Prosba na majitele HEQ5 a EQ6 SS

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
ccerdo

Příspěvek od ccerdo »

Zdravím, mám prosbičku na majitele EQ6 SS. Podařily se mi ukroutit kablíky na zásuvce k montáži (propojovací kabel mezi ovladačem a mont). A to na straně kde se zasunuje do montáže. Potřeboval bych pořadí (barevně) kabliků na zástrčce.(Tři mi ještě dží, ale nevím kam ostatní).
Předem moc děkuji. Jura
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Už jsem ti poslal reakci na tvou SZ. Ještě jednou jsem to zkontroloval a sedí to.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
ccerdo

Příspěvek od ccerdo »

Děkuji máš další SZ
pifo

Příspěvek od pifo »

pifo

Příspěvek od pifo »

a nepozeraj na farby, ale na zapojenie... Na obrazku sa mozu lisit od tvojho kabla...
ccerdo

Příspěvek od ccerdo »

Supr... moc děkuju. Jura
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Ahoj vsem, chtel bych se zeptat na takovou hloupost jako zda nekdo z majitelu HEQ-5 necetl tento navod:
http://skywatchertelescope.net/swtsuppo ... 0405V1.pdf
a nezkousel nahodou postupovat podle postupu popsaneho na strance 13 (resp. 12 podle vyznaceni primo na strane), tedy Step 1: Orienting the Polar Scope Reticule ???
Me se to "zasekne" na bodu 3. z kroku 1. Strucne receno: dle bodu 1. unlocknu RA, nastavim polarku v hledacku at smeruje dolu a locknu RA, 2. uvolnim setting circle (nevim jaky je spravny cesky ekvivalent) a nastavim indikator at ukazuje na nulu, utahnu setting circle no a v bodu 3 opet mam unlocknout RA a nastavit 1h0m na hornim meritku setting circle a znovu locknout RA.
No a problem je v tom, ze montazi hybat v RA muzu jak chci, ale setting circle stale ukazuje na 0, protoze je ta montaz klumpr, proste smejd a nehybe se to jak ma. Kdyz schvalne setting circle zas uplne povolim, tak se hybe jak ma.

Proste me vzdy dokaze rozcilit, kdyz nekde neco pisou a me to nefunguje a pripadam si jako uplny blb. Na druhou stranu kdo cte manualy, ze jo, ale kdyz si koupim hracku, chci si ji vychutnat a umet ji spravne pouzivat.

Predpokladam, ze asi vsichni pouzivate SynScan (GOTO) a ustavite montaz zhruba na polarku a pak pres 3star align jde GoTo spravne... jenze me by zajimalo, jestli setting circly lze u HEQ-5 pouzit, nebo je to jen na okrasu ??? Bud jsem blb, nebo mam spatny "kus" nebo oboji.

diky za komentare :)
Hajs

Příspěvek od Hajs »

no ja osobne stupnici nepoužívám vubec, orientuju se poute podle oblohy... Jinak nad tím šroubem aretace RA stupnice sem taky dumal, protože když ho dotáhnu tak se mi jakoby přidře celá RA osa, Takže ho mám projistotu stále povolen. .
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Hajs napsal: no ja osobne stupnici nepoužívám vubec, orientuju se poute podle oblohy... Jinak nad tím šroubem aretace RA stupnice sem taky dumal, protože když ho dotáhnu tak se mi jakoby přidře celá RA osa, Takže ho mám projistotu stále povolen. . no tak to je u me presne to samy, taky uz jsem to vykoumal, ze bude asi lepsi mit to maximalne povoleny, protoze pak se to mnohem lip otaci...

stejne by me ale zajimalo zda to nekomu funguje. Kdyz jsem tuto montaz kupoval (pred par dny), vedel jsem ze to je low-cost china (nic ve zlem) a ze kvalita zpracovani proste bude cinska (nizsi) jak uz to tak byva. Ale beztak kdyz za neco dam spoustu penez (nejedna se o housky) tak chci aby to fungovalo vse jak ma. No ale pokud tohle bude posledni problem, tak budu spokojeny...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To jsi na tom ještě dobře, já dokonce na své starší EQ-6 ce tu stupnici (date scale) vůbec nemám a polární hledáček nejde otáčet, je zašroubovaný napevno.

Zase mám ale v zorném poli hledáčku obrázek ještě navíc s čárou od pólu přes polárku až ke kraji pole hledáčku. Máš ji tam ,ebo obrázek jako v příručce (pak ti tenhle postup asi moc nepomůže).

Takže pro mne nejjednodušší postup (ne sice úplně přesný (Beta UMi) ale pro subexpozice do 15-20 min. vyhovující) je tento:

1) zhruba zamířím polárku, aby byla ve zorném poli.
2) jedním okem koukám do hledáčku, druhým přímo na oblohu. Mozek oba obrazy spojí a já natočím RA osu tak, aby ryska přes polárku protínala Betu UMi.
3) pak nastavím polárku do kolečka.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Problém návodu je v tom, že se snaží spojit návod na HEQ5 a EQ6. A to nejde. Kruh hodinového úhlu se musí při odaretované RA ose otáčet spolu s dalekohledem. U EQ 6 je to po přitažení šroubu, u HEQ 5 ( zrovna tak u EQ 5) po uvolnění šroubu.  Postup u Sky scan ( GoTo) je velmi jednoduchý. Otáčí se montáží kolemRA osy tak, aby značka Polárky  v polárním dalekohedu byla dole. V této poloze se na stupnici nastaví 0. Potom se celým dalekohledem pootočí na úhel  , který se při iniciaci   ukazuje na ručce  ( Polaris H.A. )
A nyní se Polárka umístí do této značky   změnou výšky a azimutu montáže.Toť vše, montáž je ustavena.
Postup je to naprosto exaktí a přesný.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
deavi

Příspěvek od deavi »

MilAN napsal: Problém návodu je v tom, že se snaží spojit návod na HEQ5 a EQ6. A to nejde. Kruh hodinového úhlu se musí při odaretované RA ose otáčet spolu s dalekohledem. U EQ 6 je to po přitažení šroubu, u HEQ 5 ( zrovna tak u EQ 5) po uvolnění šroubu.  Postup u Sky scan ( GoTo) je velmi jednoduchý. Otáčí se montáží kolemRA osy tak, aby značka Polárky  v polárním dalekohedu byla dole. V této poloze se na stupnici nastaví 0. Potom se celým dalekohledem pootočí na úhel  , který se při iniciaci   ukazuje na ručce  ( Polaris H.A. )
A nyní se Polárka umístí do této značky   změnou výšky a azimutu montáže.Toť vše, montáž je ustavena.
Postup je to naprosto exaktí  a přesný.

Ahoj,
tento postup je velmi zajímavý a jako majitele EQ-6 bych ho chtěl vyzkoušet. Ale kde přesně najdu v menu uhel Polárky? Nemůžu to nikde najít, podotýkám mám verzi 2.05

Díky
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
AlesU
Věk: 51

Příspěvek od AlesU »

Upgradoval jsem na verzi 2.20 a POLARIS H.A. se objevuje hned po zadání polohy,data a času.
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

Ne tak náhodou 3.20?!
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

deavi napsal:
Ale kde přesně najdu v menu uhel Polárky?Po správném seřízení polárního hledáčku není explicitní znalost hodinového úhlu Polárky zapotřebí. Stupnice polárních hledáčků jsou navrženy na stejném principu jako otočná mapa oblohy. Pro jejich prvotní seřízení lze využít toho faktu, že 1. listopadu v 00:01 místního středního času je Polárka ve své horní kulminaci. Hledáček převrací a tak značka Polárky musí být toho dne a v tuto hodinu a minutu ve své "nejnižší" poloze. Po seřízení bude značka Polárky vždy na tom správném místě pro jakékoliv datum a čas.
Karel
Odpovědět