Pozorování v okolí Rožnova p. R.
Dneska (neděle 2.2.2008) je tak hezky, že asi neodolám a večer půjdu koukat.
Tak to já už dneska byl... ráno sem si přivstal a od hřbitova sem se díval na východ měsíce a za chvíli i východ Venuše a Jupitera.. ale večer chvíli po západu se půjdu mrknout na 46P když je konečně jasno a měsíc fuč 

Tak dalekohled uz mam doma ,je to dobson 254/1200.se s nim musim nejdriv zkamaradit 

Tak to gratuluju k novému kamarádovi Na víkend hlásili včera v bedně hezky, takže doufám, že budeme moci uspořádat nějaké rožnovské astronomické setkání.
Já bych rád se svým dalekohledem vyzkoušel opět něco vyfotit. První experiment jsem udělal v neděli, s objektivy 50mm a 135mm na černobílý kinofilm jsem fotil Orion a Raka - na negativu jsou po pětiminutové expozici k rozeznání hvězdy 8 až 9 m (řekl bych, že citlivost filmu jasně závisí na třídě a tedy na barvě hvězdy). Fotoaparát byl přišroubovaný na poháněné montáži.
Fungl novou redukci dalekohled-foťák jsem zapomněl doma, přímo přes dalekohled jsem nepořídil dosud ani jeden snímek. Bez pointace neočekávám nijak zvláštní výsledky, ale zkusit se to musí. Pokud vyrazím dostatečně brzy, mohu pořídit přinejmenším velice hezké fotky uzounkého srpku měsíce. Na kinofilmu bych měl být kotouček vykreslený s průměrem 12 mm. Měsíc zapadá v sobotu ještě před úplnou tmou, ve 20:00. Aby se podařilo něco vyfotit, měl bych být připravený s celou aparaturou už kolem 18:00.
Pokud vyrazím, pak pravděpodobně na toto místo na Dílech:
http://www.mapy.cz/#x=141695584@y=133734336@z=16@mm=FP
Jižní a východní směr (Orion, Býk, Bliženci, Rak, Lev se Saturnem) je hodně tmavý (občas mohou rušit osvětlené sjezdovky na Horní Bečvě), na severu trochu ruší Rožnov (schovaný za kopcem) a na západě Valašská Bystřice a Valašské Meziříčí. Lokální světla nejsou v dohledu žádná.
Dá se tam dojet autem, i když v zimě je to trochu dobrodružství i s řetězy. Pro obzvláště zmrzlé je pár stovek metrů odtud hospoda na Dílech.
Já bych rád se svým dalekohledem vyzkoušel opět něco vyfotit. První experiment jsem udělal v neděli, s objektivy 50mm a 135mm na černobílý kinofilm jsem fotil Orion a Raka - na negativu jsou po pětiminutové expozici k rozeznání hvězdy 8 až 9 m (řekl bych, že citlivost filmu jasně závisí na třídě a tedy na barvě hvězdy). Fotoaparát byl přišroubovaný na poháněné montáži.
Fungl novou redukci dalekohled-foťák jsem zapomněl doma, přímo přes dalekohled jsem nepořídil dosud ani jeden snímek. Bez pointace neočekávám nijak zvláštní výsledky, ale zkusit se to musí. Pokud vyrazím dostatečně brzy, mohu pořídit přinejmenším velice hezké fotky uzounkého srpku měsíce. Na kinofilmu bych měl být kotouček vykreslený s průměrem 12 mm. Měsíc zapadá v sobotu ještě před úplnou tmou, ve 20:00. Aby se podařilo něco vyfotit, měl bych být připravený s celou aparaturou už kolem 18:00.
Pokud vyrazím, pak pravděpodobně na toto místo na Dílech:
http://www.mapy.cz/#x=141695584@y=133734336@z=16@mm=FP
Jižní a východní směr (Orion, Býk, Bliženci, Rak, Lev se Saturnem) je hodně tmavý (občas mohou rušit osvětlené sjezdovky na Horní Bečvě), na severu trochu ruší Rožnov (schovaný za kopcem) a na západě Valašská Bystřice a Valašské Meziříčí. Lokální světla nejsou v dohledu žádná.
Dá se tam dojet autem, i když v zimě je to trochu dobrodružství i s řetězy. Pro obzvláště zmrzlé je pár stovek metrů odtud hospoda na Dílech.
Vypadá to jako dobré místo s tím odjezdem, aby jsme tam byli už v 18 neni úproblem to se nejak zmakne jeste mi psal zprávu "dazby" z nového jíčína že má nějaký problém s TALem 100 a kdyby chtel tak by mohl prijet a bude jeste lepsi pozorovani 

Jo, jasně. Jenom doufám, že se všichni naskládáme do auta. Dozadu na sedadla obvykle hodím montáž a dalekohled a v ten moment už se tam nikdo další nevleze. Přední sedadlo zůstává volné. Případně dva lidi dozadu, montáž na klín a dalekohled na přední sedadlo uchytit do pásů.
jasně vždycky to nějak půjde a jestli pojede i haferar jakože asi jo tak se může neco hodit k nemu..
tak snad to výjde s počasím... Medard moc optimistický není ale já spíš věřím Aladinu do CHMI ale jeste neni na sobotu večer
tak snad to výjde s počasím... Medard moc optimistický není ale já spíš věřím Aladinu do CHMI ale jeste neni na sobotu večer

Tak sem se teď díval na Medard a je to o mnoho lepší než odpoledne za soumraku cirry postupně vyjasňování a v 1 už jasno... to už je sice dlouho pokud tam budeme už v 18 ale vzhledem k tomu jaký je rozdíl mezi předpovědí ospoledne a teď to nakonec může zkončit uplně jasným nebem od soumraku a nebo taky naopak ale každopádně si na sobotu večer nic jiného neplánuju 

Hmmm tak s tím zítřkem to nevypadá moc slibně to spíš ta neděle teda jestli by ste meli cas v nedeli...ale to bych tam zase nemohl byt až kdysi do noci :'( tak nevim nejak se snad domluvime 

Tak dneska jsem poprvé pozoroval mým prvním astro dalekohledem dobson 254 1200 .Ze začatku to vypadalo dobře,prvně jsem najel na mlhovinu v orionu(tu jedinou vim kde hledat),moc pěkna.Pak jsem kouknul na plejady.Potom mne zaujala nějaka jasnejši hvězda, po vyměně okularu z toho vylezla planeta.A pak přišla mlha.(medard vyšel na 100%)Doma jsem zjistil, že ta planeta byl mars.Na poprvé spokojenost.Akorat dobsona musim nějak zmotorizovat ,při zvetšeni 400 je to jak ve vlaku
.Snad zitra vyjde počasi.Na neděli,zatim nic nemám.

S hentým oným Týpkem z Rožnova se snažím spojit na icq (ač zrovna icq běžně nepoužívám). Protože je nás v Rožnově více, píšu ještě sem.
Já bych chtěl být zhruba v šest večer připravený na Dílech (ověřený flek). Odjezd plánuji někdy kolem 17:30. Bydlím v Rožnově kousek od pošty (u náměstí). Pokud se domluvíme, můžeme si dát sraz i někde jinde, ale časově zhruba v tuto dobu - chci se pokusit vyfotit mladý měsíc.
Na pozorování je i večer spousta zajímavých objektů. Myslím, že na obloze najdeme pro dobsona spoustu galaxií a mlhovin, které v dalekohledu 150/750 spíše jen tuším, než vidím
Já bych chtěl být zhruba v šest večer připravený na Dílech (ověřený flek). Odjezd plánuji někdy kolem 17:30. Bydlím v Rožnově kousek od pošty (u náměstí). Pokud se domluvíme, můžeme si dát sraz i někde jinde, ale časově zhruba v tuto dobu - chci se pokusit vyfotit mladý měsíc.
Na pozorování je i večer spousta zajímavých objektů. Myslím, že na obloze najdeme pro dobsona spoustu galaxií a mlhovin, které v dalekohledu 150/750 spíše jen tuším, než vidím

Nazdárek... no samozřejmě že pojedu níc jiného v plánu nemám ale ohledně dneška jsem pochyboval protože Medard i ALADIN moc slibně nevypadal... každopádně se mnou můžete počítat...
pb. já bydlím poblíž zimního stadionu ale můžu došmajdat ke světelné u janíka a tam bys me nabral jestli ti to nedělá problém
btw koukám na volbu prezidenta až začne debata stačí prozvonit a jsem tu ;D 777 268 594
pb. já bydlím poblíž zimního stadionu ale můžu došmajdat ke světelné u janíka a tam bys me nabral jestli ti to nedělá problém

btw koukám na volbu prezidenta až začne debata stačí prozvonit a jsem tu ;D 777 268 594
pokud bude pocasi tak se ozvu a taky pojedu.
Tak jsem vyvolal filmy, které jsem v sobotu exponoval. Měsíc vypadá hezky, chystám se z toho vyrobit snad i nějaké fotky. Obloha focená samotným fotoaparátem je těžko posouditelná, ale podle průzkumu mikroskopem to nevypadá špatně. Hvězdy jsou hezky bodové, zaznamenaná mezní hvězdná velikost kolem 9 mag. M42, kterou jsem se pokoušel fotit přes dalekohled, je exponovaná mnohem hůře, hvězdy nechaly na negativu cik-cak stopy. Bez pointace to asi lépe nepůjde 

Tak jestli byly cik cak a né jenom protáhlé čáty tak to kohlo být i tím větrem každopádně jestli se ti bude chtít můžeš je třeba naskenovat a hodit na tvoje stránky k posouzení ostatním