Vylepseni stavajicich dalekohledu
vla napsal: ..., když uděláme clonu s otvory na vnějším průměru, tak jak jsi to navrhl, neměl by se celý system chovat jako dalekohled s velkým centrálním stíněním?Určitě ne. Aniž bych zabíhal do detailů, tak celý trik spočívá v tom, že jednu velkou aperturu (zrcadlo) nahradíme soustavou menších kruhových, které samozřejmě nejsou centrálním stíněním zatíženy. Ke složení svazku (syntéze) pak vlastně dochází až v obrazové rovině zrcadla (vedlejším efektem je např. několikanásobný obraz hvězd při špatném zaostření). Při vhodné masce takto "posčítaný" obraz ze syntetické apertury pak má opravdu minimalizované efekty centrálního stínění či držáku sek. zrcadla (bohužel jen s poklesem optického zisku se nedá nic dělat). Lze to poměrně přesně pokud máš zájem popsat i matematicky.
Stejný trik se ostatně používá i u obřích dalekohledů kde je pomocí několika zrcadel vytvářena jedna velká syntetická apertura.
Zdenek.
Stejný trik se ostatně používá i u obřích dalekohledů kde je pomocí několika zrcadel vytvářena jedna velká syntetická apertura.
Zdenek.
Můžete mně prosím prozradit, z jakého materiálu máte, pokud je máte, clony uvnitř tubusu ? Rád bych to také vyzkoušel a mám nějaké nápady, ale přece jen, pokud s tím má už nějaké zkušenosti...Zdenek píše rozmístit 2 až 3 clony rovnoměrně, takže jestli to chápu -asi ve stejných vzdálenostech od sebe. Nechal jsem si to nakreslit v programu Newton a těch clon tam mám trochu více. Je lepší začínat hned první nabídnutou clonou od primárního zrcadla?
Milla
Milla
Milla napsal: Můžete mně prosím prozradit, z jakého materiálu máte, pokud je máte, clony uvnitř tubusu ? Rád bych to také vyzkoušel a mám nějaké nápady, ale přece jen, pokud s tím má už nějaké zkušenosti...Zdenek píše rozmístit 2 až 3 clony rovnoměrně, takže jestli to chápu -asi ve stejných vzdálenostech od sebe. Nechal jsem si to nakreslit v programu Newton a těch clon tam mám trochu více. Je lepší začínat hned první nabídnutou clonou od primárního zrcadla?
Milla Na svych strankach mam tech clon trosku vice, je ale pravdou ze pri jejich zkouseni jsem dospel k zaveru, ze 2-3 by pri slusnem cerneni tubusu meli stacit (vliv dalsich je uz mensi). V tomto pripade doporucuji zejmena clonu na vstupu do okularoveho vytahu, clonu na vstupu tubusu a aspon 1 clonu v tubusu (v 1/3 az 1/2 delky tubusu - to zalezi na tom, jak velky uhel je treba vystinit).
Pokud jde o material clon, tak na odzkouseni bohate postacuje cerny tvrdy papir (je dokonce o slusne matny). Pro trvalejsi clony pak lze napr. pouzit stejny impregnovany papir (mensi trvanlivost), plech, ruzne plastove karty (ktere jsou dostatecne tuhe), ... Je toho povicero; zalezi jen na moznostech opracovani.
Milla Na svych strankach mam tech clon trosku vice, je ale pravdou ze pri jejich zkouseni jsem dospel k zaveru, ze 2-3 by pri slusnem cerneni tubusu meli stacit (vliv dalsich je uz mensi). V tomto pripade doporucuji zejmena clonu na vstupu do okularoveho vytahu, clonu na vstupu tubusu a aspon 1 clonu v tubusu (v 1/3 az 1/2 delky tubusu - to zalezi na tom, jak velky uhel je treba vystinit).
Pokud jde o material clon, tak na odzkouseni bohate postacuje cerny tvrdy papir (je dokonce o slusne matny). Pro trvalejsi clony pak lze napr. pouzit stejny impregnovany papir (mensi trvanlivost), plech, ruzne plastove karty (ktere jsou dostatecne tuhe), ... Je toho povicero; zalezi jen na moznostech opracovani.
Díky moc :hi:
Kdyz uz tu byla zminka o difrakcnich obrazcich, ktere vznikaji od drzaku sek. zrcatka, mam dotaz, ktery uz padl v casti Pozorovani - Venuse blizko Plejad. FanTomas tam psal, ze na velikost difr. obrazcu ma vliv jejich tloustka, nikoliv kvalita nacerneni. Ja jsem vsak udelal opacnou zkusenost - u Mak. komory jsem vyrobil drzaky z plechu cca 0.5 mm silneho a nacernil je barvou. Po ruznych experimentech jsem je nakonec polepil matne cernou sametovou tapetou, takze se jejich tloustka zvetsila na asi 1.5 mm, ale jsou lepe cerne. Difrakcni obrazce jsou po teto uprave slabsi. Zajimaly by me proto teoreticke uvahy optiku i prakticke zkusenosti ostatnich.
Jedna spekulantska otazka. Bavili sme sa tu o syntetickej aperture. Povedzme, ze mam montaz, ktora ma 70cm dlhu deklinacnu os. Na jeden koniec dam jeden dalekohlad, na druhy koniec druhy. Zrkadla vybrusim tak, aby tvorili okrajove casti virtualneho 70cm baraboloidu a odrazali svetlo do 1 ohniska. Bude to mat rozlisenie ako 70cm dalekohlad?
Ano, ale s mizerným světelným ziskem (pokud ty části nebudou poněkud větší, těžší atd..). Zdejší seeing dovolí jen vzácně 1'', takže na rozlišení stěží využiješ 15cm průměr.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No, bez adaptivní optiky to samozřejmě nemá význam. Ani u svého 210mm zrcadla se po většinu roku nedostanu na difrakční limit, to opravdu jen velmi ale velmi vyjímečně, za dobu, co mám dalekohled, tak bych to spočítal na prstech jedné ruky.
Mimochodem, nedokážu si představit, že by ti to tady někdo vyrobil, nebo možná ano, ale za jakou cenu.
Mimochodem, nedokážu si představit, že by ti to tady někdo vyrobil, nebo možná ano, ale za jakou cenu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Preto som napisal "spekulantska otazka" ;D Je mi jasne, ze seeing tu nikdy nebude taky, aby som vyuzil rozlisenie 70cm apertury. Ale co ked raz pojdem na dovolenku na Cerro Paranal, alebo rovno na Mesiac? :rotflmao: Treba byt pripraveny.
:rotflmao:
igi napsal: Jedna spekulantska otazka. Bavili sme sa tu o syntetickej aperture. Povedzme, ze mam montaz, ktora ma 70cm dlhu deklinacnu os. Na jeden koniec dam jeden dalekohlad, na druhy koniec druhy. Zrkadla vybrusim tak, aby tvorili okrajove casti virtualneho 70cm baraboloidu a odrazali svetlo do 1 ohniska. Bude to mat rozlisenie ako 70cm dalekohlad?A co by sa stalo, keby si (ciste teoreticky) urobil z to dalekohladu binokular? Svetelny zisk by zostal a rozlisenie aj napriek seenigu dokaze oko predsalen do urcitej miery kompenzovat (pri bino este viac)...
Pavuk_ napsal:
A co by sa stalo, keby si (ciste teoreticky) urobil z to dalekohladu binokular? Svetelny zisk by zostal a rozlisenie aj napriek seenigu dokaze oko predsalen do urcitej miery kompenzovat (pri bino este viac)...Čiste laická otázka (aj pre IGI):
Zlepšovať rozlíšenie viem len vtedy, keď zo všetkých zrkadiel vytvorím 1 obraz, a pritom musia premietať všetky zrkadlá (celá virtuálna plocha ??? ) každý fotón s presnosťou zlomku lambdy, t.j. aj ten binokulár musí vytvoriť 1 obraz (pre 1 oko) s danou presnosťou, čo si myslím že technicky (na našich stojanoch) nemožné, že?
Clona na vstupe ďalekohľadu vytvorí sústavu malých zrkadieľ, ale s pôvodnou presnosťou celku
A co by sa stalo, keby si (ciste teoreticky) urobil z to dalekohladu binokular? Svetelny zisk by zostal a rozlisenie aj napriek seenigu dokaze oko predsalen do urcitej miery kompenzovat (pri bino este viac)...Čiste laická otázka (aj pre IGI):
Zlepšovať rozlíšenie viem len vtedy, keď zo všetkých zrkadiel vytvorím 1 obraz, a pritom musia premietať všetky zrkadlá (celá virtuálna plocha ??? ) každý fotón s presnosťou zlomku lambdy, t.j. aj ten binokulár musí vytvoriť 1 obraz (pre 1 oko) s danou presnosťou, čo si myslím že technicky (na našich stojanoch) nemožné, že?
Clona na vstupe ďalekohľadu vytvorí sústavu malých zrkadieľ, ale s pôvodnou presnosťou celku

Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
alex napsal:
Čiste laická otázka (aj pre IGI):
No kdybychom to brali z hlediska teoretickeho rozliseni, tak by se samozrejme obraz obou objektivu mel skladat s vysokou presnosti do 1 ohniska. Kdybychom to neudelali presne, tak by sice rozliseni nevzrostlo, ale probihalo by vlastne real-time scitani 2 obrazu, coz by mohlo pomoct.
Čiste laická otázka (aj pre IGI):

No kdybychom to brali z hlediska teoretickeho rozliseni, tak by se samozrejme obraz obou objektivu mel skladat s vysokou presnosti do 1 ohniska. Kdybychom to neudelali presne, tak by sice rozliseni nevzrostlo, ale probihalo by vlastne real-time scitani 2 obrazu, coz by mohlo pomoct.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Len tak jedna otazka.Boli tu rozoberane clony a odrazy v tubuse,ale ako to je vlasne s odrazmi u dalekohladu typu newton,ktore nemaju tubus,ale len ram drziaci sekundar?Ake je vlastne pozorovanie z takymto dalekohladom?
- astropintr
Zdravím všechny,
právě řeším jeden zapeklitý problém a nevím si moc rady, tak bych od Vás potřeboval jakoukoliv radu.
Vlastním dalekohled Newton 254/1200 na neupravené EQ - 6. Rád bych s tímto dalekohledem v budoucnu fotografoval, píšu v budoucnu, protože teď trénuji na malém refraktoru ED 80/600.
Zjistil jsem, že s fotoaparátem na Newtonu přes OFF AXIS GUIDER nejsem schopen fotografovat, protože když jsem pokoušel zaostřovat na planetu, zjistil jsem, že musím okulárový výtah zasunout hlouběji do tubusu, než to jde.
Chtěl jsem se proto zeptat, jak se takový technický problém řeší? Nákupem jiného okulárového výtahu nebo reduktorem?
Jaké nádobíčko doporučujete pro nákup, abych mohl s touto sestavou začít fotografovat? Určitě reduktor ohniskové vzdálenosti, Koma korektor..... ještě nějaké další? Nejsem si také jistý, zda Newton je schopen fotografovat z montáže EQ - 6, připadá mi, že je to už na hraně únosnoti montáže.....
Děkuji za jakoukoliv radu!
Pavlos ;)
právě řeším jeden zapeklitý problém a nevím si moc rady, tak bych od Vás potřeboval jakoukoliv radu.
Vlastním dalekohled Newton 254/1200 na neupravené EQ - 6. Rád bych s tímto dalekohledem v budoucnu fotografoval, píšu v budoucnu, protože teď trénuji na malém refraktoru ED 80/600.
Zjistil jsem, že s fotoaparátem na Newtonu přes OFF AXIS GUIDER nejsem schopen fotografovat, protože když jsem pokoušel zaostřovat na planetu, zjistil jsem, že musím okulárový výtah zasunout hlouběji do tubusu, než to jde.
Chtěl jsem se proto zeptat, jak se takový technický problém řeší? Nákupem jiného okulárového výtahu nebo reduktorem?
Jaké nádobíčko doporučujete pro nákup, abych mohl s touto sestavou začít fotografovat? Určitě reduktor ohniskové vzdálenosti, Koma korektor..... ještě nějaké další? Nejsem si také jistý, zda Newton je schopen fotografovat z montáže EQ - 6, připadá mi, že je to už na hraně únosnoti montáže.....
Děkuji za jakoukoliv radu!
Pavlos ;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Budeš potřebovat komakorektor a T-kroužek pro Canon. Na konec komakorektoru našroubuješ ten kroužek, na něj dáš foťák, a celé to zastrčíš do okulárového výtahu. Teď si ale matně vzpomínám, že kolega od vedle z domu, co měl ten dalekohled taky, si musel nechat vyrobit kratší redukci z výtahu na 2". Protože to myslím nedalo ani s komakorektorem (Měl MPCC komakorektor) S Paracorrem by to asi vyšlo, ale ten ještě protáhne už tak dlouhé ohnisko, což je nežádoucí.
Každopádně je to na samé hranici únosnosti té montáže, ne-li za ní. Záleží, jak ji vyladíš vůle a tak... Fotografování takovou sestavou bude obtížné, ale ne nemožné.
Tu redukci jsem tenkrát maloval, výkres je tady:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/AstroF ... W250mm.pdf
Ověř si ale, že ty míry stále platí, zda se nezměnil průměr tubusku výtahu.
Ale ani takto si nejsem jistý, zda to půjde pointovat mimoose. Možná bude potřeba ještě k tomu nižší výtah. Než začneš něco tvořit, všechno si proměř. JAká máš OAG ? Uvědom si, že ho nelze dát mezi foťák a komakorektor (ať už MPCC nebo Paracorr) protože oba jsou stavěné pro montáž foťáku přímo za ně, přes T kroužek. V jiné vzdálenosti korektoru od fokální roviny, než je navržená, komakorektor funguje špatně. OAG tedy musíš mít ještě před korektorem, a pointační hvězdy budou trpět komou, což zhoršuje přesnost pointace.
Existuje ale i komakorektor, který dovoluje větší vzdálenost od fokální roviny, a OAG lze dát až za něj.
http://www.lumicon.com/item_details.php ... cid=36&hn=
a OAG je tento:
http://www.lumicon.com/item_details.php ... cid=59&hn=
Každopádně je to na samé hranici únosnosti té montáže, ne-li za ní. Záleží, jak ji vyladíš vůle a tak... Fotografování takovou sestavou bude obtížné, ale ne nemožné.
Tu redukci jsem tenkrát maloval, výkres je tady:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/AstroF ... W250mm.pdf
Ověř si ale, že ty míry stále platí, zda se nezměnil průměr tubusku výtahu.
Ale ani takto si nejsem jistý, zda to půjde pointovat mimoose. Možná bude potřeba ještě k tomu nižší výtah. Než začneš něco tvořit, všechno si proměř. JAká máš OAG ? Uvědom si, že ho nelze dát mezi foťák a komakorektor (ať už MPCC nebo Paracorr) protože oba jsou stavěné pro montáž foťáku přímo za ně, přes T kroužek. V jiné vzdálenosti korektoru od fokální roviny, než je navržená, komakorektor funguje špatně. OAG tedy musíš mít ještě před korektorem, a pointační hvězdy budou trpět komou, což zhoršuje přesnost pointace.
Existuje ale i komakorektor, který dovoluje větší vzdálenost od fokální roviny, a OAG lze dát až za něj.
http://www.lumicon.com/item_details.php ... cid=36&hn=
a OAG je tento:
http://www.lumicon.com/item_details.php ... cid=59&hn=
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM