Nováčci se představují
Nováčci se představují
To Ivopo: Vitej na AF. To je moc dobře, že tě astroška přeci jen dostala Mě je 43 roků a nebe okukuju snad od 12 let, ale bylo hodně i delšich přestavek. Už ale přestavky neplanuju. Pomalu vytvařim refraktor achromat 170/1645 a snad se dočkam i kopule. Co daš do toho domečku, ten dobson?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Nováčci se představují
Zdravím všechny "šmíráky nebeské klenby". Mám třicítku na krku a po dlouhých letech se vracím ke svému koníčku z dětství a studentských let....vesmíru. Trošku mě to i ovlivnilo ve výběru školy - geodézie, kartografie. ;D Jinak momentálně dalekohled nemám, když nepočítám firemní totální stanici Trimble S6 s optikou Carl Zeiss. V průběhu tohoto měsíce si chystám nadělit konečně něco "smysluplnějšího". Původně jsem byl rozhodnut pro Bresser Messier R152S. Ovšem po intenzivním studiu tohoto, nutno podotknout velmi fundovaného, fóra jsem svůj výběr přehodnotil a rozhodnul se pro Dobsona 250/1250mm plnotubus. Bydlím v Brně, což je pochopitelně naprosto pozorovatelsky zoufalé, nicméně jezdím každý týden na víkend na chalupu do Jeseníků (Černá Voda), kde jsou pozorovací podmínky mnohem lepší (pravda, v noci nezhasínají - vyřeším šutrem ;D). Dále, shodou okolností jsem letos, téměř celý rok, byl pracovně v Čeladné a příští rok do června ještě budu, tak doufám, že tam s někým z vás třebas setkám. P.S. Doporučuji guláš v Oboře. 
Nováčci se představují
To Artaban:dík za přivítání.Plánovanou 10" pravděpodobně změním na 12"flextube ,už jsem to oznámil své sponzorce,a ta kupodivu neprojevila intenzivní odpor ,a tak na konci zimy nastane ta štastná chvíle objednávání.Potom 12"poputuje do domečku
Nováčci se představují
Přeji všem hezkej večer. Už tu asi týden okukuji fórum. Koukám, že je tu také pár Královehradečáků
. Časem bych chtěl také něco hezkého pořídit na okukování tmy. Posledních pár let je můj další kůň fotografování, které bych chtěl provozovat i na tu krásu na nebi. Zatím budu zatím uvažovat, co nejvhodnějšího pořídit, popřípadě se poptat nebo vyzkoušet. Jestli Hradečáci jezdí někam mimo HK anebo v HK a podělí se o zkušenosti a moudra Na jaře mně bude čtyřicet.
Nováčci se představují
Dobry den
moc se mi libi Vase forum, proto jsem se rozhodl se zaregistrovat. ::) A cim lepsim by bylo mozno zacit, nez predstavenim se. 8-)
Jmenuji se Petr, bydlim v Olomouci a letos v prosinci mi bude 26 let. Muj zajem o vesmir dal o sobe vedet uz v detstvi, kdy jsem u prarodicu travil cas procitanim zname publikace "Rozum do kapsy", ktera obsahovala prvni informace o vesmiru a vypustenych sondach. ( s durazem na sondy sovetske ;) ).
Postupem casu muj zajem vychladl - prisla puberta a cas straveny nad knihou jsem povazoval za zabity ... :(
Kdyz jsem opet prisel k rozumu, se ve mne probudila hibernujici touha dozvedet se o fungovani vesmiru vic. Sehnal jsem si veskere mozne dostupne video i audio dokumenty, at uz z televize nebo napr. zaznamy prednasek doktora Grygara. Studium fyziky na vysoke skole rozsirilo me znalosti v teto vedecke discipline, ktera k astronomii neodmyslitelne patri. Poslednich par let se venuji necemu jako domacimu samostudiu astrofyziky. ( na urovni zajmove )
Mym celozivotnim konickem, ktery se me stale paralelne se zajmem o vesmir drzi, jsou pocitace. V oblasti IT jiz nejakou dobu pracuji, takze si vypocetni techniky uziju az az. Svuj sen - neco jako perfektni pocitac - jsem si jiz splnil. Polozil jsem si tedy otazku - co ted ? Dalekohled byla jasna volba. 8-)
Prozatim disponuji zacatecnickym modelem. Chci si vyzkouset pozorovani ( nemam predchozi zkusenosti ). Muj prvni dalekohled beru jako vstupni branu do sveta praktickeho pozorovani vesmiru. Urcite na nem casem zacnu objevovat nedostatky a to bude znamenat, ze se ucim a nabiram zkusenosti. Dalsi kousek snad nebude jen orezavatko. Uz ted po precteni nekolik vlaken bych koupil jinak
.
Co se tyka pozorovacich podminek - na to, ze bydlim ve vetsim meste, jsou snad solidni. Bydlim s pritelkyni v mensim, ale pohodlnem bytecku (3ti a posledni patro) s relativne velkym balkonem smerujicim ven z mesta. (vychod) Neprekazi mi zadna vyskova budova a vyhled na oblohu je myslim hodne solidni. I svetelne znecisteni by nemuselo byt na nejake zakladni pozorovani uplne nejhorsi. Zakon schvalnosti funguje ale perfektne - od te doby co jsem si doma dalekohled sestavil (zhruba tyden zpet), tak je obloha natolik zatazena, ze nebylo od te doby mozne videt ani mesic. :'( Tak snad se to brzy napravi a ja ukojim svoji touhu se konecne nekam do hlubin podivat :D Do te doby si budu kratit volne chvile s Vama tady na foru
moc se mi libi Vase forum, proto jsem se rozhodl se zaregistrovat. ::) A cim lepsim by bylo mozno zacit, nez predstavenim se. 8-)
Jmenuji se Petr, bydlim v Olomouci a letos v prosinci mi bude 26 let. Muj zajem o vesmir dal o sobe vedet uz v detstvi, kdy jsem u prarodicu travil cas procitanim zname publikace "Rozum do kapsy", ktera obsahovala prvni informace o vesmiru a vypustenych sondach. ( s durazem na sondy sovetske ;) ).
Postupem casu muj zajem vychladl - prisla puberta a cas straveny nad knihou jsem povazoval za zabity ... :(
Kdyz jsem opet prisel k rozumu, se ve mne probudila hibernujici touha dozvedet se o fungovani vesmiru vic. Sehnal jsem si veskere mozne dostupne video i audio dokumenty, at uz z televize nebo napr. zaznamy prednasek doktora Grygara. Studium fyziky na vysoke skole rozsirilo me znalosti v teto vedecke discipline, ktera k astronomii neodmyslitelne patri. Poslednich par let se venuji necemu jako domacimu samostudiu astrofyziky. ( na urovni zajmove )
Mym celozivotnim konickem, ktery se me stale paralelne se zajmem o vesmir drzi, jsou pocitace. V oblasti IT jiz nejakou dobu pracuji, takze si vypocetni techniky uziju az az. Svuj sen - neco jako perfektni pocitac - jsem si jiz splnil. Polozil jsem si tedy otazku - co ted ? Dalekohled byla jasna volba. 8-)
Prozatim disponuji zacatecnickym modelem. Chci si vyzkouset pozorovani ( nemam predchozi zkusenosti ). Muj prvni dalekohled beru jako vstupni branu do sveta praktickeho pozorovani vesmiru. Urcite na nem casem zacnu objevovat nedostatky a to bude znamenat, ze se ucim a nabiram zkusenosti. Dalsi kousek snad nebude jen orezavatko. Uz ted po precteni nekolik vlaken bych koupil jinak
Co se tyka pozorovacich podminek - na to, ze bydlim ve vetsim meste, jsou snad solidni. Bydlim s pritelkyni v mensim, ale pohodlnem bytecku (3ti a posledni patro) s relativne velkym balkonem smerujicim ven z mesta. (vychod) Neprekazi mi zadna vyskova budova a vyhled na oblohu je myslim hodne solidni. I svetelne znecisteni by nemuselo byt na nejake zakladni pozorovani uplne nejhorsi. Zakon schvalnosti funguje ale perfektne - od te doby co jsem si doma dalekohled sestavil (zhruba tyden zpet), tak je obloha natolik zatazena, ze nebylo od te doby mozne videt ani mesic. :'( Tak snad se to brzy napravi a ja ukojim svoji touhu se konecne nekam do hlubin podivat :D Do te doby si budu kratit volne chvile s Vama tady na foru
"Every cubic inch of space is a miracle."
— Walt Whitman
— Walt Whitman
Nováčci se představují
To Lobo: Mě se libi jak ses představil a že jsi opět přišel k rozumu. Mě se to zatim nepodařilo a to jsem o dost starši než ty. Vitej na AF.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Nováčci se představují
Ahoj Astronomickému fóru a závislákům na noční obloze.
Pochazím z Kladna, města Oceli K Pozorovani noční oblohy sem se dostal víceméně náhodou. Nikdy sem se o astronomii nezajímal, o sluneční soustavě, hvězdách a vesmíru vůbec sem neměl nejmenší ponětí. O letních večerech jsme s přítelkyní Katkou rádi lehávali a koukali jen tak na prozářenou noční oblohu ale to bylo asi vše.
Až přišel čas vánoc a já nevěděl co mám Katce koupit jako dárek. Když tu přišel najednou spontánní nápad. Co třeba hvězdářský dalekohled ??? jelikož do vánoc zbývaly asi 4 dny, bylo rozhodnuto. Potíž byla v tom že když neumíte nazpamět ani planety sluneční soustavy, těžko budete vědět něco o hvězdářských dalekohledech Sbíral sem rychle informace kde to šlo a rovnou si psal seznam prodejen kam se zajet podívat. Nasedl sem do auta a vyrazil ku Praze. Chci dalekohled do 3 tisích a mohl bych si ho nejdřív vyzkoušet ? Po těchto dotazech se na mě většina prodávajících koukala jako na Marťana
Nebudu dál napínat, koupil sem Newtona 114/500 na EQ montáži a hrdě naložil krabici do kufru. Doma sem to nějak smontoval a začal zjišťovat jak se do toho kouká. Při pohledu do výtahu byla jen černočerná tma, zlepšilo se to když sem sundal kryt tubusu.A ta EQ montáž, taková divná věc Nakonec sem přišel i nato k čemu jsou okuláry.
Katka byla věru překvapená a hned jsme začali sbírat nějaké ty informace a pochopili že hvězdy nebudou vidět jako koule a taky že zvětšení přes plastový barlow 250x nejde úplně dobře zaostřit a obraz znatelně ztmavne První deepsky objekt našla Katka - M42-ku
Už je tomu rok co máme dalekohled doma a situace je taková že během roku sem propadl astronomii já, Katka se ráda podívá když už sem několik hodin na balkóně Prostě nevědomky sem koupil přitelkyni mou závislost. Pozoruji kdy je to jen možné a snažím se občas vyrazit pryč z Kladna ( na Hradečno ) kde má člověk přeci jen lepší přehled. I se 114kou se dá pěkně kukat na oblohu, na mlhoviny a galaxie to bude chtít něco silnějšího, ale planety, otevřené a kulové hvězdokupy sou moc fajn Určitě do budoucna plánuji nějaký „výkonnější“ dalekohled ale zatím ta 114ka je OK a nadšení z nově nalezených objektů na obloze je přímo dětinské Zdejší fórum navštěvuji často a vděčím mu za nemálo informací do začátků a je fajn že zde existuje tolik fandů a zkušených matadorů astronomie !
S pozdravem, Miky.
SkyWatcher 200/1000 EQ5 - SkyWatcher 114/500 EQ1 - Lidlskop 70/700
Nováčci se představují
Zdravim... tak me je cerstve 20, a o astronomii jsem se nikdy aktivne nezajimal (pokud nepocitam cumeni do mesice za letnich noci), tudiz si tu trochu pripadam jako exot... premyslim o koupi sveho prvniho dalekohledu, tak jsem sam zvedav.
Nováčci se představují
Ahoj všem,
taky se představím... je mi 18 let a bydlím v Bystřici nad olší (frýdeckomístecko) .
O vesmír se zajímám cca 2 roky co se týče pozorování noční oblohy tak to mně chytlo zhruba před půl rokem kdy jsem začínal poznávat první souhvězdí.
Od vánoc vlastním dalekohled bresser Galaxia 114/900 je sice začátečnický ale jelikož jsem začátečník naprosto mi stačí. Zatím po zhruba 5-ti pozorováních jsem spatřil měsíc,mars,saturn,jupiter i galileovy měsíce dokonce i 2 galaxie (m31 a m42) což jsem od něj ani nečekal doufám že objevím ještě něco...
S pozdravem filip
taky se představím... je mi 18 let a bydlím v Bystřici nad olší (frýdeckomístecko) .
O vesmír se zajímám cca 2 roky co se týče pozorování noční oblohy tak to mně chytlo zhruba před půl rokem kdy jsem začínal poznávat první souhvězdí.
Od vánoc vlastním dalekohled bresser Galaxia 114/900 je sice začátečnický ale jelikož jsem začátečník naprosto mi stačí. Zatím po zhruba 5-ti pozorováních jsem spatřil měsíc,mars,saturn,jupiter i galileovy měsíce dokonce i 2 galaxie (m31 a m42) což jsem od něj ani nečekal doufám že objevím ještě něco...
S pozdravem filip
Nováčci se představují
Ahoj všem,
S pozdravem filip
Ahoj! Tak to sis uz pekne zapozoroval! Jen bych upresnil, ze M42 neni galaxie, ale emisni mlhovina. Jak se Ti M42 libila a jak jsi ji videl (detaily...)?
S pozdravem filip
Ahoj! Tak to sis uz pekne zapozoroval! Jen bych upresnil, ze M42 neni galaxie, ale emisni mlhovina. Jak se Ti M42 libila a jak jsi ji videl (detaily...)?

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Nováčci se představují
no byla krásná škoda že nemám tu kamerku abych mohl udelat fotku a dát ji tu ... v 25 mm okularu byla dost ostrá ale trochu malá v 9 mm byla asi nejlepší detaily šly vidět dobře v 4 mm se dala jen těžko zaostřit a obraz nebyl moc dobrý jinak mám ještě barlow 3x ale zjistil jsem že je skoro nepoužitelný ten obraz v něm je škaredý jen při 25mm okuláru to ještě jde ale s jiným okulárem nejde zaostřit ani měsíc asi si koupím barlow 2 krát nějaký kvalitnější protože si myslím že ta moje 3ka je šmejd...
Nováčci se představují
asi si koupím barlow 2 krát nějaký kvalitnější protože si myslím že ta moje 3ka je šmejd...No ono je to tím že barlow 3x udělá s 9mm okulárem zv. 300x a to ten objektiv už nevzládá natož když je průměrný seeing,většinou se to točí kolem zv. 150x.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- šepi
- Věk: 39
- Kontaktovat uživatele:
Nováčci se představují
Zdravím všechny,
po několikaměsíčním pročítání AF jsem konečně našel dost odvahy a zaregistroval jsem se V dětství mě vesmír přímo fascinoval a když jsem si před půl rokem uvědomil, že kromě sportu (kola a běžek) nemám ve volném čase do čeho "píchnout", tak jsem zavzpomínal na dětství a opět mě to chytlo. Zatím jsem pozoroval jen triedrem 20x50 a tak jsem se začal poohlížet po prvním teleskopu. Nejdříve se mi líbil SW 130/650 na EQ-2. Potom jsem usoudil, že když si "trochu" připlatím, tak můžu mít SW 150/750 na EQ-3. Už jsem si ním byl jistý, ale poslední dobou začínám uvažovat, že mnou dříve odsuzovaný Dobson 8" by byl vlastně asi nejlepší. Další zvětšování průměru jsem ale zavrhl, protože jsem už dávno překročil finanční strop Takže doufám, že tímto rozhodnutí jsem neudělal chybu. Jsem z Prachatic, ale hlavní pozorovací stan bych měl u nás na chalupě (samota u Kvildy na Šumavě) kde je opravdu černočerná tma, kde bych mohl lovit DSO...
S pozdravem šepi
po několikaměsíčním pročítání AF jsem konečně našel dost odvahy a zaregistroval jsem se V dětství mě vesmír přímo fascinoval a když jsem si před půl rokem uvědomil, že kromě sportu (kola a běžek) nemám ve volném čase do čeho "píchnout", tak jsem zavzpomínal na dětství a opět mě to chytlo. Zatím jsem pozoroval jen triedrem 20x50 a tak jsem se začal poohlížet po prvním teleskopu. Nejdříve se mi líbil SW 130/650 na EQ-2. Potom jsem usoudil, že když si "trochu" připlatím, tak můžu mít SW 150/750 na EQ-3. Už jsem si ním byl jistý, ale poslední dobou začínám uvažovat, že mnou dříve odsuzovaný Dobson 8" by byl vlastně asi nejlepší. Další zvětšování průměru jsem ale zavrhl, protože jsem už dávno překročil finanční strop Takže doufám, že tímto rozhodnutí jsem neudělal chybu. Jsem z Prachatic, ale hlavní pozorovací stan bych měl u nás na chalupě (samota u Kvildy na Šumavě) kde je opravdu černočerná tma, kde bych mohl lovit DSO...
S pozdravem šepi
SW 254/1200, SW ED-80, SW 80/400, SW NEQ-6, SW AZ-4, QHY-5L II, filtry Baader 1,25" L R G B IR, Canon 40Dmod., 500D a 300Dmod.
jakub.sepela(a)gmail.com
jakub.sepela(a)gmail.com
Nováčci se představují
kluci vitejte 
sepi: no tim bydlistem (Prachatice) a blizkosti Sumavy jsi si to zavaril. Ted Ti kazdy soudny clovek rekne kup dobsona 8"
co se prislusenstvi tyka, nejlepsi je ze zacatku nic nekupovat, jen dalekohled. Ostatni prijde casem a zkusenostmi samo. Jedinou vyjimku bych udelal u mesicniho filtru (polarizak), protoze jinak si "vypalis" oko, jak ten Mesic sviti jako blazen.
sepi: no tim bydlistem (Prachatice) a blizkosti Sumavy jsi si to zavaril. Ted Ti kazdy soudny clovek rekne kup dobsona 8"
co se prislusenstvi tyka, nejlepsi je ze zacatku nic nekupovat, jen dalekohled. Ostatni prijde casem a zkusenostmi samo. Jedinou vyjimku bych udelal u mesicniho filtru (polarizak), protoze jinak si "vypalis" oko, jak ten Mesic sviti jako blazen.
Nováčci se představují
Ahojte.
Keďže je sneh a je aj hmla, a je tak akosi otupno, tak aj skrití astrónomovia sa prebúdzajú. Pravdepodobne je to aj môj prípad.
Srdečne pozdravujem tu prítomných na tomto fóre a ako sa patrí, prajem všetko naj. do nového roku.
Ak sa mám predstaviť, tak som tridsiatnik, ktorý bol v detstve fascinovaný astronómiou. Bývam na východe Slovenska, severne od Košíc, 450 m.n.m.
Moja pozorovacia technika je momentálne takmer nulová. Donedávna mi slúžil AD800, no praskol mi hranol, teraz testujem možnosti využitia kompaktov pri dlžších( :-X) expozíciach. Keďže je počasie ako je, tak voľný čas venujem testovaniu dostupného PC softvéru.
Prajem Vám pekné počasie a dobrú náladu ...
Keďže je sneh a je aj hmla, a je tak akosi otupno, tak aj skrití astrónomovia sa prebúdzajú. Pravdepodobne je to aj môj prípad.
Srdečne pozdravujem tu prítomných na tomto fóre a ako sa patrí, prajem všetko naj. do nového roku.
Ak sa mám predstaviť, tak som tridsiatnik, ktorý bol v detstve fascinovaný astronómiou. Bývam na východe Slovenska, severne od Košíc, 450 m.n.m.
Moja pozorovacia technika je momentálne takmer nulová. Donedávna mi slúžil AD800, no praskol mi hranol, teraz testujem možnosti využitia kompaktov pri dlžších( :-X) expozíciach. Keďže je počasie ako je, tak voľný čas venujem testovaniu dostupného PC softvéru.
Prajem Vám pekné počasie a dobrú náladu ...