Barevná vada okulárů

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
dvader
Věk: 59

Barevná vada okulárů

Příspěvek od dvader »

Já tedy nevím... Ale na 2 posledních astro akcích jsem koukal mnoha dalekohledy a různými okuláry a žádného barevného hala jsem si nevšiml... Nemůže být náhodou ten tvůj dalekohled vadný, např. v tubusu mohlo zůstat něco z výroby, co tam nepatří ???
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Barevná vada okulárů

Příspěvek od Sasa3 »

to dvader: aby nedošlo k mílce, halo není úplně modré, má pouze nádech do modra. Vidím ho ve všech svých třech dalekohledech (2 refraktory a 1 reflektor) a ve všech třech okulárech, které mám. V Liticích jsem zkoušel další okuláry a nejměnší bylo u Naglera 13mm. Hodně znatelné bylo u 2.5mm TS(?) planetary při pohledu na Saturna. Zkoušel jsem i pár dalších dalekohledů a vždy tam halo bylo. Někdy menší, někdy větší, někdy do modra a někdy bezbarvé. Původně jsem si myslel, z neznalosti, že je to barevnou vadou okulárů. Ta by se však projevovala např. barevnými okraji u planet. Tohle není ale tenhle případ. Kloním se čím dál víc k myšlence, že to je rozptylem světla na optických plochách (hlavně v okuláru, protože v tom Nagleru bylo sotva patrné) a (asi) i v atmosféře.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
astar
Věk: 68

Barevná vada okulárů

Příspěvek od astar »

To Sasa3:
Jak vypadá to halo? Pokud je ostře ohraničeno, tak by to vypadalo na ty refleksy na plochách okuláru. Taky by to mohlo být viditelností rozptýleného světla díky ohybovému jevu u velmi jasných hvězd. Jsou patrné i křížové paprsky? Ne ty od kříže v reflektoru? Pokud ano, tak to vypadá na na ten ohybový jev.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Barevná vada okulárů

Příspěvek od Sasa3 »

astar napsal: To Sasa3:
Jak vypadá to halo? Pokud je ostře ohraničeno, tak by to vypadalo na ty refleksy na plochách okuláru. Taky by to mohlo být viditelností rozptýleného světla díky ohybovému jevu u velmi jasných hvězd.  Jsou patrné i křížové paprsky? Ne ty od kříže v reflektoru?  Pokud ano, tak to vypadá na na ten ohybový jev.
Ostře ohraničený není (viz. #3) a žádných paprsků jsem si nevšimnul. Já se kloním víc a víc k myšlence, že to, co vidím je přesně to, co je popsané v recenci zmiňované v #21.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Barevná vada okulárů

Příspěvek od Sasa3 »

Kouknul jsem se znova tím Newtonem přes 5.5mm okulár Meade Plosl 5000. Halo má modrofialový nádech. Barva nesouvisí s objektem, přišla mi stejná u Saturnu, Vegy i Arktura. Je kulové a relativně symetrické a zjasňuje se do středu, není přesně ohraničené a nejsou v něm žádné paprsky (když nepočítam difrakční kříž od držáku sekundáru). Velikost tak 2'. Při bočním pohledu se zdá ještě větší. Bylo slabě patrné i u epsilon Lyr (a to ještě nebyla úplná tma), i když jen to nejjasnější jádro.
stana

Barevná vada okulárů

Příspěvek od stana »

Jsme si s kolegou vzpomněli na tvoje "problémy" a fakt žádné modré haló nevidíme..Jediné co vidíme, jsou difrakční kříže u jasných hvězd a mléčné slabé haló co je způsobené dle mého laického názoru asi trochou toho prachu na sekundáru..
Při špatném seeingu a 214 x v Naglerovi jasné hvězdy "hrají všemi barvami"..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Barevná vada okulárů

Příspěvek od Sasa3 »

stana napsal: Jsme si s kolegou vzpomněli na tvoje "problémy" a fakt žádné modré haló nevidíme..Jediné co vidíme, jsou difrakční kříže u jasných hvězd a mléčné slabé haló co je způsobené dle mého laického názoru asi trochou toho prachu na sekundáru..
Při špatném seeingu a 214 x v Naglerovi jasné hvězdy "hrají všemi barvami"..
Já myslím, že to je to mléčné slabé halo. Jenom mi to z nějakého důvodu barví do modra.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Barevná vada okulárů

Příspěvek od Sasa3 »

U popisku TMB planetary okulárů jsem našel následující popis vad širkoúhlých okulárů. Říkají tam to samé, co MiLAn: širokoúhlé okuláry mají tolik čoček a odrazných ploch, že se to díky rozptylu na těchto plochách (light scatter) projeví jako halo, popř. ještě mívají další vadu tzv. lateral color.

Many of today’s premium eyepieces have very wide fields of view to give an exciting “picture window” view of deep space. However, these eyepieces need many exotically-shaped glass elements to achieve a wide field of view – up to 9 lenses in some cases. More lenses mean more cost and more glass (which cuts the amount of light transmitted). More lenses mean more air-to-glass surfaces to scatter light (which gives lower contrast and sometimes multiple ghost images of bright objects). In addition, with all these extra lenses, optical design compromises have to be made that sometimes result in lateral color and light scatter.
Lateral color is an aberration where different colors intercept the focal plane at different points and can sometimes be seen as a haze of false color around bright objects, both on- and off-axis. Light scatter is seen as a distracting halo or glow around bright objects, which can also reduce contrast with the object itself. Light scatter and lateral color are rarely seen in these wide field eyepieces when observing faint deep sky objects, but they are the bane of lunar, planetary, and double star observers. These observers don’t need an extra-wide field of view to see small details and subtle contrast differences on the Moon and planets. While a comfortably wide view that can show all of a planet’s moons in a single field is a bonus, more important is an eyepiece with high contrast, no scattered light, and the highest possible definition.
Odpovědět