Vrtá mi hlavou, jak jednoduše rozpohybovat dobsonovu montáž. Vycházím z toho, že jediné, co mohu běžně koupit je závitová tyč a krokové motorky bez převodovky.
Moje idea: Plechový disk (např 0,7mm pozink) o D=20-30cm a po jeho obvodu obtočená a připájená závitová tyč M 4-5mm. Konce zabroušeny tak, aby navazovaly. Na obkraj disku by doléhal kus stejné závitové tyče, přímo spojený s oskou motorku a uložený v malých ložiscích, pro dosažení malých vůlí. Motorek se závitovou tyčkou by byl upevněn na nějaké kyvné destičce,spojené se základnou stativu, a pružinou přitlačován k disku. Disk by byl sočástí otočné části stativu. Celé nějakými vodítky drženo v rovině. Styčná plocha převodu je dost malá, ale třeba by to fungovalo. Svislý pohyb dalekohledu zajistit stejně, nebo lineárním pohonem (závit. tyč a mírně přitáhlé matičky) .
Může mi někdo zkušenější napsat svůj názor, je-li to úplná blbost (bez posměšků), nebo má-li to nějakou naději na úspěch?
(namaloval jsem to, ale neumím vložit obrázek)
POHON DOBSONOVY MONTÁŽE
POHON DOBSONOVY MONTÁŽE
v podstatě jsi přesně popsal princip pohonu stálou rychlostí, s příslušnou elektronikou se změnou rychlosti, ale myslím, že mechanické provedení nebude v konečné fázi dost přesné aby to mohlo fungovat, snad kdyby byl šnek do kola dotlačován silnější pružinou.Už jsem zde komusi radil, jak vyrobit šnekové kolo na soustruhu s pomocí závitníku, to je jednoduché a levné a dostatečně přesné pro nenáročné pohony, osobně jsem to kdysi ve věku asi 15 let vyrobil k vidlicové montáži na 200 mm newtona a fungovalo to bez problémů. Jediný problém chce to soustruh.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
POHON DOBSONOVY MONTÁŽE
Trošku bych oživil tohle téma. Svařil jsem si prozatímně z 20mm čtvercového profilu stativ, něco mezi dobsonem a vidlicovou montáží. Jen trojůhelník na zemi, na něm z pásoviny přivařený kruh, po kterém se na teflon. podložkách točí rojůhelníková vidlice. Na optické pozorování to vyhovuje, ale při focení planet stihnu tak 3 snímky, než mi uteče ze zorného pole (10s samospouští). Přes USB do PC tak 8 snímků (Za pomocí manželky :-* - tímto jí děkuji za pomoc v noci ze 24-25.12.2003 7 snímků registax ) . Rád bych se pokusil tuto, či podobnou montáž sklopit, aby chodila jako paralaktická. Na ozubený převod se nevzmůžu, takže bych ji rád poháněl závitovou tyčí a krokovým motorkem s jednočipem. Není nutné, aby tyč uměla točit vidlicí přes celý obzor. Zatím mi stačí, když to bude schopno sledovat objekt třeba jen desítky minut. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Především mi jde o mechanické provedení, vhodný tvar pro minimální kmitání a tak. Uvítám i www odkaz.
POHON DOBSONOVY MONTÁŽE
vla napsal: v podstatě jsi přesně popsal princip pohonu stálou rychlostí, s příslušnou elektronikou se změnou rychlosti, ale myslím, že mechanické provedení nebude v konečné fázi dost přesné aby to mohlo fungovat, snad kdyby byl šnek do kola dotlačován silnější pružinou.Už jsem zde komusi radil, jak vyrobit šnekové kolo na soustruhu s pomocí závitníku, to je jednoduché a levné a dostatečně přesné pro nenáročné pohony, osobně jsem to kdysi ve věku asi 15 let vyrobil k vidlicové montáži na 200 mm newtona a fungovalo to bez problémů. Jediný problém chce to soustruh.
Mam prosbu, prohledal jsem astroforum a postup vyroby snekoveho kola pomoci soustruhu a zavitniku jsem nikde nenasel. Nemohl bys mi toto tajemstvi prozradit ? Diky
Mam prosbu, prohledal jsem astroforum a postup vyroby snekoveho kola pomoci soustruhu a zavitniku jsem nikde nenasel. Nemohl bys mi toto tajemstvi prozradit ? Diky
POHON DOBSONOVY MONTÁŽE
Ono to zas tak velké tajemství není, takže rozměry kola si nejprve musíš spočítat, protože zuby mají nestandartní rozměr /tvar metrického závitu/ , dá mi to vždy trochu víc práce. Potom klasicky vysoustružíš tvar kola bez závitu a pak upneš kolo otočně místo nožové hlavy, vypodložíš, aby bylo v ose univerzálky, do které upneš závitník, je dobré závitník podepřít z druhé strany hrotem koníka, aby se neuhýbal , u větších kol je dobré podepřít i polotovar kola v místě frézování nějakým hrotem. Soustruh zapneš a posuvem nožového lože s upnutým kolem najedeš do záběru na výšku zubu kola. Závitník začne vyřezávat zuby a současně si bude kolem pootáčet, pokud vše dobře spočítáš zuby se ti krásně na koncích napojí. Za šnek ti pak poslouží běžný metrický šroub, bude lépe si ho taky vysoustružit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
POHON DOBSONOVY MONTÁŽE
Dik za radu, zni to jednoduse. Ted jeste zajit za znamym at to provede