:)Nazdárek,jsem začátečník a zajímalo by mne jak to je s výpočtem světelnosti dalekohledu.Před týdnem jsem pořídil triedr Fomei Forester 8x56.Původně jsem chtěl Celestrona 15x70,ale všude jsem četl že se to nedá udržet v ruce,mám sice stativ,ale nechci jít do těch divokejch zlepšováků,aby se člověk mohl podívat do zenitu.
No a teď k tý světelnosti,jeden prodavač mi řekl, že se to dá spočítat vydělením průměru vstupní pupily v milimetrech zvětšením a výsledek by měl být co nejblíže číslu 7.Má to logiku když vezmu v úvahu ,že výrobci dělají triedry 8x56,9x63,10x70-násobky sedmi.Ale triedr 8x70 by zas měl mít ještě lepší světelnost,když mu ho neubírá tolik zvětšení ne?Je mi jasný ,že záleží hodně i na kvalitě soustavy,úprav čoček atd. jde mi o tu teoretickou hodnotu.
Taky by pak měl triedr lepší světelnost než třeba dvoustovka se čtyřicetinásobným zvětšením a to je taky blbost.
Ještě by mne zajímalo co zjistím z údajů f5,f8 atd.Je to jako u foťáků,čím nižší číslo tím lepší světelnost?
Něco jsem zjišťoval na netu,ale nejsem z toho moc moudrej,přece jen nejsem vzdělanec.
Budu moc vděčný, když mi v tom někdo udělá jasno,jinak první pozorování dopadlo docela dobře.
Za odpovědi předem děkuji.

světelnost dalekohledu
- Michal Hrachovina
světelnost dalekohledu
Ahoj. Vitej na astroforu.
Tak ke "svetelnosti"..spocitas ji jako (D/z)^2 , kde D je prumer objektivu v mm a z je zvetseni. Jinak svetelnost neni uplne nejlepsi udaj..dost zalezi na kvalite skel, pocet cocek v soustave, kvalite antireflexnich vrstev atd...takze to ber jenom jako priblizny udaj. Ten Tvuj 8x56 ma "svetelnost" 49..to je dobry na pozorovani objektu s malou plosnou jasnosti (nebo taky za sera).
Dalekohled 8x70 uz lepsi svetelnost nema...Tvoje oko to nevyuzije. Kdyz se podivas tak 30 cm proti svetlu do okularu..uvidis svetly kotoucek- to je vystupni pupila. U Tvyho dalekohledu by mela byt 7 mm. Ten 8x70 dokonce 8,75..malej detail ovsem je, ze Tvoje oko ma clonku (zornicku), ktera muze ve tve mit 6-8 mm. Vyuzivals bys tedy jenom cast objektivu pri prumeru zornicky 7 mm jenom 56 mm. To si rovnou muzes koupit dalekohled s mensim prumerem cocek.
Dvoustovka se zvetsenim 40x by opravdu mela mensi "svetelnost". Muzes si to porovnat: koukni se svym dalekohledem a velkym dalekohledem s vetsim zvetseni na nejakej objekt treba k veceru. Tou dvoustovkou se Ti bude obraz zdat "tmavsi".
U fotaku mas clonovy cisla k 2-2,8-4-5,6-8-11-16-22. Je to pomer ohniskovy vzdalenosti k pomeru vyuzivane casti objektivu. Napr.: pro objektiv f=50mm je pro k=2 prumer vyuzitelne casti objektivu 25mm. Mensi cislo tedy znamena vice prochazejiciho svetla.
Relativni otvor se udava jako 1:k, napr. 1:10 [jedna ku deseti]. Setkas se s tim u oznaceni objektivu u dalekohledu.
 M.
 M.

Tak ke "svetelnosti"..spocitas ji jako (D/z)^2 , kde D je prumer objektivu v mm a z je zvetseni. Jinak svetelnost neni uplne nejlepsi udaj..dost zalezi na kvalite skel, pocet cocek v soustave, kvalite antireflexnich vrstev atd...takze to ber jenom jako priblizny udaj. Ten Tvuj 8x56 ma "svetelnost" 49..to je dobry na pozorovani objektu s malou plosnou jasnosti (nebo taky za sera).
Dalekohled 8x70 uz lepsi svetelnost nema...Tvoje oko to nevyuzije. Kdyz se podivas tak 30 cm proti svetlu do okularu..uvidis svetly kotoucek- to je vystupni pupila. U Tvyho dalekohledu by mela byt 7 mm. Ten 8x70 dokonce 8,75..malej detail ovsem je, ze Tvoje oko ma clonku (zornicku), ktera muze ve tve mit 6-8 mm. Vyuzivals bys tedy jenom cast objektivu pri prumeru zornicky 7 mm jenom 56 mm. To si rovnou muzes koupit dalekohled s mensim prumerem cocek.
Dvoustovka se zvetsenim 40x by opravdu mela mensi "svetelnost". Muzes si to porovnat: koukni se svym dalekohledem a velkym dalekohledem s vetsim zvetseni na nejakej objekt treba k veceru. Tou dvoustovkou se Ti bude obraz zdat "tmavsi".
U fotaku mas clonovy cisla k 2-2,8-4-5,6-8-11-16-22. Je to pomer ohniskovy vzdalenosti k pomeru vyuzivane casti objektivu. Napr.: pro objektiv f=50mm je pro k=2 prumer vyuzitelne casti objektivu 25mm. Mensi cislo tedy znamena vice prochazejiciho svetla.
Relativni otvor se udava jako 1:k, napr. 1:10 [jedna ku deseti]. Setkas se s tim u oznaceni objektivu u dalekohledu.
 M.
 M.Schmidt-Newton 203/812, Bresser Messier R-102, Bresser 25-75x90, BLUEsky 60/700, Triedr 8-24x50, Kukátko 10x25, Samsung GX-1L s 18-55mm, 70-300mm a 2/58

světelnost dalekohledu
To, na co se ptáš, moc neodpovídá tomu nadpisu. Tobě jde o trieder,  a na Tvoji otázku je tu naprosto  fundovaná a komplexní odpověď od Zdenka :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=15#17
Dooručoval bych tady to jinak celé smazat, abychom se vzájemně nemystifikovali a nesnažil se to každý vysvětlovat po svém.
Díky

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=15#17
Dooručoval bych tady to jinak celé smazat, abychom se vzájemně nemystifikovali a nesnažil se to každý vysvětlovat po svém.
Díky
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

milantos(šnek)centrum(puntík) cz
světelnost dalekohledu
to Milan
Sorry že jsem zbytečně založil nový téma,já si tam toho nevšiml.
to Mike
Moc dík za podrobnou odpověď.O tom že zorničky musí splývat s pupilami jsem už něco četl,ale nějak jsem si nedal dvě a dvě dohromady.

Sorry že jsem zbytečně založil nový téma,já si tam toho nevšiml.
to Mike
Moc dík za podrobnou odpověď.O tom že zorničky musí splývat s pupilami jsem už něco četl,ale nějak jsem si nedal dvě a dvě dohromady.