Ahojte, taky se přidávám do gangu nováčků
Prosím prosím, buďte na mě hodní :D
Dnes jdu poprvé koukat, bohužel jen z balkonu
Sky-Watcher 254/1200mm Flex Tube, okuláry 25mm, 10mm, 6mm SWA-58, triedr Humvee 10x25
"Whole of essence for which my soul thirsts... My sidereal mirror from where the stars arose"
nemám auto
Ahoj, taky zdravím všechny...já se vrátil z Chorvatska, kde jsem po dlouhé době zase viděl hvězdy na nebi...moc se mi to líbilo, tak jsem se rozhodnul, že se s nimi trochu více seznámím...zatím pozoruji z balkónu, ale je to hrůza- vytisklou letní mapku souhvězdí mám před sebou, ale díky svět. smogu vidím jen nejjasnější hvězdy, když se podívám přes triedr (10x50) tak zase vidím hvězd až moc a na malé ploše...dnes jsem si stáhnul free SW Stellarium ze stránek Ostravské hvězdárny- a bingo!, konečně jsem se dneska chytnul a rozpoznal kolem Altairu Orla...zvětšil jsem si totiž obraz tak, jak to vidím v dalekohledu...
Chtěl bych ještě poprosit o radu, zda je dobrý atlásek od Joachima Herrmanna "Která je to hvězda?"...narazil jsem na něj na aukru za 150,-
...no a nakonec bych rád poděkoval celkově za tohle fórum, pro nováčky je to super zdroj informací a hlavně odkazů...
Hezký den všem přeji...nebo že by bezoblačnou noc?
Dobson SW 200/1200, setové 25 mm a 10 mm, 7 mm SW Planetary, Triedr 10x50, refraktor 50/540 Zeiss
Héérgot to je nového astropotěru
strigoii_mortii
rawenna
Passer
Koukám že většinou máte pořádný a dobrý dálkáč. Je vidět že to tady čtete Přeju hodně pěkných zážitků při objevování vesmíru.
Vítejte na AF hvězdaříci
Koukám že většinou máte pořádný a dobrý dálkáč. Je vidět že to tady čtete Wink Přeju hodně pěkných zážitků při objevování vesmíru.
Vítejte na AF hvězdaříci Smiley
Ahoj a díky za přivítání,
jj, čteme tady co se dá, ale máme se co učit - tady je však od koho, tak snad časem už nebudeme "astropotěr" ;D
Zdravim vsetkych Tak som sa konecne po roku a pol divania sa na fascinujucu nocnu oblohu odhodlal ku kupe vlastnej optiky. Velmi pekne zive forum, dost mi pomohlo a verim ze este dost pomoze. Tesim sa na nove zazitky a rad sa o ne s vami podelim.
zdravim vsechny na AF.Jsem tu taky novej a jsem v oblasti astro uplny ucho
zatim se snazim orientovat na obloze pomoci malyho triedru,Karkoschky a programu Stellarium.Casem by jsem se rad zmohl na 8" nebo 10" dobsona.
mejte se
M.
to Lukemon:
diky to je vysledek nekolika noci stravenych procitanim kompletnich diskui zde na AF.A ze nektere diskuse jsou sakra obsahle
jeste pred 14 dny sem totalne nevedel,ale Af mi fakt hodne pomohlo si udelat predstavu.Nevylucuju vsak, ze zde ode me jeste pribude nekolik "hloupych" dotazu hlavne osobni zkusenosti s tim dobsonem me budou zajimat. triedrik mam sice malej a nevim jestli bude ok,kdyztak poridim 10x50.Chci se tak vyhnout zklamani,jako nekteri co si hned koupi dalekohled a pak vlastne nevedi co a jak najit atd....
Zdravim všechny astronomy. Také se chci představit- jsem nováček a dneska je to 1 den, co mám svůj první dalekohled. Včera jsem totiž koupil Newton 150/750 na EQ 3 montáži. Dneska jsem ho s menšími problémy sestavil . Už se moc těšim na pozorování , a tak doufam, že brzo bude jasná noc!!
Mějte se a krásným nocím bez mráčků zdaar
Fidzi
dalekohled: Newton 150/750 na EQ 3-2
příslušenství: Hyperion 13mm, Plössl 6mm, Super 25mm, barlow 2x, sluneční filtr, měsíční filtr, UHC filtr
...já byl o víkendu na chalupě a po setmění jsem běhal do půlnoci co deset minut ven s triedrem a mapkou souhvězdí...samozřejmě prdlajs...to zase budu muset doma mžourat z balkóna vedle kterýho mám 15m lampu pouličního osvětlení... >:(
Dobson SW 200/1200, setové 25 mm a 10 mm, 7 mm SW Planetary, Triedr 10x50, refraktor 50/540 Zeiss
Že bych se taky po půl roce představil? V dětství jsem začínal s "brejlákem" +1 D vlastní konstrukce (jak jsem tak zjistil při pročítání fóra, zdaleka jsem nebyl sám). Pak dlouhá přestávka a k loňským Vánocům jsem si splnil dětský-chlapecký-jinošský a teď pomalu dědský sen - SW 150/750. Při výběru dalekohledu mi velice pomohly příspěvky uživatele "vaclav1", za což mu tímto ještě jednou děkuji.
Zatím hledám a koukám - a žasnu, co všechno vidím. S fotografií snad taky začnu koketovat, ale při prohlížení astrofotek mi tedy hlava nebere, jak je možné dokázat takové věci. Kde na to, lidi, berete čas a energii?
Fotografové se zdraví - dobré světlo. Co astronomové? Špatné světlo ???
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
to asadin: Mám dojem že pozdrav astronomů je JASNÉ NEBE.
No ale teď abych také napsal něco o sobě. Takže jako kluk jsem odebíral časopis ABC a jednou jsem v něm našel plánek na výrobu "brejláku" a hned jsem se pustil ještě s kamarádem do jeho stavby. Povedl se a krátery na Měsíci jsme s tím pak pozorovali celé prázdniny.
Teď kdy mám mládí tam kam slunce nesvítí a do důchodu mám ještě dost daleko, se vracím ke svému dětskému koníčku, kterého konec konců od dětství pěstuju aspoň teoreticky čtením knih o astronomii i o jiných vědeckých disciplinách.
Ostatní zájmy: počítače, operační systémy, auta, ženské atp
napr. guľové hviezdokopy M13 a M92 v Herkulovi, M15 v súhvezdí Pegas, M2 vo Vodnárovi. Určite si pozri Prstenec v Lýre M57 - planetárna hmlovina alebo M27 - Činku v Líške. Dvojitá hviezdokopy h a X v súhvezdí Perzeus sa tiež oplatí, aj keď lepšie menšie zväčšenie rovnako ako M31 - Galaxia v Andromede. Pekná je aj Mliečna cesta v okolí Labute, Orla a Strelca