světelnost dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
lamaka

světelnost dalekohledu

Příspěvek od lamaka »

:)Nazdárek,jsem začátečník a zajímalo by mne jak to je s výpočtem světelnosti dalekohledu.Před týdnem jsem pořídil triedr Fomei Forester 8x56.Původně jsem chtěl Celestrona 15x70,ale všude jsem četl že se to nedá udržet v ruce,mám sice stativ,ale nechci jít do těch divokejch zlepšováků,aby se člověk mohl podívat do zenitu.
No a teď k tý světelnosti,jeden prodavač mi řekl, že se to dá spočítat vydělením průměru vstupní pupily v milimetrech zvětšením a výsledek by měl být co nejblíže číslu 7.Má to logiku když vezmu v úvahu ,že výrobci dělají triedry 8x56,9x63,10x70-násobky sedmi.Ale triedr 8x70 by zas měl mít ještě lepší světelnost,když mu ho neubírá tolik zvětšení ne?Je mi jasný ,že záleží hodně i na kvalitě soustavy,úprav čoček atd. jde mi o tu teoretickou hodnotu.
Taky by pak měl triedr lepší světelnost než třeba dvoustovka se čtyřicetinásobným zvětšením a to je taky blbost.
Ještě by mne zajímalo co zjistím z údajů f5,f8 atd.Je to jako u foťáků,čím nižší číslo tím lepší světelnost?
Něco jsem zjišťoval na netu,ale nejsem z toho moc moudrej,přece jen nejsem vzdělanec.
Budu moc vděčný, když mi v tom někdo udělá jasno,jinak první pozorování dopadlo docela dobře.
Za odpovědi předem děkuji.

Michal Hrachovina

světelnost dalekohledu

Příspěvek od Michal Hrachovina »

Ahoj. Vitej na astroforu.

Tak ke "svetelnosti"..spocitas ji jako (D/z)^2 , kde D je prumer objektivu v mm a z je zvetseni. Jinak svetelnost neni uplne nejlepsi udaj..dost zalezi na kvalite skel, pocet cocek v soustave, kvalite antireflexnich vrstev atd...takze to ber jenom jako priblizny udaj. Ten Tvuj 8x56 ma "svetelnost" 49..to je dobry na pozorovani objektu s malou plosnou jasnosti (nebo taky za sera).
Dalekohled 8x70 uz lepsi svetelnost nema...Tvoje oko to nevyuzije. Kdyz se podivas tak 30 cm proti svetlu do okularu..uvidis svetly kotoucek- to je vystupni pupila. U Tvyho dalekohledu by mela byt 7 mm. Ten 8x70 dokonce 8,75..malej detail ovsem je, ze Tvoje oko ma clonku (zornicku), ktera muze ve tve mit 6-8 mm. Vyuzivals bys tedy jenom cast objektivu pri prumeru zornicky 7 mm jenom 56 mm. To si rovnou muzes koupit dalekohled s mensim prumerem cocek.
Dvoustovka se zvetsenim 40x by opravdu mela mensi "svetelnost". Muzes si to porovnat: koukni se svym dalekohledem a velkym dalekohledem s vetsim zvetseni na nejakej objekt treba k veceru. Tou dvoustovkou se Ti bude obraz zdat "tmavsi".
U fotaku mas clonovy cisla k 2-2,8-4-5,6-8-11-16-22. Je to pomer ohniskovy vzdalenosti k pomeru vyuzivane casti objektivu. Napr.: pro objektiv f=50mm je pro k=2 prumer vyuzitelne casti objektivu 25mm. Mensi cislo tedy znamena vice prochazejiciho svetla.
Relativni otvor se udava jako 1:k, napr. 1:10 [jedna ku deseti]. Setkas se s tim u oznaceni objektivu u dalekohledu.

;) M.
Schmidt-Newton 203/812, Bresser Messier R-102, Bresser 25-75x90, BLUEsky 60/700, Triedr 8-24x50, Kukátko 10x25, Samsung GX-1L s 18-55mm, 70-300mm a 2/58
MilAN
Věk: 76

světelnost dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

To, na co se ptáš, moc neodpovídá tomu nadpisu. Tobě jde o trieder,  a na Tvoji otázku je tu naprosto  fundovaná a komplexní odpověď od Zdenka :

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=15#17

Dooručoval bych tady to jinak celé smazat, abychom  se vzájemně nemystifikovali a nesnažil se to každý vysvětlovat po svém.
Díky
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
lamaka

světelnost dalekohledu

Příspěvek od lamaka »

to Milan
Sorry že jsem zbytečně založil nový téma,já si tam toho nevšiml.

to Mike
Moc dík za podrobnou odpověď.O tom že zorničky musí splývat s pupilami jsem už něco četl,ale nějak jsem si nedal dvě a dvě dohromady.
Odpovědět