AZ vs EQ

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Morpheus

AZ vs EQ

Příspěvek od Morpheus »

Ďakujem za príspevky.Umožnia mi správne sa rozhodnúť.
prukajda

AZ vs EQ

Příspěvek od prukajda »

Pro rozhodnutí o typu montáže záleží na tom, k čemu má být určena a pro jaký dalekohled. Nic univerzálního asi není - aspoň jsem o tom přesvědčen. Takže jakou motáž? Záleží k čemu má být.
MilAN
Věk: 76

AZ vs EQ

Příspěvek od MilAN »

Každá montáž je k něčemu jinému vhodná a každý máme většinou více typů .Takže rozhodnout se budeš muset Ty, na co jí chceš. Anketa Ti asi moc nenapoví.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
T.o.m

AZ vs EQ

Příspěvek od T.o.m »

Spíš se domluv s někým kdo má jak paralaktiku tak dobsona a osahej si obojí...věř že vlastní zkušenost je nejlepší rádce.
Tom :hi:
johny

AZ vs EQ

Příspěvek od johny »

pri EQ montazi mas rozhodne menej starosti s vyrovnavanim otacania zeme. Staras sa len o jednu os.

horsie je to so samotnym nastavenim, musis to nasmerovat kusok od Polarky (tam kde ide skutocna os zeme). a to uz je trosku tazsie.

takze pokial ti pri pozorovani nevadi, ze musis tocit obidvoma osami, tak AZ je lepsia (myslim ze aj lacnejsia). EQ je pre tych viac pohodlnych.

Na fotenie je zase lepsia EQ, kedze musis vyrovnavat pohyb iba v jednej osi.
Myzer

AZ vs EQ

Příspěvek od Myzer »

Vliezol som do tvojho profilu a precital som si vsetky tvoje prispevky, navyse si este nieco pamatam z tvojich stranok /teraz mi nejdu zobrazit/. :)

Urobil som si zaver, ze chces do toho poriadne vrazit a hladas info, aby si vybral co najlepsie. Vyberas okulare, filtre, fotoaparat.
Teraz skopirujem tvoje 3 prispevky v casovej naslednosti, ktore sa tykaju dalekohladu a montaze:

1. Ďalekohľad je majetok toho, kto ho kúpil. Ja rozmýšľam o kúpe GSO 600 na fotografovanie a Dobsonom so zrkadlom 300mm od Libora Němce. Zatiaľ sa prikláňam k Dobsonovi.

2. Mám takýto problém. Rozhodujem sa medzi dvoma ďalekohľadmi na vizuálne pozorovanie. Jeden je GSO 600 1/4 a druhý je skladací Dobson 300mm F/6 od Libora Němca. Chcem prevažne pozorovať Deep Sky objekty, ale aj planéty. Nemáte pre mňa nejaké rady? Samozrejme, kto s tými prístrojmi má skúsenosti.

3. A čo tak využiť ďalekohľady TAL. Počul som, že sú pevné, majú kvalitnú montáž s pohonom, napr. TAL 150PM.Mne sa tiež nejak nepozdáva ten hliníkový statív.Dobré by bolo, keby sa tubus GSO600 dal pripevniť k montáži TAL 200K alebo k TAL150PM?

4. Momentálne sa nachádzam tam, kde som bol, ked som dával na astroforum tému (GSO alebo Dobson).Myslím si, že vačšina astronómov sa rozhoduje podobne. Popremýšlal som a rozhodol som sa kúpiť ďalekohľad na paralaktike. Dovod-napr. diskusia HEQ-5 vs.EQ6 alebo iné. Pri Dobsonovi sú problémy s pohybom do obidvoch strán naraz, navyše pri väčšom priemere seeing.Každý kto pozoroval ďalekohľadom vie, že tie farby a tvary nie sú ako na fotografii. Možno preto sa rozhoduje väčšina pre astrofotografiu. Preto nie je zlé kúpiť ďalekohľad s paralaktikou a začat neskoršie fotografovať. Na ceste za dobrými snímkami nás čaká veľa nástrah a zlých fotiek. Ale ked sa tomu človek bude venovať dlhšie a výbavu si bude vylepšovať, bude trpezlivý, dosiahne svoj cieľ s tým, že to čo je na fotke, by nikdy nevidel bez fotografovania.

Z tohto sa mi zda, ze vlastne ani ty nevies, naco budes dalekohlad primarne vyuzivat. Hned napr. cislo 1 - rozmyslas ci kupit paralaktiku na fotenie alebo dobson na pozorovanie. V 2. uz chces iba pozorovat. V 3. zase hladas pevny stativ. No a v 4. si sa vratil zase na zaciatok a rozmyslas o tom, co je v 1. a neisto konstatujes, ze asi idem k EQ6 a zacnem si postupne robit stale lepsie a lepsie fotky.

Neviem ake mas skusenosti /mal by si napisat, potom by to rozhodovanie aj pre nas bolo lahsie/, ale myslis si, ze to fotografovanie by ta na EQ6 bavilo, keby prichadzali neuspechy. Ak sa nemylim Abraham je pri Trnave / ???/, takze by si na fotenie musel par km dalej a ako pozeram do profilu - 17 rokov, autom by to asi neslo. A fotit neznamena len vlastnit dalekohlad, EQ6 a fotak.
Potom by si pravdepodobne chcel uz iba pozorovat a trmacanie sa s tazkym dalekohladom aj na par metrov + schodky na vyhlad do zenitu, to mi nepripada moc prijemne.

Ale sa nehnevaj, ak som ta podcenil, mozno to tak nie je. Napis ako si na tom so skusenostami, stanoviskom, naco sa chces zamerat a pod. a potom sa najde vela ludi co budu ochotny poradit spravne.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

AZ vs EQ

Příspěvek od Psion »

Morpheus napsal: Ďakujem za príspevky.Umožnia mi správne sa rozhodnúť.
Vybírat si montáž podle nějaké statistiky, tomu se říká schůzka naslepo. Kup si oba typy a máš to vyřešené a nemusíš se dlouho rozmýšlet :-)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

AZ vs EQ

Příspěvek od Psion »

Na dobsonově montáži se ti asi nic pokazit nemůže, ale na ekvator. třeba jako dnes na jedné EQ4 :

"je mi to strasne luto, (najme po tom com som o tomto kuse cital na inych forach a mnohych dalsich strankach na nete) ... ale dnes sa mi pokaslala montaz - vnutorny zavit, ktory ma uchytit R.A. os sa strhal. Snad to vymenia - lebo si nemyslim, ze by som na neho nejak silno tlacil a navyse - mal som ho len par dni. Takze momentalne mozem po veceroch bruzdat po oblohe "iba" s 10x50 binokularom ..."
Morpheus

AZ vs EQ

Příspěvek od Morpheus »

Vieš Myzer, to je tak. Venujem sa astronómii 6 rokov, s mojím bresserom som odpozoroval aj nemožné a teraz hľadám niečo, čo by ma uspokojilo na niekoľko rokov.Najprv som rozmýšlal o Dobsonovi, potom o plošine a teraz o EQ-6.Hľadal som ten správny ďalekohľad všade a nikde som nebol spokojný.Jednak to bolo optikou, jednak mechanikou, a tak. Chcel by som sa zaoberať Deep Sky objektami, ale keď som počul, že na to treba veľký teleskop,preto som začal rozmýšlať o fotografii, ktorá toho ukáže podstatne viacej než ludské oko. Moje typy boli na Dobson GSO 980(teraz zmenený aj na verziu s pyrexu-moc drahé), ďalej Milan Kamenický Dobson 305/1500-drahý a slabý hľadáčik, okulárový výťah, jednoducho, niekedy mi nevyhovuje to, raz to a tak to ide stále ďalej. Mimochodom, to svetelné znečistenie som chcel odstrániť Deep Sky filtrom.
johny

AZ vs EQ

Příspěvek od johny »

Psion napsal: Na dobsonově montáži se ti asi nic pokazit nemůže, ale na ekvator. třeba jako dnes na jedné EQ4 :

musim opravit, aby nedoslo k nedorozumeniu v buducnosti - ta montaz na ktoru som sa stazoval bola EQ3 (aka CG-4). A neskor bude urcite vymenena za nieco robustnejsie - EQ-X, kde X={5,6}
:nod:

-- doplnok --
a podla mna na kazdej montazi je aspon jedna skrutka, ktorej zavit sa moze strhat .... takze tebou uvedeny argument by som pri rozhodovani o montazi v uvahu nebral. :(
MilAN
Věk: 76

AZ vs EQ

Příspěvek od MilAN »

johny napsal:

}
:nod:

-- doplnok --
a podla mna na kazdej montazi je aspon jedna skrutka, ktorej zavit sa moze strhat .... takze tebou uvedeny argument by som pri rozhodovani o montazi v uvahu nebral.  :(

Není důvod , aby na dobsonové montáži byl jedniný šroub - to se ti spíš pokazí auto, kterým to vezeš
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
FunTomas

AZ vs EQ

Příspěvek od FunTomas »

MilAN napsal: Není důvod , aby na dobsonové montáži  byl jedniný šroub  - to se ti spíš pokazí auto, kterým to vezešNo prakticky sa tam vzdy nejaky srob najde, ale je fakt, ze vobec nemusi byt na tom srobe zavisla funkcionalita montaze t.j. nic sa okolo neho alebo na nom neotaca. Jednoducho len drzi pokope nejake dve suciastky a tym padom sa spravidla neutrhne. Jedine pri utahovani. :(
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Myzer

AZ vs EQ

Příspěvek od Myzer »

Morpheus napsal: Vieš Myzer, to je tak. Venujem sa astronómii 6 rokov, s mojím bresserom som odpozoroval aj nemožné a teraz hľadám niečo, čo by ma uspokojilo na niekoľko rokov.Najprv som rozmýšlal o Dobsonovi, potom o plošine a teraz o EQ-6.Hľadal som ten správny ďalekohľad všade a nikde som nebol spokojný.Jednak to bolo optikou, jednak mechanikou, a tak. Chcel by som sa zaoberať Deep Sky objektami, ale keď som počul, že na to treba veľký teleskop,preto som začal rozmýšlať o fotografii, ktorá toho ukáže podstatne viacej než ludské oko. Moje typy boli na Dobson GSO 980(teraz zmenený aj na verziu s pyrexu-moc drahé), ďalej Milan Kamenický Dobson 305/1500-drahý a slabý hľadáčik, okulárový výťah, jednoducho, niekedy mi nevyhovuje to, raz to a tak to ide stále ďalej. Mimochodom, to svetelné znečistenie som chcel odstrániť Deep Sky filtrom.
To je jasne, vsetci chceme kupit najlepsie ako sa len da. Preto je dobre, ze si nezobral prvy dalekohlad aky si videl, ale naopak vyberas, premyslas a hladas dalsie informacie. Si ochotny pockat na kupu aj dlhsi cas, co je len dobre. Takze si na spravnej ceste. :)

No a k tomuto: "Chcel by som sa zaoberať Deep Sky objektami, ale keď som počul, že na to treba veľký teleskop,preto som začal rozmýšlať o fotografii, ktorá toho ukáže podstatne viacej."

Mojim hl. cielom je tiez deepsky, a samozrejme cim vacsi dalekohlad tym lepsie. Ale aky vacsi dalekohlad? Ja mam 250 a uz som parkrat tiez rozmyslal, aky vacsi by som si v buducnosti mohol zaobstarat.
Uplne maximum sa mi javi dobson 400/2000. A aj to ked si predstavim, ze ma dva metre /teda do auta sa asi nevojde/, nebude najlahsi a manipulacia s nim urcite nebude najjednoduchsia /zvlast ked mi s nim pri presune nikto v noci nepomoze a budem ho viac casu skladat ako pozorovat/ a pri pohlade do zenitu budem musiet skakat po schodoch. No neviem, neviem. Takze hned sa mi vyjavilo, ze bude treba postavit nejaku malu budu, z ktorej vyhlad najlepsi nebude /zaclanaju stromy atd./
Tak som zlavil na dobson 350/1700, co sa mi uz zdalo realnejsie. Na mojom pozorovacom stanovisku si myslim, ze by som bez problemov presunul von najprv montaz a potom nan postavil dalekohlad. Navyse uz by som ani nepotreboval pri vyske dalekohladu 1,7m schodky na pohlad do zenitu. Takze pozorovanie a prenasanie dalekohladu by uz bolo prijemnejsie ako pri tej 400, kde by som pri presune odrazil okularovy vytah a pri pohlade do zenitu zhodil cely dalekohlad.
300/1500 vidim v tomto mojom pohlade uz uplne bezbroblemovo.

Takze samozrejme vacsim uvidis viac, ale porozmyslat aj nad obsluhou dalekohladu, aby sa nestala neprijemnou a neznizovala radost z pozorovania.

Druha vec je zrieknutie sa velkeho dalekohladu kvoli mensiemu s kvalitnym vybavenim na fotenie. No neviem ako dlho fotis, ale ak myslis, ze ti to na napr. 250/1200+EQ6 /co este potrebuje upravy/ pojde hned od zaciatku /beriem, ze hovoris, ze cez chyby sa ucit/, mozes verit, ze sranda to nebude. Ja osobne v lete si budem skusat fotit hviezdy, suhvezdia, kruhy okolo polu a uz myslienka vyfotit nieco teleobjektivom ma strasi. Ale ak uz mas toto za sebou tak preco nezacat aj s vacsim dalekohladom. Ale ak nie, EQ6 ti bude zbytocna, stoji cca 30 000 zaco mozes kupit ine VELMI kvalitne vybavenie na pozorovanie, bude tazka pri presune, budu potrebne schodky a ked teda nebudes s nou fotit, pripravi ta asi aj o trochu prijemnejsej radosti z pozorovania.

To boli iba moje myslienky, inak prajem, aby si kupil dobre. :)

http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Odpovědět