Oprava hřebenového výtahu

Otázky, rady, tipy, návody...
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Zdravim tentokrate hlavne zkusenejsi bastlire,

U sveho tovarniho ED (Celestron EDR, m.j. neni po mechanicke strance opravdu nic moc) pozoruji, ze vule okularoveho vytahu je dana hlavne tim jak se hreben drzici na (zrejme ) dvou sroubcich se v techto vikla na vlastnim vytahu.

Obavam se, ze prostym pritazenim sroubku bych mohl strhnout zavit (pokud uz strzeny neni ted). Uvazoval jsem o pouziti vterinoveho lepidla...

Nejake jine napady? ???

V extremnim pripade bych zvazil i upgrade na Crayfold, ale tou uz je trochu jine tema.
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Josef II napsal: Zkus dát nepatrně silnější samořezné šroubky,na to kápnout vteřínové lepidlo ,nemělo by se to hnout,
Pokud zavit jeste neni strzeny nechal bych tam puvodni sroubky, ale lepidlo jsem uvazoval na celou stycnou plochu hrebinku a vytahu (nejen do zavitu)...
Pavel Vabrousek
Mates
Věk: 63

Příspěvek od Mates »

Zkus místo vteřiňáku použít raději dvousložkové (epoxy) lepidlo. Není tak háklivé na přesnost styčných ploch a drží velmi dobře. Ale nedávej trubku s hřebínkem do vnější dřív než to zaschne aby se to celé neslepilo dohromady. Jo a každopádně vše před lepením důkladně odmastit.
ZV

Příspěvek od ZV »

Pozor na teplotní odolnost epoxy lepidla - já s ním mám v mrazu spíše špatné zkušenosti (s takovým tím klasickým). Prostě, pokud bys ho používal, tak si radši ověř do jakého rozsahu teplot je určené.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

Vabra napsal: Zdravim tentokrate hlavne zkusenejsi bastlire,

U sveho tovarniho ED (Celestron EDR, m.j. neni po mechanicke strance opravdu nic moc) pozoruji, ze vule okularoveho vytahu je dana hlavne tim jak se hreben drzici na (zrejme ) dvou sroubcich se v techto vikla na vlastnim vytahu.

Obavam se, ze prostym pritazenim sroubku bych mohl strhnout zavit (pokud uz strzeny neni ted). Uvazoval jsem o pouziti vterinoveho lepidla...

Nejake jine napady? ???

V extremnim pripade bych zvazil i upgrade na Crayfold, ale tou uz je trochu jine tema. Někdy tam nebývají šroubky ale nýty. Alespoň já je u mého výtahu původně měl. A když už jsem ho předělával, tak jsem vyměnil původní hřeben za cca dvakrát jemnější od starého mikroskopu. Poloviční  průměr pastorku pak zaručil i dvakrát jemnější ostření. A hřebínek jsem dal na šroubky. Lepidla obecně moc rád nemám, protože pak bývá problém, když to chce člověk zase předělat jinak.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Mám na lepení šroubků stejný názor... Nejde zhotovit nové závity závitníkem většího průměru ? Nové závity a větší šroubky by mohly vytvořit i lepší a trvalejší spoj. Homer
vla

Příspěvek od vla »

Když už lepit tak Epoxy Metal. A věc, kterou možná každý neví epoxy lepidla jdou po zahřátí rozebrat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Honza_C

Příspěvek od Honza_C »

Vabra napsal: Zdravim tentokrate hlavne zkusenejsi bastlire,

Nejake jine napady? ???

V extremnim pripade bych zvazil i upgrade na Crayfold, ale tou uz je trochu jine tema.
Já jsem měl u svého SW 150/750 podobný problém. Ale spíš to bylo tím, že byla velká vůle mezi tubusem okuláru a tělem výtahu. Vyřešil jsem to několika proužky elektrikářské PVC izolačky podélně nalepené na tubus.
Honza_C
KDan

Příspěvek od KDan »

Honza_C napsal: Já jsem měl u svého SW 150/750 podobný problém. Ale spíš to bylo tím, že byla velká vůle mezi tubusem okuláru a tělem výtahu. Vyřešil jsem to několika proužky elektrikářské PVC izolačky podélně nalepené na tubus.
Nevím, jestli to tak je všude - ale u mého hřebenového výtahu (SW) na Newtonu 200/1000 je okulárový tubusek vedený dvěma pevnými zevnitř okulárového výtahu přilepenými proužky, a třetí vodící proužek z jakési kluzké hmoty (něco jako teflon) je proti nim (ty tři proužky jsou rozmístěny tak, že tvoří vrcholy rovnostranného trojúhelníku). No a přítlak toho třetího proužku se dá nastavit přesně pomocí dvou imbusových šroubků (které nejsou v tom kladívkovém laku výtahu skoro vidět). Na stejný proužek tlačí i zajišťovací šroub.

Když se zajišťovací šroub povolí a vodicí lišta se přesně nastaví pomocí oněch dvou imbusků (chce to tuším dokonce klíč imbus 1mm), funguje hřebenový výtah naprosto bezvadně. Není to náhodou u vašich přístrojů stejné? Já totiž ty šroubky nejprve skoro přehlédnul...
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Ano, jsou tam ty 2 sroubky /SW 254/1200/, po obou stranach zajistovaciho sroubu. Bohuzel , ani pres lupu nevsiml jsem si zeby tam byl sestihran na imbusovy klicek , ktereho stejne nemam pod rukou . Diky , budu pokracowat ... :)
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
vla

Příspěvek od vla »

zbignieww napsal: Ano, jsou tam ty 2 sroubky /SW 254/1200/, po obou stranach zajistovaciho sroubu. Bohuzel , ani pres lupu nevsiml jsem si zeby tam byl sestihran na imbusovy klicek , ktereho stejne nemam pod rukou . Diky , budu pokracowat ...  :)Měl jsem v ruce i výtah kde žádné stavěcí šroubky nebyly, pouze střední aretační a obě krajní pozice, kde měly být stavěcí šroubky byly jen předlité prohlubně.
KDan

Příspěvek od KDan »

vla napsal: Měl jsem v ruce i výtah kde žádné stavěcí šroubky nebyly, pouze střední aretační a obě krajní pozice, kde měly být stavěcí šroubky byly jen předlité prohlubně.Kdyby v takovém výtahu ale byla ta popisovaná vodící lišta (v okulárovém výtahu by pro ni byla drážka), možná by šlo ty předlité prohlubně použít, navrtat díry o průměru 2.4mm pro závit M3 a do nich zašroubovat stavěcí šroubky. To by mohlo chod takového výtahu velmi podstatně vylepšit. Pak totiž lze seřizovat pohodlně jak přesnost, tak tuhost jeho chodu.
vla

Příspěvek od vla »

KDan napsal:
Kdyby v takovém výtahu ale byla ta popisovaná vodící lišta (v okulárovém výtahu by pro ni byla drážka), možná by šlo ty předlité prohlubně použít, navrtat díry o průměru 2.4mm pro závit M3 a do nich zašroubovat stavěcí šroubky. To by mohlo chod takového výtahu velmi podstatně vylepšit. Pak totiž lze seřizovat pohodlně jak přesnost, tak tuhost jeho chodu.Samozřejmě jsem to udělal, jen jsem chtěl kolegovi naznačit, pokud tam šroubkyneviděl, že tam skutečně být nemusí.
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Ahoj !

Panove , mate pravdu ! Tam nejsou sroubky ale stejne mi to nedava klid... prestoze nejsem prilis sikovny v takovych vecech. Dneska /denni svetlo / jsem to este jednou poradne obkoukal lupou a zjistil jsem , że tam jsou jakesi dute koliki, ktere vycnivaji asi 0,2mm nad povrch tela vytahu. Jsou ocelove.

Ted vidim dve moznosti :
a/ nebo jsou to dute koliki spojene s tym klouzavym / teflonovym/ prouzkem a proste od vnitrni strany zasunute do direk v tele vytahu- aby prouzek nemohl se hybat ve smeru ostreni / ale tim vznika dalsi otazka, jak te ocelove koliki jsou spojene s prouzkem s umele hmoty .../ , nebo
b/ jsou to jakesi dute zaslepky / ochrany / , ktere jsou vstrceny od vnejsku a daji se vytahnout pro pripad, zeby nekdo chtel udelat tam zavity treba M3 pro sroubky a serizovani... Ta varianta zda se mi mene pravdepodobna.

Prozatim uplne odstranil jsem vule tim zpusobem , ze jsem vstrcil podlozku pod ten teflonovy prouzek - od vnitrni strany vytahu.
Je to temer Crayford... :)

Zdravim !
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
4Brunco

Příspěvek od 4Brunco »

Otvaram tuto starsiu diskusiu, tiez som riesil ako mozem vylepsit hrebenove vytahy mojich dvoch refraktorov, kedze sa celkom hybali pokial nebol zatiahnuty aretacny srob.  

Zial nezohnal som nikde v kammennych obchodoch ziadnu vhodnu teflonovu pasku ale nasiel som toto na ebay a moze sa to niekomu hodit :

http://www.ebay.com/itm/151479832973?_t ... EBIDX%3AIT

Z tychto troch samolepiacich platkov som fixol za asi 20 minut dva okularove vytahy a su teraz uplne tuhe, proste radost z nimi pracovat. Lepiaca plocha je velmi silna takze sa neobavam odlepenia.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Odpovědět