Pozorování v okolí Rožnova p. R.

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
pb.

Příspěvek od pb. »

Dobrý den,
chystám se dnes vytáhnout dalekohled někam mimo město a jít pozorovat TU24. Protože se mi nechce koukat do okuláru samotnému, chtěl jsem se zeptat: Najde se v okolí Rožnova zájemce, který by chtěl jít se mnou?
pb.

Příspěvek od pb. »

No nic. Tak jsem vyjel těsně pod vršek kopce, zadkem napřed jsem to i s autem sesáňkoval dolů - naštěstí jsem se udržel na cestě. Dole jsem nasadil řetězy - druhý pokus o vyjetí na kopec vyšel. Kdybych neměl řetězy, byl bych v pytli.

Na první pohled jsem letos za takových podmínek ještě venku s dalekohledem nebyl - obloha jako vymetená. Sotva jsem však vytahal z auta přístroj a roztáhnul stativ, zatáhlo se. A byl jsem opět tam, co bych byl bez sněhových řetězů.

Druhý pokus zítra.
Typek

Příspěvek od Typek »

škoda že jsem si tohoto tématu nevšiml dřív jsem taky z rožnova ale protože mám jemom lidlskop a triedr tak sem ani moc nepomýšlel nad tím že by byla v dosahu :(

A do teď jsem si myslel že z rožnova sem jedinný :-)
pb.

Příspěvek od pb. »

Nakonec mi to nevyšlo ani další dny, zakotvil jsem marod v posteli.

Ale obloha je zajímavá i bez TU24. Docela rád bych se domluvil a mohli bychom někdy vyrazit spolu. Shánět někoho, kdo by chtěl trávit noci pod oblohou, je docela kumšt.

Triedrem jsem na oblohu koukal taky docela dlouho, dokud mě řeči známých "A proč ty si vlastně konečně nekoupíš dalekohled?" nevyprovokovaly k rozbití prasátka. Teď mám newtona 150/750. Nemám ho dlouho, takže zatím jen trochu experimentuji s focením afokálně na digitál (ale s tím se dá fotit uspokojivě maximálně tak měsíc). Hodlám se v nejbližší době trochu více věnovat fotografii teleobjektivem, fotoaparátem přimontovaným k montáži dalekohledu (tedy ne přes dalekohled).
Typek

Příspěvek od Typek »

Tak to mě zatím bere víc pozorování než focení možná proto že ani na to focení nemám moc techniku ;D
A když sme se tak sešli mohli by sme nekdy jit pozorovat spolecne já sem se totiž zatím ničím vetším než 70mm nedíval tak by mě zajímalo jak toco znám vypadá ve větším nádobíčku ::) a máš někde oblíbené stanoviště? Já se dívám nejčastěji z louky co je pod hradiskem .. jih je suprový až po horizont a jinak už je to trochu omezeno městem ale dá se to přežít :)
pb.

Příspěvek od pb. »

No já obvykle naložím dalekohled do auta (má přes dvacet kilo a špatně se to nosí) a pak už je celkem jedno, kam s tím zajedu. Když byla inverze, jezdíval jsem na Pustevny (ale to je hodně z ruky), níž to opravdu nešlo. Teď mám svého oblíbeného fleka na dílech, Rožnov je za kopcem a směrem jih-východ je skutečně TMA.

Na focení taky nemám moc techniku. Dalekohled nepointuju. Už při minutové expozici digitálem jsou hvězdy máznuté pohybem. Ale pohyb není příliš velký - očekávám, že pokud bych namontoval na dalekohled foťák na kinofilm s normálním objektivem (135 nebo 50 mm), mohl bych dostat na fotografii kus oblohy (třeba Orion) bez rušivého rozmazání i při mnohem delších expozicích. Fotím na černobílý materiál - zatím jediný pokus skončil zničeným filmem (stará vývojka).

Domluvit se na pozorování bychom mohli. Teď přes víkend asi ne, ještě se necítím (jsem uznaný marod), ale příští týden bych se do toho určitě pustil.
Typek

Příspěvek od Typek »

Na dílech je to fajn... jednou přes léto sme tam stanovali je to tam opravdu dobré ale s dalekohledem jsem tam ještě nebyl.. ... hodně pozoruju na horní bečvě tam je taky slušná tma i když je to docela mezi kopci tak je to fajn...
Jasně jestli bude jasno a pojedeš tak se mnou můžeš počítat ;)
pb.

Příspěvek od pb. »

OK. Já se ozvu. Vidím, že máš ICQ, já se pro tuto příležitost odhodlám na ICQ na chvíli připojit Já jsem jinak prakticky neustále online na jabberu (provozuje například Google - http://talk.google.com/)
haferar

Příspěvek od haferar »

Cau chlapi tak tu ctu ze jste z Rožnova, ja jsem z D.Becvy tak bych se k vam nekdy pripojil,ale muj přistroj je jeste na ceste mezi Cinou a Přerovem .Je to tak tři tydny od objednavky .Mohl by tu byt možna přišti tyden.Jsem uplny začatečnik tak se teprve orijentuju na obloze.Ale Orion a Plejady už najdu :)
Typek

Příspěvek od Typek »

Fajn že se najde další nadšenec připojit by ses klidne mohl v tom problém nevidím a jelikož vidím že máš docela věk na to mít nejaké přibližovadlo tak by v tom problém nemel byt vubec stačí se nějak dohodnout...
a propo často přes dolní bečvu jezdím a přes léto jsem tam v jedné zahradě viděl něco pod plachtou co vypadalo dost jako nějaký dalekohled... konkrétně tato zahrada a nebo ta o dva baráky vlevo... ted už přesně nevím ale je to tam..

http://www.mapy.cz/#x=141818272@y=13384 ... zde@ad=zde
haferar

Příspěvek od haferar »

Jo auto neni problem.Shodou okolnosti jsem dneska slysel že nekde tam jak ukazuješ nekdo ma dalekohled.Ale je to přistehovalec ,tak že toho cloveka neznam.Ja bydlim na druhem konci Becvy smer Rožnov.
Typek

Příspěvek od Typek »

aha přistěhovalec... sice nevim kolik tam toho u hlavní cesty pod světly vidí ale na mesic a planety by to šlo...

tak jestli příští týden na víkend vyjde počasí tak můžeme nekam vyrazit na koukání.. já mužu vzít vše co mám tzn lídlskop a triedr a a možná se potom rozhodneš si pořídit nějaké koukátko na seznámení s oblohou ;)
pb.

Příspěvek od pb. »

Tak teď už jenom doufat, že počasí bude přát.
haferar

Příspěvek od haferar »

Tak jo dejte vědět když něco vymyslite.Jsem zvědavy na Lidlskop hodně se o něm piše ,ale jestě jsem ho nevidel.Zatim použivam triedr 12x50.
Typek

Příspěvek od Typek »

Jo lidlskop je na co co stál dobrej stroj a myslím že ješte v lidlu nejaky maj aspon podle toho že mají v regálu krabici...
Ale když už máš na ceste dalkohled tak to máš vystaráno ;)
Odpovědět