Astronomie a nemoci

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
shimoda

Astronomie a nemoci

Příspěvek od shimoda »

Já mám zase v zimě potíže s okem,vždy když koukám dlouho do okuláru,tak zapomenu mrkat a jak to oko zvlhne,tak mi do něj foukne ledovej závan a štípe to jak čert. ;D
SCT Celestron C6S 150/1500 , montáž EQ-5 , Triedr Bresser 10X50
ladis
Věk: 45

Astronomie a nemoci

Příspěvek od ladis »

grajda napsal:
Hehe. ;D Při -26 už by jsem nemohl hýbat rukama, bolela by mě hlava, teklo z nosu a slzely mě oči. Závidím tu kondicu. :o
No ja jsem tedy vymeklej. Vcera mi stacilo 6h v -10st a uz jsem mel dost! ;D Na bolest v krku zabral Bioparox. Doporucuju.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
LaBa
Věk: 51

Astronomie a nemoci

Příspěvek od LaBa »

VK napsal:
Existují nějaké nemoci, ke kterým má astronom větší sklony, než příslušníci ostatní populace?

V. K.Nebohy Jindra Silhan by vedel rozpravat. Ked som ho prvykrat videl v roku 1990(?) na Kolonici... Proste mal neuveritelne problemy s klbmi. On ked presiel vedla teba, tak si mal dojem ze aj na trave su parkety, tak mu kolena vrzgali...
grajda

Astronomie a nemoci

Příspěvek od grajda »

ladis napsal:

No ja jsem tedy vymeklej. Vcera mi stacilo 6h v -10st a uz jsem mel dost! ;D Na bolest v krku zabral Bioparox. Doporucuju.Hmm, to mě spíš bolí v krku z té věčné nevyspalosti... :-/ Dá se to taky považovat za astronomickou nemoc, protože noční tvorové mají pravděpodobně k astronomii výraznější sklony...
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
MaG
Kontaktovat uživatele:

Astronomie a nemoci

Příspěvek od MaG »

Cassiho zahřívání při pozorování deep-sy bych charakterizoval jako psychický faktor. Včera mu byla děsně zima ale jak začal pozorovat deep-sky, přestal myslet zčásti na onu zimu, takto si to vysvětluji. Samotné kreslení a hledání v mapách zahřeje tak málo (nebo o tolik málo) že to nestojí za řeč. Napsat, že to zahřeje o dost je tedy velmi odvážné ;D
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
kavka
Věk: 70

Astronomie a nemoci

Příspěvek od kavka »

Také si myslím, že se jedná o psychickou záležitost. Všichni asi známe pojem "potítko" u maturitních zkoušek. Při psychicky náročné činnosti se asi člověk skutečně zahřeje - zapotí, alespoň pocitově, ale pochybuji, že by výrazně stoupla jeho teplota a tedy i vyzařování.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
caribic10

Astronomie a nemoci

Příspěvek od caribic10 »

Takhle to nějak bude. Včera mi úplně zmrzli prsty u rukou, a když jsem se začal soustředit na hledání objektu ,tak jsem na nějakou zimu úplně zapoměl.
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
VK

Astronomie a nemoci

Příspěvek od VK »

ladis napsal:

No ja jsem tedy vymeklej. Vcera mi stacilo 6h v -10st a uz jsem mel dost! ;D Na bolest v krku zabral Bioparox. Doporucuju.
To byla shoda okolností. Nevěděl jsem, že je takový zima. C/1995 O1 (Hale-Bopp) byla tehdy na ranní obloze. Měl jsem tehdy přístup do tzv. Domečku, do kterého jsem přijel už večer. Elektrické radiátory tam dokázaly přes noc udělat teplotu +14 °C, zatímco venku bylo i -28 °C. Ráno před východem Slunce jsem potom 42-cm Dobsonem pozoroval kometu. Při zv. 70x se mi podařilo udělat velmi pěknou kresbu na formát A4, na které kometa skutečně vypadá, jako v dalekohledu. Vždycky jsem na jedné ruce měl rukavici, v druhé jsem držel tužku. Když jsem zrovna koukal do okuláru a nekreslil, nasadil jsem si rukavici i na tu jednu ruku. Kdybych to takhle nedělal, nebylo by možné vydržet 20 minut kreslit, protože byla opravdu zima. Při -26 °C bylo nutné přidržovat dalekohled ve správné výšce, protože se nejspíš dělala námraza na teflonových ložiscích (ta měla menší tření, než obvykle) a dalekohled trochu "padal na hubu", což jinak nikdy nedělal. Nízká teplota okolí pomáhá udržovat tělesnou teplotu, protože když se člověk intensivně soustředí na to, co vidí, a co kreslí a na neustálé opakování nejrůznějších doplňkových pohybů nutných ke kreslení, zahřívá se podobně jako při těžší fyzické práci.

Pochopitelně, aby člověk mohl pozorovat, když je venku pod nulou, musí být zdravý (!) Tipy, jak na to, jsou popsané v článku Tomáše Hynka, je na něj odkaz z mé osobní stránky http://sweb.cz/vladimir.kocour.

V. K.
mkcz
Věk: 58

Astronomie a nemoci

Příspěvek od mkcz »

Předevčírem jsem fotil a byl jsem venku od 18-ti hodin do 05-ti hodin ráno. Teplota -8°C. Bylo mi fajn - pravidelně jsem se zahříval čajem se slivovicí a pořád se plazil na kolenou kolem montáže (nevýhoda při focení refraktorem :)) a kontroloval zaostření na displeji foťáku a tak. Mezitím mi utekl zahradou do polí můj pes, takže jsem se zahřál ještě naháněním raťafáka a klel jsem jako pohan. Všude samozřejmě tma a já mám za zahradou asi kilometrové pole. Napravo od něj mají myslivci posed, takže to byl docela adrenalin a jenom jsem doufal, ža mají kvalitní noční vidění a nespletou si mě s kancem :D. Přišlo ráno, všechno jsem sbalil - úplně bílé refraktory od námrazy a šel spát. Ovšem druhý den jsem myslel, že mám ty kolena od někoho jinýho a že mi nepatří - vůbec jsem je necítil. Zato když to přišlo k sobě a konečně to definitivně rozmrzlo, tak to bylo taky super - až moc byly moje :). Takže rozhodně věřím, že revma v kolenou bude časem jedna z těch odměn.....
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
VK

Astronomie a nemoci

Příspěvek od VK »

Obavu z myslivců (s malým "m") mít nemusíš. Podle zákona se totiž zvířata nesmějí střílet s použitím noktovizní techniky. Proto jsou taky tolik v módě triedry, pozorovací dalekohledy a puškohledy s vysokou propustností světla (tj. s co nejdokonalejšími antireflexními vrstvami). Poptávka po takových dalekohledech spolu s vysokými výrobními náklady na dokonalejší AR vrstvy způsobuje třeba i dvojnásobnou cenu takových dalekohledů - a to s efektem, že mohou honit a střílet zvěř večer o 20 minut déle. Po lidech střílet myslivci vůbec nesmějí.

Takže pod ochranou tmy jste oba (ty i tvůj pes) alespoň teoreticky v bezpečí.

V. K.

P. S.: ale na psychice vnímání chladu určitě také závisí. Závisí i na rychlosti větru. Vítr rozrušuje "ochranou" vrstvu teplého vzduchu, kterou si kolem sebe člověk (a nejenom člověk) vytváří. Tento vzduch, i když proudí nahoru a neustále se musí obnovovat ohřevem nového, přece jen chrání organismus před prochladnutím, takže za bezvětří člověk prochladne mnohem pomaleji.
mkcz

Astronomie a nemoci

Příspěvek od mkcz »

To VK:

"Takže pod ochranou tmy jste oba (ty i tvůj pes) alespoň teoreticky v bezpečí."

:)Rád bych tomu věřil ale před několika lety asi 10km ode mne u Chlumce nad Cidlinou, jel jeden člověk z vedlejší vesnice na kole lesem a vyfasoval střelu z kulovnice do stehna právě proto, že myslivec viděl "kance". Nemusím tady popisovat znalým zbraní a munice, jakou ranivost má poloplášť při té dopadové rychlosti. Postižený sice přežil ale několik operací prodělal a následky samozřejmě má. Takže proto jsem svého psa po poli naháněl tak trochu s pocitem, že jsem jak "kachna na ráně" :).
MilAN
Věk: 76

Astronomie a nemoci

Příspěvek od MilAN »

to mkcz : myslivec dobře ví, že kanec  nemá na krku červené ledky ani GL
to V.K. : myslivci večer nestíleíj po kočkách ani kocouech - můžeš být v klidu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mkcz

Astronomie a nemoci

Příspěvek od mkcz »

MilAN napsal: to mkcz : myslive dobře ví, že kanec  nemá na krku červené ledky ani GL
to V.K. : myslivci večer nestíleíj po kočkách ani kocouech - můžeš být v klidu
;Dto mě nenapadlo ;D.
shimoda

Astronomie a nemoci

Příspěvek od shimoda »

Příspěvky netýkající se probíraného tématu byly přesunuty [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1182682875]SEM[/link] - LaBa.
SCT Celestron C6S 150/1500 , montáž EQ-5 , Triedr Bresser 10X50
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Astronomie a nemoci

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

U mě je to těžké, po 20-ti letech závodního basketu fakt nevím, co způsobil basket a co pozorování...ale vržu zodpovědně... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Odpovědět