Axiom LX vs. Nagler 13mm
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Ahojte
Nemate napad, ci by som v Takej Atlante kupil Televue okulary ??? Lebo som si pozeral kde by sa dali zohnat napriklad aj objektivy na Canon (chcem si kupit 70-200/2,8 L) a ledva som cosi nasiel...
Nemate napad, ci by som v Takej Atlante kupil Televue okulary ??? Lebo som si pozeral kde by sa dali zohnat napriklad aj objektivy na Canon (chcem si kupit 70-200/2,8 L) a ledva som cosi nasiel...
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Axiom LX vs. Nagler 13mm
No ale ja som nemyslel velke zlepsenie obrazu, ale o to ci ani na nich nebude koma.
C8N Newton 200/1000, triéder 12x45, CG-5 s motormi, Parracor visual
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Komu odstraní Paracor.Bez ohledu na to, jestli je za ním foťák nebo jakýkoliv okulár. Takže koma. jako vada parabolického zrcadla pro mimoosé paprsky , bude velmi silně potlačena.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Super. Tak tato ho asi kupi. Ved tam to stoji po prepocte iba 7000sk
. V Cesku to stoji 12000sk
.

Axiom LX vs. Nagler 13mm
Ked ti tato donesie domov toho naglera,tak uz po prvej noci sa asi budes chciet zbavit svojich starych okularov.
Z osobnej skusenosti by som radil ako prveho sa zbavit X-cel 5 mm. To Celestron slapol, podla mna, velmi vedla s tymto okularom. Ked som si obraz porovnal s 10 mm fomei okularom + 2x barlow x-cel, tak s tym 5 mm bolo vidiet namiesto planety len velky disk bez detailov, ale s tym 10 mm + barlow bol obraz o rad lepsi...cize nie vzdy plati, ze cim drahsie, tym lepsie
Z osobnej skusenosti by som radil ako prveho sa zbavit X-cel 5 mm. To Celestron slapol, podla mna, velmi vedla s tymto okularom. Ked som si obraz porovnal s 10 mm fomei okularom + 2x barlow x-cel, tak s tym 5 mm bolo vidiet namiesto planety len velky disk bez detailov, ale s tym 10 mm + barlow bol obraz o rad lepsi...cize nie vzdy plati, ze cim drahsie, tym lepsie
Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Axiom LX vs. Nagler 13mm
No s X-Celom som pozoroval Mars a Mesiac a (podla toho ako to mozem posudit) Mesiac mi ukazal krasne. Mars bol tiez ako pekny kotuc ale nevidel som na nom detaily. No detaily na Marse sa zrejme nevidia hned, podla mna to chce vytrenovat oko. 

Axiom LX vs. Nagler 13mm
Já myslím že Nagler i bez Parracoru dává i na světelném newtonu výrazně lepší obraz než levnější okuláry .Příští týden v úterý mi přijde Nagler 26 tak to taky vyzkouším a dám pak vědět .Je pravda že pozorným pohledem je samotným Naglerem je koma trošku vidět ale není to takový problém . Já Parracor také plánuji ale až na konec , pak zobrazení bude ještě o kousek lepší . Takže nesouhlasím s tím že bez Parracoru bude v newtonu ( f/5 ) podstatně levnější širokoúhlý okulár kreslit stejně jako Nagler .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Axiom LX vs. Nagler 13mm
yamaha napsal: Takže nesouhlasím s tím že bez Parracoru bude v newtonu ( f/5 ) podstatně levnější okulár kreslit stejně jako Nagler .
Podstatně levnější je třeba Plössl, Panoptik. A budou kreslit zrovna tak dobře, jako Nagler. Samotný Nagler s komou nic neudělá - nevylepší.
Jaké máš pro svoje tvrzení důkazy ?
To, že laciné širokoúhlé okuláry nejsou vhodné pro světelné soustavy, je jinak naprostro samozřejmé a neoddiskutovatelné. Ale koma, ta bude vždy stejná
Podstatně levnější je třeba Plössl, Panoptik. A budou kreslit zrovna tak dobře, jako Nagler. Samotný Nagler s komou nic neudělá - nevylepší.
Jaké máš pro svoje tvrzení důkazy ?
To, že laciné širokoúhlé okuláry nejsou vhodné pro světelné soustavy, je jinak naprostro samozřejmé a neoddiskutovatelné. Ale koma, ta bude vždy stejná
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Plosl není ale širokoúhlý a Panoptic není podstatně levnější . Já měl na mysli podstatně levnější širokoúhlé okuláry , řekněme kolem řekněme max. 3000 Kč . U nich je obraz výrazně horší než v Nagleru . U nich je vidět koma a další zkreslení které udělá z hvězd úplné kometky , to jsem měl na mysli , s Naglerem je pohled mnohem lepší. Že bude koma stejná , s tím s tebou souhlasím , to je je jasný .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Koukám, že v tomto tématu nebylo ani jednou řečeno jaký je rozdíl mezi Axiomem a Naglerem. Docela by mě to zajímalo. Vzhledem k ceně Axiomu a Nagleru se rozhoduji, zda si připlatit za nagler, který bych si vzhledem ceně dolaru nechal poslat z USA, nebo koupit za cenu jednoho Nagleru 2 až 3 Axiomy, které teď pan Zahajský ještě zlevnil a jsou za výbornou cenu. Škoda, že Axiom nevyšel dřív, aby ho mohl Zdeněk zahrnout do svého testu okulárů na posec...
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Chef napsal: . Vzhledem k ceně Axiomu a Nagleru se rozhoduji, zda si připlatit za nagler, který bych si vzhledem ceně dolaru nechal poslat z USA, nebo koupit za cenu jednoho Nagleru 2 až 3 Axiomy,
Nevím, jaké ohnisko Tě zajímá ( předpokládám , že stále platí rozměr, uvedený v titulku vlákna ), ale cena Axiomů ( F10, F15, f19)...239$ , Nagler F13 ... 290$
Nevím, 2 - 3ks Axiomů za 1ks Naglera mi nevychází....
-
Nevím, jaké ohnisko Tě zajímá ( předpokládám , že stále platí rozměr, uvedený v titulku vlákna ), ale cena Axiomů ( F10, F15, f19)...239$ , Nagler F13 ... 290$
Nevím, 2 - 3ks Axiomů za 1ks Naglera mi nevychází....
-
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Já již mám 7mm a potřeboval bych ještě 15 nebo 13 a 23 nebo 25mm a pak asi i 30mm. Počítal jsem to spíš na 15mm za 4600Kč, 23mm za 7440Kč a jsem na 12000Kč.
Cenu naglerů jsem měl v hlavě z cenníků pana Matouška, proto mi to vyšlo na dvojnásobek. Spíše něž cena mě ale zajímá právě rozdíl v kvalitě zobrazení atd...
Cenu naglerů jsem měl v hlavě z cenníků pana Matouška, proto mi to vyšlo na dvojnásobek. Spíše něž cena mě ale zajímá právě rozdíl v kvalitě zobrazení atd...
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Rozdíl v zobrazení asi nebude velký, ale osobně nemůžu sloužit. Lidé s Naglery tak nějak nemají potřebu zkoušet jiné okuláry Podle Zdeňka a jeho testu dlouhoohniskových okulárů se Axiom umístil až za Naglerem, Panoptikem a Pentaxem XW a zjevně je designován hlavně pro soustavy s menším relativním otvorem, což nezní moc povzbudivě.
Otázka je jestli těch okuláru potřeba tolik. Myslím, že drtivou většinu pozorování jde zvládnout se dvěma okuláry a barlowem.
Pokud to máš k tomu Dobsonu tak bych jako vhodnou kombinaci pro 99% situaci viděl Panoptic 24, Nagler 13 a powermate 2.5x. Když už máš 7mm pak jedině dobře.
Když máš víc peněz tak si místo Panoptiku 24 kup Nagler a místo 13mm Nagleru Ethos (ale na ten se asi načekáš)
Otázka je jestli těch okuláru potřeba tolik. Myslím, že drtivou většinu pozorování jde zvládnout se dvěma okuláry a barlowem.
Pokud to máš k tomu Dobsonu tak bych jako vhodnou kombinaci pro 99% situaci viděl Panoptic 24, Nagler 13 a powermate 2.5x. Když už máš 7mm pak jedině dobře.
Když máš víc peněz tak si místo Panoptiku 24 kup Nagler a místo 13mm Nagleru Ethos (ale na ten se asi načekáš)
Axiom LX vs. Nagler 13mm
mpe napsal: Rozdíl v zobrazení asi nebude velký, ale osobně nemůžu sloužit. Lidé s Naglery tak nějak nemají potřebu zkoušet jiné okuláry Podle Zdeňka a jeho testu dlouhoohniskových okulárů se Axiom umístil až za Naglerem, Panoptikem a Pentaxem XW a zjevně je designován hlavně pro soustavy s menším relativním otvorem, což nezní moc povzbudivě.
Když máš víc peněz tak si místo Panoptiku 24 kup Nagler a místo 13mm Nagleru Ethos (ale na ten se asi načekáš)Pravda, že bych si asi vystačil se dvouma perfektníma okulárama 24mm a 13mm plus ty ostatní základní,co již mám.
Na ten Ethos se čeká jak dlouho?
Když máš víc peněz tak si místo Panoptiku 24 kup Nagler a místo 13mm Nagleru Ethos (ale na ten se asi načekáš)Pravda, že bych si asi vystačil se dvouma perfektníma okulárama 24mm a 13mm plus ty ostatní základní,co již mám.
Axiom LX vs. Nagler 13mm
Chef napsal:
No nevím jak u Matouška, ale ve webshopech v USA to rozhodně není běžné zboží. Teď budou zrovna realizovat předvánoční objednávky...
No nevím jak u Matouška, ale ve webshopech v USA to rozhodně není běžné zboží. Teď budou zrovna realizovat předvánoční objednávky...