Apophis napsal: Mám podobný problém...rád bych si pořídil dalekohled, ale nevím jaký mám vybrat, o vesmír se zajímám defakto odmalička, oblohu bych pozoroval nejčastěji z okrajové části prahy, ale rád bych pozoroval i deep-sky objekty, můžete mi prosím poradit co mám vybrat? děkuji mnohokrát.
ještě by nebylo od věci kdybych s jeho pomocí mohl pořizovat snímky, ale na to bych potřeboval asi i nový fotoaparát
jo a potrebuju aby byl prenosny protoze z okna panelaku bych toho asi moc nevidel.
Nevím jaké máš zkušenosti s koukáním se přes dalekohled. Pokud minimální, tak si myslím, že ideální je začít nějakým binokulárem. Třeba tenhle 12x60
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=421 stojí rozumných 2100Kc. Pokud si k němu pořídíš nějaký stativ, tak si myslím, že s ním uvidíš víc deep-sky objektů než třeba s nějakým 150mm Newtonem. Hlavní důvod: budeš s ním moc jednoduše vyjet "ven" z Prahy za nějakým tmavším místem (vlastní zkušenost: kdysi jsem vlastnil právě ten 150mm Newton, např. M71 jsem s ním ve městě v životě neviděl, jednou jsem měl ale možnost vytáhnout ho do hor a tam šla vidět i v mém 50mm hledáčku). Až se seznámíš s oblohou a získáš víc zkušeností můžeš se pak lépe rozhodnout jaký větší dalekohled by jsi chtěl. Triedr ti zůstane na příležitostné koukání a myslím si, že so ho určitě nebudeš chtít zbavit.