Bresser Messier R-102

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
fractalus

Bresser Messier R-102

Příspěvek od fractalus »

Zdravim vsechny zde na tomto foru.

Jsem zacatecnik a mel bych dotaz zda by bylo vhodne poridit si z Lidlu dalekohled Bresser Messier R-102. Maji ho za 9999Kc.

Mimochodem tam maji i Bresser Skylux 35-175x (1990Kc) a Meade ETX-70AT(4990Kc). Tyto dalekohledy se mi zdaji podezrele levne. Chtel bych neco co vydrzi dele.

Dekuji predem za odpovedi od zkusenejsich.
hamr
Věk: 66

Bresser Messier R-102

Příspěvek od hamr »

Bresser Skylux vydrží - přečti si o něm na foru, je tu dost dlouhé vlákno. Jinak pokud máš na ten 102mm refraktor, je samozřejmě lepší (větší průměr i delší ohnisko, lepší montáž atd.) Je ale taky 5x dražší než Skylux.
Vlákno o Lídlskopu - http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1163610905
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
eastman

Bresser Messier R-102

Příspěvek od eastman »

Vítej na fóru,
koukni na stránky www.celestron.cz, www.dalekohledy.cz nebo http://astrocomes.wz.cz/
Tam si můžeš vybrat dalekohledy různých typů.
Pročti toto fórum a budeš o mnoho moudřejší. Většina dotazů, které chceš položit je již zodpovězena ;)
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Bresser Messier R-102

Příspěvek od KpS »

fractalus napsal:
Jsem zacatecnik a mel bych dotaz zda by bylo vhodne poridit si z Lidlu dalekohled Bresser Messier R-102. Maji ho za 9999Kc.Tento dalekohled jsem v Lídlu koupil, ale moje důvody vůbec nemusí být relevantní.
1. Refraktory se mi líbí a tento jako klasický refraktor skutečně vyhlíží. Plastové jsou jen kryty na optiku.
2. V autě se mi vejde do kufru i v krabici.
3. Cena je v Lídlu cca dvoutřetinová a jinde hladina zhruba odpovídá ceně TAL100/1000, který je znám svou optickou kvalitou (v mezích možností achromatu). Jestli však bude tento Messier srovnatelný, se teprve ukáže. Počasí mi zatím nedovolilo pozorovat jinde než z lodžie.

Pokud má jít o Váš první dalekohled, pak otázka jaký by to měl být je daleko obecnější a zde na AF je na takové téma diskuzí dlouhá řada.
Karel
fractalus

Bresser Messier R-102

Příspěvek od fractalus »

Diky za nazory. Mate pravdu, muj dotaz byl trosku zbrkly. Po precteni nekolika vlaken jsem se rohodnul vzit pro zacatek levny 'Lidlskop' Skylux. Pokud u astronomie vydrzim tak casem poridim nejaky solidnejsi refraktor treba z celestron.cz jelikoz se mi zda ze tam maji srovnatelne, nebo i o neco lepsi modely nez je R-102 za stejne, nebo o trosku vic penez.
fractalus

Bresser Messier R-102

Příspěvek od fractalus »

KpS napsal:
...Jestli však bude tento Messier srovnatelný, se teprve ukáže. Počasí mi zatím nedovolilo pozorovat jinde než z lodžie.

Bylo by mozna zajimave, kdybys pozdeji napsal tve zkusenosti s timto refraktorem. Nikde jsem tu na foru o nem zadnou 'recenzi' od nikoho nenasel.
Diky
fractalus

Bresser Messier R-102

Příspěvek od fractalus »

Jelikoz me predchozi akce v lidlu 'utekla' a klasicky Lidlskop za 1990 byl vyprodan, tak jsem dnes nakonec neodolal a koupil R-102 v dalsi Lidl akci. Meli tam posledni kousek 'jen' za 7990Kc ;)
Zatim jsem ho jeste ani nestihnul slozit a venku je dnes stejne pekna mlha takze jsem zvedav a tesim se na prvni pokus o pozorovani...

To KpS: Uz mas nejake postehy s tvym kouskem?
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Bresser Messier R-102

Příspěvek od KpS »

fractalus napsal:
To KpS: Uz mas nejake postehy s tvym kouskem?
Bohužel. Takové počasí, jaké je od prosince v Praze, už nepamatuji řadu let. Při cestě na vynikající akci do Hodkovic to konečně vypadalo na celou testovací noc, ale noční obloha nám ani tam ne zcela přála.
Messier má průměr ne o mnoho větší než AS 80 a tak mne při pozorování Saturnu překvapila dobrá viditelnost Dione. Ve vzdálenosti 1' tak po třetinu času, Rhea stále. Vidět Dione v AS lze, ale jen za vyjímečných podmínek. Na Saturnu mi barevná vada připadala zanedbatelná i při zvětšení 200x. Pro důkladnější posouzení a to i na dvojhvězdách bych však kromě času a dobrého seeingu potřeboval i svůj mladší zrak, protože zvlášť při malé výstupní pupile se v oku projeví vše, co léta nastřádají.
Karel
Michal Hrachovina

Bresser Messier R-102

Příspěvek od Michal Hrachovina »

Ja jsem vcera taky koupil posledniho R-102...za tu cenu ;). Zatim jsem spokojeny. Vsechny dulezity soucastky jsou z kovu a celkove musim rict, ze to vypada na kvalitni praci. Dneska bych s nim v Plzni mozna udelal pozorovani (pokud bude pekne pocasi)...tak dam vedet, co umi. M.
Schmidt-Newton 203/812, Bresser Messier R-102, Bresser 25-75x90, BLUEsky 60/700, Triedr 8-24x50, Kukátko 10x25, Samsung GX-1L s 18-55mm, 70-300mm a 2/58
fractalus

Bresser Messier R-102

Příspěvek od fractalus »

To KpS:

Diky za vcelku pozitivni postrehy. Vypada to snad bude kvalitni dalekohled za ty penize.

To Mike:

Tesim se na tovje prvni zazitky!

BTW Dnes tady u nas pocasi stalo za nic...dokonce i snezilo! Tak jsem se pustil zatim do skladani a jak rekl Mike vypada to celkem robustne. Uz se nemuzu dockat ciste nocni oblohy.
filip.v

Bresser Messier R-102

Příspěvek od filip.v »

zdravím všechny

nětušíte někdo jak by šel přidělat fuji finepix s7000 na tento dalekohled?
objektiv vyjíždí z těla +- 33mm a průměr 47mm tak nevím jestli to stačí připevnit pomocí těch univerzálních držáků pro kompakty, myslím, že u kompaktů vyjíždí objektiv míň, nebo se pletu?

Jinak mám tento dalekohled asi týden, tak až budu mít nějaké větší postřehy tak to sem přidám.
Michal Hrachovina

Bresser Messier R-102

To fractalus,

vcera jsem koukal jenom cca pul hodiny na Mesic. Vic bohuzel pocasi nedovolilo, ale uz mam nekolik postrehu. Montaz sedi pekne, jemne pohyby skvely, presny ostreni...po mechanicke strance se skoro neda nic vytknout. Malinky problem je akorat prichyceni toho pruznyho kolecka na hridelku rucniho pohonu rektascenze...nejak mi tam nechce drzet.* Dalsi veci je umelohmotny kolecko pro rucni pohyb RA a DEC...myslim, ze za nejaky cas se opotrebuje. Vsechny dulezity soucastky jsou z kovu.
Po opticky strance uplna krasa...barevna vada je nepatrna a to i pri 200x. Rozlisovaci schopnost vypada taky moc dobre (pokud se dobre pamatuju, tak Mesic byl videt lip nez v Mak-Cass Meade 12"). Jedine, co bych vytknul jsou odrazy uvnitr optickeho systemu (zjistim, na jakem miste a udelam malou upravu)...asi nekde v tubusu...neni tam zadna clonka pred ostrici trubickou. Vadi to zejmena pri pozorovani Mesice (mozna je to jenom prevraceci zrcatko...pri dalsim pozorovani zjistim).
Jinak i prislusenstvi je pouzitelny..Barlow docela kvalitni, hledacek s menitelnym osvetlenim pekny (uvital bych vzprimeny obraz, ale to je osobni nazor). Okulary jsou Plössly potazene antireflexy na vsech plochach cocek.
K fotografovani muzu zatim jenom rict to, ze na redukci 2"-1,25" je zavit M42. Montaz asi bude stacit (ne pri vetru...to se trochu trese), ale chce to motory.
Tolik zatim prvni dojmy. M.

*PS: meli jste tam taky jenom jednu?
Schmidt-Newton 203/812, Bresser Messier R-102, Bresser 25-75x90, BLUEsky 60/700, Triedr 8-24x50, Kukátko 10x25, Samsung GX-1L s 18-55mm, 70-300mm a 2/58
Michal Hrachovina

Bresser Messier R-102

To filip.v,

muzes mi zmerit vzdalenost zavitu na stativ a okraj vysunutyho objektivu?...mam univerzalni drzak, tak se Ti kouknu. Jinak mozna jeste maly upozorneni..okular 25mm ma vetsi vzdalenost vystupni pupily, takze fotis tak cca 2cm za nim, ale kdyztak neni problem udelat nejakou prodluzovaci desticku.

M.
filip.v

Bresser Messier R-102

Příspěvek od filip.v »

To Mike,
nevím jestli jsem dobře pochopil co mám změřit, ale snad to bude ono. Od středu závitu je to cca 102 mm.

Jinak k tomu pružnému ovladači, taky mi to tam nedrželo, tak jsem odmontoval ten plastový kryt (dole jeden malý křížový šroubek) a našrouboval jsem to tam že ten "přítlačný" šroubek směřuje na tu kulatou část, ne na tu rovnou a už to drží. Jinak jsem taky včera koukal jen chvíli, ale jeví se to vše dobře. Motory už jsem si objednal
Michal Hrachovina

Bresser Messier R-102

To filip.v,

tak to by byla prodluzovaci desticka nutna...tedko jsem to meril...fotak s objektivem (resp. vzdalenost zavitu od zacatku objektivu) muze mit max 62mm (alespon u toho adapteru, co mam). Tedko si nejsem jisty, ale nekdo uz prodlouzeni delal (myslim tady na astroforu).

Jeste nekolik poznamek k foceni pres okular. Fotky nejsou vykreslene cele, ale maji uprostred kruhovou cast, kde je obraz, zbytek je cerny. Jinak s focenim pres okulary 15 a 10mm je to trosku slozitejsi. Fotak musi byt tesne za okularem. Univerzalni fotoadapter se musi upnout primo na okular, protoze redukce 2"-1,25" je o trosku tlustsi, nez adapter. To prinasi problem, nebot velikost "vykukujici" casti okularu je mala (to cerny, kde jsou napisy)...ma to 20mm. Jenomze upinak ma 30 mm. Takze bys moh fotit az 10mm za okularem, coz je dost (mel bys maly zorny pole).

No..moc jsem to asi nevysvetlil...to chce videt. M.
Odpovědět