telekonvertor Canon 1,4x

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
JakubS8

telekonvertor Canon 1,4x

Příspěvek od JakubS8 »

Zdravím všechny na fóru.
    Mám zálusk koupit tento telekonvertor a prodloužit tak ohnisko mého refraktoru. Máte s tímto někdo nějaké zkušenosti? Samozřejmě mám na mysli využití při astrofotografii....  za případné odpovědi díky.
Vabra

telekonvertor Canon 1,4x

Příspěvek od Vabra »

No uprimne vetsinou mam obracenou potrebu. Jak pri zachovani rozumne kvality zredukovat ohnisko a zvetsit relativni otvor (svetelnost) dalekohledu?

Nicmene hral jsem is i s telekonvertorem (v mem pripade 2x soligor) a vysledky mne zatim moc nepresvedcily ze by tudy vedla cesta. 2x zvetseni je na planety, detaily krateru, slunecnich skvrn... porad malo a na DSO zase chybi ta svetelnost.

Pro velka zvetseni na Planety se mi jako schudnejsi cesta ukazuje projekce okularem.
Pavel Vabrousek
HonzaS

telekonvertor Canon 1,4x

Příspěvek od HonzaS »

Take jsem testoval TC sigma 2x na newtonu, bohuzel musim konstatovat, ze to nema vyznam. Ke zvyseni rozliseni nedoslo, tak jak jsem si predstavoval. Celovy narust detailu neni cca 2x (teoreticky), ale subjektivne tak kolem 15%.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
lubomir

telekonvertor Canon 1,4x

Příspěvek od lubomir »

No asi v Prvom rade ide o kvalitu telekonvertora... my na hvezdarni v Rim.Sobote mame na 300mm teleobjektive ci na refraktore 160/2400 bezne TK 2x a je to dobre...
Co sa tyka TK Canon z vlastnej skusenosti mozem povedat ze aj TK 1,4 aj 2x maju vynikajuce vlastnosti... jediny rozdiel je len ze jeden menej druhy viac znasobuje ohnisko.... Ja som pouzival oba sucasne na teleobjektive 2,8/400 L IS USM ako i na 2,8/70-200 L IS USM a davali vynikajuce vysledky...
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
JakubS8

telekonvertor Canon 1,4x

Příspěvek od JakubS8 »

Chtěl jsem jej využívat k mému Borg 101 APO ED.. s f640/5,3 - vlastně s reduktorem ohniska něco přes f400/4
MilAN
Věk: 77

telekonvertor Canon 1,4x

Příspěvek od MilAN »

Určitě nemáš v úmyslu ho dávat za reduktor, že :D
Ten reduktor má m.j. za úkol rovnat pole, co bude dělat telekonvertor, určený ro dosti konkrétní objektivy, je opravdu ve hvězdách, a bez vyzkoušení to asi nepůjde.
Nebylo by výhodnější použít odpovídající Barlow k tomu dalekohedu ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
JakubS8

telekonvertor Canon 1,4x

Příspěvek od JakubS8 »

JJ Milane, co to bude dělat po zapojení do sestavy nevím.... proto jsem zavedl toto téma - a mně nezbyde než to asi vyzkoušet. Podle všeho jsem pochopil, že je určen ke Canon objektivům "profi řady" - čímž jak jsem pochopil je myšleno k objektivům s velkou světelností... takže by to snad mohlo jít. Ty s tímto máš nějaké zkušenosti, když už jsi přispěl do diskuze?  8) Psal jsem že jej chci využít pouze pro astrofotografii v ohnisku dalekohledu. Na vizuál mám pochopitelně barlow.
P.S: Proč by neměl jít vložit za reduktor? Pokud sám nepůsobí jako rovnač pole?
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

telekonvertor Canon 1,4x

Příspěvek od MMys »

Podívejme se na to takhle: Fotoobjektivy mají ploché pole, po zapojení telekonvertoru je opět ploché.
Borg s rovnačem/reduktorem na f/4 má také ploché pole, telekonvertor by tedy měl fungovat. Zkoušel jsem na Borga 77ED se stejným reduktorem na f/4 nasadit APO telekonvertor 2x od SIGMY, a obraz je jakž takž ostrý v celé ploše APS senzoru. Bohužel na obloze test asi jen tak jen tak neudělám :'(. Nicméně z f/4 to udělá f/8, což už není nic moc, a navíc mi připadá trochu postavené na hlavu nejprve ohnisko redukovat, a pak ho zase natahovat. Těch optických členů co tam bude, se už asi podepíše na kontrastu.

S telekonvertorem 1.4x to bude všechno o něco méně výrazné, ale stejně to bude viditelně horší. Budeš z toho mít f/5,6, což je skoro jako Borg bez reduktoru. Ten ovšem bez reduktoru/rovnače nebo jen samotného rovnače nevykreslí APS už kvalitně až do rohů.

Každý telekonvertor (i teoreticky dokonalý - bez aberací) navíc zvětší spot soustavy stejnou měrou, jako zvětší ohnisko. Ve skutečnosti se k tomu přidají ještě aberace telekonvertoru. Osobně jsem k výsledku na astrofoto účely dost skeptický.

Pokud potřebuješ delší ohnisko, zkusil bych sehnat pouze rovnač na Borga (bez reduktoru) - z nabídky už zmizel, ale třeba by se našlo něco u prodejců nebo po internetových bazarech. V případě ještě delšího ohniska bych použil přímo specializovaný telekonvertor 1.4x k Borgu.

http://www.hutech.com/redtelecon.htm
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět