mena hviezd
mena hviezd
ahojte, da sa kupit meno pre hviezdu (pomenovanie po niekom)? kde sa to da urobit a co to stoji? dik za radu
mena hviezd
Mě by spíš zajímalo, kam se to pak katalogizuje. A nechtěl by jsi radši pozemek na měsíci? ;D Ne nic ve zlém, ale zdá se mi to stejně jako docela dobrý ftip...
A kdyby náhodou tak se každopádně pochlub...
Shqwert...
A kdyby náhodou tak se každopádně pochlub...
Shqwert...
Neuvěřím, dokud neuvidím...
mena hviezd
Podľa mňa je tento nápad odkukaný z filmu A walk to remember, v ktorom chlapec "kúpil" meno hviezdy po smrteľne chorej priateľke Ale skôr si myslím, že je to výmysel a každý návrh podlieha rozhodnutiu nejakej komisie alebo čo 
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
mena hviezd
Me by spis zajimalo kolik z tech lidi, kteri si kupuji hvezdy, pozemky na Mesici a jine nesmysly vubec nekdy v noci zvedlo hlavu a podivalo se nahoru ::)
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
mena hviezd
No,já ji třeba mám ...
Eri,éta2 Angeternat ;D ;D
Eri,éta2 Angeternat ;D ;D
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
mena hviezd
S prvními záznamy o jménech hvězd se setkáváme v Mezopotámii. Každá kultura měla svou představu o hvězdách a arabská kultura zasáhla do názvosloví hvězd natrvalo, ale mnohé názvy a pověsti byli Araby a Peršany převzaty od řecké a římské kultury.
V tom nepořádku a nejednotném systému v názvech hvězd, ale hlavně v pomyslných hranicích jednotlivých souhvězdí zásluhou belgického astronoma E.Delporta přijato v roce 1927 kongresem IAU jednotné stanovisko.
Je katalogizováno 261 názvů hvězd, kde jsou přiřazená historická jména hvězd.
Zarážející na tom je, že v současné době se projevují různé komerční snahy o další pojmenovávání hvězd, nebo zakoupení si pozemků na Měsíci a podobně.
Současní astronomové nepoužívají již těchto historických názvů ani těch nově vznikajících názvů v katalozích je to záležitost jiných skupin společnosti.
Tedy: Eri, éta 2, Angeternat , škoda že tam nemáš "Almagest" http://en.wikipedia.org/wiki/Almagest to by jste mohli i narazit na: "Kitibat"
Habl
V tom nepořádku a nejednotném systému v názvech hvězd, ale hlavně v pomyslných hranicích jednotlivých souhvězdí zásluhou belgického astronoma E.Delporta přijato v roce 1927 kongresem IAU jednotné stanovisko.
Je katalogizováno 261 názvů hvězd, kde jsou přiřazená historická jména hvězd.
Zarážející na tom je, že v současné době se projevují různé komerční snahy o další pojmenovávání hvězd, nebo zakoupení si pozemků na Měsíci a podobně.
Současní astronomové nepoužívají již těchto historických názvů ani těch nově vznikajících názvů v katalozích je to záležitost jiných skupin společnosti.
Tedy: Eri, éta 2, Angeternat , škoda že tam nemáš "Almagest" http://en.wikipedia.org/wiki/Almagest to by jste mohli i narazit na: "Kitibat"
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
mena hviezd
No,já ji třeba mám ...
Eri,éta2 Angeternat
Já jsem našel v katalogu tau 2 Eri Angetenar, ale jak hlásal Shakespeare, růže bude stejná i když se jinak bude jmenovat ... To se samozřejmě týká všech jmen hvězd. Když si představím, že se nějaký červený veleobr 5x hmotnější než Slunce jmenuje "Růženka" po kurpulentní blondýně ...
Eri,éta2 Angeternat
Já jsem našel v katalogu tau 2 Eri Angetenar, ale jak hlásal Shakespeare, růže bude stejná i když se jinak bude jmenovat ... To se samozřejmě týká všech jmen hvězd. Když si představím, že se nějaký červený veleobr 5x hmotnější než Slunce jmenuje "Růženka" po kurpulentní blondýně ...
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
mena hviezd
Pokiaľ viem, hviezdam sa ľudské mená nemôžu dávať. A keď to už musí byť, musia sa tieto mená písať odzadu, ako napríklad mená dvoch hviezd v súhvezdí Delfín - Sualocin a Rotanev - dávajú napísané odzadu meno astronóma Nicolaus Venator.
Okrem toho viem už len o jednej novodobe pomenovanej hviezde, Regor. To je odzadu písané Roger a podľa Reesovej encyklopédie Vesmír je táto hviezda tak pomenovaná na počesť astronauta Rogera Chafeeho, ktorý zahynul pri požiari Apolla 1. Nikde inde som však o súvislosti medzi astornautom Chafeem a hviezdou Regor nenašla ani zmienku, a tiež som nenašla nijakú ďalšiu novodobo pomenovanú hviezdu. Takže to s pomenovaním hviezdy za peniaze bude skôr podvod. Jediné, čo si môžeš pomenovať, je asteroid. Ak si ho objavil.
Okrem toho viem už len o jednej novodobe pomenovanej hviezde, Regor. To je odzadu písané Roger a podľa Reesovej encyklopédie Vesmír je táto hviezda tak pomenovaná na počesť astronauta Rogera Chafeeho, ktorý zahynul pri požiari Apolla 1. Nikde inde som však o súvislosti medzi astornautom Chafeem a hviezdou Regor nenašla ani zmienku, a tiež som nenašla nijakú ďalšiu novodobo pomenovanú hviezdu. Takže to s pomenovaním hviezdy za peniaze bude skôr podvod. Jediné, čo si môžeš pomenovať, je asteroid. Ak si ho objavil.
mena hviezd
cocky napsal:
Omlouvám se,je to tau 2 Eri.Mé příjmení je Angetter,takže je jasné,že když jsem přišel na tuto hvězdu,hned jsem si ji "přivlastnil"
V arabštině ankat al-nahr :pramen řeky.
Tak se na mě nezlobte.
Omlouvám se,je to tau 2 Eri.Mé příjmení je Angetter,takže je jasné,že když jsem přišel na tuto hvězdu,hned jsem si ji "přivlastnil"
Tak se na mě nezlobte.
mena hviezd
Eryn napsal:
Jediné, čo si môžeš pomenovať, je asteroid. Ak si ho objavil.Eryn, planetky v naší sluneční soustavě jsou stále pojmenovávány dodatečně po významnějších osobnostech (třeba 1445 Konkolya) nebo třeba místech (třeba 61208 Stonařov). U nás se s tím zabývá vytvořená komise, která průběžně označuje planetky novým názvem a nemusí se jednat o objevitele.
http://planetky.astro.cz/prirust.phtml
Habl
Jediné, čo si môžeš pomenovať, je asteroid. Ak si ho objavil.Eryn, planetky v naší sluneční soustavě jsou stále pojmenovávány dodatečně po významnějších osobnostech (třeba 1445 Konkolya) nebo třeba místech (třeba 61208 Stonařov). U nás se s tím zabývá vytvořená komise, která průběžně označuje planetky novým názvem a nemusí se jednat o objevitele.
http://planetky.astro.cz/prirust.phtml
Habl
mena hviezd
Habl napsal:
. U nás se s tím zabývá vytvořená komise, která průběžně označuje planetky novým názvem a nemusí se jednat o objevitele.
A i ta komise pouze navrhuje, rozhodnutí je na Astr.unii.
. U nás se s tím zabývá vytvořená komise, která průběžně označuje planetky novým názvem a nemusí se jednat o objevitele.
A i ta komise pouze navrhuje, rozhodnutí je na Astr.unii.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mena hviezd
Samozřejmě konečné rozhodnutí je na AU.
Habl
Habl
mena hviezd
atalli napsal:
Tak se na mě nezlobte.
Angetenar je moje oblíbená (i když tak docela nevím proč), jen jsem dodnes žila v domnění, že hinayat al Nahr má význam jako zákrut, zátočina řeky, ne pramen. Myslím, když koukneš na Eridanus, tak by to spíš sedělo.
Tak se na mě nezlobte.
Angetenar je moje oblíbená (i když tak docela nevím proč), jen jsem dodnes žila v domnění, že hinayat al Nahr má význam jako zákrut, zátočina řeky, ne pramen. Myslím, když koukneš na Eridanus, tak by to spíš sedělo.
mena hviezd
Avethor napsal:
S tímto žiju od r. 97,kdy jsem si koupil malou knížku,kterou dali do kopy Zdenko Denk a Oldřich Hlad,kde pod ozn. BS=850 /GC=3429 /tau ERI Angetenar /Arab= ankat al-nahr a to prý znamená pramen.
Ale dost již o tom.Tenkrát jsem ten svůj blábol psal rychle v práci a ztropil jsem si tím ostudu a to nejsem v astronomii žádný nováček.Spíš už zapomínám :-[
S tímto žiju od r. 97,kdy jsem si koupil malou knížku,kterou dali do kopy Zdenko Denk a Oldřich Hlad,kde pod ozn. BS=850 /GC=3429 /tau ERI Angetenar /Arab= ankat al-nahr a to prý znamená pramen.
Ale dost již o tom.Tenkrát jsem ten svůj blábol psal rychle v práci a ztropil jsem si tím ostudu a to nejsem v astronomii žádný nováček.Spíš už zapomínám :-[
mena hviezd
Já tě nechci nijak opravovat, jestli to tak bereš, tak to promiň, spíš jsem se chytila šance si o svojí oblíbené hvězdě "pokecat". Informace lovím, kde se dá, převážně na netu.