Jaký okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
stana

Jaký okulár

Příspěvek od stana »

vla napsal: Pokud planety tak lepší jsou z tvé volby Radiany, osobně bych volil pro začátek 8 - 6 mm. Panoptik 24 bude mít prakticky stejné zorné pole jako Etos 13, takže nemá podle mě zvláštní význam. Volil pro začátek?
::) ???
Jsem trošku nepochopil...Ahá!! No jasně že Panoptic je až že kdyby...Ten plosl 25 mm mi docela vyhovuje, to jen kdybych ...no to je fuk..
Takže asi Radian 6/8 mm... Dík!!
P.S. Už jsem povýšil!!

Asi zvolím ten s 6 mm ohniskem...Je to kulatých 250 x!! :D
Takže 60 x, 115 x, a 250 x a finíto!! ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
mpe

Jaký okulár

Příspěvek od mpe »

Když máš Ethos a chceš něco delšího, tak bych k 300/1500 volil až Nagler 31 nebo 26. Případně Panoptic 35.

Panoptic 24 je co do velikosti pole k Ethosu 13 fakt docela blízko (zorné větší jen o 10'). Tohlo Plosslu 25 se můžeš s klidným svědomím zbavit neboť ukazuje stejné ba dokonce ještě o trochu menší pole než ten Ethos 13 jen při menším zvětšení.

Radiany mi osobně k srdci nikdy nepřirostly, ale chybu s nima určitě neuděláš. Co třeba ale kvalitní 2x barlow/powermate?
stana

Jaký okulár

Příspěvek od stana »

mpe napsal: Když máš Ethos a chceš něco delšího, tak bych k 300/1500 volil až Nagler 31 nebo 26. Případně Panoptic 35.

Panoptic 24 je co do velikosti pole k Ethosu 13 fakt docela blízko (zorné větší jen o 10'). Tohlo Plosslu 25 se můžeš s klidným svědomím zbavit neboť ukazuje stejné ba dokonce ještě o trochu menší pole než ten Ethos 13 jen při menším zvětšení.

Radiany mi osobně k srdci nikdy nepřirostly, ale chybu s nima určitě neuděláš. Co třeba ale kvalitní 2x barlow/powermate?Moc dík za reakci..Až to bude aktuální, tak se určitě ještě zeptám...Že teda jak...S Ethosem věřím, že i přes prvopočáteční brykule jsem nešlápnul vedle..Je to o zvyku na to šíleně velké zorné pole..I když trošku minové.. 8) Seriózní "kritika" tohoto přístroje očima amarérského pozorovatele hvězdné oblohy bude určitě v mém dalším příspěvku... :)
Faktem je to, že jsem neměl ještě tu čest s ním odpozorovat ani jeden kousek hvězdné oblohy...Buď nebyl čas nebo nebyla obloha...Ale určitě dám vědět...Jak se tím čučí!! :D
Snad to pomůže v rozhodování o potenciální koupi dalším "hvězdářům".. ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Odpovědět