Okulary a vytah pro 2
Okulary a vytah pro 2
Zdravim,
poradte mi prosim jake okulary a vytah 2" koupit pro NW 350/2100
Je to na hvezdarnu na mene svetelne znecistenem městě.
Rozpočet hadam tak
bud a,5000Kč
nebo b, 10 000,- kč.
Jak tak pročítám forum tak je ve kvalite dost velký rozdíl.
Díky
Rozpočet hadam tak
bud a,5000Kč
nebo b, 10 000,- kč.
Díky
TSC/GSO-200C DOBSON 8” 200/1200mm f/6 CRAYFORD
Okulary a vytah pro 2
KEnik napsal: Zdravim,
Rozpočet hadam tak
a,5000Kč
b, 10 000,- kč.
Díky
To se takto dá dost těžko říci, je ten dalekohled na paralaktické montáži nebo je to Dobson ? Ptám se proto, že jsem viděl malou hvězdárničku s Dobsonem, takže hvězdárna nemusí vždy znamenat paralaktika nebo vidlicová montáž.
Pokud je to Dobson, tak je samozřejmě výhoda širší zorné pole, protože tam sledovaný objekt vydrží déle. Jinak "a)" znamená okulár a "b)" okulárový výtah ? V případě že ano, bych to obrátil, protože je lépe mít na pořádný okulár 10000,-Kč (třeba Panoptic, Nagler (TeleVue) nebo Pentax a výtah se do 5000,-Kč dá kvalitní pořídit např. typ Crayford od nějakého výrobce.
Rozpočet hadam tak
a,5000Kč
b, 10 000,- kč.
Díky
To se takto dá dost těžko říci, je ten dalekohled na paralaktické montáži nebo je to Dobson ? Ptám se proto, že jsem viděl malou hvězdárničku s Dobsonem, takže hvězdárna nemusí vždy znamenat paralaktika nebo vidlicová montáž.
Pokud je to Dobson, tak je samozřejmě výhoda širší zorné pole, protože tam sledovaný objekt vydrží déle. Jinak "a)" znamená okulár a "b)" okulárový výtah ? V případě že ano, bych to obrátil, protože je lépe mít na pořádný okulár 10000,-Kč (třeba Panoptic, Nagler (TeleVue) nebo Pentax a výtah se do 5000,-Kč dá kvalitní pořídit např. typ Crayford od nějakého výrobce.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Okulary a vytah pro 2
Aha 
Doplnění:Jedná se o paralaktickou montáž s pohonem.
Rozpočet bude cca 10.000Kč na vše (počítám i s variantou 5.000Kč)
Doporučte mi prosím přesné produkty - vůbec se neorientuji.
Díky

Doplnění:Jedná se o paralaktickou montáž s pohonem.
Rozpočet bude cca 10.000Kč na vše (počítám i s variantou 5.000Kč)
Doporučte mi prosím přesné produkty - vůbec se neorientuji.
Díky
Okulary a vytah pro 2
KEnik napsal: Zdravim,
Jako okulárový výrah bych doporučoval např, Crayford od fy TS
obr. viz :
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=874921
Z okulárů bych se nebál např. řady Celestron Ultima LX . Vzhledem k poloze a použití např F32 pro malá zvětšení a velké zorné pole, nebo f17 jako trvale použitelný okulár. A k tomu jeden na zvětšení řádově 200x
.............
Pokud bych měl vybrat pouze jediný okulár, potom by to bylo F17
Jako okulárový výrah bych doporučoval např, Crayford od fy TS
obr. viz :
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=874921
Z okulárů bych se nebál např. řady Celestron Ultima LX . Vzhledem k poloze a použití např F32 pro malá zvětšení a velké zorné pole, nebo f17 jako trvale použitelný okulár. A k tomu jeden na zvětšení řádově 200x
.............
Pokud bych měl vybrat pouze jediný okulár, potom by to bylo F17
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Okulary a vytah pro 2
Ještě pro doplnění a třeba pozdější nákup rozhodně stojí za úvahu například pro planetární pozorování okulár konstrukce Plőssl od firmy TeleVue a ohnisku 8mm, který při ohnisku uvedeného dalekohledu 2100mm, poskytne zvětšení cca 263x. Jeho cena je v současné době 2864,-Kč.
Linky:
http://www.dalekohledy.cz/data/articles/down_37.xls
a tady odkaz na výrobce:
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=25
Sám používám z této řady okulár s ohniskem 11mm a jsem s ním spokojený.
Linky:
http://www.dalekohledy.cz/data/articles/down_37.xls
a tady odkaz na výrobce:
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=25
Sám používám z této řady okulár s ohniskem 11mm a jsem s ním spokojený.
Okulary a vytah pro 2
TV okuláry jsou špičkové, ale vzdálenost výstupní pupily u tohoto Plössla je , vzhledem k tomu, že bude určen pro veřejnost, příliš malá.
Okulary a vytah pro 2
Díky chlapy!
Ted uz vim ze mám tedy pocitat spise s 10.000kc
Na vytah + alespon 2 okulary.
Ted me jeste napadlo-
Jak se upina zrcadlovka ?!
Ted uz vim ze mám tedy pocitat spise s 10.000kc
Na vytah + alespon 2 okulary.
Ted me jeste napadlo-
Jak se upina zrcadlovka ?!
Okulary a vytah pro 2
Přes T-RING k patřičné značce zrcadlovky:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... nstvi.html
nebo
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=232
nebo
http://www.atc-astro.cz/Canon/
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... nstvi.html
nebo
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=232
nebo
http://www.atc-astro.cz/Canon/
Okulary a vytah pro 2
Tak máme 10.000Kč
a vybral toto:
ACC/TS OKUL.VÝTAH 2” CRAYFORD NEWTON 3220 kč 3220
Okulárový výtah pro 2” okuláry s redukcí na 1.25”. Přítlaky okulárů přes mosazné pero. Výtah je bezvůlový, třecí se stavitelným odporem, pojezdy přes valivá ložiska.
Obj. č.: 874921
OKULÁR/CEL #93368 ULTIMA LX 17mm 1.25”/2” 4.220 Kč
Špičková řada okulárů róbustní konstrukce, nástupce řady ULTIMA. Hybridní 8 členná konstrukce s antireflexní úpravou FMC. Všechny optické vady jsou redukovány na minimum. Šroubovací, výškově stavitelná gumová očnice, celkově okulár pogumován proti nárazům a vlkosti Vzdálenost výstupní pupily 16mm, zdánlivé zorné pole 70°. Celá řada je parfokální.
Obj. č.: 871313
FILTR/CEL #93608 POLARIZAČNÍ 1.25” SET 1.180 Kč 1180
Sada dvou polarizačních filtrů se 1.25” šachtou pro okulár, umožňující jejich vzájemné natáčení. Dobře použitelný i v dalekohledech konstrukce Newton.
Dva proti sobě vzájemně otočné filtry jsou schopné regulovat jas a zabarvení obrazu. S oblibou se používají pro pozorování Měsíce místo jednoduchého měsíčního filtru a při pozorování planet, kdy v určitých vzájemných polohách zvýrazňují detaily na povrchu. Nejsou užitečné pro pozorvání deep-sky objektů.
Obj. č.: 874306
OKULÁR/TMB PLANETARY 9mm 1.25” 1.790 Kč 1790
Okulár, kontruovaný speciálně pro planetární pozorovaní (samozřejmě využitelný i pro jiné účely) je 8mi členné konstrukce v 1.25” provedení. K velmi příjemným vlastnostem patří 16mm vzdálenost výstupní pupily a 60° zorné pole. Okulár je vybaven sklopnou gumovou očnicí. Konstrukce dbala zejména na minimální možné zkreslení jak v ose tak mimo, na velmi přesnou definici detailů, minimální vlastní barevnou vadu a minimální vnitřní odlesky. Hmotnost cca 160g.
Obj. č.: 872980
dohromady 10410 Kc
Co myslíte?
a vybral toto:
ACC/TS OKUL.VÝTAH 2” CRAYFORD NEWTON 3220 kč 3220
Okulárový výtah pro 2” okuláry s redukcí na 1.25”. Přítlaky okulárů přes mosazné pero. Výtah je bezvůlový, třecí se stavitelným odporem, pojezdy přes valivá ložiska.
Obj. č.: 874921
OKULÁR/CEL #93368 ULTIMA LX 17mm 1.25”/2” 4.220 Kč
Špičková řada okulárů róbustní konstrukce, nástupce řady ULTIMA. Hybridní 8 členná konstrukce s antireflexní úpravou FMC. Všechny optické vady jsou redukovány na minimum. Šroubovací, výškově stavitelná gumová očnice, celkově okulár pogumován proti nárazům a vlkosti Vzdálenost výstupní pupily 16mm, zdánlivé zorné pole 70°. Celá řada je parfokální.
Obj. č.: 871313
FILTR/CEL #93608 POLARIZAČNÍ 1.25” SET 1.180 Kč 1180
Sada dvou polarizačních filtrů se 1.25” šachtou pro okulár, umožňující jejich vzájemné natáčení. Dobře použitelný i v dalekohledech konstrukce Newton.
Dva proti sobě vzájemně otočné filtry jsou schopné regulovat jas a zabarvení obrazu. S oblibou se používají pro pozorování Měsíce místo jednoduchého měsíčního filtru a při pozorování planet, kdy v určitých vzájemných polohách zvýrazňují detaily na povrchu. Nejsou užitečné pro pozorvání deep-sky objektů.
Obj. č.: 874306
OKULÁR/TMB PLANETARY 9mm 1.25” 1.790 Kč 1790
Okulár, kontruovaný speciálně pro planetární pozorovaní (samozřejmě využitelný i pro jiné účely) je 8mi členné konstrukce v 1.25” provedení. K velmi příjemným vlastnostem patří 16mm vzdálenost výstupní pupily a 60° zorné pole. Okulár je vybaven sklopnou gumovou očnicí. Konstrukce dbala zejména na minimální možné zkreslení jak v ose tak mimo, na velmi přesnou definici detailů, minimální vlastní barevnou vadu a minimální vnitřní odlesky. Hmotnost cca 160g.
Obj. č.: 872980
dohromady 10410 Kc
Co myslíte?
Okulary a vytah pro 2
Trochu mi tam chybí okulár pro menší zvětšení a větší pole, ale chápu finanční limit.
K těm polarižačním filtrům bych měl drobný zlepšovák, velmi zpříjemňující pozorování, který sám používám mnoho let. Přední filtr volit ve velikosti 2" a upevnit třeba na předek redukce 2"/1 1/4" a druhý filtr - 1 1/4" na okulár. Potom otáčením vlasního okuláru v šachtě 1 1/4" lze plynule, velmi pohodlně a citlivě měnit jas ( není potřebné vyndávat okulár o zkusmo nastavovat filtr!).
K těm polarižačním filtrům bych měl drobný zlepšovák, velmi zpříjemňující pozorování, který sám používám mnoho let. Přední filtr volit ve velikosti 2" a upevnit třeba na předek redukce 2"/1 1/4" a druhý filtr - 1 1/4" na okulár. Potom otáčením vlasního okuláru v šachtě 1 1/4" lze plynule, velmi pohodlně a citlivě měnit jas ( není potřebné vyndávat okulár o zkusmo nastavovat filtr!).
Okulary a vytah pro 2
Diky za tip na filtry.
Samozřejmě máme ještě
"okulary" od LidlSkopu 25 12 atd.
A za nejaký cas nakoupime dalsi kvalitni okulary.
Samozřejmě máme ještě
"okulary" od LidlSkopu 25 12 atd.
A za nejaký cas nakoupime dalsi kvalitni okulary.
Okulary a vytah pro 2
Tak jsme nakoupili.
Protože radius vytahu a tubusu neni stejny.(mezera cca 1mm)
Napadlo me dat mezi tubus a vytah podlozku z filcu.
Kamos ale rika ze by mohl do sebe natahnout vlhkost?!
Co mám pod to dát?
Jak správně nastavit ohniskovou vzdálenost zrcadla - ted je moc utopené tak ho budeme posouvat.
Kde má být stred ohniska?V polovine chodu vytahu na jeho okraji?!
Diky
Protože radius vytahu a tubusu neni stejny.(mezera cca 1mm)
Napadlo me dat mezi tubus a vytah podlozku z filcu.
Kamos ale rika ze by mohl do sebe natahnout vlhkost?!
Co mám pod to dát?
Jak správně nastavit ohniskovou vzdálenost zrcadla - ted je moc utopené tak ho budeme posouvat.
Kde má být stred ohniska?V polovine chodu vytahu na jeho okraji?!
Diky
Okulary a vytah pro 2
Je potřeba zjistit, kde mají Tvoje okuláry ohniskovou rovinu, či jak jsou parfokalizované. Pokud je clona, určující ohniskovou rovinu dostupná pro změření ( např. Plössl), je to jednoduché odměřit. U jiných okulárů je to třeba určit tak, že se porovnají při zaostření s takovýmto okulrárem. Potom by tato rovina měla ležet uprostřed chodu výtahu. Pokuk by těch typů okulárů a jejich poloha ohniska bylo více, je potřeba najít vyhovijící kompromis, aby byla vždy vůle pro ostření.
Okulárový výtak podlož natvrdo v místě šroubů, ostatní lze již jakkoliv utěsnit.
Okulárový výtak podlož natvrdo v místě šroubů, ostatní lze již jakkoliv utěsnit.
Okulary a vytah pro 2
Tak okuláry jsme již otestovali.
Testovali jsme na SKY 130/900 a na Náčelníkovo NW 200/800
Poznatky:
ULTIMA LX 17mm 1.25”/2”
opravdu poradny kus HW
Obraz super.
Do 1,25" nejde nekdy usadit tak nizko jako do 2".
Udělám fotky a menší recenz.
PLANETARY 9mm 1.25”
Super! Koukali jsme sním i na M42 úžasný pohled.
Zdá se mi že trošku ztmavuje , ale po pohledu na M42 se mi zdá že spíš dokáže "lépe využít světlo protože ztmavení jsem si nějak extra nevšiml spíše více detailů.
Děkuji všem za pomoc s výběrem!
Testovali jsme na SKY 130/900 a na Náčelníkovo NW 200/800
Poznatky:
ULTIMA LX 17mm 1.25”/2”
opravdu poradny kus HW
Obraz super.
Do 1,25" nejde nekdy usadit tak nizko jako do 2".
Udělám fotky a menší recenz.
PLANETARY 9mm 1.25”
Super! Koukali jsme sním i na M42 úžasný pohled.
Zdá se mi že trošku ztmavuje , ale po pohledu na M42 se mi zdá že spíš dokáže "lépe využít světlo protože ztmavení jsem si nějak extra nevšiml spíše více detailů.
Děkuji všem za pomoc s výběrem!