pro simulátor, tak zjistíme, jestli tam nějaký stín opravdu byl.
21:15. V dohľadnej dobe bude v dispozícii aj kresba.
A pamatuješ si čas, kdy jsi pozorovala? Důležité pro simulátor, tak zjistíme, jestli tam nějaký stín opravdu byl.
21:15. V dohľadnej dobe bude v dispozícii aj kresba.
Jupiter 2008
Na kresbu se těším, jinak podle simulátoru http://www.binoviewer.at/planets/planets.htm tam byl stín od měsíce Ganymedes.
Jupiter 2008
To SKLP: díky za odkaz na simulátor, je perfektní. Takže vím, že jsem včera v 20:45 opravdu viděl GRS, v podstatě jako přerušení jižního oblačného pásu. Tou dobou byl ještě obraz Jupitera v mé 110 naprosto úžasný - dva hlavní oblačné pásy, silné pruhy s různými strukturami. Později se začal obraz silně zhoršovat. Stín Ganymeda jsem zezačátku viděl, nebyl moc tmavý, takže jsem si nebyl jist, jestli je to on, nebo jenom nějaká oblačná struktura, ale podle těch obrázků to vypadá, že tam byl.
Nejlepší seeing za soumraku a prudké zhoršení potom už tady na astrofóru popisoval tuším Grajda u dvojhvězd.....
ahoj
Petr
Nejlepší seeing za soumraku a prudké zhoršení potom už tady na astrofóru popisoval tuším Grajda u dvojhvězd.....
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2008
aquarius napsal: 2_9_2008 21:39 SELČ
Dnes byla k vidění zajímavá konfigurace měsíců a stínů. Kolem 20:45 SELČ byly na Jupiteru dokonce dva stíny (IO a Ganymede- severněji).Včera jsem se téměř ve stejný čas díval také, opravdu stín Ganymeda byl velmi nápadný i s Megrezem 72. Docela mě překvapilo jak klidná byla atmosféra a kolik detailů bylo vidět. Při použitém zvětšení 140x jsem si v klidných okamžicích všiml i těch menších uzlíků v pásech, které jsou patrné na fotografii.
Dnes byla k vidění zajímavá konfigurace měsíců a stínů. Kolem 20:45 SELČ byly na Jupiteru dokonce dva stíny (IO a Ganymede- severněji).Včera jsem se téměř ve stejný čas díval také, opravdu stín Ganymeda byl velmi nápadný i s Megrezem 72. Docela mě překvapilo jak klidná byla atmosféra a kolik detailů bylo vidět. Při použitém zvětšení 140x jsem si v klidných okamžicích všiml i těch menších uzlíků v pásech, které jsou patrné na fotografii.
Lectorem iustus...
Jupiter 2008
to Tulen: na stránce č.13 a odpověď #192 jsem popisoval simulátor Jupiter 2, který je lepší. Alespoň pro mě je příjemnější .... ale jinak odkaz, který jsem uvedl zde, se hodí taky (online) ... zrovna když u sebe nemám Jupiter2.
Odkaz už uvádel "Jih" příspěvek #186
Odkaz už uvádel "Jih" příspěvek #186