V posledním měsíci se mi dostali do rukou hned 3 zajímavé dokumenty o Apollu. Nehledal jsem ve fóru, jestli se ti tu už neprobíralo... Snad aspoň jeden bude na fóru nový...
1. Závody v dobývání vesmíru
http://www.csfd.cz/film/216298-zavody-v ... pace-race/
Britská dokumentární rekonstrukce přiblíží více jak dvacetileté sovětsko-americké soupeření o dobytí vesmíru. Ve čtyřech epizodách chronologicky odhaluje jednotlivé kroky znepřátelených velmocí, které vedly k úspěchům v raketovém průmyslu, přičemž se hlavní důraz klade na dva geniální konstruktéry, kteří stáli v pozadí úspěchů - na jedné straně geniální Sergej Koroljov, propuštěný z gulagu, na druhé Werner von Braun, průkopník a vizionář pronásledovaný nacistickou minulostí. (oficiální text distributora, převzato z csfd)
Můj osobní názor: Zajímavý hraný dokument. Podrobně zpracované životní osudy konstruktérů a politické pozadí mi přinesli mnoho zajímavých informací. Četl jsem s tím knihu od Pacnera Kolumbové vesmíru a bezvadně se doplňovali, i když některá fakta byla více či méně v dokumentu "znásilněna". Určitě se najde někdo, komu by to vadilo, mě osobně ani moc ne, i když takhle to je spíš něco co si na dokument hraje:)...
2. Apollo 11: Men on the Moon
http://www.amazon.com/Apollo-11-Moon-Sp ... B00009XYYF
10 hodin záběrů, natočených před, během a po misi Apollo 11.
Unikátní záběry doprovázené stručným anglickým komentářem provedou různými fázemi mise A11:
Sestavování rakety Saturn V patro po patru
Přesun rakety na odpaliště
Unikátní záběry astronautů na cestě do kokpitu
Televizní přenos z Kennedy Space Center ze dne odpálení A11
Unikátní záběry z vesmíru natáčené astronauty během letu na měsíc
Přistávání na povrch Měsíce s různými audiostopami (radiový přenos, komentář z debriefingu a další...)
EVA1 a EVA2 cca 3 hodiny
a další často nepublikované záběry
Osobní dojem: Zatím jsem celé nezkouknul ale dostaly mě například záběry během cesty k Měsíci. Je to trochu jako rodinné video natáčené ve stísněných podmínkách kokpitu plné rozostřených záběrů. Najednou vytáhne astronaut kamerku k oknu a zaostří na modrou planetu... V rádiu se jen ozývá, jestli to v Houstonu taky vidí... Záběry působí velmi bezprostředně.
3 From the Earth to the Moon
http://www.csfd.cz/film/69557-from-the- ... -the-moon/
Komentář z CSFD:V roce 1995 točil Tom Hanks film Apollo 13 a toto téma se mu natolik zalíbilo, že o 3 roky později produkoval minisérii příběhů pro HBO - Ze Země na Měsíc. Jedná se seriál, který ukazuje příběh dobývání vesmíru od prvních pokusů vzletů do vesmíru až po dobytí cílové mety - měsíce.
Viděl jsem zatím pouze jeden z 12 hodinových dílů, už teď můžu říct, že tento filmodokument rozhodně nebyl nezajímavý. Ačkoliv je vyprávěn proamericky a jednostraně, dokumentární prvky pokulhávají a dialogy asi nejsou historicky úplně věrohodné, film mě překvapivě hodně zaujal. Zatím oceňuju soustředění děje na astronauty. Přiblížilo mi to hodně jejich pocity, napřiklad při vybírání týmu, který přistane jako první na měsíci. Celkově je poměrně napínavý a má spád.
Pomalu se blíží 40. výročí přistání na Měsíci a alespoň pro mě je pořád co objevovat. Zajímalo by mě, pokud někdo z vás viděl některý z těchto dokumentů, jak se vám líbil? Znáte jiné dokumenty s touto tematikou?
Pokud by jste chtěli sehnat některý z dokumentů, pošlete mi PM, poradím.
Dokumenty, filmy o Apollu
Dokumenty, filmy o Apollu
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz