Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
PavelP

Nováčci se představují

Příspěvek od PavelP »

Zdravim, taky bych se rad predstavil. Astronomie patrila k mym nejvetsim konickum uz od mladi kdy jsem pozoroval doma ze zahrady ruskym triedrem 10x50. Pak jsem pozorovani v dospelosti nechal a sledoval vice mene jenom nejake ty zpravy z internetu o tom kam se astronomie a kosmonautika ubira. O tom ze bych zase zkusil neco pozoroval mne privedlo zjisteni ze v mistnim satelitu kam se budeme s rodinou letos stehovat jaksi chybi verejne osvetleni, takze je tam v noci docela slusna tma. Zacal jsem brouzdat po internetu a nasel jsem tohle uzasne forum, ktere mne doslova nadchlo a znovu vtahlo do meho konicku z detsvi . Jeste nez si poridim neco vetsiho tak jsem napred zkusil na vanoce koupit si lidlskop "jen tak na procviceni" a v sobotu 16.1. jsem mel prvni pozorovaci noc. Oproti staremu triedru to byla nadhera. Doslva nadseny jsem byl treba z m42, nikdy by mne nenapadlo ze v tak malem dalekohledu je tak pekne videt. Naopak trochu zklamany jsem byl z Marsu, takove male oranzove kolecko bez detailu, tajne jsem doufal ze uvidim polarni cepicku, ale to uz by asi na lidlskop bylo moc. Saturn a jeho prstenec byl naopak videt bez problemu. Ted se tesim kdy zase bude jasno, od vanoc byla ta sobota tady prvni jasna noc a podle predpovedi asi na delsi dobu posledni, tak snad se na chmi myli a bude to lepsi ....
vybava: lidlskop SkyLux 70/700, Skywatcher Dob10", Hyperion 31mm 2", Baader Barlow2x, hyperion 13mm, UHC 1.25"
Lukemon
Věk: 45

Nováčci se představují

Příspěvek od Lukemon »

O tom ze bych zase zkusil neco pozoroval mne privedlo zjisteni ze v mistnim satelitu kam se budeme s rodinou letos stehovat jaksi chybi verejne osvetleniNeboj to přijde,jinak vítej mezi hvězdáře.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
janm

Nováčci se představují

Příspěvek od janm »

Ja som obdobny pripad ako PavelP, az na tom ze som nekupil lidlskop ale rovno Meade Lx200 12" ACF, priamo z USA, kde som oproti Slovensku usetril niekolko tisic EUR, aj napriek problemom s dopravou na Slovensko / vdaka spedicnej spolocnosti www.doma.com.pl doma services Polland/. Prve pozorovania su super avsak, dalekohlad trpi detskymi chorobami - je mierne rozkolimovany po doprave z USA a zaroven mojimi vedomostami o nastaveni vydlic. montaze  - takze ucit sa ucit sa a ucit sa a spooznavat nove .... 8-)
Meade LX200GPS  14", Canon EOS 7D modif.
Artaban
Věk: 59

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

To janm: Nějak se začít musi že? Tak ať dobře slouží to první kukátko a vítej na AF.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
holenda
Věk: 41

Nováčci se představují

Příspěvek od holenda »

Ahoj. Po polroku na fore a precitani skoro vsetkeho co tu je som sa rozhodol, ze uz aj ja by som sa mal predstavit. Ako vacsinu nas, uz od malicka ma fascinovala nocna obloha a rad som travil letne noci pozorovanim oblohy iba volnym okom, alebo v lepsom pripade binokularom. Posledne leto som narazil v casopise Quark na reklamu na Firstscope za par korun a to bol ten spravny impulz ktory ma priviedol blizsie k astronomii aj k tomuto foru. No kto mal tusit, ze to je iba zaciatok... Nasledovalo dokupovanie okularov a ineho prislusenstva, ale ved to urcite poznate A teraz vedla mna uz stoji 6 palcovy newton a spolocne travime za mestom kazdu jasnu noc... Skoda len tej presvetlenej oblohy v blizkosti Kosic, ale obcas sa podari vycestovat aj dalej. Tak cistej a tmavej oblohe zdar..  ;)
SW ED100 + AZ-4; ES UL 305/1524;
ES 68' 24mm; Nagler 11mm, 9mm, 7mm, 5mm; barlow ULTIMA 2x; Lumicon UHC;
Panoptic 19mm, Pentax XF 8.5mm do bina MaxBright;
Cel 15x70; TS20x80
Hejtmy

Nováčci se představují

Příspěvek od Hejtmy »

Ahoj, již delší dobu pročítám AF a konečně jsem se odhodlal přidat k vám a k této neobyčejně krásné zálibě. Již v dětství jsem byl uchvácen pohledem na nebe dědovým triedrem ruské výroby, ale jak šel čas objevovali se nové „akčnější“ záliby, které mě odsunuly úplně jiným směrem a hvězdná obloha šla stranou. Nyní si v práci akce užívám až přes příliš a tak jsem se zde vlastně i dostal. Po dlouhatánském pročítání fóra, jsem se rozhodl pořídit první dalekohled. Volba padla jednoznačně na dobson a tak jsem si dnes vyzvedl Firstscope- Vím, že si teď určitě hodně z vás řekne takové „prdítko“? Ale jsem tedy s něj úplně nadšen, to co jsem před pár minutami zpozoroval na naší Ostravské „ Jasné“ obloze je až k nevíře. Nyní začnu pořádně poznávat a orientovat se na obloze a to také byla hlavní myšlenka nákupu Firstscopu- naučit se správně zacházet s Dobsonem. Nyní si již šetřím na o moc většího brášku pro 75mm. Hned první pohled mě pohltil. Už se vážně těším až vyrazím mimo OV za krásné jasné oblohy. Tak se mějte, až něco napozoruji tak se určitě ozvu a o zážitek se podělím. Ahoj
seminko3

Nováčci se představují

Příspěvek od seminko3 »

Ahojte všeci.I já se zde rád představím.Astronomii jsem se začal věnovat jako žák 2.stupně základní školy,což bylo cca před 25 lety.Chodil jsem do astronomického kroužku na hvězdárnu a planetárium v Ostravě,který vedl pan Petr Kucharčík.Po čase jsem dělal i průvodce hvězdárnou a pouštěl programy planetária pro veřejnost a nějaké to pozorování.Absolvoval jsem taky pár seminářů a jezdil např.do Valmezu na astrodovolené.Později taky Brno a Praha.Po opuštění základky puberta,učňák,vojna a bylo po koníčku.Nyní jsem otec sedmiletého kluka a tak jsem ho vzal na hvězdárnu,kde mu ukázali v dalekohledu Mars a Měsíc,pustili mu program pro děti v planetáriu a on byl nadšený.Takže teď se učí poznávat planety a ostatní objekty pomocí knih a Stellária.Opět jsem zahořel pro hvězdy a věřím,že i kluka to nepustí,když budu kout železo dokud je žhavé.Takže se už poohlížím po nějakém kukátku a věřím že neudělám stejnou chybu jako tenkrát.Měl jsem refra.80/800,výrobce už nevím,ale v té době jsem si jako dítě nemohl dovolit víc.Ono těch možností ani nebylo mnoho.To dnes čučím na internet a nemohu se nabažit.Sleduji vaše příspěvky a věřím,že i toto mi dopomůže vybrat kvalitní přístroj.Zdravim vás všechny a přeji tmavou,klidnou oblohu.
davat

Nováčci se představují

Příspěvek od davat »

No rád bych se vám představil, ale můj astronomický životopis se omezí na konstatování, že jsem "astronom-šofér". O dění na obloze ze zajímá spíše ženuška, kterou musím povinné vozit na různé akce, přednášky atd..kdy už si sakra udělá řidičák??! Já se spíše zajímám o geologii, takže si rád přečtu i o planetách, planetkách, Měsíci.
keltic8

Nováčci se představují

Příspěvek od keltic8 »

Dobrý den všechny Vás zdravím.Taky bych se chtěl představit jako nový registrovaný.Astronomii se věnuji asi 2 roky a tu samou dobu si pročítám i toto fórum.Tolik informací a zkušeností bych těžko jinde našel a jsem všem za to vděčný.Začínal jsem na ..myslím že to byl 50/600 plastový refraktor...musím říct že měl z plastu snad úplně všechno :)přes FOMEI Newtona 150/750 na EQ3-2,kterého jsem nedávno prodal a dělám si zálusk na již snad stokrát na tomto fóru zmiňovaného Dobsona 10".Za chvíli budu mít kristova léta tak by bylo na čase koupit něco pořádného. :)
MAK 127/1500 + AZ4 + EQ5
Artaban

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

To keltic8: Tak vítej na AF a ať se tu cítíš dobře
Je dobře že chceš koupit 10" Dobson, protože výběr takového přístroje jsme tu už dlouho neřešili ;D
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Wirth

Nováčci se představují

Příspěvek od Wirth »

Zdravím, taktiež sa rád pripojím. Astronómia ma bavila už odmala. Nikdy som a zrejme nikdy nepochopím tú fenomenálnosť vesmíru.

Teleskop zatiľ nevlastním, chel som si zakúpiť tajý jednoduchý začiatočnícky teleskop, malý refratkorík. Avšak po niekoľko mesačnom čítaní fóra a mnohých odporúčaniach som sa rozhodol pre 254/1200 Dobsona.

Možno sa ho raz aj dočkám, v Astronyxe je momentálne zrejme móda neodpovedať na maily a telefonáty.

Čisté nebo Vám všetkým :)
SW Dobson 254/1200
kladik

Nováčci se představují

Příspěvek od kladik »

Ahoj !Zdravím všechny!
Jsem úplný začátečník a včera jsem se zaregistroval!Úplný doslova protože na noční obloze naleznu maximálně měsíc! :)Ale i přesto mě pohled vzhůru facinuje!S rodinkou jezdíme přes víkendy ne chatu do Padochova u Ivančic!(Jinal jsem s centra Brna).Je to tam podle mě docela dobrý na sledování oblohy i když Brno pořád dost svítí stejně jako okolní obce!Protože je poblíž krásný lesík a spousta zvěře pořídil jsem si monokularni-dalekohled-20-60x77-praktica!Který se k těmto ůčelúm hodí!A samozřejmě měsíc je v něm parádní!Po dokoupení nějakých redukcí se ho budu snažit fotit a lépe poznávat!To je můj krok k poznávání noční oblohy!Budu rád když mi někdo poskytne nějaké rady k pozorování měsíce!
Rád bych věděl jestli se k pozorování měsíce hodí místo stativu azimutalní montáž!
Díky a přeji všem tu správnou tmu!
PetrV

Nováčci se představují

Příspěvek od PetrV »

Ahoj, vítej na fóru.

Co se týká otázky stativ x AZ montáž, je to spíš téma do příslušné rubriky k montážím. Záleží na tom, jaký máš stativ, a na Tvém subjektivním dojmu, jak pohodlně se Ti s ním pozoruje.

POkud jde o tu praktiku - měl jsem 20-60 x 70 Exakta - podle fotek to bylo skoro totéž. Taky jsem s tím chtěl začít pozorovat Měsíc a koupit si měsíční filtr. Zjistil jsem ale, že okulár není klasický 1,25 palec a že tam filtr nejde. Tak jsem se rozhodl dokoupit klasické okuláry a na dalekohledu udělat redukci - šachtu, kam by pasovaly. Jenže pak jsem zjistil, že dalekohled má příliš utopené ohnisko a s okulárem na něj nedosáhnu. Nešlo zaostřit a musil jsem zkracovat vstupní tubusek okuláru (naštěstí to byl okulár za 450 Kč) Nakonec jsem si koupil astronomický dalekohled. ;)

To píšu, protože zmiňuješ různé redukce, tak aby ses nepustil do zbytečných investic. Chce to navštívit obchodníka s příslušenstvím a u něj si to vyzkoušet.

Přeju Ti neutuchající zájem o noční oblohu a hodně radosti z pozorování.

Petr
keltic8

Nováčci se představují

Příspěvek od keltic8 »

Zdravím všechny

tak mi dneska přišel ten vysněný 10 palec.už ho mám i složený ale našel jsem na něm pár nesrovnalostí.Nevím zda je to bylo předmětem tohoto vlákna.prosím poraďtě do jakého vlákna se mám zeptat na technický problém.
Děkuji
MAK 127/1500 + AZ4 + EQ5
Artaban

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

To keltic8 : Jestli ten problém není  někde v ASTROTECHNICE-  DALEKOHLEDY, tak tam založ nové vlákno. Tam se to snad podaří vyřešit.
Odpovědět